Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Gezelim & Görelim > Buram Buram Türkiye'm > İç Anadolu


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 07.06.2019, 10:04   #1
Çevrimdışı
Doğa_Sevdalısı
Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Avşar'ların Kısa Tarihi


AVŞARLAR'IN KISA TARİHİ

Prof. Dr. Faruk Sümer'in belirttiğine göre Türkler'in en eski yurdu, Asya'nın kuzeyinde Baykal Golüyle Yenisey ve Angara ırmakları arasındaki bölgedir. Türkler İsa'dan önce yüzyıllarca buralarda avcılıkla yaşamlarını sürdürmüşlerdir.

Daha sonraki yıllarda göçler ve büyük kopmalar sonunda güneye inerek bozkır hayatı yaşadılar. Zaman içinde Hun İmparatorluğu ve Göktürk Devletini kurarak Çin Seddi'nden Hazar Denizine kadar olan bölgeyi ele geçirdiler. Bu bölgelerde Türk budunundan gelme çok sayıdaki Türk boylarının yaşadığını biliyoruz.

İşte bu boylardan birisi de Avşarlar'dır. Oğuz Türkleri'nin en kalabalık boyu olan Avşarlar, önceleri Kıpçak çölünde yaşarlardı. Dede Korkut Destanlarında geçen ve Oğuzeli diye bilinen Sir-Derya bölgesi onların asıl yaşadıkları yerdi. 1135-1136 yıllarında Seyhun nehri boylarında Huzistan Avşarları'nın başında Aslanoğlu Yakup Bey bulunuyordu. Yakup Bey'in ölümünden sonra Avşarlar'ın başına Küş-Doğan (Güç Doğan) oğlu Aydoğdu geçti. Aydoğdu daha çok Şumla lakabıyla anılırdı.

Aydoğdu Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah'tan Huzistan'ı almak için savaştı. Burada yapılan savaşta onun kuvvetlerini bozguna uğrattı. Kumandanlarını da tutsak alarak Bağdat'a gönderdi.

Aydoğdu daha sonraki yıllarda Melikşah ile dostluk kurdu, onun yakını oldu. Aydoğdu'nun cesur, zeki ve dirayetli bir komutan olduğunu tarihçiler açık açık belirtirler. O, pek çok savaşa katıldı. Bir savaşta okla yaralandı, iki gün sonra da öldü. Onun ölümünden sonra çocukları arasında mücadele başladı, bundan yararlanan Abbasiler Avşar egemenliğine son verdiler.

1071 Malazgirt Savaşından sonra Anadolu'ya ilk göçen Türk boyları arasında çok sayıda Avşarlar da katılmış ve bunlar Anadolu Selçuklu Devleti'nin uç bölgelerine yerleştirilmiştir.

Bugün Kastamonu, Bolu, Ankara, Uşak, Isparta, Denizli, Çankırı, Kütahya, Manisa, Balıkesir, Antalya illerinde yaşayan Avşarlar bu uç bölgelere yerleşen Avşarlar'ın torunları-dır1. 1300 yılında yazılmış bir Ermeni tarihinde Avşar oymağı beyi İslam Bey'in 1254'te İsorya sahilindeki Cracca kentini yağma ettiğinden söz edilir. Cracca kentinin Corycos (Görkez), yemi bugünkü Kız Kulesi olduğu sanılıyor. İslam Bey'in Karamanoğlu Avşarlar'ından olduğu tahmin ediliyor.

Avşarlar, Türk ulusu içinde sadece bir boy, ama en kalabalık boy olduğu için nerede Türk topluluğu varsa orada Avşarlar da vardır.

O nedenle Avşarlar'ı:

A) Anadolu Avşarlar'ı,
B) İran ve Azerbaycan Avşarlar'ı,
C) Ortaasya'da kalan Avşarlar, diye incelemek gerekir.
__________________
DOĞA SEVDALISI
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
avşarların, kısa, tarihi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 07:15.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.