Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Gezelim & Görelim > Buram Buram Türkiye'm > İç Anadolu


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 20.06.2009, 01:16   #1
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Meke Gölü (Konya)





Konya Karapınar ilçesindeki Türkiye'nin en genç volkanik oluşumu Meke Gölü, doğa tutkunları için ideal. Konya'ya 101, Karapınar'a 8 kilometre uzaklıktaki krater gölüne Karapınar-Ereğli yolunun 7'nci kilometresindeki sapaktan gidiyorsunuz. İki kilometre sonra 16 bin hektara yayılmış doğa harikası önünüzde.



Elektrik, tesis ve asfaltın olmadığı göl, kamp ve fotoğraf tutkunlarının mekanı. Birinci derecede doğal sit alanı olan Meke Gölü, 12 metre derinliğinde ve suyu tuzlu. 400 milyon yıl önce yaşanan iki volkanik patlamada oluşan krater gölünün ortasında, 9 bin yıl önceki patlamada oluşan bir ada var. Çevresinde 5 kilometre yürünebilen göl, birçok kuş çeşidinin yaşam ve üreme alanı.



Gölün ismini aldığı Meke kuşları, yaz aylarında konaklayan flamingolara eşlik ediyor. Göl başta angıt, su çulluğu, ibibik, kaya kartalı, mısır akbabaları, kızıl şahin, kınalı keklik, yeşil karga, kılkuyruklu şakrak, Sakarmeke, Kızılbacak, Uzunbacak, Deli Doğan ve Yeşilbaş gibi çok sayıda kuşa ev sahipliği yapıyor.

Birinci derecede doğal sit alanı olan göl, iç içe 2 krater gölünü barındırıyor. Göllerin oluşumu şöyle: 5 milyon yıl önce volkanik patlamayla oluşan krater, zamanla suyla dolarak göle dönüştü. Daha sonra ikinci bir volkanik patlama meydana geldi ve gölün ortasındaki ikinci volkan konisi oluştu. Zamanla o da suyla dolarak ikinci bir göle dönüştü. Bir ada olarak ana mekenin ortaya çıkmasını izleyen dönemlerde çeşitli patlamalarla bir bölümü ana koniye bitişik, bir bölümü de ada halinde olmak üzere 7 tane küçük Meke daha ortaya çıktı.



Göl iki zamanlı volkanik bir krater gölüdür. Göl I.zamanda 4 km. çapında, yuvarlak bir çöküntü alanı içerisinde oluşmuş, ikinci bir püskürtme ile göl içerisinden sekonder denilen yükselmeler meydana gelmiştir. Bu oluşumdan sonra da gölün ortasında, 1.500 m. genişliğinde, göl düzeyine göre 140 m. yüksekliğinde proklastik oluşumlu volkanik Meke Tepesi bulunmaktadır. Bu jeolojik oluşumlar bununla da tamamlanmamış, sonraki evrelerde çeşitli patlamalar meydana gelmiş ve burada Parazit Koni denilen yedi küçük tepe (Meke) daha meydana gelmiştir.



Jeomorfolojide bu tip oluşumlara Kaldera ismi verilmekte olup, iç içe gelişmiş volkan bacası anlamına gelmektedir. Tepenin ortası içeriye doğru obruk şeklinde çöküktür. Günümüzde bu tepe volkan küllerinin sönmesinden ötürü bakır rengini almıştır. Göl çevresinde ve tepenin üzerinde yanık volkan küllerinin renkleri, külleri açıkça görülmektedir.



Meke Gölü’nün derinliği 12 m.yi geçmemektedir. Deniz seviyesinden yüksekliği de 985 m.yi bulmaktadır. Gölün yüzölçümü 0.5 km2’dir. Gölün magnezyum ve sodyum sülfattan oluşmuş su kaynakları yeraltından kaynaklanmaktadır.



Tarih boyunca Meke Gölü ve çevresi Karamanoğulları’nın, Osmanlı Devleti’nin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin tuz ihtiyacını karşılamıştır. O dönemlerde bu amaçla kullanılmış eski yapılara ait kalıntılar göl çevresinde görülmektedir. Yolun batısında Tekel işletmesinin eski tuz depoları, müştemilat yapıları bulunmaktadır. Gölün doğusunda 10-15 m. uzaklıkta tatlı su kuyusu bulunmaktadır. Gölün batı yakası ise oldukça dik ve keskin kayalıklarla kaplıdır.



Geçen yıl yaz aylarında yeterli yağış almadığı için kuruyan, bazı bölgeleri de bataklık haline gelen Meke Gölü’nün imdadına kışın yağan yoğun kar yağışı yetişti. Yağan bahar yağmurları ve eriyen karlarla birlikte gölün su seviyesi yükseldi. ‘Dünyanın nazar boncuğu’ olarak nitelendirilen göl kuruma tehlikesini atlattı. Yaz aylarında flamingoları ağırlayan Meke Gölü’nün bir benzeri ise yalnızca Kanada’da bulunuyor. Geçen yıl gölü besleyen yeraltı sularının çiftçilerce tarımda kullanılması ve çevresinin korunmaması nedeniyle göl, bütün güzelliğini yitirmişti. Bunun üzerine gölde yaşayan flamingo sürüleri de başka sulak alanlara gitmişti. Öte yandan Meke Gölü’nün yakın bölgelerinde orman oluşturma çalışmaları devam ediyor. Bu çerçevede bölgeye geçtiğimiz dönemde 300 bin ağaç dikildi.



Meke krateri, 25 metre derinlikte gölün yüzeyinde bir koni gibi yükseliyor. Meke’nin üzeri kızıl kahverengi, mor, kırmızı ve siyah renkli volkanik taş parçaları ile kaplı. Bu renkler kraterin bir volkanik dağ olduğunu ele veriyor. Volkanik taşlardan oluşan krater, şiddetli yağmur sularını da emiyor. Bilim adamlarınca 5 milyon yıl önce bir volkanik patlama sonucu oluştuğu bildirilen göl, taban suyuyla besleniyor. Gölün ikizi ise Kanada’da bulunuyor.

__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
Eski 12.10.2009, 19:27   #2
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Meke Gölü | Konya

Çok teşekkürler ReaL..
Görüntü olarak cok hoş...
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 12.10.2009, 20:13   #3
Çevrimdışı
saya35
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Cool Cevap: Meke Gölü | Konya

her mevsimde ayrı bir güzel görünüyor gerçekten memleketimin her köşesi cennet.......paylaşımın çok güsssell....teşekkürler.....
__________________
İnsanlığın haline baktığın zaman, Nuh'un gemiyi kaçırmamış olmasına üzülmemek elde değil.
Mark Twain

  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz saya35'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 12.10.2009, 21:42   #4
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Meke Gölü | Konya

Son hali içler acısıymış..

Su çekilmiş...

Bu görüntüler mazi de kalacak gibi...

__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 12.10.2009, 22:44   #5
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Meke Gölü | Konya

Kurumaya yüz tutması ne kadar üzücü. Bir zaman sonra sadece bu fotoğraflardan hatırlarız.


Teşekkürler ReaL.
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 23.12.2009, 22:21   #6
Çevrimdışı
Mathematician
Kroniköğrencideğilartık:D
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Meke Gölü | Konya

Dersanede coğrafya derslerinde adı geçiyor zaman zaman. Hoca tamamen kurumuş demişti, ne kötü.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Mathematician'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 24.12.2009, 01:38   #7
Çevrimdışı
**EMEL**
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Meke Gölü | Konya

Ne kadar kötü bir durumda yaa çok yazık çookk
__________________
Hayat dediğiniz 1 çay
İnsan ise sadece 1 şeker
Karıştırdıkça hayattan tat aldığını sanırsın
Oysaki;
Hayatın seni erittiğini çay bitince anlarsın..




  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz **EMEL**'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.04.2010, 16:21   #8
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Meke Gölü | Konya

Meke Gölü İçin Umut Işığı



Fotoğraf:
Ali Egerci

Görünümü nedeniyle ''dünyanın nazar boncuğu'' olarak adlandırılan ve son yıllarda su seviyesinin azalmasına bağlı olarak eski güzelliğini yitirmeye başlayan Meke Gölü için umut ışığı doğdu.
Volkanik patlamayla 5 milyon yıl önce meydana geldiği bilinen kraterin, zamanla suyla dolarak göle dönüşmesiyle oluşan büyüleyici manzaraya sahip Meke Gölü'nde, 5-10 yıl öncesine kadar 200 farklı kuş türü barınırken, şimdi bu sayı 15-20'ye kadar düştü.

Son 5 yıldır su seviyesinde belirgin düşüş yaşanan ve kıyı kesimleri çamurlaşarak eski güzelliğini yitiren göl, taban suyundan beslendiği için yağışların azalması ve bölge çiftçisinin ''vahşi sulama yapması'' nedeniyle adeta can çekişir hale geldi.
Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu, yaptığı açıklamada, Meke Gölü'nün kapalı bir havzaya sahip olduğunu, bu nedenle kar ve yağmur sularından diğer göller gibi faydalanamadığını belirtti.

Son yağışlarla birlikte Akşehir ve Beyşehir göllerinde su seviyelerinde belirgin bir artış yaşanmasına karşın, kapalı havzası nedeniyle Meke Gölü'nde herhangi bir değişiklik olmadığını anlatan Mugayıtoğlu, gölün bir türlü eski haline dönemediğini ifade ederek, şunları söyledi:


''Karapınar'da yer altı su seviyesi vahşi sulama ve kuraklık nedeniyle son 20 yılda 20-25 metre düştü. Yer altı su seviyesinde her yıl 1-2 metre düşüş yaşanıyor. Damla sulamada, vahşi sulamaya göre yüzde 33 oranında daha az su kullanılıyor. Bu nedenle vahşi sulama devam ettiği sürece yer altı su seviyesindeki düşüş de devam eder. Yer altı su seviyesi düştükçe de gölün kuruması da kaçınılmaz oluyor. Gölün geçen yıl 4'te 3'ü kurudu.''

Mugayıtoğlu, yer altı su seviyesini yükseltmek için bölgedeki çiftçileri modern sulama tekniklerini kullanmaya teşvik ettiklerini söyledi.



Fotoğraf: Erhan Akaya






Mavi Tünel Umudu
Bunun yanı sıra, Konya Ovası için çok büyük önem arz eden Mavi Tünel Projesi'nin gölün geleceği açısından önemli olduğunu anlatan Mugayıtoğlu, şöyle devam etti:
''Devam eden Mavi Tünel Projesi kapsamında Hotamış beldesinde eski sazlık ve göl alanında yapılacak Hotamış Göleti, Meke için umutlarımızı yeşertti. Gölet yapıldığında kış aylarında suların burada toplanacağı yönünde bilgiler aldık. Suyun gölette toplanacak olması çok önemli. Burada toplanan su, topraktaki çatlaklar sayesinde yer altı suyunu besleyecek. Yer altı su seviyesinde yıllar içerisinde yaşanacak artışla, göldeki su seviyesi de yükselmeye başlayacak. Bununla birlikte gölün geleceği için vahşi sulamadan tamamen vazgeçilmesi ve modern sulama teknikleri kullanılması gerekiyor.''



Fotoğraf:
Hakkı Ceylan






Bölgede Çöl Şartları Hakim
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fetullah Arık da 15 gün önce Meke Gölü'ne bir gezi düzenlediklerini ve su seviyesinde herhangi bir yükselme görmediklerini belirtti.

1975 yılından bu yana göldeki su seviyesinde düşüş gözlemlendiğini anlatan Arık, bu durumun kuraklık ve yer altı suyunun hoyratça kullanımı ile bağlantılı olduğunu söyledi.

Konya'da yılda metrekareye 320 kilogram yağış düştüğünü buna karşın Karapınar'da bu rakamın 250 kilogram olduğunu ifade eden Arık, çöl şartlarının hakim olduğu bölgede buharlaşmanın da göldeki su kaybının nedenleri arasında yer aldığını kaydetti.
__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
13 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.04.2010, 17:47   #9
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Meke Gölü | Konya

Bu projenin daha önceden düşünülmesi gerekirdi.

''Dünyanın nazar boncuğu'' diye isimlendirilen bir göl, Türkiye'de değilde başka ülkede olsaydı çoktan çiftçilere modern sulama tesisleri açılırdı. Buna rağmen vahşi sulama yapan çiftçiyede ceza verildi.

Ama bizde nerdeeeee....
  Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 10.11.2010, 11:00   #10
Çevrimdışı
Nazlı
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Meke Gölü | Konya

Şaka gibi ya harika
__________________
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Nazlı'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
gölü, konya, meke


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 07:37.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.