Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Gezelim & Görelim > Buram Buram Türkiye'm > İç Anadolu


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 04.09.2010, 02:57   #1
Çevrimdışı
**EMEL**
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Thumbs up Beyşehir Gölü (Konya)

Beyşehir Gölü | Konya...




Göl ve bir kısım Hitit dönemi anıtlarıyla, öne çıkan bir belde. Yani: bir yandan tarih ve bir yandan da doğal güzellikler.



Ulaşım:

Konya-Beyşehir arası uzaklık: 93 km. Beyşehir-Seydişehir arası uzaklık: 29 km. Beyşehir’de trafik oldukça yoğun. Çünkü: önemli bir kavşak merkezidir. Doğusundan geçen: Konya-İsparta-İzmir karayolu ile batıya, Konya-Antalya karayolu ile güneye açılan bir kapı gibidir. …



Yeri: Konya ili Beyşehir ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır.




Özelliği: Ülkemizin; Tuz gölünün küçülmesiyle 2. büyük gölü ünvanını eline almış olan Beyşehir Gölünün jeomorfolojik yapısı karstik arazi şekillerinden, çok sayıda düden ve dolinlerin birleşmesi sonucu oluşan polye karakterindedir. Yörenin genel jeolojik yapısını teşkil eden kalkerlerin , suların kimyasal reaksiyonu sonucu ezilmesi, bu karstik yer şekillerinin kalıntıları olan ve yükseklikleri 20-50 m. arasında değişen çok sayıda ada bulunmaktadır.



Göl suyu alkalin özelliktedir. Sazan ,alabalık , çiçek balığı, gövce, sarıbalık ve tatlı su levreği gibi türler, su kaplumbağası ve yılanlar gölün faunasını oluşturmaktadır.





Göl içerisindeki irili ufaklı adalar, su kuşlarının yuvalanmaları ve kuluçkalanmaları açısından önem teşkil ederler. Adalar dalgıç türleri , kuğular, karabataklar, bazı balıkçıl türleri ve ördekler için kışlama ve kuluçka alanlarıdır.



Milli parkın orman formasyonu ardıç , karaçam, göknar, sedir ve meşe türleri oluşturmakta ağaçlar yeryer göl kenarına kadar uzanarak Beyşehir Gölünün koylarını ve körfezlerini görsel açıdan eşsiz manzara güzelliklerini kavuştururlar.




Hitit, Frig,Lidya, Pers,Roma ve Bizans egemenliği altında kalan yine 1076′da Konya’da Anadolu Selçuklu Devleti’nin kurulmasıyla Türk egemenliğine girmiştir. Yenişarbademli yakınlarında, göl kenarında ve 3 km. kadar açıktaki Kızkalesi adacığı üzerindeki kalıntılar,Kubadabad Sarayı Harabeleri Selçuk Döneminin eserleridir.

Tarihi Taş Köprü ve altındaki Konya Ovası'na suyun salındığı regülatör






Görülebilecek Yerler: Üstün değerdeki peyzaj güzellikleri, göçmen kuşlar için iyi bir barınak olması , potansiyel göl sularına dayalı su sporlarına elverişli göl kıyılarının bulunması ile Selçuklu Dönemine ait kültürel kaynaklar, Milli Parkın özelliğini oluşturmakta ve görülmeye değer niteliktedir.

Kız Kalesi: Manyas Kuş Cennetinden sonra yurdumuzun ikinci kuş cenneti durumunda olan Kız Kalesi Adası, Anadolu Selçukluların yazlık başkenti olan Kubadabad ın haremliği ve tersaneliği idi.

Bu kaleden geriye, kalın harçlı duvar yıkıntıları, sur ve saray kalıntıları kalmıştır. 5 dekarlık bu tarihi adada, 210 dan fazla kuş türü barınmaktadır Korunmaya alınmadığı için cevrenin menfi etkileri yüzünden her geçen gün kuş türleri azalmaktadır. Bu ada, Kubadabad ın 3 km, kuzey doğusunda küçük bir adadır.


Mevcut Hizmetler ve Konaklama: Milli Parkın yoğun ziyaretli dönemi Mayıs-ekim aylarıdır. Ziyaretçiler için günübirlik ve kamp yapma imkanlarını sunmaktadır.

Çadırla ve karavanla Milli Park yetkililerinin kontrolünde ve göstereceği yerlerde kamp yapılabilir. Ayrıca Beyşehir ilçesi de konaklama için uygundur.


__________________
Hayat dediğiniz 1 çay
İnsan ise sadece 1 şeker
Karıştırdıkça hayattan tat aldığını sanırsın
Oysaki;
Hayatın seni erittiğini çay bitince anlarsın..




  Alıntı ile Cevapla
12 Üyemiz **EMEL**'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 04.09.2010, 02:57   #2
Çevrimdışı
**EMEL**
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Beyşehir Gölü | Konya...

Bir Göl Beyşehir Gölü, Konya Havzası'nın güneybatısında, Konya ve Isparta il sınırlarında. Gölün batı kıyılarının açıklarında, Beyşehir'in Kurucaova beldesine bağlı adalar sıralanıyor. Kara Ada, Kızıl Ada, Hatbin, Helimin, Tavşan ve Hacıakif birbirini izliyor. Birkaç yıl öncesine kadar yüzlerce ton balık avlanan Beyşehir Gölü'nden 2006'da sadece 18 ton balık çıktı. Bunun nedeni kirlilik, aşırı avlanma, suların çekilmesi ve göle atılan yabancı balık türlerinin dengeyi bozması.

Hacıakif Adası, Beyşehir Gölü'nün güneybatı köşesinde. En yüksek noktası, 'Büyükdağ' adını almasına yetecek kadar heybetli. Sazlıklar adayı etrafındaki kayalıklarla birleştiriyor, yukarıdan daha da büyük görünmesine neden oluyor. Yeşildağ beldesinin sakinleri küçükbaş hayvanlarını Hacıakif'te tutuyor ama geçtiğimiz kış bir sürpriz onları hazırlıksız yakaladı. Sular dondu ve kurtlar yürüyerek adaya çıktı. Yeşildağlılar da buz tutmuş göl üzerinden hayvanlarını anakaraya geri getirdi.

Beyşehir, Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü; alan olarak da; Tuz gölünün yüzölçümünün azalmasıyla Van gölünden sonra 2. sıraya yerleşen gölün geniş yüzeyinde 30'dan fazla ada bulunuyor. Hacıakif Adası, Konya'nın Beyşehir ilçesinin Kurucaova beldesine bağlı. Kıyıları sazlıklarla kaplı adayı meşeler yeşillendiriyor; dev ağaçlar yükseklerden bakınca yeşil benekler halinde görünüyor.

Beyşehir Gölü, 1991'de birinci derece doğal sit alanı ilan edildi. Aynı zamanda 'önemli kuş alanı' ve 'önemli bitki alanı' olan göl, yerleştiği tektonik kökenli çukurluğu da bereketlendiriyor. Söğüt ve kavak ağaçlarının altına gizlenen Hanboğazı Deresi, gölün suladığı tarım arazilerini keserek ilerliyor ve sazlıkların arasından durgun suya karışıyor.

Beyşehir Gölü'nde 30'dan fazla ada var. Hacıakif, gölün ikinci büyük adası. Doğu kıyısından gölün içerilerine girintili çıkıntılı bir yarımada uzanıyor; kıyılarındaki boşlukları sazlar dolduruyor, kırmızı topraklarına meşeler tutunuyor.
Çifte Adalar, Beyşehir Gölü'nün birbirine benzemeyen ikizleri; renklerinden hareketle kıyıya yakın olanına Karaada, diğerine Kızılada deniyor. Göl, Anadolu'daki birçok benzeri gibi son yıllarda suyunu kaybediyor. Seviyedeki düşüş bu ikilide kendini daha çok belli ediyor; Çifte Adalar gönülsüzce büyüyor, eski kıyı çizgileri giderek içeride kalıyor. Çevreleri çorak birer kuşakla kaplanan ikizler belki de küçüklüklerini özlüyor...

Beyşehir Gölü’nün Gölyaka beldesi kıyısındaki Kubadabad saraylarının hemen karşısında yer alan ve yaklaşık 3 bin metrekarelik bir büyüklüğü bulunan tarihi ada ile çevresindeki bazı adalarda geçmişten kalan Selçuklu yerleşmelerinden kalan izlere rastlanmıştır

Kubad-Abad Sarayı: 10. Selçuklu Sultanı II. Alaaddin Keykubad, hayran kaldığı Gölyaka Tol yöresinde 1227 yılında, sarayları, dillere destan olan ünlü Kubadabad kentini kurdurmuştur. Eski kentin, surlarla çevrili olduğu; yüksek bir kulesiyle göl yakasında tersane ve kayıkhanesi bulunduğu, kentin saraylar, köşkler, cami, hamam, hasbahçe ve havuzlarla donatıldığı anlaşılmaktadır.

Selçuklulara bir süre ikinci başkentlik etmiş olan bu yalı kentinden günümüze, müzeleri süsleyen göz kamaştırıcı çinilerle, restorasyonunu bekleyen saray kalıntıları kalmıştır. Kazı çalışmaları, Ankara DTCF, Dekanı Prof.Dr.Rüchan ARIK başkanlıgındaki bir heyet ile 1981 den bu yana devam etmektedir.

__________________
Hayat dediğiniz 1 çay
İnsan ise sadece 1 şeker
Karıştırdıkça hayattan tat aldığını sanırsın
Oysaki;
Hayatın seni erittiğini çay bitince anlarsın..




  Alıntı ile Cevapla
13 Üyemiz **EMEL**'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 04.09.2010, 03:36   #3
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Beyşehir Gölü | Konya...

Ülkemizin 2. ci büyük gölü, ben daha 1. cisini bile göremedim


Bilgilendirme icin tesekkürler Emelcigim.
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 04.09.2010, 12:13   #4
Çevrimdışı
CadII
Hotantu Kabilesinden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Beyşehir Gölü | Konya...

Teşekkürler. Ancak bildiğim kadarıyla Beyşehir gölü hızla kuruyor. Kötü bir durum
__________________
Bu güzel ülkede elbette özgürlük türküleri söylenecektir. Ve yine kardeşçe paylaşım olacaktır. Görsek de, görmesek de...

H.
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz CadII'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 04.09.2010, 12:54   #5
Çevrimdışı
Smyrna
Okunuşu: Simirna

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Beyşehir Gölü | Konya...

Çok teşekkürler Emoş.

Alıntı:
Beyşehir, Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü; alan olarak da; Tuz gölünün yüzölçümünün azalmasıyla Van gölünden sonra 2. sıraya yerleşen..........


Bir şekilde bunların önlenmesi gerek. Yazık....
__________________
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Smyrna'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 04.09.2010, 18:40   #6
Çevrimdışı
Mathematician
Kroniköğrencideğilartık:D
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Beyşehir Gölü | Konya...

Türkiye'nin coğrafyası değişiyormuş demek ki. Hep 2. büyük göl olarak bildiğim Tuz Gölü artık 2. sırada değilmiş meğer.

Yeni bir bilgi daha öğrendim. Teşekkürler Emel
__________________
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Mathematician'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 04.09.2010, 19:27   #7
Çevrimdışı
**EMEL**
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Beyşehir Gölü | Konya...

Türkiye'nin ikinci büyük gölü artık Beyşehir Gölü

Kuraklık, coğrafya bilgilerini de değiştirdi. İlkokul çağından beri hafızalara kazınan 'Tuz Gölü, Türkiye'nin en büyük ikinci gölüdür' ifadesindeki Tuz Gölü, yerini Beyşehir'e kaptırdı.

Tuz Gölü, küresel ısınma, bilinçsiz tarımsal sulama yüzünden 90 yılda yüzde 85 küçülerek Türkiye'nin üçüncü büyük gölü oldu. Kıyı çizgilerinde yaşanan değişimleri inceleyen Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Semih Ekercin, göllerdeki küçülmenin uydu görüntüleriyle daha net ortaya çıktığını söyledi.

Özellikle 2000'den sonraki uydu görüntülerinin, göllerin büyüklük sıralamasının değiştiğini gösterdiğini kaydeden Doç. Dr. Semih Ekercin, "Artık Türkiye'nin ikinci büyük gölü Beyşehir Gölü oldu." diye konuştu. Son yüzyıla ait NASA destekli ABD, Japonya ve Fransa uydu görüntüleri ile askerî haritaları incelediğini belirten Ekercin, Tuz Gölü'nün 1915 yılında haritalara göre 216 bin 400 hektar olduğunu ifade etti. Gölün su yüzey alanının 1987'de 92 bin 600, 2005'te ise 32 bin 600 hektara gerilediğini tespit eden öğretim üyesi, kuraklık, bilinçsiz tarımsal sulama, göle ulaşan kaynakların kuruması gibi etkenlerin gölün sonunu getirdiğini ifade etti. Ekercin, gölün kıyı kesimlerinin kış aylarında bataklık halini aldığına dikkat çekerek, "Suyla kaplanan alan artık değişmez oldu. Kışın kıyıda su yerine çamur görüyorsunuz." dedi.

Tuz Gölü'nde suyla kaplı alanın 30 bin hektara, Beyşehir Gölü'nün kapladığı alanın ise 65 bin hektardan 50 bin hektara gerilediğini vurgulayan Ekercin, "Özellikle 2000'den sonraki uydu görüntüleri incelendiğinde göllerin büyüklük sıralamasının değiştiği görülüyor. Tuz Gölü, Türkiye'nin ikinci büyük gölü olmaktan çıktı, yerini Beyşehir Gölü aldı." diye konuştu.

Öğretim üyesi, Türkiye'nin önemli gölleri arasında yer alan Akşehir Gölü'nün de kuruduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: "Kuraklık, coğrafya bilgilerini değiştiriyor. Bazı bilimciler göllerin yataklarının durduğunu bu yüzden suyla kapladığı alan olarak sıralama yapılmasının yanlış olduğunu söyleyebilir. Artık ciddi önlemlerin alınması gerekiyor. Böyle giderse bırakın ikinci, üçüncülüğü Tuz Gölü 2015 yılına kadar varlığını sürdüremeyecek."








__________________
Hayat dediğiniz 1 çay
İnsan ise sadece 1 şeker
Karıştırdıkça hayattan tat aldığını sanırsın
Oysaki;
Hayatın seni erittiğini çay bitince anlarsın..




  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz **EMEL**'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 04.09.2010, 23:07   #8
Çevrimdışı
Böcü Dayı
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Beyşehir Gölü | Konya...

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi CadII Mesajı göster
Teşekkürler. Ancak bildiğim kadarıyla Beyşehir gölü hızla kuruyor. Kötü bir durum

Kuruyorduda yeniden doldurduk Cadı, üzülmene gerek yok yani..
__________________
"Aslında herkes dahidir. Ama siz kalkıp bir balığı, ağaca tırmanma yeteneğine göre yargılarsanız, tüm hayatını aptal olduğuna inanarak geçirecektir."
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Böcü Dayı'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 04.09.2010, 23:22   #9
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Beyşehir Gölü | Konya...

Bende Tuz Gölünü en büyük göl olarak biliyordum...Yeni bir şey öğrenmiş oldum..

Teşekkürler Emelim..
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.07.2012, 11:28   #10
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Beyşehir Gölü | Konya...

Beyşehir gölünün kıyısındaki bir kafede az mı oturup çay kahve içtim
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
beyşehir, gölü


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 05:10.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.