Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Sağlığımız ve Hastalıklar > İnsan Sağlığı ve Hastalıklar > İç Hastalıkları


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 23.05.2009, 02:36   #1
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Mide Ülseri | Tanısı | Tedavisi







Mide Ülseri



Tıp dilinde ülser çeşitli yaralar için de kullanılırsa da en fazla sözü edileni mide ülseridir.


Ülser, bir asit özelliği olan mide salgısının, çeşitli sebeplerle yaralanan mide dokusunu etkilemesi sonucu daha aşağılardaki dokulara kadar yürüyebilen bir yara meydana getirmesi ile ortaya çıkar.

Ülsere her yaşta ve her meslek grubundaki insanda rastlanabilir ama en fazla görüldüğü yaşlar 20 - 50 arasıdır.

Ülserde soya çekimin de rolü olduğu kuvvetli ihtimaller arasındadır. Ayrıca, ülserin şişman ya da zayıf, uzun ya da kısa boylu kişilerde görüldüğü yolundaki çeşitli iddiaların da gerçekle ilgisi olmadığı yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır.


Ülsere yemek borusunun alt kısmında, midede, onikiparmak bağırsağının üst kısmında ve ince bağırsakta rastlanabilir, ülser genellikle tek olmakla birlikte hem midede hem de onikiparmak bağırsağında aynı anda olduğu görülmüştür.

Midedeki ülser yarasının genişliği (Çapı) ortalama 5 - 25 milimetre, derinliği ise 6-20 milimetre arasında değişmektedir. Onikiparmak bağırsağında görülen ülserlerin çapı 2-10 milimetre, derinliği ise 2-5 milimetre civarındadır. Zaman zaman da daha büyük ülser yaralarına rastlanabilir.
Ülser mide içi dokusundan başlayarak daha derinlerdeki kas dokularına kadar inebilen, hatta mide ve bağırsak duvarlarının delinmesine bile yol uçabilen bir hastalıktır. Birden bire başlayıp hızla ilerleyen ülserler olduğu gibi, yavaş yavaş başlayıp, ağır ilerleyen ve uzun süre devam eden ülserler de vardır.



Ülser neden olur ?


Mide dokusu tarafından salgılanan sümüksü bir madde, midenin iç kısmım ince bir tabaka halinde kaplayarak, dokuları asidin eritici etkisinden korur. Bu salgılarda meydana gelecek herhangi bir aksaklık ya da gereğinden fazla asit salgılanması ülserin başlıca sebepleri arasındadır,
Midedeki asit fazlalığı ekşime ve kaynama şeklinde kendini gösterir. Bu durum çok dikkatle takip edilmeli ve vakit kaybetmeden tedavi yolana gidilmelidir.

Midenin fazla asit salgılaması bünye içi sebeplere ve özellikle ruhi etkilere ve heyecanlara bağlı olduğu kadar, yemeklerin hazırlanmasında kullanılan malzemenin cinsi ve düzenli beslenme ile de ilgilidir. Ayrıca mide ülserine, mideye rastlayan kuvvetli darbelerin de sebep olduğu anlaşılmıştır.






Ülserin belirtileri nelerdir ?

Mide ülserlerinde en belli başlı belirti ağrıdır. Kemirici ve yakıcı bir özellik taşıyan ağrı kimi saman kramp şeklinde de kendini gösterir. Ağrının süresi 15 dakika, bir saat ve hatta bazı hallerde daha da uzun sürebilir.


Bu ağrının hissedildiği yere göre, ülserin nerede olduğu da anlaşılabilir. Ağrı midenin üst kısmında ise mide ülseri, midenin sağında ise onikiparmak bağırsağı ülseri, karnın orta kısmında ise ince bağırsak ülserini belirler.

  • Ağrının gelişi sindirim devreleri ile ilgilidir. Genellikle yemeklerden bir ya da 4 saat sonra başlar.


  • Ülser ağrılarının mevsimlerle de ilgisi olduğu ortaya çıkmıştır. Bu ağrılar en fazla ilkbahar aylarında kendini gösterir. Ağrıyı meydana getiren sebeplerin başında soğuk, ayak ıslanması ve üşümesi, sindirimi zor yiyecekler, süratli ve yeteri derecede çiğnemeden yemek yemek, üzüntü ve yorgunluk vardır.


  • Bulantı da zaman zaman görülen belirtiler arasındadır. Kusma, ağrı sırasında olabileceği gibi, daha fazla, yaranın etkisi ile midenin onikiparmak bağırsağına çıkış yolunun daralmasından da meydana gelebilir. Böyle durumlarda hasta bazen bir gün önce yediği yemekleri kusar. Bazı hallerde de tükürük salgısı artar veya midedeki asit salgısı çoğalır ve yemek borusundan yukarıya doğru çıkarak ağızda sulanma yapabilir.


  • Ülserde kabızlık ta sık görülür. Ülser belirtilerinden biri de açık ya da gizli kanamadır. Yaranın kan damarlarını zedelemesi halinde ağızdan kusma ile birlikte kan geldiği de olur. Kan hemen mideden dışarı atılmışsa görünüşü taze kan özelliğindedir. Ancak bir süre midede kalmışsa, salgıların etkisiyle rengi kahverengi olur. Kanın bağırsaklardan gelmesi halinde de hastanın dışkısı kömür siyahı bir renk alır. Bunlar tamamen açık kanamalar için belirtilerdir. Gizli kanamalarda ise bu tür belirtilerin hiç biri yoktur. Ancak dışkının laboratuar belirtisinde ülserin kanama yaptığı anlaşılır.
Endoskopi



Ülserin teşhisi



Hastalığın teşhisinde hastanın anlatacakları, klinik muayeneleri ve mide salgısının incelenmesi önemlidir. Bunların yanı sıra yapılacak röntgen muayenesi de ihmal edilmemelidir. Röntgende yüzde 95 oranında kesin teşhise varılacak sonuçlar alınabilmektedir.

Ülser tedavisi ve dört ana nokta



Ülser tedavisinde dört ana nokta üzerinde durulur

1 -Midede artan asidi giderici ve ağrıyı kesici ilaçlar


2 -Yarayı etkileyen yiyecek ve içecekleri bırakarak sıkı bir perhiz.


3 -Tam bir dinlenme ve ruhi tedavi


4-Ameliyat.

  • Asit fazlalığı ülserin ilerlemesine ve ağrının devamına yol açar. Tedavisi için mide içindeki asidi değiştiren ve bu arada asit salgısını yavaşlatan ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar aynı zamanda ağrıyı da ortadan kaldırır.


  • Ülser tedavisinin önemli noktalarından biri de perhizdir. Tedavinin başlangıcında hastaya birkaç gün sadece süt verilir. Daha sonra, sütün yanında ezmeler, pirinç lapası, rafadan yumurta, kaymak, krema ve pelte gibi yiyecekler verilmeye başlanır. Ayrıca meyve suları ve bunu takiben de kızarmış ekmek, gevrek, kremalı çorba ve kek yiyecekler arasına eklenebilir.


  • Hastanın durumu düzeldikçe yemek çeşidi değiştirilebilir. Ancak bu konuda doktorun tavsiyesine tam uymak ve perhizle birlikte uygulanacak gıda rejimini doktorun vereceği listeye göre yürütmek hastanın sağlığı açısından çok önemlidir.


  • Çeşitli hastalıkların tedavisinde olduğu gibi ülserin tedavisinde de istirahatın rolü büyüktür, ülserli hasta hem bedenen, hem de ruhen dinlenmelidir. Değişik bir havada tatil ve seyahat ülserliler için bir tedavi şekli olabilir.


  • Ayrıca, hastanın tedavisinde yatıştırıcı ilaçların ve telkinin de önemli yeri vardır.


  • Ülserde uygulanan çeşitli tedavilerin başarılı olamadığı yerde son çare olarak ameliyata başvurulur. Ameliyatı gerektiren sebeplerden bir başkası da tıkanma ve kanamaların devamıdır. Ameliyatla ya midenin küçük bir kısmı ya da büyük bir bölümü alınır.
  Alıntı ile Cevapla
LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 23.05.2009, 15:07   #2
Çevrimdışı
feridun
Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Mide Ülseri / Tanısı / Tedavisi

Alternatif tıpla ilgili bir kitapta şöyle bir ifade geçiyordu;Aktarlarda bulunan kudret narı isimli bir bitki ülserin tedavisnde kesin sonuçlar veriyor.

Tadı iğrenç,midesi kaldırabilenler için denemekte fayda var.İstenirse balla tadlandırılarak biraz daha tadı hoş hale getirilebilir.
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz feridun'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 23.05.2009, 15:51   #3
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Mide Ülseri / Tanısı / Tedavisi

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi feridun Mesajı göster
Alternatif tıpla ilgili bir kitapta şöyle bir ifade geçiyordu;Aktarlarda bulunan kudret narı isimli bir bitki ülserin tedavisnde kesin sonuçlar veriyor.

Tadı iğrenç,midesi kaldırabilenler için denemekte fayda var.İstenirse balla tadlandırılarak biraz daha tadı hoş hale getirilebilir.

Evet bunu bende duydum, hatta bir arkadaşım bunu uyguladı.. Ama nasıl uyguladı siz gelin ona sorun

Faydasını da gördü diyebilirim..
  Alıntı ile Cevapla
LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
mide, tanısı, tedavisi, ülseri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 23:28.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.