Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Bir Yudum İnsan > İcatlar - Mucitler | Keşifler - Kaşifler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 27.01.2009, 02:43   #1
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Piri Reis'in Haritası | İlk Dünya Haritası

Piri Reis'in Haritası | İlk Dünya Haritası



Piri Reis Haritası günümüze kalan, Amerika kıtasını gösteren en eski haritalardan biridir.

Osmanlı amirali Piri Reis tarafından 1513'de çizilmiş olup, Avrupa ve Afrika'nın batı kıyılarını ve Güney Amerika'nın doğu kıyılarını gösterir. Aralarında Kristof Kolomb'a ait bir haritanın da bulunduğu yirmi kaynağı bütünleştirerek hazırlanmış, 16. yüzyıl Avrupa ve Müslüman denizcilerinin coğrafya bilgilerini içeren değerli bir tarihi belgedir.

Piri Reis 1528'de Amerika'yı gösteren ikinci bir harita yapmıştır. Bu madde onun birinci haritasiyla ilişkilidir.

Piri Reis, kendisini yetiştirmiş olan amcası Kemal Reis'in 1511'deki ölümünün ardından Gelibolu'ya çekilip orada bir dünya haritası, bir de Kitab-ı Bahriye'sini hazırlamıştır. Dünya haritasını 1513'de tamamlayıp, 1517 yılında, Mısır’ın fethinin hemen sonrasındaki günlerde Yavuz Sultan Selim’e takdim etmiştir. Piri Reis bunun ardından Kaptan-ı Derya (amiral) rütbesine getirilir.
Harita 1929'da Topkapı Sarayı'nın müzeye dönüştürülme çalışmaları sırasında keşfedilir ve hâlâ oradadır. 1954 yılında yayımlanan En Eski Amerika Haritası adlı kitabında Afet İnan haritanın kenar notlarınının, Osmanlı Türkçesinden yeni harflere çevirilerini yayımlamıştır.

Amerika'yı gösteren günümüze kalmış antik haritalar arasında Piri Reis'inkinden daha eski birkaç başka harita vardır.

Bunlardan Cantino'nun 1502'de, Nicolo Caveri (Nicolo de Canerio)'nun, 1504-1505'de basılmış, Amerika'yı Asya'nın bir uzantısı olarak gösteren haritaları sayılabilir. Öbürü, 1507'de basılmış Martin Waldseemüller'in haritasıdır.

Bu harita Cannerio'nun haritasından kaynaklanmıştır ama Amerika'yı Asya'dan ayrı bir kıta olarak gösterir ve onu ilk defa "Amerika" olarak adlandırır. Piri Reis kendi haritası için kullandığı kaynaklar arasında Kristof Kolomb'un haritası olduğunu belirtir ki bu muhtemelen Kolomb'un 1498'de çizdiği haritadır.

Kolomb'un 1498 haritasının ne aslı ne de kopyaları bulunamadığından dolayı Piri Reis'in haritası onun tek kalıntısı sayılır.
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.12.2011, 19:30   #2
Çevrimdışı
Karagöz
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Piri Reis'in Haritası | İlk Dünya Haritası

Alıntı:
Piri Reis kendi haritası için kullandığı kaynaklar arasında Kristof Kolomb'un haritası olduğunu belirtir ki bu muhtemelen Kolomb'un 1498'de çizdiği haritadır.
Bu alıntıda yazan "haritayı Kolomb'dan aldı" iddiası pejk doğru bir iddia değildir.. Colomb'dan alınmamıştır harita. Çünkü Kolomb'un Amerika'ya giderken elinde harita olduğuna dair iddialar da vardır. Daha eski çağlardan gelen bir harita olduğu iddiası da vardır. Kaldı ki doğru olsa bile, Kolomb bu haritayı kimden almıştır ?

Bu haritayla alakalı olarak daha da gerilere giderek şunu söyleyebilirim; Ptolemy adlı Yunan astronom ve coğrafyacı ile alakalı bir iddia vardır. Bu ve buna benzer bütün haritaların, ondan alındığına dair.


Serdar Turgut'un 18 Mart 2010 tarihli yazısı;

Alıntı:
"Kristof Kolomb keşfe giderken cebinde Amerika'nın haritası vardı!
…Elime dünyada çok tartışılan ve yüzlerce tarihçiyi uğraştıran bir çalışma var. Yazarı Gavin Menzies "1434 The Year a Magnificent Chinese Fleet Sailed to Italy and Ignited The Renaissance" (Muhteşem Bir Çin Donanmasının İtalya'ya Gidip Rönesansı Başlattığı Yıl)…
Kaldı ki haritacılık, sömrügecilerin ve haritayı yapanların isteğine göre şekillendirilen bir alandır. Bunun içindir ki, Avrupa kıtası haritalarda hep üstte gösterilir. Aksini düşünmeyiz bile. Bununla alakalı Mustafa Armağan'ın güzel bir yazısı vardır. İsteyenler nette bulabilir.

Cantino ve Caverio ile ilgili iddialar ise doğrudur. Cantino 1502 yılında, Canerio ise 1505 yılında haritalarını yayınlamışlardır.


Cantino'nun haritası

Canerio'nun haritası
__________________
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Karagöz'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 29.12.2011, 00:32   #3
Çevrimdışı
Karagöz
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Piri Reis'in Haritası | İlk Dünya Haritası

Bu arada yapmış olduğum ufak bir araştırma sayesinde şöyle bir bilgiye daha ulaştım ;


Piri reisten 52 sene önce yani 1451'de, bugünkü Akdeniz haritasını çizen bir haritacı var. İsmi Mürsiyeli İbrahimdir.



Üstteki çizmiş olduğu haritadır. O günkü bilinen Dünya'nın ilk haritasını çizen kişi olduğu da söylenmekte. Kendisi hakkında pek fazla bilgi yoktur. Fakat haritası oldukça ayrıntılıdır ve o dönemin diğer haritaları gibi portolan tipidir ve de ceylan derisi üzerine çizilmiştir.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Karagöz'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
dünya, haritası, piri, reisin


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 07:48.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.