26.01.2009, 01:32 | #1 |
Çevrimdışı
|
Çikolotanın Tarihi
Öykümüz İ.Ö 1500 civarında Meksika Körfezi'nde yer alan Yucatan Yarımadası'nda başlar. O tarihlerde bu coğrafyada Olmek'ler yaşamaktadır. Onlardan bu güne granitten dev kral başları kalmış, mısırı haşladıktan sonra kurutup öğütme teknolojisi ve son olarak da telaffuz edildiği şekli ile yazarsak “kakawa” kelimesi. Ama o dönemde kakao içkisinin kullanımını kanıtlayacak bu kelimeden başka herhangi bir arkeolojik buluntu var mı elimizde? Şimdilik yok. Olmek'ler İ.Ö 400'e kadar bölgedeki hakimiyetlerini sürdürmüşler. Sonra Arkeologların İzapan Medeniyeti dedikleri Maya'lara geçiş süreci yaşanıyor bölgede. Yani İ.Ö 400-100 arasında. Onlar da “kakao” demişler. İşte bu kitaplarda kakaonun Maya'ların güncel hayatındaki yeri belli olduğu gibi fonetik olarak yine bu içkiye “kakaw”, kakao denildiği ortaya çıkmakta.
Kakao ile ilgili en eski arkeolojik bulgu Meksika ile Guatemala ve Belize sınırına yakın bir yerde olan Blue River (Mavi Nehir) kazısında 19 numaralı mezarda bulunmuş olan bir vazodur. Bu vazonun içinde kakaodan hazırlanmış bir içkinin tortuları bulunmuştur. Vazonun dış yüzeyinde de iki fonetik sembol yer almaktadır. Kakaw veya kakao. Bu vazonun çıktığı mezarın bir din adamına ait olduğu bilgisi de eklendiğinde o zamanlar kakao içkisinin yalnızca aristokrat içeceği olmayıp aynı zamanda dini öneme sahip bir içecek olduğu ortaya çıkmaktadır.
Aynı dönemlerde, Peru topraklarında yaşayan İnkalar'ın da çikolata tükettikleri biliniyor. Ancak, aradaki tek fark İnkalar'da halk kesimine de inen bu lezzet Aztek ve Mayalar'da sadece soylular sınıfına hitap ediyordu. Aztekler'in çikolataya en büyük katkıları bal eklemek olmuştur.
17. yüzyıla kadar kakao ağacı yalnızca Amerika'da da ekiliyordu. Karaib Adaları, feci bir kasırga tüm ağaçları yere indirene kadar, hızla gelişen kakao endüstrisinin merkeziydi. Meksika'da kakaoyu keşfeden İspanyollar, az sonra, Batı Afrika'nın açıklarındaki Fernando Po Adasına kakao tohumunu getirdiler. Bu günkü kakao endüstrisinin merkezi olan Afrika kıtasında 1879 senesine kadarkakaonun ne olduğu bilinmezdi. O tarihte, Teette Quet isminde bir nalbant, beraberinde birkaç tane kakao çekirdeği getirerek, Fernando Po'dan Altın Sahil Gana'yı seyahat etti. Bu adamın ektiği çekirdekten, Gana'nın kakao endüstrisi gelişti. Çağımızda yeryüzündeki kakaonun yarısı Gana'dan ihraç ediliyor. Gerisi Gana'nın komşuları olan diğer Afrika ülkelerinden ve Brezilya'dan çıkıyor. Küçük çapta da Amerika ve Asya'da yetiştiriliyor... |
26.01.2009, 01:33 | #2 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Çikolotanın Tarihi
Vakit bulursam gıda maddelerine uygulanan hillelerin konusu açağıım ama bu gidişle biraz zor galiba...
Yoğurdu, kesinlikle markasını bilinen firmaların ürününden alın... Yoğurt yapılırken, sütün yüzde 40 ı buharlaşması gerekiyormuş... Bu kayıp önlensin diye içine kanserolejen içeren sığır kemik tozundan imal edilen jelatin konuluyormuş... Bu şekilde 100 kg sütten 60 kg yoğurt alınacak iken, 100 kg sütten 105 kg yoğurt alınıyormuş... Çikolalarda da jelatin kullanıldığını biliyorum... Tabiki her firmayı bir tutmak yanlış olur... |
15.02.2010, 17:10 | #3 | |
Çevrimdışı
|
Cevap: Çikolotanın Tarihi
Alıntı:
Değere bakarmısınız? Teşekkür bilgiler için ReaL. |
|
15.02.2010, 17:15 | #4 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Çikolotanın Tarihi
Ya bu çikolatayı bulanlar, kesin cennete gitmiştir
__________________
nefret'i sevgi'den daha çok severim dedi şeytan, çünkü; nefret'in sahtesi olmaz
|
15.02.2010, 17:46 | #5 | ||
Çevrimdışı
|
Cevap: Çikolotanın Tarihi
Ee bi değiştokuş olmuştur tabi... Bkz:
Alıntı:
Alıntı:
Benden bahsediyor. * * * 100 kakao tanesine ben de köle olurum valla. O derece hastasıyım. |
||
13.12.2011, 18:34 | #6 |
Çevrimdışı
|
Geçmişten Günümüze Çikolata | Çikolatanın Tarihçesi
Sadece kokusuyla mutluluk hormonu endorfini harekete geçiren çikolata, damağımızda yavaş yavaş erirken, insanı farklı hazlara sürüklüyor. Çikolatanın faydaları ise saymakla bitmiyor. Kalp hastalıkları ve kanserle mücadele ediyor, cildi ve kemikleri besliyor. Bir gıdanın yarar veya zararından bahsederken tükediltiği miktar önemli bir konudur. Çikolata insanın ihtiyaç duyduğu bir gıdadır. Beyinde serotonin salgılanmasında önemli bir rol oynar. Buda insan sağlığı için çok önemlidir.
__________________
Kendini sevmek, hayatı sevmektir! |
13.12.2011, 22:45 | #7 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Geçmişten günümüze Çikolata
Evde olmazsa çıldırdığım,markete gidince çeşit çeşit aldığım, tatlı krizinin kolay kurtarıcısı çikolatalar ahh ahhh iyi ki varsınız.
Bitter ilk tercihim. Teşekkürler
__________________
|
13.12.2011, 22:49 | #8 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Geçmişten günümüze Çikolata
Forumun kızları çikolata hastası zaten, yahu koymayın lütfen çikolata konularını
|
14.12.2011, 02:21 | #9 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Geçmişten günümüze Çikolata
__________________
ForumGerçek Türkiye'nin Forumu |
09.01.2012, 01:13 | #10 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Geçmişten Günümüze Çikolata|Çikolatanın Tarihçesi
Konuyu düzenlerken çok pis canım istedi.
__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan.. |
Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz |
Etiketler |
bitmiyor, Çikolata, çikolatanın, faydaları, geçmişten, günümüze, saymakla, tarihçesi |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|
Önemli Uyarı | |
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz. |