Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > İçecekler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 03.02.2014, 23:38   #1
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Viski ve Çeşitleri







Viski, İrlanda ve İskoçya lehçelerinde "yaşam suyu" anlamına gelen "uisge beatha"dan gelmektedir. Genellikle tahta fıçılarda dinlendirilmiş malt içeren, tahıldan damıtılan bir tür alkollü içkidir.

Üç ülkede farklı şekillerde üretildiği için scotch whisky, irish whisky ve bourbon olmak üzere üçe ayrılır.
  • Bourbon viski, ABD'de üretilir ve bir kez damıtılır.
  • Scotch viski, iki kere damıtılır. Ayrıca yapımında kullanılan tahıllar, damıtılmadan önce açık ateşte kurutulur ve ateşin dumanı tahıllara siner. Bu yüzden, scotch whisky'de bir yanık kokusu hissedilir.
  • Irish whisky, üç kere damıtılır. Tahılları da sac üzerine kurutulduğu için, ateşin dumanı sinmez ve scotch whisky'de olduğu gibi yanık kokusu hissedilmez.
Viski, sek olarak, sulu veya buzlu ya da başka içecekler (sıcak kahve dahil) veya içkilerle içilir..
Malt viski, % 100 malt arpadan yapılır, bir kez damıtılmış viskiler diğerlerinden ayrılırlar. Viski yapımında kullanılan tahıllar, İrlanda, İskoçya, Kanada ve ABD arpaları, Kanada ve ABD çavdarı ile ABD mısırından oluşmaktadır. İrlanda'da halen malt ve malt olmayan arpaların birlikte kullanıldığı tür viskiler üretilmektedir.

Çeşitli sek viskiler, Çavdar viskisi, Tennessee viskisi ve Burbon ABD'de kavrulmuş meşe fıçılarda dinlendirilerek üretilir. Harmanlanmış viski ise yukarıdaki viskilerden birbirine benzer tür tahıl kullanılarak üretilenlerin bir karışımı şeklinde üretilmektedir, bu da üretim maliyetini diğer tür viskilere kıyasla ciddi biçimde düşürür. Harmanlanmış viskilerin genellikle üretimlerinde harmanlanmış olan asıl viski türü belirtilir, Harmanlanmış İskoç, Harmanlanmış Kanada, veya Harmanlanmış Burbon gibi. Light viski ise neredeyse tamamen tahıl alkolünden üretilir, genellikle toplam miktarın %5-10'unu geçmeyen miktarlarda sek viski ve yoğunlaştırılmış şarap (Sherry) da aroma ve renk vermesi için ilave edilir.




İskoç Blended Viski




İskoçya'da viski üretimi başlı başına bir sektördür ve sadece bu bölgede 120 tane viski damıtımevi bulunmaktadır..Hatta bazı ünlü viski markaları(örneğin chivas regal, j&b ) viski yapmaz bu değişik damıtımevlerinden aldığı viskileri karıştırarak dünyada ün kazanmışlardır. İskoç viskilerinin bir diğer farklı özelliği bu bölgede bulunan kaynak sularının inanılmaz saf ve lezzetli oluşudur. Unutulmamalıdır ki her alkollü içkide olduğu gibi viskide de alkol oranını düşürmek için kaynak suyu bulunur.




İskoç viskileri üç ana türden oluşur; eski usulle damıtılan “malt” viskiler, Coffey tipi modern imbiklerde damıtılan “tahıl” (grain) viskileri ile ikisinin harmanlanmasıyla yapılan “harmanlanmış” (blended) viskiler. Johnnie Walker, J&B, Ballantine’s, Chivas Regal gibi dünya piyasalarındaki popüler markaların hemen hemen tümü blended İskoç viskileridir. Malt viskiler ise, İskoçya’nın değişik yörelerine dağılmış yüzün üzerindeki damıtımevinde, arpa maltından, zahmetli ve pahalı metotlarla yapılıyorlar. İyot, yosun ve isli tadlı bir Lagavulin de, lezzeti elma brendisini ve tatlı şarabı çağrıştıran Macallan da birer malt viski. Bunların bir bölümü “Single Malt” olarak şişelenirken, büyük bölümü ise harmancılara, popüler viskilerin harmanına katılmak üzere satılıyor.








Malt viskilerin yapılışı neredeyse bir “güzel sanat”. “Single Malt” viskiler, buz ve soda katılmadan, çok az su katılarak içiliyor. Çünkü meşe fıçılarda geçirdiği uzun yıllar, viskideki ateşi alıyor. Viskiyi sadece içindeki tadları keşfetmek için içtiğiniz özel anlarda ise viskiye alkol derecesine bağlı olarak birkaç tatlı kaşığı kadar su katmalısınız. Böylece tadı temsil eden kokular en belirgin şekilde ortaya çıkacaktır. Malt viskileri tatmak için en iyi kadeh ise hafif tombul karınlı, ağzı yukarıya doğru daralan tadım kadehleridir. Bu kadehlerde aroma yavaş yavaş yukarıya çıkar ve içerde kalır ve burun tarafından daha iyi algılanır. Single malt viskilerin içimi konyağa benzer. Ama iki içki arasındaki benzerlik sırf bu değil. Malt viskiler bir süredir özellikle Avrupa ülkelerinde yemekten sonra sindirime yardımcı içki olarak konyak yerine de içiliyor. Malt viskilerin dünyadaki en meşhur örnekleri : macallan , talisker, glendfiddich , glenmoraige, glenlivent, laphroaig vb.





Aeneas Coffey 1831’de “sürekli damıtım ibriği” denilen aleti icat etmeseydi, viski ne bugünkü kadar üretilebilecekti, ne de dünyanın dört bir yanına yayılabilecekti. Coffey imbiğinin bulunuşundan önce, viski yüzyıllar boyunca hep aynı şekilde üretildi. Maltlanmış arpanın birası bakır imbiklerde ağır ağır damıtılıyordu. Bu viski hem pahalıya çıkıyor, hem üretim fazla arttırılamıyordu, hem de ağır bir tada sahip oluyordu. Coffey imbiği sayesinde ise her türlü tahılın birasından, hızlı ve ucuz viski damıtılabildi. Türkiye’de harman viski sevenler arasında yayılmış olan “Açık renk viski daha hafif viskidir.” yanılgısına da değinmek gerekiyor. Bunun gerçekle hiçbir ilgisi yok çünkü tüm viskiler fıçılardan sarımtrak bir renkle çıkıyor. Piyasaya sürülmeden önce bu rengi biraz daha koyultmak isteyen çoğu firma bunu viskiye karamel katarak yapıyor. Rengin koyuluğu üreticinin ayarlayabildiği ve tadla ilgisi olmayan bir “makyaj” unsuru. Dünyaca ünlü malt viskiler arasında Ballantine’s Pure Malt ve Famous Grouse Vintage Malt yer alır. Lüks harmanlar arasında ise Ballantine’s Gold Seal, Johnnie Walker Black Label, Johnnie Walker Blue Label ve Chivas Regal Royal Salute gelir







İskoç viskilerindeki turba ve is kokusunu sevmeyenler İrlanda viskilerini tercih ederler. İrlanda viskileri genelde sek ya da seyrek olarak çok az su katılarak içiliyor.




Amerikan viskileri, her yönüyle İskoç Viskilerinden çok farklı viskiler. Üretimlerinde arpa maltı yerine mısır, çavdar, buğday ve maltlanmamış arpa kullanılıyor. Yıllandırılma ise içleri yakılmış beyaz meşe fıçılarda yapılıyor. Yasalara göre bu fıçılar sadece bir kez kullanılabiliyor. Amerikan viskilerinin en önemli kategorisi ise Bourbon viskiler.




Bourbon viskiler içleri yakılmış beyaz meşe fıçılarda iki yıl bekletildikten sonra şişeleniyor. Kendine özgü vanilya kokusu ve tadını, bu içi yakılmış fıçılar veriyor Bourbon’a. Yine bundan dolayı Bourbon’ların rengi İskoç viskilerinden daha koyu ve kırmızımtrak oluyor. Bir viskiye Bourbon denilebilmesi için damıtıma giren biranın en az yüzde 51 oranında mısırdan yapılmış olması gerekiyor. Dünyaca ünlü Bourbon viskiler arasında Jim Beam ve Jim Beam Black yer alır.







Aslında Tennessee viskileri de Bourbon viskiler olarak tanınırlar. Aradaki tek fark bu viskilerin damıtıldıktan sonra fıçılara konulmadan kömürden süzülmesidir. Dünyaca ünlü Tennessee viskileri arasında Jack Daniel’s yer alır.




Kanada, dünyanın dördüncü büyük viski üreticisidir. Kanada’da ilk lisanslı damıtımevi 1769’da rom üretimi için kurulmuş, zamanla viski üretimine de geçmiştir. 1920-1933 yılları arasında Amerika’da yasaklanan içki üretimi Kanada viski endüstrisini canlandırmış ve hızla büyümesini sağlamıştır. Kanada viskileri sek içilmekten çok sodayla ya da kokteyllerde tercih ediliyorlar. Bol buzla içilen yaz viskisi imajına sahip Kanada viskileri hakkıyla damıtılmış kendine özgü nefis bir tadı olan saf çavdar viskileridir. Kanada viskilerinden dünyaca ünlüsü Canadian Club’dır.
Kaynak
__________________
  Alıntı ile Cevapla
15 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 04.02.2014, 00:20   #2
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Viski ve Çeşitleri

Oooo bizim ateş suyu

Ne çok özellikli imiş. Bilmediğim bir kaç noktaları da öğrenmiş oldum.

Favorim İskoç Blended Viskidir. İçimi damak tadıma hitap ediyor. Ve sek olarak tüketilmesini öneririm. Viskinin hangi türü olursa olsun sek tüketilmesi gerekir diye düşünüyorum.

Yanına da acı gerçek bitter çikolata oldu mu değmeyin kefime. Günün vermiş olduğu yorgunluğu alıyor diyebilirim.









__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan..
Bir gün ölüp toprak olacaksın. Bir tohum filizlenecek ot olacaksın, bir öküz seni yiyecek ve atık olacaksın.. Yani hep aynı kalacaksın."

  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 04.02.2014, 02:41   #3
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Viski ve Çeşitleri

@Aristo hayatımda bir kere viski denedim, Johnnie Walker idi. Sevmedim, bir daha da hiç içmedim.

Hoş hiç bir içki ile aram iyi değildir ya...:8
__________________
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 05.02.2014, 10:23   #4
Çevrimdışı
Türkü
...> Ata'm İzindeyiz <...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Viski ve Çeşitleri

Mideyi yormaz, her ortamda içilmez. Sek tercih ederim yanınada bitter çikolata tamamdır.


Teşekkürler Canan.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Türkü'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 05.02.2014, 10:29   #5
Çevrimdışı
SoRGeNTe
Gerçek Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Viski ve Çeşitleri

Viskinin nasıl içildiği kadar yanınızda size eşlik eden kişi de önemli. Muhabbet güzelse o viskinin tadına doyum olmuyor.
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz SoRGeNTe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 05.02.2014, 13:58   #6
Çevrimdışı
Redwine
"Her Şey Güzel Oldu"

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Viski ve Çeşitleri

Viski hiç sevmem.... Kırmızı şaraptan vaz geçmem..

Teşekkürler Canan
__________________
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Redwine'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 05.02.2014, 14:04   #7
Çevrimdışı
Deniz
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Viski ve Çeşitleri


Severim yanında viski içmesini bilen bir arkadaşın olursa güzel sohbet olur..
güzel paylaşımdı tebrikler @Canan..
__________________
Bağımsızlıktan yoksun bir ulus,Uygar insanlık karşısında uşak olmaktan kurtulamaz.


MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Deniz'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 05.02.2014, 15:28   #8
Çevrimdışı
Liaaa
Geciken gözyaşı hiçbir şey çözmez...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Viski ve Çeşitleri

İçmeyi sevenler için faydalı bir konu olmuş.

Yakınımdan geçmez alkollü içecek ve türleri.

Teşekkürler Canan.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Liaaa'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 05.02.2014, 15:33   #9
Çevrimdışı
Subutay
Eflamor

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Viski ve Çeşitleri

Sarhoş olmak istersem en kestirme yollardan biridir sek viski.

Fakat tanıtım canımı çektirmedi desem yalan olur. Eline emeğine sağlık Canan.
__________________
Asya boz kırlarında bir bebek dünyaya geldi. Bu bebeğe asya stepleri beşik oldu. Rüzgarlar şarkı söyledi ona. Yıldızlar yol gösterdi. Yağmurlar yıkadı. Bu bebek büyüdü ve ona Türkadını verdiler. Türk büyüdü kasırga oldu tayfun oldu. Türk budur. Türk tayfundur, kasırgadır, Boradır. | Mustafa Kemal Atatürk.






la şey e vaki ün mutlak bel küllün mümkin
nisi credideritis non intelligentis
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Subutay'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 05.02.2014, 16:01   #10
Çevrimdışı
Cansuyu
« Gün Batımı »

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Viski ve Çeşitleri

İnsan bundan bir bardak içtimi aynı başlıkdaki Viski yazısından çıkan alevler gibi yanar..

Teşekkürler @ Canan
__________________
“Gittin mi büyük gideceksin!
Ayrılık bile gurur duyacak seninle..



  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Cansuyu'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
Çeşitleri, malt, viski, viskiler, viskileri, çeşitleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 08:35.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.