Merhabalar
Forum Gerçek üyesi değilsiniz ya da Üye Girişi yapmamışsınız.
Sitemizden tam olarak yararlanabilmek için;
Lütfen Buraya tıklayarak üye olunuz.
Forum Gerçek

Forumları Okundu Kabul Et Bugünkü MesajlarYazdığım Cevaplar Açtığım Konular Kim Nerede
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > İçecekler

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Eski 19.07.14, 05:31   #1
XooX

Chevy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Dec 2013
Konular: 187
Mesajlar: 1,866
Ettiği Teşekkür: 2367
Aldığı Teşekkür: 7100
Rep Derecesi : Chevy karizması günden güne artıyorChevy karizması günden güne artıyorChevy karizması günden güne artıyorChevy karizması günden güne artıyorChevy karizması günden güne artıyorChevy karizması günden güne artıyorChevy karizması günden güne artıyorChevy karizması günden güne artıyorChevy karizması günden güne artıyorChevy karizması günden güne artıyorChevy karizması günden güne artıyor
Ruh Halim: Merakli
Standart Ev Yapımı Şarap







ŞERBET HAZIRLANMASI:

20 litre üzüm suyuna iki litre elma suyu ve beyaz üzüm suyuna 1250g kırmızı üzüm suyuna ise 1500 g toz şeker ekleyip şeker tamamen eriyinceye kadar karıştırın.







MAYANIN HAZIRLANMASI:

Bir fincan içerisine iki tatlı kaşığı toz şeker, iki çay kaşığı kuru ekmek pasta yapımında kullanılan mayadan koyup üzerine yarım çay bardağı ılık su ekleyin (asla sıcak su koymayın maya ölür). Bunları şeker eriyene kadar karıştırdıktan sonra fincanın üzerini mendil peçete benzeri birşeyle örtüp karanlık, ılık bir yerde iki saat kadar bekletin. İki saat sonra mayanın harekete geçtiğini fincanın içindeki karışımın köpürdüğünü göreceksiniz.





MAYA İLE ŞERBETİN KARIŞTIRILMASI VE KAP SEÇİMİ:

Aşağıda özellikleri belirtilen yer ve şartlarda üzüm şerbetinin üzerine fincan içerisinde iki saat bekletilen maya dökülür. Kabın ağzı hava çıkışını sağlayıp dışarıdan hava girmesini engelleyecek şekilde kapatılır. Aşağıda özellikleri belirtilen uygun bir yerde bırakılır. 24 saat içinde permantasyon ve gaz çıkışı başlar ilk beş gün gaz çıkışı sürekli artar. Beşinci günden sonra yavaş yavaş gaz çıkışı azalır. 20. güne kadar kaba hiç dokunulmaz.

Kullanacağımız kapta bulunması gereken özelliklerden birincisi içerisindeki şerbeti çevredeki ısı değişikliklerinden korumalı. Bunu kabı battaniye benzeri bir örtü ile sararak sağlayabilirsiniz bu sekilde çevre sıcaklığından karışımın etkilenmesini sağlamış olursunuz. Eğer iklim yaz ise ve sıcaklığın 20 derecenin altına 30 derecenın üstüne çıkmayacagı bir dolap veya oda varsa battaniye benzeri örtüye de hiç gerek yok. Yazın mutfak dolapları gerekli şartları genellikle Türkiye'nin heryerinde sağlayabilmekte.


Kullanacağınız kap çevredeki ışıktan şerbeti korumalı. Birkaç dakikalık ışık etkisi pek önemli olmamakla birlikte kabın kaltığı yerin karanlık olması, kabın ışık almayacak özellikte olması ya da siyah bir kumaşla iyice örtülerek ışıkla temasının engellenmesi gerekir.




Kullanılan kabın ağız kısmı dışarıdaki havanın şerbete temasını engelleyecek ancak permantasyon süresince oluşan karbondioksit ve hidrojen gazlarının çıkışına misade etmeli. Size biraz karışık gelmiş olabilir ama çok basit eğer kabınız bir su bidonu ise kapağını tam sıkmayıp çok az gevşek bırakarak gaz çıkışına müsade etmiş dışarıdan havanın girmesini engellemiş olursunuz. Bidonun kapağı yok ise bu işlemi havlu benzeri bir bez parçasını ağız kısmında açıklık kalmayacak şekilde bidonun üzerine kapatarak da yapabilirsiniz. Biz burada daha eğlenceli olması nedeniyle bidonun kapağına bir delik açarak ince akvaryum hortumu takmakta hortumun ucunu da içerisinde 1 cm yüksekliğinde su bulunan bardağa koyarak hem hava kabarcıklarını izlemekte hem de dışarı ile teması kesmekteyiz.
DİKKAT KULLANACAĞINIZ KABIN AĞZINI TAM OLARK KAPATIRSNIZ İÇERİDE BİRİKEN GAZ KABIN PARÇALANMASINA NEDEN OLUR. KULLANILAN KABIN AĞZI MUTLAKA GAZ ÇIKIŞINA MÜSADE ETMELİDİR.
Yukarıda yazılanlardan anlaşılacağı gibi eskiden beri şarapların karanlık mahsenlerde yapılma nedeni çevre ısısının sabit olması ve güneş ışığı almamasıdır. Eskiden beri evlerde yapılan şaraplarde sıcaklığı sabit odalar ve toprak küpler seçilme nedeni de aynıdır.







20. GÜNDEN SONRA YAPILACAK İŞLEMLER:

AKTARMA İŞLEMİ Aktarma işlemi şaraba berraklık kazandırmak, maya kokusunu atmasını sağlamak içime hazırlamak için yapılan bir işlemdir. 20 gün bekleyen karışım mümkünse hiç yerinden oynatılmadan bir hortum kullanılarak üst kısmından başlanarak ikinci bir kaba aktarılır. Bu aktarma işlemi esnasında karışım eksildikçe hortum daha aşşağıya indirilir. Bidonun dip kısmına gelindiğinde dipteki ölü bakteri ve besin artıklarının oluşturduğu katmana dokunmadan sıvı kısım tamamen aktarılır. Bidon itinayla yıkandıktan sonra aktarılan karışım tekrar aynı bidonun içerisine doldurulur. Her üç günde bir defa bu aktarma işlemi yapılır. Aktarma işlemleri esnasında tabanda oluşan tortu hiç hareket ettirilmeden sadece üst kısımdaki sıvı aktarılır. Yaklaşık üç dört defa bu işlemi yaptıktan sonra içilmeye hazır sarap elde etmiş berraklığı sağlamış maya kokusundan kurtulmuş olursunuz. Ben size üç ayı dolmamış şarabı şişelememenizi öneririm. Çünkü permantosyon gaz çıkışı az da olsa devam ettiğinden şişe içerisinde tortu bırakacaktır. Bidonun üst kısmından içeceğiniz kadar almanız en doğru yöntem.

Öncelikle size bu 20 gün içerisinde neler olduğunu anlatayım; Bakteri kendisi için ideal yaşama ve çoğalma ortamını buldu. Isı ve besinler hepsi onun için hazırlanmıştı. Bakteri sürekli yedi ve çoğaldı bol miktarda karbondioksit (Cola ve birada tüm gazlı içeceklerde bulunur zehirli değildir) hidrojen (Zehirli değildir) gazı çıkarttı, alkol üretti. Üretilen alkol saf etil alkoldür. Bu süre içerisinde bakterilerden bir kısmı da ölerek ağır olmaları nedeniyle bidonun dibinde çökelti oluşturdular. 20.gün normal şartlar altında (istisnaları aşağıda açıklayacağım) bulanık alkol kokusu veren ama maya kokusu da olan şekeri kalmamış şarap tadına yaklaşmış bir sıvı elde edeceksiniz.

Yukarıda normal şartlar altında denme nedeni üzüm sularının ve üzümlerin değişik miktarda şeker içermeleri nedeniyle 20. gün sonunda karışımın hala şekerli kalması söz konusu olabilmekte. Böyle birşeyle karşılaşıldığında yapılması gereken işlem de aktarma işlemi sonrası her 20 litreye iki litre su katılması.

Chevy isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz Chevy'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.07.14, 14:42   #2
Moderator

Ekin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Dec 2011
Konular: 1160
Mesajlar: 8,669
Ettiği Teşekkür: 30140
Aldığı Teşekkür: 39233
Rep Derecesi : Ekin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Ev Yapımı Şarap

Teşekkürler @MooN

Faydalı bir konu olmuş.
Emeğine sağlık
__________________



Ekin isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.07.14, 14:56   #3
Müdavim

Mislina - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: May 2012
Konular: 458
Mesajlar: 2,996
Ettiği Teşekkür: 4174
Aldığı Teşekkür: 9679
Rep Derecesi : Mislina gerçekten güzelMislina gerçekten güzelMislina gerçekten güzelMislina gerçekten güzelMislina gerçekten güzelMislina gerçekten güzelMislina gerçekten güzelMislina gerçekten güzelMislina gerçekten güzelMislina gerçekten güzelMislina gerçekten güzel
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Ev Yapımı Şarap

Beyaz üzümde şeker oranı daha fazla diyebilir miyiz?
Elma suyu tadlandırıcı görevini mi yapıyor acaba?
__________________
"Ama gerçek, aziz dostum, can sıkıcıdır."

Mislina isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Mislina'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.07.14, 15:01   #4
KirLiBeYaZkeDi ... =)
Çağla - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Feb 2014
Konular: 55
Mesajlar: 996
Ettiği Teşekkür: 2938
Aldığı Teşekkür: 4278
Rep Derecesi : Çağla has a spectacular aura aboutÇağla has a spectacular aura aboutÇağla has a spectacular aura aboutÇağla has a spectacular aura aboutÇağla has a spectacular aura aboutÇağla has a spectacular aura aboutÇağla has a spectacular aura aboutÇağla has a spectacular aura aboutÇağla has a spectacular aura aboutÇağla has a spectacular aura aboutÇağla has a spectacular aura about
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Ev Yapımı Şarap

Ellerine sağlık MooN ..

Bayaa zahmetli bir işmiş .
Benim boyumu aşar
__________________


"İnsanlar arkanızdan
konuşuyorsa


Onlardan öndesiniz
demektir."


Çağla isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Çağla'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.07.14, 16:38   #5
Çiçekci kız

Canan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2011
Konular: 4415
Mesajlar: 21,948
Ettiği Teşekkür: 92054
Aldığı Teşekkür: 126429
Rep Derecesi : Canan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Ev Yapımı Şarap

Çarşıda en düşüğünden tut, en kalitelisine kadar varken, bununla kim uğraşacak. Derim ben

Ben uğraşırım diyenler için, faydalı bilgiler.

Teşekkürler MooN
__________________

Canan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.07.14, 23:13   #6
4 Yıldızlı Aslan

Redwine - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Dec 2013
Konular: 3404
Mesajlar: 16,653
Ettiği Teşekkür: 68798
Aldığı Teşekkür: 62303
Rep Derecesi : Redwine şöhret ötesinde bir itibarı vardırRedwine şöhret ötesinde bir itibarı vardırRedwine şöhret ötesinde bir itibarı vardırRedwine şöhret ötesinde bir itibarı vardırRedwine şöhret ötesinde bir itibarı vardırRedwine şöhret ötesinde bir itibarı vardırRedwine şöhret ötesinde bir itibarı vardırRedwine şöhret ötesinde bir itibarı vardırRedwine şöhret ötesinde bir itibarı vardırRedwine şöhret ötesinde bir itibarı vardırRedwine şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Cap Canli
Standart Cevap: Ev Yapımı Şarap

Hiç bu zahemet giremem hazırı varken..

Elline sağlık güzel bir konu olmuş...

Teşekkürler..
__________________
Redwine isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Redwine'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.07.14, 23:24   #7
Müdavim

Kartal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Jan 2009
Konular: 1409
Mesajlar: 5,553
Ettiği Teşekkür: 17035
Aldığı Teşekkür: 23868
Rep Derecesi : Kartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Ev Yapımı Şarap

Konu için teşekkürler MooN

Eskiden 70,li yıllarda dedemlerin bağları vardı, eski dediğimiz, ahşap çift katlı birde ev, merdiven altında, şimdiki bildğimiz fıçıların 2 katı birde fıçı hatırlıyorum,her sene şarap yaparlardı ama ben hiç şeker falan gibi katkı attıklarını görmedim.
İlk yapıldığında bizde içerdik ona şıra denirdi, sonra olmuş olandan bize vermezlerdi.
Kartal isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Kartal'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 09.01.17, 21:41   #8
Yönetici

Basakca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Aug 2009
Konular: 2185
Mesajlar: 13,010
Ettiği Teşekkür: 83903
Aldığı Teşekkür: 80760
Rep Derecesi : Basakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Ruhsuz
Standart Cevap: Ev Yapımı Şarap

Şarabı pek fazla tükemiyorum. Migreni tetikliyor. Hele ki köpek öldüren cinsinden olanı kafayı duvarlara vurduruyor. Çok kalitelisi olmalı ki içebileyim. O da rose cinsinden olacak.

Meraklısına güzel bir konu olmuş. Teşekkürler @Chevy
__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan..
Bir gün ölüp toprak olacaksın. Bir tohum filizlenecek ot olacaksın, bir öküz seni yiyecek ve sıçtığı bok olacaksın.. Yani hep aynı kalacaksın."

Basakca Şu Anda Forumda.   Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 09.01.17, 22:34   #9
Uzman Üye

İlya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Oct 2011
Konular: 30
Mesajlar: 1,206
Ettiği Teşekkür: 5173
Aldığı Teşekkür: 5499
Rep Derecesi : İlya artık herkes tanıyorİlya artık herkes tanıyorİlya artık herkes tanıyorİlya artık herkes tanıyorİlya artık herkes tanıyorİlya artık herkes tanıyorİlya artık herkes tanıyorİlya artık herkes tanıyorİlya artık herkes tanıyorİlya artık herkes tanıyorİlya artık herkes tanıyor
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Ev Yapımı Şarap

Tamda ustune geldi uzunbirsure ise ara verdigim icin bu gece rodrigo gitar koncertosu esliginde bihayli sarap ictim aslinda.

Kimbilir birazdan asami gokyuzune kaldirip olmaz bir dilek adayacagim ozan bagrima.

Ve elma suyu felan ilkkezduydum boyle tarifi.

Eee tarif icin tesekkurler.
__________________
İlya isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz İlya'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
bidonun, işlemi, kabın, yapımı, şarap


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


İlgili Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Şarap Hakkında Her Şey | Dekantasyon Nedir? Canan İçecekler 13 15.02.16 15:58
Şarap Yapımı ve Kültürü Canan İçecekler 17 23.02.13 16:13
Şarap Sattıran Çizgi Roman DarkAngeL Dünya Edebiyatı 1 20.10.12 12:19
Aşk Şarap tadındadır... **EMEL** Duygularımız 6 25.06.10 23:27
Ömer Hayyam'dan Aldacı Resimli, Resimsiz Şiirler 3 29.01.10 05:25


WEZ Format +3. Şuan Saat: 07:31.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright ©2000 - 2017 www.forumgercek.com
Protected by CBACK.de CrackerTracker
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.
Page Rank Icon
Bumerang - Yazarkafe
McAfee Site Denetleme
Norton Site Denetleme
www.forumgercek.com Creative Commons Alıntı-Lisansı Devam Ettirme 3.0 Unported Lisansı ile lisanslanmıştır.