Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > İçecekler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 08.10.2009, 10:51   #1
Çevrimdışı
LoDoS
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Şarapla Gelen Lezzet



Şarapla Gelen Lezzet



Şarap, diğer içkiler gibi açıldıktan sonra saklanma özelliğine sahip olmadığından bir an önce tüketilmesi gerekir. Peki şişenin dibinde kalan şarabı ne yaparsınız. Büyük ihtimalle dökersiniz. Bu yazıyı okuduktan sonra ne kadar yanlış yaptığınızın farkına varacaksınız. Çünkü, şarap 15 gün kadar buzdolabında kalabiliyor ve yemekleriniz için nefis bir sos haline dönüşebiliyor.

Şişelerin dibinde arta kalan şarapları şişenin kapağını iyice sıkıştırdıktan sonra, bir iki hafta içinde yemek yaparken kullanmak üzere buzdolabına kaldırı. Sirkeleşmiş şaraplar ise salata sosu hazırlama ve eti yumuşatma işlerinde çok işe yarar.
Köpüğü kaçmımş şampanyayı da tavuk veya balık haşlarken kullanabilirsiniz. Şampanyalı suda haşlanmış balık ya da tavuğun nefis bir sosu olur.

Et ve tavuğu hafif yağda çevirdikten sonra kendi suyuyla pişmeye bıraktığınızda şarap yerine vermut kullanın. Vermut hazırlanırken içine konmuş kokulu otlar yemeğe özel bir lezzet verir.
Izgara veya şişte pişirilen tavuk, kuzu, balık gibi yiyeceklerin lezzetini etleri pişirmeden önce üzerlerine fırçayla eşit miktarda tereyağı ve beyaz şarap karışımı sürerek artırınız. Bir tutam da kekik, defne gibi kokulu bitki tozu koyarsanız yemeğinizin tadına doyum olmaz.

Yemek pişirirken şarabın içinde alkol miktarı konusunda endişelenmeyin.


Bazı müstesna yemek tariflerinde örneğin biftek bourguignon ve sote piliç ciğeri gibi yemekler içlerine konacak kanyağın aleviyle hoş bir lezzet kazanırlar, alkol lezzeti de sinmez. Kanyak yemeğin üzerine dökülmeden hafifçe ısıtılmalı, sonra alevlenmelidir.
Sherry ve diğer tatlı şarapları tatlı karışımları için saklayın. Yalnız kremalı çorbaya servisten hemen önce bir iki kakşık sherry koyabilirsiniz. Klasik sote dana pirzolası çeşitlerinde de tatlı şaraplar kullanılabilir.

Kapama gibi ağır ateşte pişirilen et yemeklerinizin çok daha lezzetli olmasını istiyorsanız eti şaraplı ve içine kokulu otlar atılmımş bir karışımda yatırın.

Yemekler için pahalı şaraplar kullanmanıza gerek yoktur. Ucuz yerli şaraplar da aynı işi görür.

Parça et, hamburger ve köfteyi kırmızı şarapla ıslatarak çeşni verebilirsiniz.
Sote yaptığınız hamburger, tavuk ve balık gibi yiyeceklere değişik bir çeşni vermek için tavaya yarım fincan kırmızı şarap ilave edin. Kabarcıklar oluşmaya başlayınca kızaran parçaları delikli kepçeyle alın ve sosu yemeğin üzerinden gezdirin.

Şarapla pişirilmiş yemekle ikram edeceğiniz şarabı seçerken yemekte kullandığınız şarapla aynı kategoriye giren birşey olmasına dikkat edin. Örneğin şampanya sosunda hazırlanmız tavuğun beyaz etleri yani göğüslerin yanına şampanya ya da beyaz şarap yakışır.

Düşük kalorili fakat nefis bir çeşni olarak, kabukları soyulmuş armut ve şeftali dilimlerini kırmızı şarapta haşlayabilirsiniz.

Som, levrek ve diğer diri ve beyaz etli balıkları haşlamak için şöyle bir sos hazırlayın: Bir ölçü beyaz şarap, maydanoz, defne yaprağı, kekik, soğan,
nane, karabiber ve tuz.

Fırında tavuk nefis olur. ama içi doldurup bağladıktan sonra her yanı yağda kızartılıp, ardından da ağzı sıkıca kapalı bir tencerede şaraplı sos içinde ağır ağır kendi yağıyla pişirnilirse fırında tavuk kadar lezzetli olur. pişme sırasında sık sık üzerine sosundan sürün.

İnce dilimler halinde kesilmimş hindi göğsü, dana pirzolası gibi hazırlanabilir. Hindiyi yağda iki yanı kızarıp eti pişinceye kadar çevirin. Ateşten alıp sıcak olarak muhafaza edin. Tavaya şarap ilave ederek pişirin. Kahverengileşen parçaları delikli kepçeyle alın ve sosun içine tuz, biber, limon suyu, ince ince kesilmiş maydanoz koyup daha önce pişirdiğiniz hindinin üzerine dökün.

Karides ve tarak gibi deniz ürünleriniz, içine birkaç sap maydanoz, bir dilim soğan 4-5 tane karabiber biraz kekik ilave edeceğiniz beyaz şarapta 5 dakika kaynatın.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz LoDoS'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 08.10.2009, 14:34   #2
Çevrimdışı
Smyrna
Okunuşu: Simirna

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Şarapla Gelen Lezzet

Akşamdan kırmızı şaraba yatırılmış Pekin ördeğini de pek severim...
  Alıntı ile Cevapla
Eski 08.10.2009, 16:14   #3
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Şarapla Gelen Lezzet

Güzel bilgiler..

Teşekkürler lodos.
  Alıntı ile Cevapla
Eski 08.10.2009, 18:29   #4
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Şarapla Gelen Lezzet

Bilgiler için teşekkürler, aşçıların en marifetlisi...
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
lezzet, şarapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 13:48.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.