Merhabalar
Forum Gerçek üyesi değilsiniz ya da Üye Girişi yapmamışsınız.
Sitemizden tam olarak yararlanabilmek için;
Lütfen Buraya tıklayarak üye olunuz.
Forum Gerçek

Forumları Okundu Kabul Et Bugünkü MesajlarYazdığım Cevaplar Açtığım Konular Kim Nerede
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > İçecekler


Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Eski 12.11.10, 17:04   #1
Sibel
Ziyaretçi
Sibel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Konular:
Mesajlar: n/a
Rep Derecesi :
Ruh Halim:
Standart Köklü Bir İçecek Geleneği | Şerbet ve Sorbe

Şerbet; çiçek, meyve, baharat, yemiş ve benzeri gıdaların şeker, bal ve pekmez gibi tatlandırıcılar ve suyla hazırlanıp çoğunlukla soğuk fakat sıcak olarak da tüketilen bir içecek.

Sorbe ise teknik olarak şerbetin buz kristallerine dönüştürülmesiyle üretilen soğuk tatlı. Aynı zamanda çok yemekli menülerde damak tadını yenilemek için iki yemek arasında sunuluyor.


Şerbet ve sorbe her ne kadar birbirlerinin akrabası gibi görünse de, aslında ikisinin de etrafında birbirine hiç benzemeyen bir kültür oluşmuştur.


Şerbet, henüz gazlı içeceklerin ortaya çıkmadığı zamanlarda ve Osmanlı döneminde, çok önemli bir içecekti ve bol tüketilmekteydi. Dolayısıyla bu dönemlerde büyük miktarlarda üretim yapan şerbet sektörü bulunmaktaydı. Sadece taze şerbet yapımı ile ihtiyacı karşılamak mümkün değildi. Bu nedenle şerbet yapımında hazır karışım icatları geliştirilmişti. Konsantre sıvı şuruplar, macunlar ve şerbetlik şeker sayesinde büyük miktarlarda şerbet üretilmekteydi.


Özellikle yaz mevsimlerinde şerbetin soğutulması hem pahalı hem de zor bir meseleydi. Soğutma teknolojisi çıkıncaya kadar tüm dünyada kar ve buzların saklandığı evlerde ve saraylarda karlık, buzluk, kar kuyusu, kar ambarı, kar depmesi, kar dolabı, kar tulumu gibi muhafaza yerleri bulunmaktaydı. Üstelik toplanacak karların özellikli olması gerekmekteydi. Zira kar ve buz sadece soğutmak amaçlı değil aynı zamanda yemek veya şerbet üretimi için biriktirilirdi.


Kar Helvasından Sorbeye

‘Karsambaç’ olarak bilinen kar helvası, pekmez, bal, taze meyve, meyve şurupları ve karla karıştırılarak hazırlanır. Bu yöntemle aynı zamanda kar şerbeti de yapılırmış. Kar şerbeti ile sorbe yapılış bakımlarından değil, fakat yapıları bakımından aynı sonucu vermektedir. “İtalyan soğutma teknoloji”sini başarılı bir şekilde kullanarak şerbetin kristalleşmesini sağlanıp büyük bir devrim yapmıştır. Dondurmanın ise sorbe yönteminden türediğini söylemek zordur. Karışım yapıları birbirinden farklıdır.

Şerbet kültürümüz maalesef gelişen şartlardan hemen hemen unutuldu. Ancak bazı restoran işletmeleri minik bardaklarda nefis şerbetleri yeniden müşterilerine ikram etmeye başladılar.


Sorbe akılcı bir yöntemle dünya gastronomisindeki yerini hâlâ korumaya devam ediyor.




Yaseminli Misket Limonlu Sorbe

Malzemeler:
  • 15 yeşil limon,
  • 2 yemek kaşığı yasemin çiçeği,
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri.

Hazırlanışı:


Limonun kabukları ince tarafından rendelenip suyu sıkılır. Karıştırma kabına limonsuyu, rendesi, yasemin çiçeği ve pudra şekeri alınır, hepsi beraber karıştırılır. -18 derecede beş–altı saat bekletilir. Limon suyu donunca çatal yardımı ile iyice ezilir. Tekrar -18 derecede beş saat bekletilir. Servis ederken soğuk bardaklara boşaltılır.




Yaz Meyveleri Sorbesi

Malzemeler:
  • 200 gr çekirdeği çıkarılmış kiraz,
  • 200 gr çekirdeği çıkarılmış kayısı,
  • 1 dilim kavun,
  • 1 dilim karpuz,
  • 100 gr çilek,
  • 100 gr dut,
  • 2 şeftali,

Hazırlanışı:


Tüm meyvelerin çekirdeği çıkarılıp, püre haline gelen kadar blenderden geçirilip iyice karıştırılır. Derin çelik bir küvete boşaltılır. – 18 derecede dondurulur. Donduktan sonra çatal yardımı ile iyice ezilir. Tekrar -18 derecede dondurulur ve sonra tekrar karıştırılır. Kar gibi pul pul olunca servis edilir. Servis edeceğimiz bardağın, sürahinin soğuk olması gerekiyor.


Yeşil Şifa Sorbesi

Malzemeler:
  • 10 demet roka,
  • 10 demet nane,
  • 10 demet maydanoz,
  • 5 demet dereotu,
  • 5 demet tere,
  • 6 demet fesleğen,
  • 15 limonun suyu,
  • 10 portakalın suyu,
  • 6 litre su,


Tüm yeşillikler yıkanır, doğranır ve su ilave edilerek robottan geçirilir. Yeşillikler süzgeçten geçirilir, limon ve portakal suları ilave edilir. Arzu edilen miktarda şeker ilavesi yapılabilir. Soğuk servis edilir.










  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz 'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 12.11.10, 17:19   #2
Ne Mutlu Türküm Diyene

LaLe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Jan 2009
Konular: 2491
Mesajlar: 21,229
Ettiği Teşekkür: 85449
Aldığı Teşekkür: 125444
Rep Derecesi : LaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Huzurlu
Standart Cevap: Köklü Bir İçecek Geleneği | Şerbet ve Sorbe

Yeşil Şifa Sorbesi

Malzemeler:
  • 10 demet roka,
  • 10 demet nane,
  • 10 demet maydanoz,
  • 5 demet dereotu,
  • 5 demet tere,
  • 6 demet fesleğen,
  • 15 limonun suyu,
  • 10 portakalın suyu,
  • 6 litre su,




Tam şifalık olmuş bu. 15 limonun suyu, 10 portakalın suyu...

Sen bizi iflas ettireceksin Sibel




Teşekkürler paylaşım için.
LaLe isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 12.11.10, 23:50   #3
Deniz Sevengillerden

ReaL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Jan 2009
Konular: 2670
Mesajlar: 30,892
Ettiği Teşekkür: 165451
Aldığı Teşekkür: 185377
Rep Derecesi : ReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Arastirmaci
Standart Cevap: Köklü Bir İçecek Geleneği | Şerbet ve Sorbe

Ellerine sağlık, teşekkürler Sibel...

Sorbe'nin ne demek olduğunu da yeni öğrendim... Yuh bana..

__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
ReaL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 12.11.10, 23:55   #4
Okunuşu: Simirna

Smyrna - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Jan 2009
Konular: 625
Mesajlar: 8,366
Ettiği Teşekkür: 36758
Aldığı Teşekkür: 38608
Rep Derecesi : Smyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzelSmyrna gerçekten güzel
Ruh Halim: Enerji Dolu
Standart Cevap: Köklü Bir İçecek Geleneği | Şerbet ve Sorbe



Ben de yeni duydum sorbeyi...

Ayrıca Lalenin alıntı yaptığı sorbenin tarifine baktım da...

Ya 1. Kolordu için hazırlanıyor bu ya da banyo yapıcaz heralde.

Tarfileri denemek lazım.

Sorbeyi merak ettim ben.

Teşekkürler.
__________________
Smyrna isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Smyrna'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
içecek, köklü, şerbet


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



WEZ Format +3. Şuan Saat: 09:17.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright ©2000 - 2019 www.forumgercek.com
Protected by CBACK.de CrackerTracker
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.
Page Rank Icon
Bumerang - Yazarkafe
McAfee Site Denetleme
Norton Site Denetleme
www.forumgercek.com Creative Commons Alıntı-Lisansı Devam Ettirme 3.0 Unported Lisansı ile lisanslanmıştır.