Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > İçecekler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 30.04.2012, 20:29   #1
Çevrimdışı
Rukia
« En Akıllı Bızdık »

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Ramazan Sofralarımızın Vazgeçilmezleri | Hoşaf ve Kompostolar | Tarifleri











Ramazandan Ramazana hatırlanan şeylerin listesi yapılsa pide, güllaç ve hurmadan sonra dördüncü sırayı şüphesiz komposto alır.


Bütün gün aç ve susuz kalan bünyenin düşen enerjisini yerine getirmede birebir olan komposto Ramazan ayının vazgeçilmezlerindendir. Tabii hoşaf da öyle! Evet, doğru okudunuz çünkü hoşaf, komposto değildir, komposto da hoşaf değildir. Birçok insan bu iki kelimeyi birbirinin yerine kullanır ve aralarındaki ayrımı bilmez.

Hoşaf, aslında, kuru meyvelerle yapılan bir tür şerbet. Yani şerbetin taneli ve daha şekerli olanıdır. Hoşaf kelimesinin aslı hoş-ab yani hoş su’ dur. Ana malzemesi şeker, su ve kuru meyvelerdir. Kuru meyvenin yerine taze meyve kullanılırsa, buna da komposto adı verilir. Bu yüzden komposto daha çok yazın yapılan bir tür şerbetken hoşaf kış ayları için daha uygundur.

Hoşaf ve komposto, Osmanlı zamanında günlük hayatta sürekli tüketilirmiş. Mükemmel bir ziyafet her zaman hoşaf ve kompostoyla bitermiş. Daha doğrusu her ziyafetin sonunda kahveden önce bu tatlı içecekler sunulurmuş. Sofraya iki kaşık konur, bunlardan bir tanesi ile çorba, diğeri ile de komposto ve hoşaf içilirmiş. Osmanlı’da kahvaltı ve öğle yemeği olmak üzere günde iki öğün yemek yendiğinden öğlenleri acıkan insanlar komposto, yoğurt, meyve, ayran gibi şeylerle bastırırlarmış açlıklarını.

Genellikle çok az bir malzemeyle kolayca yapılan hoşaf ve kompostolara kullanacağınız meyveleri seçerken mutlaka dikkat etmeniz gereken birkaç husus var:

Taze meyveler kullanılacaksa mutlaka mevsim meyveleri tercih edilmelidir.

Kullanılacak taze meyveler, eziksiz, beresiz, çürüksüz olmalıdır.

Kuru meyvelerde renk değişikliği olmamalı, beyaz lekeler, küf bulunmamalıdır.

Taze ve kuru meyveler önce bol suda çok iyi yıkanmalıdır.

Kabukları soyulacak olan taze meyvelerin kabukları ince soyulmalıdır.

Elma, armut gibi beyaz renkli meyveler kabukları soyulduktan sonra bekletilmeden kullanılmalıdır.

Beklemesi gereken soyulup doğranmış meyveler, limon suyu ve çok az tuz bulunan suda bekletilmelidir. Böylece renklerinin kararması önlenmiş olur.

Kuru meyveler kabarmaları için önceden suda ıslatılmalıdır.

Elma, ayva gibi sert meyveler önce su ile yumuşayıncaya kadar haşlanmalıdır.

Çilek, vişne gibi yumuşak meyveler şekerli kaynayan suda kısa süre pişirilmelidir.

Komposto ve hoşaf yapımında kullanılan şekerin oranı meyvelerin tatlılık derecesine göre ayarlanmalıdır.
Kaynak
  Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz Rukia'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 30.04.2012, 21:01   #2
Çevrimdışı
Rukia
« En Akıllı Bızdık »

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Üzüm Hoşafı








Malzemeler


1 Çay Bardağı Kuru Üzüm
1 Su Bardağı Toz Şeker
5 Su Bardağı Soğuk Su

Ön Hazırlık

1 çay bardağı çekirdeksiz kuru İzmir üzümü, ılık su içerisinde 5 dakika dinlendirilecek. Süzgece alınacak ve bir güzel yıkanacak.

Hazırlanışı

Tencere içerisine 1 çay bardağı kuru üzüm, 5 su bardağı soğuk su konulacak ve kaynatılacak. Tencere kaynamaya başladıktan sonra, tencere kapağı aralıklı kapatılacak. Ocak ısısı en düşük ısı konumuna getirilecek. Saat’a bakılıp not edilecek. 15 dakika süre bitiminde tencereye 1 su bardağı toz şeker ilave edilecek ve karıştırılacak.Tencere 3 dakika süre ile tekrar kaynatılacak ve ocak söndürülecek. Hoşaf soğutulduktan sonra servise hazır.

Not:Malzeme oranlarını iki katına çıkartarak daha fazla üzüm hoşafı hazırlanabilir. Hoşafı çok tatlı sevenler şeker oranını artırabilirler.

klasiktatlar.com


  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz Rukia'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 30.04.2012, 21:03   #3
Çevrimdışı
Rukia
« En Akıllı Bızdık »

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Ayva Kompostosu








Malzeme


1 kg. ayva
500 gr. toz şeker
750 gr. su

Hazırlanışı

Ayvaları ortadan yarınız. Yarılmış ayvaları tekrar uzunlamasına 4 defa yarıp 4′er üçgen biçim meydana getiriniz. Bir bıçakla çekirdeklerini çıkarıp kabuklarını soyarak bir suyun içersine atınız.

Sonra meyvaları susuz olarak bir tencereye çıkarınız. Üzerine 750 gr. suyu koyup ağzı kapalı olarak 7-8 dakika ağır ateşte kaynatınız. Sonra şekeri ilâve edip bir kere kaynattıktan sonra ağır ateşte ağır ağır kaynatarak 30 dakika pişirip ateşten alarak soğutup servis ediniz.

yemektarifleri.info


  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz Rukia'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 30.04.2012, 21:05   #4
Çevrimdışı
Rukia
« En Akıllı Bızdık »

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Kuru Erik Kompostosu






Malzeme

250 gr. kuru erik (35 adet)
300 gr. toz şeker
750 gr. su

Hazırlanışı

Erikferi akşamdan üzerlerini 4 parmak aşan bol ılık su ile ıslayınız. Sabah suyunu süzdürüp tekrar su doldurunuz. Sonra susuz olarak bir tencereye çıkarıp üzerine 500 gr. suyu koyup orta ateşte 1 dakika kaynatarak şekeri ilâve ediniz. Ağır ateşte 8 dakika kaynatıp ateşten alınız. Soğutarak servis ediniz.

yemektarifleri.info


  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz Rukia'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 30.04.2012, 21:08   #5
Çevrimdışı
Rukia
« En Akıllı Bızdık »

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Armut Hoşafı








Malzemeler


10 tane armut
8 çay fincanı, su
3,5 çay fincanı, şeker
2damla limon suyu

Hazırlanışı

Armutları, soyalım ve ortasındaki çekirdekleri ayıklayalım. Dilediğimiz büyüklükte doğrayalım, tencereye alalım üzerine 8 çay fincanı suyu ilave edelim, armutlar yumuşayana kadar pişirelim. Daha sonra, şekeri ilave edelim, yaklaşık 20 dakika daha kısık ateşte pişirelim. Ocaktan indirmeden 5 dakika önce, limon suyunu ilave edelim. Afiyet olsun.

e-tarifler.com


  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz Rukia'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 30.04.2012, 21:09   #6
Çevrimdışı
Rukia
« En Akıllı Bızdık »

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Portakal Kompostosu








Malzemeler

2 adet portakal
10 adet kesme şeker
1 bardak su

Hazırlanışı

Portakalların kabuklarını soyup beyaz kısımlarını ayırın ve ince ince kıyın. Bol su içinde 10dk kadar kaynatıp suyunu süzün; birkaç kez su değiştirerek acısı çıkana kadar yıkayın. Yumuşamış portakalları 1bardak su ve şeker ile tekrar kaynatın.(10dk)

e-tarifler.com


  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Rukia'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 30.04.2012, 21:11   #7
Çevrimdışı
Rukia
« En Akıllı Bızdık »

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Mandalina Kompostosu






Malzeme


12 adet çekirdeksiz mandalina
400 gr. su
300 gr. toz şeker
2 kahve fincanı mandalina suyu

Hazırlanışı

Mandalinaları soyup kaynar suyun içine teker teker daldırıp bıçağın bumu ile üzerindeki beyaz zarları çıkarıp dilim dilim ayırarak dilimlerin ucundaki beyaz zarları da temizleyiniz. Şekeri -su ile bir kere kaynatıp ateşten alınız. Mandalinaları ve mandalina suyunu ilave edip soğutarak servis ediniz.

e-tarifler.com


  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Rukia'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 30.04.2012, 21:14   #8
Çevrimdışı
Rukia
« En Akıllı Bızdık »

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ramazan Sofralarımızın Vazgeçilmezleri | Hoşaf ve Kompostolar | Tari








Malzemeler

500 gram vişne,
300 gram şeker,
su.

Yapılışı

Şeker, 2 bardak su ile 10 dakika kadar kaynatılır.
Sonra, vişneler yıkanıp, ayıklanır.Şurup içine atılır.1-2 taşım kaynatıldıktan sonra ateşten alınır.

tatlitarifleri.com


  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Rukia'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 30.04.2012, 21:17   #9
Çevrimdışı
Rukia
« En Akıllı Bızdık »

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Rus Usulü Meyva Kompostosu









Malzemeler

2 su bardağı (225 g) siyah üzüm ve
çavuşüzümü (ya da her ikisinin
karışımı)
1+ 1/3 su bardağı frambuaz (çilek,
ahududu ya da vişne de olabilir)
4 yemek kaşığı (50 g) tozşeker
Yarım tatlı kaşığı (2,5 g) mısır nişastası
1-2 yemek kaşığı (15-30 mi)
böğürtlen likörü
Servis için; kaymak ya da krema

Yapılışı

Üzümü, frambuazları ve şekeri 2/3 su bardağı suyla birlikte bir tencereye koyun. Tencerenin ağzını kapatın ve kısık ateşte 12-15 dakika pişirin. Meyveler yumuşayınca altını kapatın.

Az miktar suyla mısır nişastasını karıştırarak bir kaseye koyun. Sonra iyice karışınca meyvelerin içine dökün. Kaynayıncaya kadar iyice karıştırın.Kaynayınca ateşten alın ve soğumaya bırakın. Biraz soğuyunca yavaşça kremayı da içine ekleyin.4 servis kasesine boşaltın ve iyice soğutun. Kaymağı her kasenin ortasına koyarak servis yapın.


tatlitarifleri.com


  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Rukia'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 30.04.2012, 21:23   #10
Çevrimdışı
Rukia
« En Akıllı Bızdık »

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Kayısı Ve Muzlu Komposto








Malzemeler

1 su bardağı (225 g) kuru kayısı
1+ 1/4 su bardağı (300 ml) taze portakal suyu
2/3 su bardağı (150 ml) taze elma suyu
1 tatlı kaşığı (5 g) toz zencefil
3 orta boy muz, dilimlenmiş olarak
1/4 su bardağı (25 g) kavrulmuş badem

Hazırlanışı

1-kayısıları, meyve suları ve zencefille birlikte bir tencereye koyup kaynatın. Kaynayınca 10 dakika daha sürekli karıştırarak kısık ateşte pişirin.
2-kapağını açmadan bir kenarda soğumaya bırakın. Soğuyunca dilimlediğiniz muzları ilave edin.
3-Meyveleri ve meyve suyunu geniş bir ) servis tabağına koyun.
4-Bekletmeden servis yapın ya da buzdolabında birkaç saat soğuttuktan sonra üzerine badem serpip servis yapın.

tatlitarifleri.com


  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz Rukia'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
3 meyvalı komposto, armut hoşafı, böğürtlen kompostosu, çilek kompostosu, diyet şeftali kompostosu, elma hoşafı, hoşaf, karışık komposto, kayısı hoşafı, kiraz kompostosu, kompostalar, kuru dut hoşafı, kuru erik kompostosu, kuru kayısı hoşafı, kızılcık kompostosu, mandalina kompostosu, nar kompostosu, portakal kompostosu, saray kompostosu, sofra, üzüm hoşafı, vişne kompostosu, yeşil erik kompostosu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 07:13.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.