Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > İçecekler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 17.12.2012, 00:42   #1
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Boza | Bozanın Tarihçesi ve Hazırlanışı



Boza


Boza, darı irmiği, su ve şekerden üretilen bir kış içeceğidir. Bilinen en eski Türk içeceklerinden biridir.


Boza, genelde kış aylarında tüketilir. Bozanın mevsimi 15 Eylül – 15 Mayıs arasıdır.


Uygun şartlarda muhafaza edilirse bozanın içilebilecek kıvamını koruduğu süre 6 ya da 7 gündür.


Türkiye’de genellikle darıdan yapılan boza, başka ülkelerde yapıldığı yerin başlıca ürününe göre mısır, arpa, çavdar, yulaf, buğday, kara buğday, arnavutdarısı, gernik gibi tahılların unu, bazen da pirinç ve ekmek, nadir olarak da kenevir unu ve karamuk mayalandırılarak yapılır.
Boza, Mısır ve Kuzey Afrika sahilleriyle Akdenizli tüccar gemiciler aracılığıyla batıya, Hazar Denizi güneyinden doğuya, Asya içlerine ve Çin’e; İran ve Afganistan’a, Kafkaslar’dan kuzeye, Volga havzasına doğru geniş bir coğrafyaya yayılır.

İbn Battuta isimli Arap gezgini, 14. yüzyıl başlarında yazdığı seyahatnamesinde Türklerin bulunduğu Deşt-i Kıpçak bölgesini anlatırken Türklerin içtiği bir şıra olan bozayı anlatmaktadır.






"Tattığında ekşilik hissettiğim için hemen bıraktım. Yemekten çıktığım zaman bunun ne olduğunu araştırdım, anlattılar; Duki (düğ = ince bulgur) tanelerinden yapılan bir nebizdir bu. Onlar Hanefi mezhebindendir ve nebiz onlar nezdinde helaldir. Buralılar dukiden yapılmış bu nebize buza (boza) adını veriyorlar."


Evliya Çelebi 17. yüzyıl ortalarında İstanbul'da 300'den fazla bozacı dükkânının bulunduğunu, bu dükkânlarda 1100 kadar bozacının çalıştığını aktarmıştır. Osmanlı'da fazla mayalandırılarak, içine afyon katılan bozahanelerin, 19.yüzyıla doğru ortadan kalktığı biliniyor.






Türkiye'de boza kültürü

Boza özellikle kış aylarında tüketimi tercih edilen bir içecektir. Özellikle kışa denk gelen Ramazan aylarında tüketimi oldukça yüksektir.

Boza, sokakta ve dükkânlarda bozacılar tarafından satılır. Eski yıllarda akşamları yeni hazırlanmış sıcak bozalar, sokaklarda bozacılar tarafından bağırılarak da satılırdı. 2000'li yılların başından itibaren ambalaj sanayiindeki gelişme ve hızlı tüketim alışkanlıklarına paralel olarak +8 C'de 25 gün dayanan bozalar marketlerde satışa sunulmuştur.






Türkiye'nin değişik bölgelerinde çok eskiden süregelen boza üretimini devam ettiren bozacılar mevcuttur. İstanbul'da Vefa; Pazaryeri'nde Soydan; Eskişehir'de Karakedi dededen toruna devam eden meşhur bozacılardandır.



Hazırlanışı (12 Kişilik)

Malzemeler


  • 2 bardak bulgur ya da irmik
  • 21 bardak su
  • 2 çorba kaşığı un
  • ½ bardak yoğurt
  • ½ tatlı kaşığı kuru maya
  • 2,5 çorba kaşığı şeker
  • ½ çorba kaşığı vanilya
  • 2 çorba kaşığı tarçın


Bulguru büyük bir tencereye koyup 12 bardak su ile üzeri kapalı olarak oda sıcaklığında 1 gece bekletin. Kısık ateşte 2 saat pişirin. Mutfak robotuna koyup çekin ve süzgeçten geçirin. Karışımı buzdolabına koyun.

Süzgeçin üzerinde kalan bulguru yeniden tencereye koyun ve 8 bardak su ilave edip kısık ateşte 1 saat daha pişirin. Süzgeçten geçirip buzdolabına koyun.


Unu küçük bir tencereye koyup üzerine 2/3 bardak su koyun ve kısık ateşte sürekli karıştırarak koyulaşıncaya dek pişirin. Ateşten alıp içine 2 çorba kaşığı şeker koyup eriyinceye dek karıştırın. Ilıyınca içine yoğurt katın.


Mayayı ¼ bardak ılık suda ezip 5 dakika bekletin ve yoğurt karışımına katın. Ilık ortamda 30 dakika bekletin.


Mayalı karışımı ezilmiş bulgura ekleyip oda sıcaklığında yaklaşık 1-2 gün bekletin ve ara sıra karıştırın. Vanilya ve kalan şekeri ekleyip şeker iyice eriyinceye dek karıştırın. Tarçınla servis yapın.


Bu karışım buzdolabında 2-3 gün bekletilebilir.



Kaynak

  Alıntı ile Cevapla
Eski 17.12.2012, 00:45   #2
Çevrimdışı
Cliff Durden
... Cliff 'Em All...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Boza | Bozanın Tarihçesi ve Hazırlanışı

Canım çekti

Yarın Vefa'ya gidip içeyim..

Canımızı çektirdiğin için teşekkürler Lale
__________________
Yerli dizilerle ilk tanışmam TV'de değildi. 12 yaşındaydım, bir ilçede arkadaşlarla geyik yapıyorduk. Arkadaş bir diziden bahsetmişti:

''Abi şimdi bir adamın yengesi var ona yürüyor, yenge de çocuğa yürüyor, amca teyzeye yürüyor...''

Ana fikir açık, basit ve doğruydu. En sonunda Cem Yılmaz ve diğerlerinin öğrendiği şeyi öğrendim;

Bahçevan aşçıya, aşçı evin büyük oğluna, büyük oğul yengeye, sonra hep beraber uşağa

Kurt Sutter bazılarının neyine la, bu imza yeter. He bu suç değildir inşallah.
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Cliff Durden'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 17.12.2012, 00:45   #3
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Boza | Bozanın Tarihçesi ve Hazırlanışı

Resimdeki bozaların kıvamı çok koyu.

Burada satılanlar (Artık daha da satıldığını görmüyorum ya) bu kadar koyu değildi...

Tadını da pek sevemedim...

* * *

"Bozacının şahidi şıracı" deniler.. Boza ile şıra ayrılmaz ikilimi ki?
__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 17.12.2012, 00:50   #4
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Boza | Bozanın Tarihçesi ve Hazırlanışı

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Cliff Durden Mesajı göster
Canım çekti

Yarın Vefa'ya gidip içeyim..

Canımızı çektirdiğin için teşekkürler Lale
Sanırım bugün 500 ml kadar içmişimdir Cliff.

Çok sevdiğim bir içecek. İstanbul'da ufakken geceleri sokağımızdan geçerdi bozacı. Mutlaka alınırdı ve kana kana içerdim. Sonra Antalya'ya göç ettik. Burada maalesef (hava sıcak olduğundan) boza uzun yıllar yoktu. 2-3 senedir artık büyük marketlerin raflarında bulmak mümkün.

Vefanınki de ayrı bir güzeldir. Benim için de bir bardak götür


ReaL, sen herhalde güzel yapılmış olanına rastalamadın, yoksa çok güzel bir içecektir.
  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 17.12.2012, 00:53   #5
Çevrimiçi
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Boza | Bozanın Tarihçesi ve Hazırlanışı

Hiç boza içmedim, merak etmiyor değilim.

Yalnız, ben daha sıvı görmüştüm resimlerdeki bozalar palize koyuluğunda.


Ellerine sağlık LaLe.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 17.12.2012, 00:56   #6
Çevrimdışı
Cliff Durden
... Cliff 'Em All...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Boza | Bozanın Tarihçesi ve Hazırlanışı

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi LaLe Mesajı göster
Sanırım bugün 500 ml kadar içmişimdir Cliff.

Çok sevdiğim bir içecek. İstanbul'da ufakken geceleri sokağımızdan geçerdi bozacı. Mutlaka alınırdı ve kana kana içerdim. Sonra Antalya'ya göç ettik. Burada maalesef (hava sıcak olduğundan) boza uzun yıllar yoktu. 2-3 senedir artık büyük marketlerin raflarında bulmak mümkün.

Vefanınki de ayrı bir güzeldir. Benim için de bir bardak götür


ReaL, sen herhalde güzel yapılmış olanına rastalamadın, yoksa çok güzel bir içecektir.
Vefa'da bir yer var.. Atatürk'ün içtiği bardağı hala saklıyorlar.. Çok güzel bir yer.. Orada 1 değil, hatrına 2 bardak götürecem iki bardak da Atatürk hatrına içsem, kendim için içmeme gerek kalmadı işte
__________________
Yerli dizilerle ilk tanışmam TV'de değildi. 12 yaşındaydım, bir ilçede arkadaşlarla geyik yapıyorduk. Arkadaş bir diziden bahsetmişti:

''Abi şimdi bir adamın yengesi var ona yürüyor, yenge de çocuğa yürüyor, amca teyzeye yürüyor...''

Ana fikir açık, basit ve doğruydu. En sonunda Cem Yılmaz ve diğerlerinin öğrendiği şeyi öğrendim;

Bahçevan aşçıya, aşçı evin büyük oğluna, büyük oğul yengeye, sonra hep beraber uşağa

Kurt Sutter bazılarının neyine la, bu imza yeter. He bu suç değildir inşallah.
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Cliff Durden'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 17.12.2012, 00:58   #7
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Boza | Bozanın Tarihçesi ve Hazırlanışı

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Canan Mesajı göster
Hiç boza içmedim, merak etmiyor değilim.

Yalnız, ben daha sıvı görmüştüm resimlerdeki bozalar palize koyuluğunda.


Ellerine sağlık LaLe.
Koyu kıvamda ya da hafif sulu kıvamda da oluyor Canan.

Kaşıkla yemesi de ayrı bir keyiftir. Ben bozanın hafif ekşimiş tadını daha çok seviyorum. Şişe olarak aldığımızda, o ekşilik hemen olmuyor. Kapağı açtıktan sonra ertesi gün tadı daha güzel (benim için).



Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Cliff Durden Mesajı göster
Vefa'da bir yer var.. Atatürk'ün içtiği bardağı hala saklıyorlar.. Çok güzel bir yer.. Orada 1 değil, hatrına 2 bardak götürecem iki bardak da Atatürk hatrına içsem, kendim için içmeme gerek kalmadı işte

Vefa'nın kendisinde içmek bir kere nasip oldu, ama burada bulamadığımız zamanlar, oradan bidonla alınıp yollandığı çok oldu

Şimdiden afiyet olsun.
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 17.12.2012, 01:03   #8
Çevrimdışı
C.Cienfuegos
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Boza | Bozanın Tarihçesi ve Hazırlanışı

Hayatımda içmedim.
Hakiki bir salep içtikten sonra bozayı da deneyebilirim.
__________________

"Tanrım, artık bir ateist olduğum için beni bağışla , ama Nietzsche'yi okudun mu?"

John Fante
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz C.Cienfuegos'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 17.12.2012, 01:05   #9
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Boza | Bozanın Tarihçesi ve Hazırlanışı

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi C.Cienfuegos Mesajı göster
Hayatımda içmedim.
Hakiki bir salep içtikten sonra bozayı da deneyebilirim.
Salepi bir türlü sevemedim.

Belki de sıcak sütü pek sevmediğimden olabilir.
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 17.12.2012, 01:09   #10
Çevrimdışı
Sevda
Dönersen Islık Çal..

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Boza | Bozanın Tarihçesi ve Hazırlanışı

Hiç sevemedim tadını. Hatırlattığı samimi ve sıcak Ramazan akşamlarından başka bir güzelliği yok benim için.

Teşekkürler LaLecim.
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Sevda'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
afganistan, boza yapımı, bozanın, bozanın tarihçesi, bulgur, faydaları, iran, irmik, kuru maya, tarçın, vanilya


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 13:59.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.