Merhabalar
Forum Gerçek üyesi değilsiniz ya da Üye Girişi yapmamışsınız.
Sitemizden tam olarak yararlanabilmek için;
Lütfen Buraya tıklayarak üye olunuz.
Forum Gerçek

Forumları Okundu Kabul Et Bugünkü MesajlarYazdığım Cevaplar Açtığım Konular Kim Nerede
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > İçecekler


Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Eski 02.02.13, 22:58   #1
Çiçekci kız

Canan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2011
Konular: 6543
Mesajlar: 27,287
Ettiği Teşekkür: 103868
Aldığı Teşekkür: 147345
Rep Derecesi : Canan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Şarap Hakkında Her Şey | Dekantasyon Nedir?





Şarabı nasıl servis etmeli?
Beyaz şaraplar soğuk (6-8 C), kırmızı şaraplar ise (16-17 C) oda sıcaklığında içilmesi tavsiye edilir. Beyaz şarapların aromaları soğukken, kırmızı şarapların aromaları ise sıcakken daha iyi algılanır. Beyaz şarabın soğukluğunu korumak amacıyla, kadehinin boyutları daha küçüktür.

Beyaz şarap kadehleri; kadeh kısmından değil, alt kısmından tutulması soğukluğu korumak için önemlidir. Kaliteli, yıllanmış bir şarap alındığında, hemen açılıp içilmesi uygun değildir. Bir şarabın yatık bir vaziyette serin ve karanlık bir yerde, bir iki gün dinlendirilmesi gerekir. İçmeye başlamadan yaklaşık 5-6 saat önce de dik konuma getirilmelidir. Bu sırada, şarap içerisindeki olası tortuların dibe çökmesi sağlanır. Bu tür bir şarap, servis edilmeden yarım saat ile 45 dakika önce açılmalıdır. Şarabın açıldıktan sonra, varsa; hem tortularından ayrılması, hem de daha iyi hava alabilmesi açısından bir “karafa” dökülerek “dekante” edilmesi ayrıca tavsiye edilir.




Dekantasyon, şarapların tortularından ayrılması ya da şişede eskitilmiş şarapların havayla temas ederek kendilerini açması amacıyla uygulanan bir işlemdir. Yüksek tanenli üzümlerden yapılan şarapların ya da aromatik özelliklerini kaybetmemeleri için filtre edilmemiş olan şarapların zamanla tortu bırakması olağan bir durum olup bir kusur değildir. Diğer taraftan, uzun süre şişede kapalı kalmış şaraplar da açılır açılmaz kendilerini ifade edemeyeceklerdir. Bu şarapların karafa aktarılarak havayla temas ettirilmeleri onları “açacaktır”. Dekante edilmesine gerek görülmeyenler şişede de bekletilebilir.

  • Beyaz şarap kadehi boşalmadan, yeni şarap konulmamalıdır, çünkü amaç beyaz şarabın soguk içilmesidir. Kadehte kalan az bir şarap bile olsa , üzerine eklenecek şarapla birbirlerini etkileyecek ve şarabın ısınmasına yol açacaktır.
  • Kırmızı şarap oda sıcaklığında içildiği için kadehboşalmadan ekleme yapılabilir.Birinci şişe bitmiş ikinci şişe açılıyorsa kadehler degiştirilip yeniden degüstasyon yapılmalıdır.
  • Şarap sunumunda dikkat edilecek noktalardan biri de, kadehin yarısına kadar, en fazla 2/3 oranında doldurulmasıdır. Şarabın açılışı sırasında mantardan ses gelmelidir. Ses çıkması, şarabın uygun koşullarda ve yatık olarak saklandığını, mantarın şarapla ıslanarak şiştiğini gösterir.
  • Bulaşık veya karton kokan bardaklar, şarabın tadını bozar. Şarapları her zaman temiz, sabunsuz suyla durulayın ve temiz havlu ile kurutun. Bardak dolabınızı asla cila ya da diğer temizleme malzemeleriyle silmeyin. Bardakları dikey şekilde saklayın.



Şarapla ilgili işlemler, önemli bilgi ve öneriler



  • Açılmış bir şişe nasıl saklanır?
Şişe kapatmak: Hava ile kimyasal reaksiyonları frenlemek için önce şişenizi kapatın. Mantar konusunda tavsiye, evde bir sentetik mantar hazırda bulunsun, şişeyi iyice kapatır ve kolay yerleşir. Şişenin kendi doğal mantarı var ise onu aynı yönde kapatmanız gerekir. Ters konulduğunda mantar tadı verebilir. İyi bir yöntem olarak vakum aleti kullanabiliriz. Vakum aleti şişe içindeki havayı boşaltarak, şişeyi kapatır. Şampanyalar için ise özel kapaklar satılmaktadır.
  • Ne kadar zaman saklanır?
Üretici aşırı dozda koruyucu kükürtdioksit kullanmadığında, şarabınız ancak 3 gün dayanır. Bazı genç ve sert şaraplar için sürpriz dolu tatlar oluşabilir. Yıllanmış gibi olurlar. Çok genç olanlarda, özellikle fermantasyon aromalarının ön planda olduğu şaraplarda, aromalar değişir vefermantasyon aromalarının arkasının boş olduğu ortaya çıkabilir. Yıllandırılmış bir şarabın ve Şampanyaların aynı gün içinde tüketilmesi tavsiye edilir.





Dekantaj, dekante etmek, dekantasyon yapmak, şarabın tortudan ayrılması demektir.
  • Şarap neden dekante edilir?
Bardağınıza tortu geldiği zaman şarabın tadı ve kokusudeğişir. Şarap, daha sert, kaba ve acı hale gelir, kokularsa daha zor anlaşılır. Bu şarap içen açısından rahatsız edici bir durumdur. Bu tortuyu bırakın tatmayı, görmek bile şarabın vereceği keyfi kaçırıcı bir durumdur.
  • Hangi şarap dekante edilir?
Yalnız tortulu olan şaraplar dekante edilir. Tortular genelde şişe dibindedir veya yatık saklandığında şişenin yan yüzeyinde görünür. Şarap tam bulanık ise dekante etmek bir çözüm değildir. Bu durumda şarabın bozuk olma ihtimali yüksektir. Bazı şaraplarda ise, mantar çıkarıldığında, mantar üzerinde tortu gözükür. Şişe dibinde ise hiç tortu olmayabilir. Bu durum şarabın bozuk olduğu anlamına gelmez. Özellikle genç şaraplarda görülebilen ve “college” oluşumundan ileri gelen bu durum, mantar meşesi kabuğundan elde edilen mantarın kendi taneninin, şaraptaki protein ve renk maddeleri ile birleşiminden kaynaklanmaktadır. Şarap üretim projesinde uygulanan filtrasyon ve stabilizasyon yöntemlerinden dolayı genç
şaraplarda artık şişede pek tortu görülmemektedir. Ancak son senelerde piyasalarda gördüğümüz az veya hiç süzülmemiş şaraplar kesinlikle dekante edilmelidir. Aksi takdirde Türk kahvesi gibi hem yenilebilir hem de içilebilir olurlar.
  • Şarap nasıl dekante edilir?
“Mahzende rafta duruyor, zamanım var”

İçmeye karar verdiğiniz tortulu bir şarabı mutlaka bir veya birkaç gün önce dik hale getirmelisiniz. Böylece tortunun şişenin dibine inmesini sağlayabilirsiniz. Şişe servis sırasında dik durumdayken açılmalı ve karafageçirilmelidir. Bu işlemde şişe yatık pozisyonda, karaf hafif eğimli olmalıdır. Bu aktarım sırasında, şişenin omuz kısmına bakarak tortu takip edilebilir. En iyi servis şekli sepettir. Karafa da geçirilebilir ancak zahmetli bir işlem olur. Şişenizi raftan çıkarttığınız zaman, şişenin üst tarafına koyacağınız bir işaretle sepete yerleştirebilirsiniz. Mantar, şişe sepetteyken yumuşak hareketlerle çıkarılmalıdır. Yine servis sırasında şişeomzuna bakarak tortu gelişiizlenmelidir.

“Şarabı yeni aldım, getirdim, tortunun bir kısmı şarabın içine karışmış”

Sakın filtre kağıt (kahve) veya ince dokulu bir bez ile süzmeyi düşünmeyin. Hem yeterli değildir, hem de şarabın tadı tamamen bozulabilir. Piyasada bulabileceğiniz paslanmaz süzgeçleri kullanabilirsiniz. En iyisi biraz bekleyerek yavaş servis yapılması, tortuların çökmesine zaman tanınmasıdır.

  • Şarap ne zaman dekante edilir?
Amaç yalnızca şarabın dekante edilmesiyse, servisten hemen önce işlemin gerçekleşmesi yeterlidir. Ancak havalandırma da gerekiyorsa, işlem farklılık kazanmaktadır.
  • Dekante etmek için hangi karaf kullanılmalı?
Şarabın havalandırılması gerekip gerekmediğine göre değişen bu uygulama hakkında “Karafaj” başlıklı yazıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.






Havalandırma ve Karafaj, karafa şarap dökerek ve bekleterek havalandırmak demektir.

  • Havalandırma neden yapılır?
Yoğun ve buruk şaraplar şişede biraz kapanır. Aromalarınuyanması için biraz zaman gerekir, bu da hava ile temassonucu gerçekleşir. Şarap eğer kokuda biraz kapalı, kaba,belirsiz, hayvan kokuları, sebze veya kükürt gibi kokularıfazla ise veya çok genç ve hala fermantasyondankaynaklanan gaz ve kaba kokulara sahip ise havalandırmak gerekir.
  • Hangi şarap havalandırılır?
Genelde tüm kırmızı şarapları havalandırabilirsiniz. Özellikle belli üzüm çeşitleri Cabernet, Boğazkere, Malbec, Tannat gibi aromalar çok yavaş ortaya çıkar. Meselagenelde Bordeaux bölgesinde Cabernet Franc ve Cabernet Sauvignon serttir ve karafta havalandırılır. Buna karşı Bourgogne bölgesinde Pinot Noir dünyasında pek karaf bulunmaz, daha çok sepet ile servis yapılır.

Beyaz şarap için havalandırma gerekebilir. Özellikle fıçıda yıllandırılmış Chardonnay veya Graves (Semillon- Savignon) şarapları başta biraz utangaç oldukları için yavaş yavaş ortaya çıkarlar.





  • Şampanya havalandırılır mı?
Eski Champagne şaraplar şişede servis yapılır fakat genç olanlar için ilginç olabilir. Biraz gaz kaçmasını sağlar, meyve aromaları daha rahat ortaya çıkar.

Dikkat!

Şarabınız çok eski veya bukesi tam oluşmuş olduğunda,aromalar çabuk sönebilir. Yıllar boyunca bu kıymetli şarapşişede öyle bir dengeye ulaşabiliyor ki sadece bardaktahavayla temas etmesi sonucu birkaç dakika içerisindesönebilir. Bu nedenle en hafif bir hareket bile ona zararverir. Bu kıymetli şarapların havalandırılması kesinlikle yanlış olur.
  • Nasıl karar vereceğim?
Misafirleriniz gelmeden yarım saat önce şişenizi açın ve bir yudum tadın. Geniş bir bardakta az bir miktar bekletin ve arada koklayın, açılırsa veya iyileşirse karafa koyun. Hiç fark olmaması veya ters etki yaratması durumunda ise hiç karafa dökmeyin. Unutmayın, yalnızca mantarın çıkarılması şarabın havalandırılması anlamına gelmez. Bu nedenle şarabınızı kontrol etmek için hiç korkmayın yarım saat önce rahat bir şekilde açın ve inceleyin.

  • Şarap Nasıl Havalandırılır?
Genç bir şarap; Geniş yüzeyli bir karaf içinde bütün cam kenarı etrafından şarap dökülür ve iyice havalandırılır.

Orta yaşlı bir şarap;
Bardak doğru seçildiyse ve çok hızlı içmeyecekseniz eğer, bazı şaraplar bardakta çok rahat havalanır ama yine dekarafa konulabilir. Havalandırma çok şart değil ise fakat“uygun bardaklarım var ama ben boş durmayayım, mutlaka bu şaraba bir el atayım” derseniz, yani “bu şaraba bir büyü yapayım ki son aşamada lezzetinde katkım olsun” derseniz; veya “aldığım pahalı, kurşun içerikli %100 Bohem kristalinden oluşan cici karafımı kullanmak istiyorum”derseniz, o zaman çok haklısınız derim. Ama lütfenkarafanıza şarabı büyük bir keyifle dökerken fazlahavalandırmayın ve yemekten yalnızca birkaç dakika öncedökün. Havalandırmayı yanlış yaparsam şaraba zararı olur mu? Kesinlikle evet!

Deneme yapın


10 yıllık iyi bir Chateaux’dan 2 şişe açın. Bir tanesini 1 saat önce karafa koyun. Diğerini ise son dakikada!Misafirlerinize hangisini beğendiklerini sorun, farkı hemen anlatmayın. Herkes bu konuda bir fikir oluştursun.

Neticede fark ne olacak?
Havalandırılmış olan ağızda daha yumuşak, daha az buruk, daha yoğun bir tat bırakırken aroması veya bukesi zayıf olacak, şarap solmuş veya sönmüş gibi gelecek. Diğeri ise daha canlı, daha buruk gelecek ama özellikle aromaları çok daha belirgin olacak.

Dikkat! Ağzınızda hissedilen burukluk ve dirilik yemekler ile uyum sağlar, ancak kokular gitti ise geri gelmezler ki en büyük kayıp bu olur!!

Kaynak

Canan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
18 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.02.13, 23:00   #2
Çiçekci kız

Canan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2011
Konular: 6543
Mesajlar: 27,287
Ettiği Teşekkür: 103868
Aldığı Teşekkür: 147345
Rep Derecesi : Canan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Şarap Hakkında Herşey | Dekantasyon Nedir







  • Apelasyon (Apelation)
Şarabın kökenine göre kontrollü olarak adlandırılması.
Fransızlann öncüsü olduğu ”Appelation d’Origine Controlee” (AOC) sistemiyle şarap bölgeleri temel alınarak bir klasifikasyon yapılır ve hangi bölgede hangi üzümlerin yetiştirileceği, üzümlerin verim oranı, hasat ve işlenmetarzları belirlenir. Bu şartlara uyan üreticilere bu ibareyi taşımaya hak kazandıklarına ilişkin sertifika verilir.Apelasyon bir kalite güvencesidir, şartlara uymayan üreticilerin sertifikaları iptal edilir. ltalyan şaraplarındaki DOC ve DOCG ibareleri de benzer bir sistemi ifade ederler…

  • Aroma
Şarabın üzüm’den gelen taze özelliklerinin hissettirdiği kokular.

  • Asil küf
Latince adı ”Botrytis Cinerea” olan, üzümlere dadanan bir küf mantarı.Hasat gecikince bazı üzümlere bu mantar dadanır ve üzüm tanelerinin sularını azaltarak buruşmalarına, bir tür çürümelerine yol açar.

Dünyanın en pahalı ve değerli tatlı şarapları, bu küfle enfekte olmuş üzümlerin adeta bal kıvamlarındaki şıralarından imal edilir.

  • Asit, asidite
Üzüm şırasından şaraba geçen meyve asitleri, oranlarına göre şarapta değişik roller oynar.Dengeli asiditeli bir şarap damakta ”diri” iken, yüksek asiditeli bir şarap tırmalayıcı olabilir.

  • Baharlılık
Daha çok kırmızı şaraplarda hissedilen baharat çağrışımlı kokular ve tadlar için (Şiraz üzümünün bibersi lezzetli bir şarap vermesi gibi) kullanılır.

  • Buke
Yıllanma sonu-cunda meydana gelen şarap kokuları Daha çok içildikten sonra genizde hissedilir.

  • Büyük şarap
Fransızcadaki “Grand Vin” deyiminden türeyen bir adlandırna. En üst düzeydeki şaraplar için kullanılır.

  • Cibre
Üzüm kabukla-nnın oluşturduğu kütle. Kırmızı şaraplarda üzüm şırası kabuklarıyla birlikte bekletilir ve mayalanma bu sırada cereyan eder .Buna “cibre fennantasyonu” denir.

  • Çiçeksilik
Daha çok aromatik üzüm çeşitlerinden yapılan şaraplarda hissedilen çiçek çağrışımlı kokular için kullanılır.

  • Damıtım
Şarabın veya diğer mayalı içkilerin ısıtılarak içindeki alkolün buharlaştırılması ve soğuk su haznesi içindeki borulardan geçirilerek yoğunlaştırılıp ayrı bir kaba alınması işlemi.

  • Degüstasyon
Şarabın veya başka bir alkollü içkinin duyusal özelliklerinin tadımcılar tarafından duyu organları aracılığı ile saptanması

  • Degüstator
Tadımcı

  • Dekantasyon
Yıllanmış şarapların, tortularından arındırılması veoksijenle temas ettirilip “uyandırılmaları” için yapılankarafa süzme işlemi. Bazen genş kırmızılar da içimlerinin yumuşaması için dekante edilir.

  • Dömisek
Yarı tatlı şarap

  • Fermantasyon
Üzüm şırasının maya maddelerinin çalışması sonucu mayalanarak alkol ve karbondioksit gazı üretmesi. Fermantasyonla alkolün sıra gliserin, aldehitler ve esterler gibi yeni maddeler oluşur, bunlar şaraba tad ve içim yumuşaklığı verirler.

  • Fıçı
Şarapların olgunlaştırılmasında kullanılan meşe ağacından yapılma kap

  • Filtre edilmemiş
Özellikle şarapçılıkta ve viskicilikte son yıllarda gözde olan bir akım. İçkinin berraklaştırılması için yapılan filtrasyon işlemi sırasında bazı tad maddeleri de filtre cihazlarında kaldığından, berraklıktan çok lezzeti önemseyen şarap ya da viskiseverler için bir süredir bazı üreticiler ürünlerini filtre etmeden piyasaya sürüyorlar.

  • Geç Hasat
Şarapçılık üzümlerinin normal bağbozumu zamanından sonra, şeker oranları daha çok yükseldiğinde ve su oranları azaldığında hasat edilmesi işlemi. Tatlı şarap üretiminde bu metoda sık sık başvurulur.

  • Gövde
Bir alkollü içkinin damakta hissedilen kıvamı, yoğunluğu

  • İyi sene, kötü sene
Üzümlerin olgunlaşmasının iyi cereyan ettiği, iklim koşullarının üzümlere iyi etki ettiği ve bağbozumunun sağlıklı koşullarda yapıldığı yıllar, “iyi sene” olarak adlandırılırlar. Bu senelerin şarapları diğer yıllarınkinden daha değerlidir. Kötü sene ise, aşırı yağış, aşırı kuraklık, don vb etkenlerden dolayı üzümlerin olgunlaşmasının istenen düzeyde olmadığı senelerdir. Bazı ünlü üreticiler kötü senelerde şişeleme yapmaz, o yılların şaraplarını başka markalarda kullanılmak üzere şarap tüccarlarına satar ya da ikinci markalarında kullanırlar.

  • Kalite şarabı
Kalıcı ve zengin bir letzzet oluşturmaya çalışarak üretilen, üst düzeyde şaraplar

  • Karaf
Şarap sürahisi. Yıllanmış şaraplar karaflara sürülür.

  • Kav
Mahzen, şarapların bekletildiği loş, nemli, ve serin ortam

  • Köpüklü Şarap
Doğal yolla ya da suni yolla köpüren bir özelliğekavuşturulan şarap. Doğal köpüklülerin şişede şampanya metoduyla köpürme özelliğine kavuşturulanları “methode champenoise” ibaresini kullanırlar

  • Kupaj
Farklı üzüm çeşitlerinden yapılan şarapların şişelenmeden önce birbirleriyle harmanlanması işlemi. Eski dilde “paçal” da denir.

  • Lager
Alt fermantasyon metoduyla, yani mayanın alttan verilmesiyle üretilen, sarı renkli ve nibeten hafif içimli birası.Şarap şişeleriin ağızlarnın kapatılmasında kullanılan, İspanya ve Portekiz’de yetişen “mantar meşesi” ağacının kabuklarından yapılma tıpa.

  • Mantar
Şarap şişeleriin ağızlarnın kapatılmasında kullanılan, İspanya ve Portekiz’de yetişen “mantar meşesi” ağacının kabuklarından yapılma tıpa.

  • Maserasyon
Kokulu meyvelerin, baharatların ya da bitkilerin alkole yatırılarak “ıslatılması”. Bu sayede alkolde bekletilen maddenin özellikleri alkole geçer. Özellikle likörcülükte yaygın kullanılan bir yöntemdir.

  • Meyvemsilik
Üzümden gelen taze koku ve tadların hissedildiği şarapları tanımlamakta kullanılır. Üzümlerin özelliğine göre çoğu kez bu koku ve tadlar diğer bazı meyveleri çağrıştırır.

  • Monosepaj
Tek üzüm çeşidinden yapılan şarap. Ancak bu üzümlerin yüzde yüz oranında kullanılması şart değildir. birçok ülkede % 15 ile % 25 oranında başka bir üzümün de kullanılması halinde bile şarap baskın üzümünün adıyla ” monosepaj” olarak satışa sunulabilir.

  • Oksidasyon
Şarabın oksijenle temas etmesi sonucu meydana gelen durum. Şarabın en büyük düşmanı olan oksijen, şarapta “fındıksı” bir koku ve tad meydana getirir, bu durumdaki şaraplara “okside” şaraplar denir. Oksidasyon bir şarap hatası olmakla beraber, şarapların bilinçli olarak okside edilmesi ile elde edilen ve bu yolla özel bir çeşni kazandırılan bazı özel şaraplar da vardır

  • Rekolte
Belirli bir senenin bağbozumunun üzümleriden yapılan şarap

  • Rezerv
Firmaların daha iyi kalite ve/veya yıllanmış şarapları için kullanılan bir deyim.

  • Sek
Şekerliliği minimum düzeyde olan şarap

  • Sepaj
“Üzüm çeşidi” anlamına gelen, şarabın yapıldığı üzümü kasteden Fransızca bir kelime

  • Sofra Şarabı
Günlük içim için üretilen, sıradan özellikteki şarap

  • Someliye
Restaurantlarda sadece şarap servisiyle görevli olan şarap garsonu

  • Tanen
Üzümlerin çekirdek ve kabuklarında bulunan, burukluk veren maddeler.

  • Yıllandırma
Alkollü içkilerin tadlarının “olgunlaşması”, yumuşaması ve daha dengeli bir içime kavuşmaları için meçe fıçılarda, çelik tanklarda, cam damacanalarda ya da şişeli olarak kavda bekletilmesi işlemi

Kaynak
__________________


Canan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
18 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.02.13, 23:18   #3
Kroniköğrencideğilartık:D

Mathematician - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Sep 2009
Konular: 298
Mesajlar: 3,186
Ettiği Teşekkür: 12965
Aldığı Teşekkür: 17562
Rep Derecesi : Mathematician işlenmemiş cevherMathematician işlenmemiş cevherMathematician işlenmemiş cevherMathematician işlenmemiş cevherMathematician işlenmemiş cevherMathematician işlenmemiş cevherMathematician işlenmemiş cevherMathematician işlenmemiş cevherMathematician işlenmemiş cevherMathematician işlenmemiş cevherMathematician işlenmemiş cevher
Ruh Halim: Cok Yorgun
Standart Cevap: Şarap Hakkında Her Şey | Dekantasyon Nedir

Üzümleri fıçıya koyduktan bir hafta sonra çok kokmaya başlıyor. O hali kötü olsa da sonuç yine de güzel

Bilgiler oldukça faydalı olacaktır. Teşekkürler Canan.
__________________
Mathematician isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
12 Üyemiz Mathematician'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.02.13, 23:47   #4
Dönersen Islık Çal..

Sevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Feb 2012
Konular: 794
Mesajlar: 6,564
Ettiği Teşekkür: 29356
Aldığı Teşekkür: 34786
Rep Derecesi : Sevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Melek Gibi
Standart Cevap: Şarap Hakkında Her Şey | Dekantasyon Nedir

Ne çok terimi varmış. İçersem eğer, konuna başvuracağım Canan

Teşekkürler.
Sevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz Sevda'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.02.13, 00:03   #5
Moderator

Dilaver - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Oct 2012
Konular: 423
Mesajlar: 3,743
Ettiği Teşekkür: 19049
Aldığı Teşekkür: 20454
Rep Derecesi : Dilaver şöhret ötesinde bir itibarı vardırDilaver şöhret ötesinde bir itibarı vardırDilaver şöhret ötesinde bir itibarı vardırDilaver şöhret ötesinde bir itibarı vardırDilaver şöhret ötesinde bir itibarı vardırDilaver şöhret ötesinde bir itibarı vardırDilaver şöhret ötesinde bir itibarı vardırDilaver şöhret ötesinde bir itibarı vardırDilaver şöhret ötesinde bir itibarı vardırDilaver şöhret ötesinde bir itibarı vardırDilaver şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Uykucu
Standart Cevap: Şarap Hakkında Her Şey | Dekantasyon Nedir

Sevgili Canan, emeğine sağlık.. Şarap hakkında teferruatlı bilgi sahibi oldum.. Cidden.. Ne de uğraş istermiş şarap...

Ama ne yazık ki konu ile ilgili standartı yakalama da, küçük nüanslar var bizim buralarda, şöyle ki;
Efenim,bizim buralarda şarap servis edilir iken, oda sıcaklığı pek gözetilmez... Genelde araba içinde (gençler tarafından tercih edilen yöntem) içilir ve kadeh boyu dikkate alınmadan servis edilir, çünkü plastik bardakların boyu standarttır. Ev ortamında içilecekse de, servis sırasında oda sıcaklığı olacağı için oradan yırtmamıza rağmen, kadeh konusunda, su bardağı kullanarak yine standart yakalanamamaktadır.. Anlaşılacağı gibi gereken özen fazla gösterilmez buralarda.. Hele ki, kaliteli şarap.... Asla itibar görmez, pahalıdır çünkü...
Şarabın açıldıktan sonra, bir karafa dökülüp dekante edilmesi tavsiyesi hiç bir zaman göz önüne alınmayacaktır, çünkü dök dök dööökkk ohhh cümleleri baskındır her zaman...
Efenim şarapla ilgili işlemler önemli bilgiler kısmında ki, şişe kapatmak ve ne kadar zaman saklanır konularını hayretle okudum... Şarap açıldıktan sonra şişe kapatma ve tamamını içmeme geleneği mi varmış?? Burada açıldı mı, mantarı direkt atılır (çöp torbasına ya da küllüğe) ya da en fazla araba içinde isek; devrilmesin- dökülmesin diye şişe ağzına azıcık tutturulur... Hele ki saklamak mı, o ne demek ?? Açıldımı şişe muhakkak biter...

Şarabın dekantaj edilmesi ?? Çokta önemli değil, tortulu tortusuz her türlü şarap itina ile içilir, farketmez... Hele ki ısmarlama (beleş) tabir ettiğimiz ise dök hacı dökkk olur buralarda.. Karafaja (şarabın havalanması için özel sürahiye dökülmesi) fırsat kalmaz pek, karafaj için 3 fırtlık vakti vardır şarabın ....

Sanırım asla kaliteli bir şarapla yakından irtibata geçemeyeceğim...
__________________

Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü)
Dilaver isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.02.13, 00:16   #6
Çiçekci kız

Canan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2011
Konular: 6543
Mesajlar: 27,287
Ettiği Teşekkür: 103868
Aldığı Teşekkür: 147345
Rep Derecesi : Canan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Şarap Hakkında Her Şey | Dekantasyon Nedir

Sevgili Dilaver, yazdıklarını gülümseyerek okudum. Doğallığına ve bunu dile getirişine bayıldım

Şarap içmede, birsürü merasime ne gerek var dimi ama
__________________


Canan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.02.13, 00:29   #7
Süper Üye

Limon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Oct 2012
Konular: 203
Mesajlar: 2,723
Ettiği Teşekkür: 2308
Aldığı Teşekkür: 12559
Rep Derecesi : Limon isimli üye Tecrübe puanını kapatmıştır.
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Şarap Hakkında Her Şey | Dekantasyon Nedir

Öküzgözü şarabını denediniz mi?? Allah'ım sana geliyorum nasıl iğrenç nasıl mide bulandırıcı 2 şişe içti eniştem dedim ki sen kesinlikle midesizsin

Konu süper olmuş emeğine sağlık
__________________
Limon isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Limon'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.02.13, 01:03   #8
Uzman Üye

M.Özen - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Sep 2012
Yaş: 36
Konular: 1
Mesajlar: 1,053
Ettiği Teşekkür: 658
Aldığı Teşekkür: 4301
Rep Derecesi : M.Özen muhteşem bir gelişmedeM.Özen muhteşem bir gelişmedeM.Özen muhteşem bir gelişmedeM.Özen muhteşem bir gelişmedeM.Özen muhteşem bir gelişmedeM.Özen muhteşem bir gelişmedeM.Özen muhteşem bir gelişmedeM.Özen muhteşem bir gelişmedeM.Özen muhteşem bir gelişmedeM.Özen muhteşem bir gelişmedeM.Özen muhteşem bir gelişmede
Ruh Halim: Suspus
Standart Cevap: Şarap Hakkında Her Şey | Dekantasyon Nedir

kayranın şarap tatmayla ilgili kursları var,, şarap keyfi bambaşkadır
__________________
Herkes uyurken uyuyamıyorsan sen de biraz BEŞİKTAŞ lısın...
M.Özen isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz M.Özen'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.02.13, 15:54   #9
Tam Üye

Taner - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Oct 2012
Konular: 61
Mesajlar: 436
Ettiği Teşekkür: 1141
Aldığı Teşekkür: 1752
Rep Derecesi : Taner muhteşem bir gelişmedeTaner muhteşem bir gelişmedeTaner muhteşem bir gelişmedeTaner muhteşem bir gelişmedeTaner muhteşem bir gelişmedeTaner muhteşem bir gelişmedeTaner muhteşem bir gelişmedeTaner muhteşem bir gelişmedeTaner muhteşem bir gelişmedeTaner muhteşem bir gelişmedeTaner muhteşem bir gelişmede
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Şarap Hakkında Her Şey | Dekantasyon Nedir

Canan hanım emeğinize sağlık gerçekten güzel bilgiler derlemişsiniz. Ben o kadarını terimleri falan bilmem ama bildiğim şu ki şişede durduğu gibi durmuyor.

Limon öküzgözü demiş vallahi ben ayırmıyorum şarap olsunda....
__________________
Gerçekçi ol İmkansızı iste.
Taner isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Taner'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.02.13, 19:29   #10
Huysuz ve Tatlı Kadın

Duayen - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Oct 2009
Konular: 198
Mesajlar: 4,292
Ettiği Teşekkür: 53768
Aldığı Teşekkür: 26116
Rep Derecesi : Duayen muhteşem birisiDuayen muhteşem birisiDuayen muhteşem birisiDuayen muhteşem birisiDuayen muhteşem birisiDuayen muhteşem birisiDuayen muhteşem birisiDuayen muhteşem birisiDuayen muhteşem birisiDuayen muhteşem birisiDuayen muhteşem birisi
Ruh Halim: Huzurlu
Standart Cevap: Şarap Hakkında Her Şey | Dekantasyon Nedir

Benim için oldukça faydalı bilgiler,işime yarayacağına eminim..
Teşekkürler Canancım
Duayen isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Duayen'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
damıtım, degüstasyon, dekantasyon, herşey, nedir, tortu, yıllandırma, şarap, şişe


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


İlgili Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İçkiler Smyrna İçecekler 9 21.03.17 12:16
Essay Nedir? Nasıl Yazılır? OkyanusunKalbi Üniversitelerimiz 4 14.12.16 13:38
Telif Hakkı Nedir? Telif Hakkı Anlamı, Telif hakkı Hakkında Sude Her Konuda Kısa Bilgi ve Haberler 1 10.03.15 21:33
Uyuşturucu Maddeler ile ilgili Kanunlar Kartal Uyuşturucu Maddeler ile Mücadele 0 18.02.09 01:56
Xenon Mercek ve Kitler Hakkında Herşey Kartal Modifiye Araçlar 1 31.01.09 03:00


WEZ Format +3. Şuan Saat: 23:00.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright ©2000 - 2018 www.forumgercek.com
Protected by CBACK.de CrackerTracker
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.
Page Rank Icon
Bumerang - Yazarkafe
McAfee Site Denetleme
Norton Site Denetleme
www.forumgercek.com Creative Commons Alıntı-Lisansı Devam Ettirme 3.0 Unported Lisansı ile lisanslanmıştır.