Forum Gerçek

AnasayfaForumlarý Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfaðý > Yemekler > Ýçecekler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 07.02.2013, 00:36   #1
Çevrimdýþý
Canan
Çiçekci kýz

Kullanýcýlarýn profil bilgileri misafirlere kapatýlmýþtýr.
Standart Sýcak Þarap (Glühwein) Nasýl Yapýlýr

Sýcak Þarap
(Glühwein)





Sýcak sunulan bu içki türü ile soðuk iklim ülkeleri 17. yy.'datanýþmýþlar. Önce Ýngiltere, Almanya, sonrasýnda Ýskandinav ülkeleri.. derken sýcak iklim ülkesi olan bizim ülkemizde bu içkinin neden geç tanýndýðýný da anlamýþ oluyoruz .

Mekânlardaekim-aralýk aylarýnda sunulmaya baþlanan sýcak þarabýn yapýlýþý ise çok basit. Evlerinizde kendiniz dehazýrlayýp, arkadaþlarýnýza ikram edebilirsiniz.

Çeþitli baharatlarla ve içki katkýlarýyla hazýrlanabilen sicak þarabýn klâsik tarifi:

Malzemeler: ( 4 kiþilik )
  • 1 büyük bardak su
  • 4-5 çorba kaþýðý þeker
  • 1 tutam karanfil (5-6 adet)
  • 1 tutam kakuli (5-6 adet)
  • 1 parça zencefil
  • 2 çubuk tarçýn
  • 1/2 kabuðuyla birlikte limon
  • 1 ortaboy portakal (portakalýn meyvesini salabilmesi için etrafýný delin.
  • 1 elma kabuðu
  • 1 þiþe þarap




Yapýlýþý

Orta boy bir tencerenin içine 1 bardak suyu boþaltýn ve ateþe koyuyoruz. Þekerimizi ilâve ediyoruz ve karýþtýrarak eritiyoruz. Karanfili, zencefili, kakuliyi ve tarçýnlarý ilâve edip karýþtýrýyoruz, kaynamaya býrakýyoruz.
Kaynadýktan sonra kenara alýp 15-20 dak. kenarda beklemeye býrakýyoruz. Bunu daha sonra büyük bir tencereye boþaltýp, çok kýsýk ateþe koyuyoruz. Ýçine, iyice yýkanmýþ, kabuðu ile birlikte limonu ve portakalý atýyoruz. Bir elmanýn soyulmuþ kabuðunu da ilâve ediyoruz.
En son olarak 1 þiþe þarabýmýzý içine döküyoruz. Kesinlikle kaynatmýyoruz. Kaynamaya yakýn ocaktan indiriyoruz.
Bardaklara süzüp servisini yapýyoruz.

Tabi bu klâsik bir tariftir. Bunu çeþitli özel baharat ve meyvelerle yapanlar var. Armut, ayva kullanabilirsiniz. Su yerine viþne suyu kullananlar var. Çay da kullanan var.

Yemek öncesi aperatif olarak, ya da yemek sonrasýnda içilir. Yanýnda fýndýk, fýstýk, badem gibi çerezler alýnabilir.

Püf Noktalarý:

* Orta derecede kaliteli kýrmýzý þarap tercih edilmeli, yýllanmýþ þaraplar kullanýlmamalý.

* Kullanacaðýnýz tencere küçük ama derin bir teflon tencere olmalý ve karýþým en küçük ocaðýn en kýsýk ateþinde ýsýtýlmalý.

* Kesinlikle kaynama sýcaklýðýna ulaþýlmamalý. Aksi takdirde þarabýnýz kesilmiþ gibi acý bir tat verebilir ve alkolü uçabilir.

* Tarçýn ve vanilya çubuk olarak atýlmalý, toz baharatlardan kaçýnýlmalý. Bu hem daha berrak bir karýþým elde etmenizi saðlar, hem de þarabýn içimini kolaylaþtýrýr.

* Servisi cam kupa ya da kadehlerde yapabilirsiniz. Beyaz veya sarý leblebi ya da kestane ile birlikte servis yapabilirsiniz

* Sýcak þarabýn sizin hayal gücünüze ve damak tadýnýza göre özgürce hazýrlayabileceðiniz bir içki olduðunu unutmayýn.

* Kuru üzümden, incire kadar birçok yemiþle çeþnilendirebileceðiniz gibi, konyak veya biraz votkayla sýcak þarabýnýzý zenginleþtirebilirsiniz.

Kaynak
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Eski 07.02.2013, 13:37   #2
Çevrimdýþý
aakinaksoy
Tam Üye

Kullanýcýlarýn profil bilgileri misafirlere kapatýlmýþtýr.
Standart Cevap: Sýcak Þarap Nasýl Yapýlýr

Þarap; yapýmýyla,üzümünün cinsiyle,saklanýþýyla,seçimiyle,mezesiyle,
ýsýsýyla,çeþidiyle,sunumuyla,içimiyle baþlý baþýna seramoni gerektiren,
kesin kurallara baðlý,belki de aristokrasi kokan deðiþik bir kültür.

Ben bir zamanlar mis gibi anason kokan,buz gibi aslan sütünü
yeðlerdim. Özlüyorum onu. Þarap ise hep uzak kaldý bana.

Genel kültür daðarcýðýma katkýnýz için çok çok teþekkür ediyorum.
Ellerinize,emeðinize saðlýk Canan Haným.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz aakinaksoy'in Mesajýna Teþekkür Etti.
Eski 07.02.2013, 13:40   #3
Çevrimdýþý
CadII
Hotantu Kabilesinden

Kullanýcýlarýn profil bilgileri misafirlere kapatýlmýþtýr.
Standart Cevap: Sýcak Þarap Nasýl Yapýlýr

Nasýl da severim bunu. En güzel de karlý daðlarda içilir Teþekkürler
__________________
Bu güzel ülkede elbette özgürlük türküleri söylenecektir. Ve yine kardeþçe paylaþým olacaktýr. Görsek de, görmesek de...

H.
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz CadII'in Mesajýna Teþekkür Etti.
Eski 07.02.2013, 23:15   #4
Çevrimdýþý
M.Özen
Uzman Üye

Kullanýcýlarýn profil bilgileri misafirlere kapatýlmýþtýr.
Standart Cevap: Sýcak Þarap Nasýl Yapýlýr

Alkol sudan çok daha hýzlý buharlaþýr, kaynatmaya kalkarsanýz alkolümüz bir sývý tüketirsiniz ki bu tavsiye edilen birþey deðildir,,,

Zencefil ve Tarin çok baskýn tatlar kullanýrken dikkat edin , en fazla 70 dereceye kadar ýsýtýn , tarihteki su yerine portakal suyu kullanýn benim tarifimde vanilya da var
__________________
Herkes uyurken uyuyamýyorsan sen de biraz BEÞÝKTAÞ lýsýn...
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz M.Özen'in Mesajýna Teþekkür Etti.
Eski 07.02.2013, 23:18   #5
Çevrimdýþý
Limon
Süper Üye

Kullanýcýlarýn profil bilgileri misafirlere kapatýlmýþtýr.
Standart Cevap: Sýcak Þarap Nasýl Yapýlýr

Kayak merkezinde ( Ýsmi lazým deðil ) sýcak þarap ve mangalda sucuk ikram edildi .. Yok böyle biþey o mide nasýl bulandý nasýl bulandý aman yarabbi Gavur iþi annem demeli
__________________
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Limon'in Mesajýna Teþekkür Etti.
Eski 07.02.2013, 23:19   #6
Çevrimdýþý
BlackWhite
Üye

Kullanýcýlarýn profil bilgileri misafirlere kapatýlmýþtýr.
Standart Cevap: Sýcak Þarap Nasýl Yapýlýr

Mutlaka deniycem þu sýcak þarap olayýný. Bilgiler için teþekkürler.
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz BlackWhite'in Mesajýna Teþekkür Etti.
Eski 07.02.2013, 23:22   #7
Çevrimdýþý
Limon
Süper Üye

Kullanýcýlarýn profil bilgileri misafirlere kapatýlmýþtýr.
Standart Cevap: Sýcak Þarap Nasýl Yapýlýr

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi BlackWhite Mesajı göster
Mutlaka deniycem þu sýcak þarap olayýný. Bilgiler için teþekkürler.

Eksik kalma
__________________
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Limon'in Mesajýna Teþekkür Etti.
Eski 07.02.2013, 23:23   #8
Çevrimdýþý
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanýcýlarýn profil bilgileri misafirlere kapatýlmýþtýr.
Standart Cevap: Sýcak Þarap Nasýl Yapýlýr

Baným yarým kadeh soðuk olaný da yeter


Teþekkürler Canan.
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz LaLe'in Mesajýna Teþekkür Etti.
Eski 07.02.2013, 23:26   #9
Çevrimdýþý
BlackWhite
Üye

Kullanýcýlarýn profil bilgileri misafirlere kapatýlmýþtýr.
Standart Cevap: Sýcak Þarap Nasýl Yapýlýr

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Limon Mesajı göster
Eksik kalma
Favorim her zaman rakýdýr ama deðiþik tatlara da açýk olmak lazým
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz BlackWhite'in Mesajýna Teþekkür Etti.
Eski 07.02.2013, 23:29   #10
Çevrimdýþý
Dilaver
Müdavim

Kullanýcýlarýn profil bilgileri misafirlere kapatýlmýþtýr.
Standart Cevap: Sýcak Þarap Nasýl Yapýlýr

Önce; ''CANAN'' harikasýn, benim için son derece bilgilendirici oldu.. Sonra; yahu ben bir þiþe þarabý metal sürahiye boþaltýp, soba üstünde ýsýtarak, içine küçük elma dilimleri atarak yine metal kupa da içiyor ve sýcak þarap içtiðimi sanýyordum ...

Konu alkol olunca, hep kestirmeden gidiyorum ben
__________________

Tanrýlar, erkeklerin ''balýkta'' geçirdiði zamaný ömründen saymaz. (Babil Atasözü)
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Dilaver'in Mesajýna Teþekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayý Paylaþabilirsiniz

Etiketler
alman, åžarap, glã¼hwein, glühwein, nasýl, sä±cak, sýcak, tarifi, usulã¼, usulü, yapýlýr, þarabýn, þarap


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajýnýzý Deðiþtirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hýzlý Eriþim


WEZ Format +3. Þuan Saat: 12:12.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarý
www.forumgercek.com binlerce kiþinin paylaþým ve yorum yaptýðý bir forum sitesidir. Kullanýcýlarýn paylaþýmlarý ve yorumlarý onaydan geçmeden hemen yayýnlanmaktadýr. Paylaþým ve yorumlardan doðabilecek bütün sorumluluk kullanýcýya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarýna aykýrý ve telif hakký içeren bir paylaþýmýn yapýldýðýna rastladýysanýz, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapýlacaktýr. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.