Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türkiye ve Dünyadan Haberler > İlginç Haberler

İlginç Haberler Sık rastlanılmayan haberler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 04.06.2014, 14:39   #1
Çevrimdışı
Redwine
"Her Şey Güzel Oldu"

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Kandilli'den Deprem Uyarısı..





KANDİLLİ' DEN DEPREM UYARISI :
Marmara Fayında Gerilim Arttı, Durum normal değil.


Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdürü Altay: Marmara fayında gerilim var. Durum normal değil. "İstanbul depremine yaklaşıyoruz. Yapılan ölçümler gösteriyor ki Marmara fayında gerilim var. Uzun süredir yaşanan suskunluk bunu gösteriyor. Durum normal değil." Prof. Dr. Gülay Altay deprem denilince akla gelen ilk merkezde çalışıyor. Son 1 yıldır Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün müdürlüğünü yapıyor. Medyada çok yer almamaya, insanları paniğe sürükleyecek korkutan açıklamalar yapmamaya özen gösteriyor.

“Depremle ilgili bilgi kirliliği var. Polemik içinde olmayı arzu etmiyoruz” diyen söze başlıyor Prof. Altay... “Kandilli Rasathanesi 140 yıllık bir kurum. Tartışmaları bir kenara bırakıp depreme odaklandık. Tartışma götürmeyen, sağlıklı bilgileri en hızlı şekilde aktarma çabası içindeyiz” diye de vurguluyor. Altay’a beklenen İstanbul depremi ile ilgili son bilgileri sorduk. İstanbul’da şu anki durum nedir? Gerçek olan şu: Marmara fayı dünyanın en riskli faylarından biri ve İstanbul depremine yaklaşılıyor. Yapılan ölçümler gösteriyor ki Marmara fayında gerilim var. Zaten uzun süredir yaşanan suskunluk da bunu gösteriyor. Bu durum normal değil. Faya sondajla sensör konulacak Ne gibi incelemeler yapılıyor Marmara’da? Depremle ilgili araştırmalar yapan dünyadaki tüm bilimadamlarının gözü Marmara’da. Çünkü deprem yerel bir mesele değil, uluslararası boyutta takip ediliyor.

Marmara Fayı’nın deniz altında olması da deniz sismolojisini ön plana çıkarıyor. Bu yüzden deniz dibi araştırmaları önem kazandı. Bugüne kadar Marmara’da 7’si yabancı 2’si Türk olmak üzere 9 gemi önemli araştırmalar yaptı. Ön incelemeler gerçekleştirdi. Hazırladığımız yeni bir proje kapsamında faya sondaj yapıp sensörler yerleştirmeyi planlıyoruz. Böylece hem fayın hareketleri hem de yapısı incelenmiş olacak, ölçümler yapılacak. Bir başka proje daha var. 2 km’lik ‘Derin kuyu’ kazacağız Nedir o? Projenin adı ’Derin kuyu’. 5 yıl içinde bitmesi planlanan bu projeye göre Sivriada’da ilk etapta 400 m. derinliğinde bir kuyu açılacak. Ardından bu kuyunun derinliği 2 km.’ye kadar çıkartılacak. Deprem uluslararası bir sorun. Bu yüzden ortak çalışma gerektiriyor. Biz de bu çalışmayı Almanlar’la ortak yapacağız. Derin Kuyu projesi ne sağlayacak? Bu projeyle Marmara’nın altından geçen fayın özellikleriyle ilgili daha detaylı bilgiler edinmeyi ve ölçümler yapmayı planlıyoruz. Tahminim: 7.4, 10-40 bin ölü Peki tüm bu bilgiler ışığında olası İstanbul depremi kaç büyüklüğünde olacak?

Öngörümüz 7.4 büyüklüğünde olacağı yönünde. Ayrıca hasar ve yıkımlarla ilgili de çeşitli senaryolar üretiliyor. Her senaryonun sonuçları farklı ancak böylesine büyük bir depremin sonuçları da ağır olacak. Örneğin ilk akla gelen ölü sayısı... Ölü sayısının 10 ila 40 bin arasında olması senaryolarda mecvut. Bu çok büyük bir rakam. Kıyıdaki yerleşim yerleri riskli Peki en çok hangi bölgeler hasar görebilir? Biz toplumu paniğe sevketmekten ziyade bilinçlendirme arzusu içindeyiz. 17 Ağustos depreminin İstanbul’un çeşitli bölgelerinde ciddi hasarlara yol açtığını biliyoruz. 120 km uzaklıktaki deprem Avcılar’da Bağcılar’da bu kadar büyük hasara yol açabiliyorsa İstanbul’a 15 km uzaklıkta meydana gelebilecek depremin elbette yıkımları daha fazla olacaktır! Küçükçekmece ve Tarihi Yarımada’da da olası depremi en fazla hissedecek bölgelerin başında geliyor. 5 metrelik tsunami mümkün İstanbul’da tsunami tehlikesine de dikkat çektiniz.

İstanbul’da elbette Güney Asya sahilleri ya da Endonezya’daki gibi bir tsunami tehlikesi yok. Ancak önceki depremlerden de anlıyoruz ki Marmara Denizi 5 m. boyunda dalgalar yaratabilir. Bu da özellikle kıyı bölgelerindeki yerleşim alanlarında riski artırıyor. Deprem faaliyetleri bir yıl içinde tek çatıda toplanıyor Rasathane olarak Valilik ve Büyükşehir’den yeterli destek alıyor musunuz? Evet alıyoruz ama bu bardağın neresinden baktığınıza da bağlı. Bardağın geç dolduğu bir gerçek. Daha hızlı hareket etmek şart. Bu yüzden gerek valilikle gerekse belediye ile koordineli çalışmalar yürütüyoruz. Deprem Konseyi niye feshedildi? Belki de misyonunu tamamladığı düşünüldü. Ancak size şöyle bir bilgi aktarabilirim. Depremle ilgili yeni bir çalışma var. Faaliyetleri tek çatı altında toplayacak bir organizasyona, bir üst kurula gidiliyor. Çalışmaları hızlandıracak, daha etkin bir organizasyondan mı söz ediyorsunuz? Aynen öyle. Ne zamandan beri? Son bir aydır. Kandilli olarak bizim de görüşümüz alındı. Ne yanıt verdiniz? Olumlu yanıt verdik. Çünkü depremin tek bir muhatabı yok. Oluşturalacak olan bu yeni organizyon içinde üniversiteler, belediyeler, valilik, Türkiye Acil Yönetimi, Sivil Savunma Genel Müdürlüğü, Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, TÜBİTAK yer alacak. Çalışmalar tek bir çatı altında değerlendirilecek. Etkinlik artacak, bilimadamlarının çalışmalarda tekrara kaçması engellenmiş olacak.

Tartışmalar kamuoyu önünde değil bu çatı altında yapılacak. Merkezi nerede olacak? Ankara’da...İstanbul’da da kolu olacak. n Başbakanlığa mı bağlı olacak? Henüz net değil, başbakanlığa bağlı olmayabilir de. Ne zaman hayata geçecek? Bir yıl içinde. Fenerbahçe’de 5 katlı apartmanda oturuyorum Nerede oturuyorsunuz? Fenerbahçe’de 5 katlı bir apartmanda oturuyorum. Evinizin depreme dayanıklı olduğunu araştırdınız mı? Bizzat kontrol ettim. (Gülüyor) Zaten önemli olan da şu. Araba alırken alıp ustasına götürmeyi, motoruna baktırmayı biliyoruz. Ama ev alırken depreme dayanıklı mı değil mi diye sormak, araştırmak aklımıza bile gelmiyor. Kimi diyor ki ‘Oturduğum evin inşaatını ben yaptım, depreme dayanıklı.’ Peki senin deprem bilgin nedir? Yapı mühendisliği kavramlarını ne kadar içine sindirdin de evinin depreme dayanıklı olduğunu iddia ediyorsun? Halkın bunu talep etmesi olmazsa olmaz şart. Evet maliyeti var, ama bu maliyet ödenebilir. Ama depremden sonra meydana gelecek maliyetler hiç ödenemeyebilir. Ege çok hareketli 5-6 ile sallanabilir Kandilli olarak Marmara’da 45, Türkiye genelinde 120 noktada sensörlerimiz var. Haftada 7 gün 24 saat nöbetteyiz. Tüm verileri dünya standartlarında aktarıyor, değerlendiriyoruz. Doğu Anadolu Fayı’nın Kuzey Anadolu Fay hattıyla kesiştiği nokta, Sivrice (Elazığ) bölgesi her an deprem üretebilir. Keza Ege Bölgesi’nde de bir hareketlilik var. Jeoloji mühendislerimiz o bölgede arazi çalışmaları yapıyor. Ege her zaman 5-6 büyüklüklerinde deprem üretmeye müsait. O bölgede diri faylar mevcut ve her an yeni depremler olabilir. Fay nasıl kırılır 4 senaryo var! Sıkça tartışılan bir konu var. Marmara fayının tekli mi çoklu mu kırılacağı yönünde. Bununla ilgili de farklı senaryolar var. Ancak Sivri Ada açıklarında bir kıvrım var. Eğer fay bu kıvrımdan kırılırsa bu güzel haber demektir. Çünkü o kıvrım Marmara fayının çok parçalı kırılmasını dolayısıyla depremin şiddetini azaltacaktır. Fayın kırılmasıyla ilgili 4 senaryo mevcut. Senaryolar şöyle: Birinci senaryoya göre Marmara Denizi’ndeki fay İzmit-Silivri arasında kırılıyor ve bu deprem 7.5 büyüklüğünde bir deprem meydana getiriyor. Aynı senaryoya göre kırılacak fayın uzunluğu 119 km. İkinci senaryoda Bakırköy-Mürefte-Şarköy arası kırılıyor. Kırılan fayın uzunluğu 108 km. ve depremin büyüklüğü 7.4 olarak öngörülüyor. Üçüncü senaryo en kötüsü. Kuzey Anadolu Fayı’nın Marmara kolu bütünüyle kırılıyor. Kırılan fayın uzunluğu 174 km’ye ulaşırken, depremin büyüklüğü 7.7’ye ulaşıyor. Dördüncü ve son senaryoya göre ise adaların güneyindeki Çınarcık çukurluğunda normal faylanma kırılıyor. Kırılan fayın uzunluğu 87 km ve böyle bir depremin büyüklüğü ise 6.9 olarak hesaplanıyor.


Kaynak
__________________
  Alıntı ile Cevapla
12 Üyemiz Redwine'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 04.06.2014, 14:59   #2
Çevrimdışı
Deniz
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kandilli'den Deprem Uyarısı..

Ülkemiz,de inşallah büyük felaket yaşamasın olmasın
Bilgi paylaşımın için teşekkürler@Çitlembik..
__________________
Bağımsızlıktan yoksun bir ulus,Uygar insanlık karşısında uşak olmaktan kurtulamaz.


MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Deniz'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 04.06.2014, 15:00   #3
Çevrimdışı
Rapido
More Than A Game

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kandilli'den Deprem Uyarısı..

Onlar korkutmamaya çalışıyorlar ama deprem değince ister istemez korkuyor insan. İnşallah olmaz, olursada umarım yıkıcı olmaz.

Paylaşım için teşekkürler Çitlembik.
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Rapido'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 04.06.2014, 15:04   #4
Çevrimdışı
Redwine
"Her Şey Güzel Oldu"

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kandilli'den Deprem Uyarısı..

Allah korusun 7 şiddetinde bir deprem İstanbul'u yerlere bir eder... Çünkü yapıların sağlamlığına güvenmiyorum...

Allah hepimizi böyle yıkıcı bir depremden korusun...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Redwine'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 04.06.2014, 15:09   #5
Çevrimdışı
Ekin
Başına Buyruk

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kandilli'den Deprem Uyarısı..

Yapıların sağlamlığı olsa ne olacak. Binalar iç içe bir binanın yıkılması hepsini etkiler. Dip dibe binalar. Binalar aralarından hava bile geçmeye yer yok.

İstanbuldan daha çok Tekirdağ sallanır. Ama Tekirdağ o kadar zarar görmez. Büyük bir şehir değil. Ve yapılan binalar hep site tarzında. Eski yerleşim merkezi dışında dip dibe binaya izin verilmiyor.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 04.06.2014, 15:10   #6
Çevrimdışı
Duayen
Huysuz ve Tatlı Kadın

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kandilli'den Deprem Uyarısı..

Allah esirgesin, çizilen senaryolar oldukça ürkütücü..
Ne kadar tedbirli olsakda, her gün korkuyla yaşanmaz.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Duayen'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 04.06.2014, 15:12   #7
Çevrimdışı
Cansuyu
« Gün Batımı »

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kandilli'den Deprem Uyarısı..

Deprem olduğu zaman insan ne yapması gerektiğini unutuyor..

Her nekadar deprem için çalışmalar yapılsada bizler depreme hazırlıklı değiliz..

1 hafta önce olan depremde 7 kattaydım ne yapacağımı şaşırdım.

Nezaman depremi tam unutuyorum yeniden hortluyor

Allah yaşatmasın bizlere büyük bir deprem daha..
__________________
“Gittin mi büyük gideceksin!
Ayrılık bile gurur duyacak seninle..



  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Cansuyu'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 04.06.2014, 15:15   #8
Çevrimdışı
Pazar_tesi
Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kandilli'den Deprem Uyarısı..

Beklenen bugün değilse yarın mutlaka karşımıza çıkacak.
İstanbul'un sağnak yağışı ile ne hale geldiğini gördük tusunami söz konusu olabilir-Marmara depreminde kıyı şeritler bir örnek)Önlemler nasıl alınmalı ve o esnada ne yapabiliriz asıl üzerinde durulması konu bu.

Evim korunaklı tüm tekikler olumlu fakat depremin ne zaman nerede olacağı belli değil ki.
En az hasarla atlatmak ümidi dualarımızda ve artçı dediğimiz küçük depremler umudumuz.Hakkımızda hayırlısı olsun.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Pazar_tesi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 04.06.2014, 15:20   #9
Çevrimdışı
Ekin
Başına Buyruk

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kandilli'den Deprem Uyarısı..

Amin.
Yalnız deprem Gediz depremi gibi yer yarılıp yerin içine düşersek o zaman binalar sağlam olsada hiçbirşey farketmez.
En korktuğumda bu.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 04.06.2014, 15:27   #10
Çevrimdışı
Pazar_tesi
Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kandilli'den Deprem Uyarısı..

Doğa afetleri karşısında aciz kalıyoruz Türkiye'nin bir çok bölgesinde bunu gördük.
Ne kadar konuşsak boş, olmuş ile olacağa çare yok.Önlemlerimizi alıp bekleyeceğiz hayat devam ediyor unutmayalım ve bu korku ile yaşamak psikolojiyi çökertmekten başka bir işe yapamaz kabul edelim.
Korkmakta haklısın Ekin fakat bu korkunun yaşantını etkilemesine izin verme.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Pazar_tesi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
deprem, ilgili, kandilliden, marmara, uyarısı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 08:46.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.