Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türkiye ve Dünyadan Haberler > İlginç Haberler

İlginç Haberler Sık rastlanılmayan haberler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 25.01.2011, 08:24   #1
Çevrimdışı
DarkAngeL
...:: HüsoMeL::...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Smile Patlıcan Oldu 'Tatlıcan'..



Antalya-Kumluca'da faaliyet gösteren E-Z Tohumculuk Firması, ıslah ettiği hibrit tohum sayesinde çekirdeksiz patlıcan üretimini gerçekleştirdi. Firma, Türkiye'de ve dünyada bir ilk olduğunu belirttiği çekirdeksiz patlıcanı, ''tatlıcan'' olarak tescil ettirdi. Kendi kendine dönlenen (parthenocarp) patlıcan çeşitleri kullanılarak geliştirilen hibrit tohum sayesinde, kış aylarında, çiftçiler hormon ya da arı kullanmadan çekirdeksiz patlıcan üretebilecek.

MANGAL KEBABI SEVENLERE
E-Z Tohumculuk'un sahibi Zekai İlter, diğer patlıcanlara göre daha tatlı olan tatlıcanı, özellikle mangal ve kebapçıların tercih ettiğini söyledi.

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliğinin (TSÜAB), tohum sektöründeki gelişmeleri göstermek amacıyla organize ettiği gezi kapsamında basın mensuplarına Kumlucu'daki üretim ve araştırma seralarını gezdiren E-Z Tohumculuk'un sahiplerinden Zekai İlter, şimdiye kadar yürüttükleri araştırma çalışmaları sonucunda, 2 salatalık ve 4 domates tohumu tescil ettirdiklerini söyledi.

"DAYANIKLI"
Firma olarak, salatalık, domates, biber ve patlıcan türleri üzerinde çalıştıklarını anlatan İlter, sıcaklıkların düştüğü dönemde özellikle patlıcanda döllenme, döl tutma sorunu yaşandığına işaret ederek, bu sorunu gidermek amacıyla yürüttükleri araştırma sonucunda, kendi kendine döllenen (parthenocarp) patlıcan tohumu elde ettiklerini bildirdi. Firmanın ortağı Esat Durceylan'ın geliştirdiği bu çeşidi, geçen yıl Tarım ve Köyişleri Bakanlığına ''Tatlıcan F1'' olarak tescil ettirdiklerini belirten İlter, şu bilgiyi verdi:

''Hava sıcaklıkların düştüğü dönemlerde, seralarda patlıcan yetiştirmek sorun oluyor. Sıcaklık düşük olduğu için, patlıcanın döl tutmasını sağlamak üzere, hormon veya arı kullanmak gerekiyor. Bu sorunu aşmak için, kendi kendine döllenme özelliği olan patlıcan çeşitlerini kullanarak bir ıslah çalışması yürüttük. Bazı patlıcan çeşitlerinde genetik olarak bu özellik var. Başarılı bir ıslah çalışması sonucunda, istediğimiz özellikleri bir araya getirdik. Geçen yıl tescil ettirdiğimiz tohumunun deneme üretimleri de başarılı oldu. Geçen yıl 10 kg tohum üretildi. Tohumun 1000 adedi 60-70 lira gibi bir fiyat ile satıldı. Geçen sezon 55 dekar alanda tohum ektirdik. Çiftçi, verimden ve üründen çok memnun kaldı. Tatlıcan, diğer patlıcanlara göre kiloda 30-40 kuruş daha yüksek fiyatla satıldı. Dayanıklılığı da çok iyi düzeyde. Almanya'ya gönderdik, 4-5 gün yolda herhangi bir bozulma olmadı.''

Kendi kendine döllenme özelliği nedeniyle, çiftçinin, artık, seralarda düşük sıcaklıklarda bile her hangi bir uyarıcıya, hormona ve arıya ihtiyaç duymadan patlıcan (tatlıcan) üretebileceğini vurgulayan İlter, ürünün, özellikle kebapçılar, mangalcılar tarafından tercih edildiğini, genel üretimde yaygınlaşmasının 5 yılı bulabileceğini kaydetti.

İlter, serada çilek, hıyar ve biber üretiminde de hiç bir hormon kullanılmadığını, bunların kendi kendine döllenen özellikle olduğunu belirtti.

Uzmanlar, Washington portakalın da kendi kendine döllenen (parthenocarp) bir bitki olduğunu, meyve çekirdeğini bulunmadığını veya çok az olduğunu, meyvenin kendi kendini döllediğini anlattılar.

Tatlıcanın ıslahçısı Esat Durceylan da ıslah çalışması hakkında şu bilgiyi verdi:

''Islah çalışması yaparken, doğadaki çeşitlerden yararlanıyoruz. Hangi özellikleri istiyorsak, ona göre çeşitleri bir araya getiriyoruz. Doğada zaten doğal yoldan bitkiler birbiri ile melezleniyor. Biz istediğimiz özellikleri taşıyan hatları belirliyoruz. Bunlardan birine 'baba hat', diğerine 'ana hat' diyoruz. Önce bu hatları saflaştırıyoruz. Sonra, ana hattan aldığımız polenlerle baba hattı döllüyoruz. Böylece, diyelim ki baba hatta, istediğimiz 7 özellik, ana hatta 8 özellik varsa, elde ettiğimiz hibritte, istediğimiz 8-10 özellik bir arada bulunabiliyor.''

Hibrit tohum üretiminin kesinlikle GDO çalışmalarından farklı olduğunu vurgulayan Durceylan, doğada doğal şartlarda ve tesadüfen oluşan melezlemelerin, ıslah çalışmalarında, bilimsel disiplin altında ve istenilen çeşitler arasında gerçekleştirildiğini, daha güzel bitki karakterleri elde edildiğini vurguladı.

Halk arasında, hibrit tohumun ''kısır tohum, katır tohum'' olarak bilindiğine de işaret eden yetkililer, bu bilginin doğru olmadığını belirtirken, ''Hibrit bir tohum ilk ekimde bire 10 verim veriyorsa, bundan elde edilen ürünün tohum olarak kullanılması halinde, verim 5-6'ya düşebilir. Üstelik, ikinci ekimde elde edilen ürün, hibrit tohumun istenilen özelliklerinin hepsini yansıtmayabilir. Bu kalite kaybına, çiftçinin gelirinin düşmesine neden olur. Çiftçiler de gelir kaybına uğramamak için sürekli hibrit tohumu tercih eder'' dedi.

Hibrit tohumun toplam üretim maliyeti içindeki payının ortalama yüzde 3 olduğunu belirten yetkililer, devletin hibrit tohum, sertifikalı fide ve fidan üretimini destek verdiğini hatırlattı.

AA

__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz DarkAngeL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.01.2011, 09:23   #2
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Patlıcan Oldu 'Tatlıcan'..

Patlicanim canim benim

Antalyalilar akillidir
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.01.2011, 09:37   #3
Çevrimdışı
KimsE
Gerçek Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Patlıcan Oldu 'Tatlıcan'..

GDO
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz KimsE'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.01.2011, 09:41   #4
Çevrimdışı
Kardelen26
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Patlıcan Oldu 'Tatlıcan'..

Ben de severim Patlıcanı ama sadece közde pişecek
__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Kardelen26'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.01.2011, 09:57   #5
Çevrimdışı
DarkAngeL
...:: HüsoMeL::...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Patlıcan Oldu 'Tatlıcan'..

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi kardelen26 Mesajı göster
Ben de severim Patlıcanı ama sadece közde pişecek
Patlıcanla beraber biber,soğan,patates de közleyeceksin..
Sonra bir güzel salata yapacaksın ondan offf özledim yaa

Ben patlıcanın her çeşidini severim
__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz DarkAngeL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.01.2011, 11:47   #6
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Patlıcan Oldu 'Tatlıcan'..

Tatlı olsunda adı ne olursa olsun...

Patlıcan sevilmezmi yahu..

Közleyip, ayrı bir yerde sarımsak, limon ve zeytinyağını sos olarak hazırlayın, üzerine gezdirin... Bolbol olsun...

Sonra yemeyin, yanında yatın...
__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.01.2011, 12:20   #7
Çevrimdışı
Derin
Gerçek Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Patlıcan Oldu 'Tatlıcan'..

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi ReaL Mesajı göster
Tatlı olsunda adı ne olursa olsun...

Patlıcan sevilmezmi yahu..

Közleyip, ayrı bir yerde sarımsak, limon ve zeytinyağını sos olarak hazırlayın, üzerine gezdirin... Bolbol olsun...

Sonra yemeyin, yanında yatın...
OOOffff Real nede güzel olur dimi.. Yazın her sabah kahvaltıya patlıcan ve biber közlerim..


Ama bazen patlıcanlar onca zahmete çöpe gittiğide oluyor.. zehir gibi acı çıkıyor..Çok sevindim habere teşekkürler Dark..
__________________
ForumGerçek Türkiye'nin Forumu
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Derin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
tatlıcan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 14:22.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.