Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Sağlığımız ve Hastalıklar > İnsan Sağlığı ve Hastalıklar

İnsan Sağlığı ve Hastalıklar İnsan sağlığını etkileyen faktörler ve tedavileri


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 24.06.2014, 14:05   #1
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Sebze ve Meyveleri Şiddetli Akan Suda Yıkamayın


Sebze ve meyveleri şiddetli akan suda yıkamayın



Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hayrettin Mutlu, doğru bilinen mutfak alışkanlıklarının gözden geçirilmesini tavsiye etti. Mutlu, “Sebze ve meyvelerin içindeki bazı vitaminler suda çözünür. Bu nedenle sebze ve meyveler şiddetli akan suyun altında uzun süre yıkanmamalılar. Sebzeleri bütün halinde suya basarak yıkamak gerekir. Doğrayıp suya basıldığında da vitamin değeri ölür” diye konuştu.

Sebzelerin büyük parçalara bölünmesi gerektiğini aktaran Mutlu, “Sebzeler, pişirmeden hemen önce ve büyük parçalar halinde, mümkünse elle bölünmeli veya bıçakla kesilmelidir. Sebzeleri küçük parçalar halinde bölmek veya kesmek alan yüzeyini artırır. Alan yüzeyi ne kadar artarsa vitamin kaybı da o kadar çok olur” dedi. Yemek pişerken tencerenin kapağının kapalı tutulması gerektiğini vurgulayan Mutlu, “Sebze ve meyveler pişirilirken tencerenin kapağı kapalı tutulmalıdır. Çünkü bu şekilde buhar kaybolmaz ve yemeğin pişme süresi kısalır. Sebze ve meyveler mümkün olduğunca kısa sürede ve diriliğini koruyacak şeklide pişirilmelidir. Çünkü B ve C vitamini gibi vitaminler ısıyla kolayca kayba uğrar. Ispanak, brokoli, karnabahar, lahana, bamya, patlıcan ve kabak gibi sebzeler en fazla 10 dakika pişirilmelidir. Fasulye için de 20 dakika pişirme süresi yeterlidir. Bunun için düdüklü tencerede pişirme en sağlıklı yöntemdir. Sebzelerin, makarnanın ve kurubaklagillerin pişirme sularını dökmeyin. Pişirme sularını çorbalara, yemeklere veya soslara eklemek yemeklerin besin değerlerini arttırır” bilgisini verdi.

Meyvelerin kabuklarının soyulması gerekiyorsa mümkün olduğunca ince soyulması gerektiğini aktaran Mutlu, şunları dile getirdi:


“Çünkü sebze ve meyvelerin özellikle dış yapraklarında, kabuğunda veya kabuğun hemen altındaki kısımlarında birçok vitamin ve mineral bulunur. Sebze ve meyvelerin iç kısımlarındaki vitamin ve mineral yoğunlukları daha azdır. Yoğurdun suyunun süzülmesi veya bekletme esnasında oluşan yeşilimsi suyunun atılması vitamin B2 (riboflavin) kaybına neden olur. Riboflavin vücutta önemli işlevleri olan bir vitamindir. Bu nedenle ekmek mayalandırma, bisküvi, pasta ve çorba yapımında değerlendirilmesi sağlık açısından faydalıdır. Meyve ve sebzelerinizi buzdolabına koyarak soğutursanız, besin değerlerini daha yavaş kaybedeceklerdir. Çünkü besinleri soğutmak, vitaminleri ve şekeri yok eden bozulma reaksiyonlarını yavaşlatır. Baklagil, un ve tahıl gibi kuru gıdalara nemin ulaşmasını önlemek, bakteri üremesini geciktirir. Bakteri üremesi geciktirilirse o gıdanın besin değeri daha yavaş kaybolacaktır”
Kaynak
__________________
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 24.06.2014, 17:23   #2
Çevrimdışı
Sevda
Dönersen Islık Çal..

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Sebze ve Meyveleri Şiddetli Akan Suda Yıkamayın

Sebzeleri veya meyveleri doğrayıp yıkayan mı varmış. İlk kez duydum.

Makaleye bakılırsa mutfakta herşeyi doğru yapıyormuşum. Anneciğim sağolsun, ondan öğrendim bütün püf noktaları.
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Sevda'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 05.10.2016, 20:29   #3
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Sebze ve Meyveleri Şiddetli Akan Suda Yıkamayın

Sebzeleri de, meyveleri de, şiddetli akan suda yıkamam. Geniş bir kapta, bol suda yıkar ve yinelerim.
Tabiki doğramadan.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 05.10.2016, 22:22   #4
Çevrimdışı
nurideniz34
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Sebze ve Meyveleri Şiddetli Akan Suda Yıkamayın

Sirkeli suda yıkayınız...mikroptan eser kalmaz...
__________________
....................................
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz nurideniz34'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 06.10.2016, 14:29   #5
Çevrimdışı
Gülümsün
Yönetici

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Sebze ve Meyveleri Şiddetli Akan Suda Yıkamayın

Sebze ve meyveleri derin bir kabın çerisinde bolca suyla yıkarım. Üç dört kez ayni işlemi tekrar ederim.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Gülümsün'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
akan, meyveleri, sebze, suda, yıkamayın, şiddetli


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 08:24.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.