Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Sağlığımız ve Hastalıklar > İnsan Sağlığı ve Hastalıklar

İnsan Sağlığı ve Hastalıklar İnsan sağlığını etkileyen faktörler ve tedavileri


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 26.08.2014, 12:45   #1
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Omega 3’ün Sağlıkla İlişkisi


Omega 3’ün sağlıkla ilişkisi



Balığın diğer hayvan etlerine göre ayrıcalığı yağının özelliğidir. Diğer hayvan etlerinin yağı, çoğunlukla doymuş yağlardan oluşurken, balığın yağı doymamıştır. Zeytin ve diğer bitkisel yağların da yağı doymamıştır. Ancak, balığın yağındaki doymamış yağ, bitkilerden farklıdır.

Balığın yağında bitkilerde bulunmayan ve Omega-3 denilen bir yağ türü bulunmaktadır. Aslında Omega-3 yağ türü yeşil yapraklı bitkiler, özellikle semizotu, kolza tohumu yağı, keten tohumu yağı ve ceviz yağında da bulunmaktadır. Ancak bu kaynaklarda bulunan yağ türü öncü niteliktedir. Şişli Florence Nightingale Hastanesinden beslenme ve diyet uzmanı Tuba Kayan Tapan anlattı…

Mucizelere adım adım…Haftada en az iki defa balık tüketin…

*Beyin gelişimi, görme işlevinin oluşumu, kan pıhtılaşmasının önlenmesi ve iltihabi hastalıklarını iyileşmesinde yardımcıdır.

*Ayrıca kalp hastalığı için risk faktörü olan trigliserit düşürücü etki gösterir, besinlerin kontrolünde de önemli rol oynar ve vücut için zararlı yağların zararını engeller.

*Balıktaki omega-3 yağ asitlerinin kalp krizi riskini azaltır.

*Vücudun enerji üretimine katkıda bulunur.

*Balık yağı açısından zengin bir beslenme yorgunluğu giderir.

*Kavrama gücünü ve hareket kabiliyetini artırır.

*Konsantrasyon yeteneği üzerinde çok olumlu adımları vardır.

*
Ayrıca balık yağı takviyeleri depresyon ve şizofreni belirtilerini hafifletir.

*Endişe, hüzün ve uyku problemlerini azaltır.

*Balık yağında bulunan EPA, süte eklenebilir. Bu tür sütler, gebe ve çocuklar için uygundur.

*İyi saflaştırılamamış balık yağı A vitamini de içerdiğinden gebeler için uygun değildir.

*Kalp-damar hastalıkları, iltihabi romatizma, iltihaplı barsak ve böbrek hastalıkları gibi sorunları olanların balık hapı almaları uygundur.

*Yaşa ve cinsiyete ve eşlik eden hastalığa göre, günlük alınması gereken miktar değişir.

* Kan sulandırıcı ilaç kullananlar balık yağı almadan önce mutlaka doktoruna danışmalıdır.
Kaynak
__________________
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.08.2014, 12:51   #2
Çevrimdışı
Efruz
Dost Nâzım

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Omega 3’ün Sağlıkla İlişkisi

Demek ki çok güzel olan yiyecekler her zaman zararlı olmuyormuş.

Çok severim balığı. Mutfakla salon bir olduğu için pişirmesi biraz korkutuyor sadece

Teşekkürler Canan.
__________________



Sakın sen kuş vurma yavrum,
En engin bir kardeşlikte uçar kuşlar gökyüzünde.
Tüfekle oynama yavrum,
Şakacığı bile çirkin bir canlıyı öldürmenin.

  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Efruz'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.12.2014, 15:38   #3
Çevrimdışı
Ekin
Başına Buyruk

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Omega 3’ün Sağlıkla İlişkisi

Balığın bol olduğu şu günlerde omega3 depolayın arkadaşlar.

Teşekkürler Canan
__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.12.2014, 17:29   #4
Çevrimdışı
Gülce
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Omega 3’ün Sağlıkla İlişkisi

Balığı çok severim. Ev halkı pek sevmediği için nadir tüketebiliyorum.

Bu yüzden hap kullandım bir ara. Bıraktım. Hamilelikten ölüme kadar her yaşta alınmalı....



Her gün balık yemekte olsa hayır demem. Hamsi, sardalya, levrek, çipura.

Kefal hariç.

Bilgilendirme için teşekkürler Canan.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Gülce'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.12.2014, 17:36   #5
Çevrimdışı
Çengelli İğne
«... Beklenen Şarkı ...»

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Omega 3’ün Sağlıkla İlişkisi

Balık çok faydalı olmasına rağmen fazla yiyemiyorum.Bir kaç tane o da mezgit,çinekop,barbun.

Ama kalkan balığına hayır demem

Fazla yersem mide bulantısı yapıyor bende.

Küçükken annem çok balık yağı içirmiş bana.
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Çengelli İğne'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.12.2014, 17:48   #6
Çevrimdışı
Gülce
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Omega 3’ün Sağlıkla İlişkisi

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Aristo Mesajı göster
Aslında çok balık yemek lazım ama kılçıkları olmasa... O yüzden palamut!

Dil balığı ve tavuk balığında da fazla kılçık yok. Tavsiye ederim.

Gerçi tavuk balığında, balık kokusu olmaz ama.

Nerede o eski palamut balıklarının tadları.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Gülce'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.12.2014, 18:13   #7
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Omega 3’ün Sağlıkla İlişkisi


Balık yağının kansere, şeker hastalığına, karın tipi yağlanmaya karşı koruyucu olduğunu, hatta kilo vermek isteyenlerin de balık yağı kullanabileceğini söyleyen Prof. Dr. Demirkol, omega 3 hakkında bilinmesi gerekenleri açıklıyor.

Omega 3 ya da balık yağı deyince aklınıza ne geliyor?

Omega 3 sağlığımız için ne kadar gerekli? Sadece besinleri tüketerek omega 3 gereksinimimizi karşılayabilir miyiz? Balık yağına başvurmak doğru mu? Balık yağı obeziteye yol açar mı, yoksa tam tersi bir durum mu söz konusu?


Omega 3’e neden ihtiyacımız var?
Omega 3 yaşamsal bir yağ asididir. Bir yandan şeker hatalığına karşı koruyucudur. Hücre zarını kapladığında daha elastik bir hücre zarı oluşturduğu için, örneğin bu bir damar hücresiyse, damarların daha elastik olmasını sağlayarak tansiyonu önleyici bir etkisi vardır. Kansere karşı koruyucu, damarların içinde pıhtı oluşumunu geciktirici, kan sulandırıcı, dolayısıyla kalp krizine karşı koruyucu bir yağ asididir.

Zihinsel performans için de çok önemlidir. Çocukların matematik zekasının gelişmesi, derste dikkatlerinin artması açısından ve hem çocukların hem de yetişkinlerin ruhsal dengelerinin sağlanması için omega 3 çok önemlidir.

Amerika’da bazı psikiyatrik klinikler çok önemli ruhsal hastalıkları bile sırf balık yağı ile tedavi etmeye çalışıyor. Bugünkü yaygın ruhsal hastalık ortamının bir açıklaması olması gerekir. Bunu hemen stresle açıklamak çok doğru olmasa gerek. Bunda omega 3 eksikliğinin etkisini yadsımamak gerekir. Omega 3 strese dayanıklılığı da artırır.


Omega 3 kaynakları neler?

Atalarımız inek sütü, koyun sütü ve bu hayvanların etlerini yediklerinde omega 3 alıyorlarmış. Çünkü omega 3’ün esas kaynağı yeşilliktir. Hayvanlar otlayarak beslendikleri için omega 3 alıyorlar, insanlar da hayvanlardan omega 3 elde ediyorlarmış. Biz, maalesef artık endüstriyel hayvan ürünleri tükettiğimiz için elimizde omega 3 kaynağı olarak bir tek balık kaldı. Balıktaki omega 3 de yosun yemiş olmasından veya yosun yiyen küçük balıkları yemesinden kaynaklanıyor.

Hayvan yetiştiriciliğinde hayvanlara pancar küspesi ya da mısır yediriliyor. Oysa onların genetik yapılarında mısır, pancar küspesi yeme alışkanlığı yok. Bu hayvanlardan artık sadece protein ve bol miktarda damar sertliği yapıcı yağ asidi elde ediyoruz.


Tükettiğimiz balığın nerede ve ne şekilde yetiştirildiği önemli mi?

Balığın nerede yetiştirildiği coğrafi olarak önemli, kültür balığı ya da serbest deniz balığı olup olmaması da bir o kadar önemli. Balık yosun yediği için omega 3 içerir. Oysa kültür balıkçılığında balığa yosun yedirilmiyor. O nedenle balık yiyin dediğimizde “doğal ortamında yetişen balık”tan söz ediyoruz.

Denizlerin kirliliği, özellikle ağır metal açısından, balık yeme sıklığımızı sınırlayan bir faktör.


Hangi balıklar sağlıklı, hangileri sağlıksız?

Denizdeki ağır metaller özellikle yağda depolandığı için büyük balıklar ve dip balıkları sakıncalı olabilir. Mezgit, kalkan, barbun gibi dip balıkları sakıncalı. Bunları hiç tüketmemek ya da yılda bir kere nefsi köreltmek için tüketmek gerekir. Ama küçük balıklarda ciddi bir risk yok. Hamsi, palamut ve lüfer yenebilir. Tabii tüm bu balıkların denizden ağır metal alıp almadıklarının ölçümleri devlet tarafından yapılmalı.


Omega 3’ü balıktan mı yoksa balık yağı kapsülü olarak mı almalı?

Tercihen omega 3’ü balık olarak almak gerekir. Ama balık mevsimseldir ve her yıl bol balık olmaz. Ayrıca deniz kirliliği de önemli bir korkutucu faktördür. Bunlardan dolayı yetişkinler için ihtiyacımız olan günlük 1,6 gram hayvansal kökenli omega 3 yağ asidini balıktan alamıyorsak kapsül olarak almak gerekir.

Vücutta omega 3 eksikliği olduğunu nasıl anlarız?

Bunu kendimiz fark edemeyiz. Orta gelişmiş ve gelişmiş ülkelerin en önemli ölüm nedeni kronik hastalıklardır. Tüm ölümlerin nerdeyse yüzde 60’ı kronik hastalığa bağlıdır. Aşırı şeker, hatalı yağ tüketimi, fazla miktarda kalori alımının yanı sıra omega 3 eksikliği de kronik hastalıkların oluşumunda önemli bir etmendir. Japonya gibi bazı istisnai ülkeler dışında, bütün dünya bir omega 3 eksikliği dönemi yaşıyor.


Çocukluk çağında verilen balık yağı ileriki yaşlarda obeziteye yol açar mı?

Balık yağı şeker hastalığına, karın tipi yağlanmaya karşı koruyucudur. Karaciğer yağlanması tedavisinde şekeri kesiyoruz, hastanın kilo vermesini istiyoruz ve balık yağı takviyesi öneriyoruz. Kilo vermek isteyenler bile bundan yararlanabilir.
Balık yağında doz aşımının yan etkisi var mı?
Bugüne kadar omega 3 eksiği olan insanlar rahatlıkla günlük ihtiyacımız olan 1.6 gramın üstünde balık yağı alıp eski depolarını doldurabilirler. Karaciğer yağlanması olan hastalarda günlük 1,6 gramlık dozun iki katını veriyoruz. Bugüne kadar omega 3’ün fazla alınmasından dolayı herhangi bir yan etki tespit edilmiş değil.

Omega 3 takviyesi seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Her balık yağının nereden üretildiği yazmıyor ne yazık ki. Ama piyasada bazı yabancı kökenli balık yağları menşei sertifikalı olarak satılıyor. Kuzeydeki hangi ülkenin açıklarındaki denizden, hangi balıktan elde edildiği belirtiliyor. Deklare ettiklerinin tersine davranmaları markalarına zarar vereceğinden, nereden ve hangi balıktan üretildiğini açıklayan markaların balık yağlarının güvenilerek alınabileceğini tahmin ediyorum. Ama yüzde yüz garantisini hiç kimse veremez.

Balık yağı alırken ambalajın üstünde “1 gram balık yağı” yazar. Ama asıl içindekilere bakmak gerekir. EPA ve DHA asitlerinin toplamı 1.6 gram olmalıdır. Bu oranlar daha düşükse, günlük ihtiyacı karşılayabilmek için haptan daha fazla almak gerekir. Bunlar hayvansal kökenli omega 3’lerdir. Bir de bitkisel kökenli omega 3’ler vardır, yani alpha linolenic asit. Bunun için ceviz yiyin diyorlar sık sık. Ceviz bir omega 3 kaynağı olarak düşünülemez.

İnsan 7 gram alpha linolenic asitten sadece 1 gram hayvansal omega 3 üretebilir. Günlük ihtiyacınız olan omega 3’ü cevizden almaya kalksanız ortalama on kilo ceviz yemeniz gerekir. Cevizden, semizotundan ya da diğer besinlerden omega 3 almak gibi bir beklentiniz olmamalı. Yumurtanın, özellikle omega 3’ten zenginleştirilmiş olanları tüketilebilir. Ancak omega 3’ün birincil kaynağı balık veya omega 3 kapsülüdür.

Prof. Dr. Kenan Demirkol



@Ekin @Liaaa @Aeisto @Gülce @Çengelli İğne
ve diğer @arkadaşlar... Yönetici Canan, sizler için ilave
bilgiler sundu

__________________
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.12.2014, 18:44   #8
Çevrimdışı
Çengelli İğne
«... Beklenen Şarkı ...»

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Omega 3’ün Sağlıkla İlişkisi

Denizdeki ağır metaller özellikle yağda depolandığı için büyük balıklar ve dip balıkları sakıncalı olabilir. Mezgit, kalkan, barbun gibi dip balıkları sakıncalı.

Bu ne ya ben ne kısmetsizim ahanda en sevdiğim balıklar sakıncalı piyade çıktı ah ah ne bahtsızlık


Balık yiyemiyorum,balık yağı da zayıflatabiliyormuş altı üstü elbiseler ile 44-46 arası gelen ben ne yapacağım he @Canan

İlave bilgiler için sağol da sağol yani
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Çengelli İğne'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.12.2014, 19:11   #9
Çevrimdışı
Gülce
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Omega 3’ün Sağlıkla İlişkisi

Zayıflatabildiğine inanamıyorum, nedense.

Folik asid ve Omega 3 hapları aldım. Almaz olaydım, bana geldi 5 kilo.
(Göya yaşlanmayı geçirdirecekmiş.)
Nasıl bıraktım. O bırakış. En güzeli doğal olarak almak.

İllaki sevebileceğimiz, zevkle yiyebileceğimiz bir balık türü vardır.
Barbun balığını duymuştum. Yine de seviyorum ama hem de kaya, bıyıklı barbunu.

Kızım 7 aylık olunca hafta da 2 gün balık yediriyordum. Ya dil balığı ya da tavuk balığı. Çünkü kılçığı az. Zekasına oldukça faydası olduğunu söylemişti.

İlaveler için teşekkürler Canan.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Gülce'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.12.2014, 20:07   #10
Çevrimdışı
Redwine
"Her Şey Güzel Oldu"

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Omega 3’ün Sağlıkla İlişkisi

Omega 3'ü hap olarak kullanıyorum... Bir bardak su yeterli...

Yok kılçığıydı, ev koktu, sonrasında temizliğiydi hiç uğraşamam...

Teşekkürler Canancığım...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Redwine'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
3’ün, ilişkisi, omega, sağlıkla, İlişkisi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 20:32.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.