Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Sağlığımız ve Hastalıklar > İnsan Sağlığı ve Hastalıklar

İnsan Sağlığı ve Hastalıklar İnsan sağlığını etkileyen faktörler ve tedavileri


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 06.06.2016, 22:12   #1
Çevrimdışı
Gülümsün
Yönetici

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Güneşten Doğru Faydalanmanın Yolları

Güneşten Doğru Faydalanmanın Yolları





En doğal D vitamini kaynağı olan güneşten doğru bir şekilde faydalanabilmek için nelere dikkat edilmeli? İşte cevabı...
Güneşin yüzünü daha çok gösterdiği yaz mevsiminin doğal D vitamini depolamak için büyük bir fırsat olduğunu dile getiren Alerji ve İmmunoloji Uzmanı Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, yaz güneşinden doğru faydalanıldığı takdirde, pek çok hastalığa karşı vücudun korunduğunu, ayrıca kış aylarında ortaya çıkan hastalıkların da önüne geçildiğini belirtti.

Doğal D vitamini kaynağı olan güneşin faydaları saymakla bitmiyor. Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, hastalıklara karşı bağışıklık sistemimizin güçlenmesini sağlayan ve soğuk havalarda nükseden hastalıklara karşı kalkan olan D vitaminini almanın en doğal yolunun, güneşten doğru yararlanmak olduğunu dile getirdi. Doç. Dr. Antony, ayrıca D vitamininin sadece kemik metabolizması üzerinde etkisi olmadığını, bütün vücut sistemi için önem taşıdığını ve eksikliğinin ise birçok hastalığa sebep olduğunu söyledi.

Güneş kremleri D vitamin alımını engelliyor

D Vitamininin, güneş ışınlarının deriye temas etmesi ile elde edildiğini söyleyen Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, "Güneş aracılıyla vücudumuzun ihtiyaç duyduğu D vitaminin %90-95 alıyoruz. Fakat D vitaminin en çok karşılanacağı vakit olan yaz aylarında bolca kullanılan güneş koruyucu kremler D vitamini almamızı engelleyen faktörlerin başında geliyor. Bu nedenle D vitamini, alımının en iyi yapılacağı yaz ayları iyi değerlendirilmeli” şeklinde konuştu.

D vitamini eksikliğine yol açan nedenler

Akgül Akpınarlı Antony, D Vitamini eksikliğini yapan en temel nedenin yeterince güneşe maruz kalamamak olduğunu söyledi ve şöyle konuştu: "UVB ışınlarının kışın ülkemize gelme açısı değiştiği için ve daha kapalı giyinip daha fazla kapalı mekanlarda bulunduğumuz için güneş ile temasımız azalmaktadır. Dolayısıyla derideki D vitamini sentezi de azalmaktadır. Kış mevsimi dışında, D vitamini eksikliğini kolaylaştıran bazı özel durumlar vardır. Bu duruma sahip kişilerin D vitamini depolaması daha zordur.”
Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony bu duruma neden olanları sıraladı:

Yaşlılık:
Hem güneşe yeterince maruz kalmamak hem de deride D vitamini salınımının azalması.

Koyu cildi olanlar:
Derideki melanin pigmentinin fazlalığı güneşin derideki D vitamini sentezini olumsuz etiler, örneğin D vitamini eksikliği zencilerde daha çok olur.

Şişmanlık:
D vitamini yağ dokusunda depolanan bir vitamin olduğu için şişman kişilerde daha çok eksiklik olur.

Bağırsaklardan sindirim ve emilim problemleri:
Böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları.

Sadece anne sütüyle beslenen bebekler:
Anne sütünde D vitamini olmadığı için anne sütü alan bebeklerin mutlaka günlük D vitaminini dışardan alması gerekir.

Güneş koruyucular:
Güneşin cildimiz için en olumsuz etkilerinden biri kontrolsüz ve uzun süreli mazuriyetler sonucunda cilt kanserine neden olmasıdır. 15 ve üzerindeki faktörlü güneş kremleri derimizde D Vitamini sentezini %95 ve uhrevinde engellerler. Dolayısıyla dışarıda bulunsak bile eğer güneş kremi kullandıysak derimize temas eden güneşteki UVB ışınları bloke olduğu için D vitamini sentez edilemez.

D vitamini eksikliği olmaması için yapılması gerekenler

1- Yaz mevsiminden mümkün olduğunca D vitamini depolamak için güneş ışınlarından iyi faydalanmak gerekir. Deride D vitamini sentezleyen ışınlar UVB ışınlarıdır. UVB ışınlarının deride D vitamini sentezlemesi için en uygun olduğu saatler güneşin dünyamıza en dik olarak ışın gönderdiği öğlen saatleridir. Dolayısıyla güneşli günlerde ve yazın her gün saat 11: 00-13: 00 arası, bir 25-30 dakikayı dışarıda güneş altında geçirmek gerekir. Tabii bu süreye vücudu alıştırmakta fayda var. Yani ilk günden güneşin altında 30 dakika durmak vücudu yorabilir ve hiç istemediğimiz güneş yanıklarına neden olabilir. Her gün 5 dakika artırarak 30 dakikaya çıkılmalıdır.

2- D vitamini depolamak için güneşlendiğimiz de güneş kremi sürmemek gerekir, çünkü güneş kremleri UVB ışınlarının deriye temasını engeller. Yani öğlen saatlerinde D vitamini için dışarı çıktığımızda güneş kremi sürmeyelim ama öğlen saatinden sonra dışarı çıktığımızda dışarı çıkmadan en az 30 dakika önce yüksek faktörlü güneş kremi sürerek derimizi koruyalım. Ve yine uzun sureli dışarıdan kalacaksak her 2-3 saatte bir güneş kremi sürme isini tekrarlayalım.

3- Yine güneş ışınlarının derimizde D vitamini sentezlemesi için derimize direkt temas etmesi gerekir, bu nedenle üstümüzde mümkünse kolları açık bırakan t-sirtler ve yine şortlar olması gerekir.

4- Yine güneş ışınları evdeki camdan, arabadaki camdan geçerek D vitamini yapamazlar bu nedenle güneş ışınlarıyla direkt temas etmek gerekir.

5- Ayrıca D vitamini açısından zengin somon, sardalye, uskumru, ringo balığı, lüfer, ton balığı gibi yağlı balıklar tüketmek besinlerden D vitamini almamıza yardımcı olur.

6- D vitamini eksiklikleri tespit edildiğinde D Vitamini takviyeleri almak da gerekebilir.

Yılda 1 defa D vitamini seviyenizi ölçtürün

Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony; D vitamini eksikliğinin tanısını koymanın çok kolay ve tedavisinin de hem çok kolay hem de ucuz olduğunu söyledi. Bu nedenle büyük, küçük, yaşlı genç herkesin, mümkünse senede bir kere D vitamini seviyesini ölçtürmesi gerektiğini, ihtiyacı olanların mutlaka doktor kontrolünde D vitamini tedavisi görmesini tavsiye etti.


Kaynak
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Gülümsün'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 06.06.2016, 22:34   #2
Çevrimdışı
Redwine
"Her Şey Güzel Oldu"

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Güneşten Doğru Faydalanmanın Yolları

D vitamini seviyemi ölçtürmedim ama D vitamini depom doludur diye düşünüyorum...

Tüm kış D vitamini aldım...

İlkbaharda vitamin içmeyi bıraktım... D vitaminin doğal kaynağı güneş göründüğünden beri onu depoluyorum kremsiz...

Yüzüme güneş koruyucu mutlaka kullanırım... Orası istisna...

Teşekkürler Gülümsün...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Redwine'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 17.06.2016, 11:56   #3
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Güneşten Doğru Faydalanmanın Yolları

Güneş ışınlarının vücuda direkt yansımasının zararlı tarafları olduğunu hepimiz biliyoruz. Yine de D vitamini alacağız ve de bronzlaşacağız diye, korunmadan, uzun uzun güneş altında yatan çok insan olduğu da malum.

Faydalı bilgiler için teşekkürler Gülümsün.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Canan'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
doğru, faydalanmanın, güneşten, yolları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 00:07.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.