Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Sağlığımız ve Hastalıklar > İnsan Sağlığı ve Hastalıklar

İnsan Sağlığı ve Hastalıklar İnsan sağlığını etkileyen faktörler ve tedavileri


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 28.08.2017, 12:49   #1
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart 'Bir Tomografi Çekimi, Atom Bombasına 2.5 km Uzaklıktaki Etkiye Eşdeğer'

'Bir Tomografi Çekimi, Atom Bombasına 2.5 km Uzaklıktaki Etkiye Eşdeğer'




MUĞLA Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Cem Şahin, bir tomografi çektirme sırasında alınan radyasyonun, Japonya'ya atılan atom bombasına 2.5 kilometre uzaklıkta bulunan kişilerin aldığı doza eşit olduğunu belirterek, gereksiz tomografi çekilmemesi konusunda uyarı yaptı.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, son 5 yılda çekilen tomografi sayısının iki katına çıkarak 9 milyon 726 bine ulaştığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Cem Şahin, tomografinin sağlık açısından taşıdığı risklere dikkat çekti. İhtiyaç olduğunda tomografinin, hastalık teşhisi için vazgeçilmez en önemli yöntemlerden biri olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Cem Şahin, şu bulguleri verdi:

"Ancak tomografide kullanılan X ışınlarının zararlı etkileri bulunuyor. Ultrason ya da MR gibi yöntemlerle tanı konulamıyorsa, tomografiyi ikinci planda düşünmek lazım. Tomografiyi daha bilinçli kontrollü tetkik, yöntem olarak kullanmakta fayda var. Vatandaşlarımız hastanelere başvurduğunda akıllarında MR ve tomografi çektirmek oluyor. Oysa her tomografi çekiminde ciddi oranda radyasyon alınıyor. Tek tomografi çekiminde 4-7 mSv (doz eşdeğeri) arasında radyasyon alınıyor. Hastanın bununla yetinmeyip başka hastaneleri de dolaştığı düşünülürse, kat kat dozu artıyor. Aynı sene içerisinde iki veya üç kere daha çekildiği düşünülürse doz miktarı 20 mSv üstünde olur. Bu da riskli olarak gördüğümüz seviyedir. Bir tomografi çektirme sonucu alınan radyasyon, Japonya'da atılan atom bombasına 2.5 kilometre uzaklıkta yaşayanların aldığı doza eşittir."



EN YÜKSEK RİSK AKCİĞER TOMOGRAFİSİNDE


Dr. Şahin, hamile kadınların ve genç insanların daha fazla korunması gerektiğini dile getirerek, şunları söyledi;
"Gençlerle ilgili ispatlanmış bir şey yok fakat risk ölçümleri var. Japonya'daki atom bombasından sonra ortaya çıkan veriler ışığında tomografinin verdiği radyasyonu kıyaslamışlar ve bir oranlama yapmışlar. Mesela çocuk yaşta bir karın tomografisi çekildiği zaman 2 binde bir kanser çıkma ihtimali hesaplanmış ama ispatlanmamış. Bu, yüksek bir risk olduğu için 2 binde bir bile olsa gereksiz tomografi çekmemeye çalışıyoruz. En yüksek risk karın ve akciğer tomografisinde. Beyin tomografisinde risk biraz daha az."

İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Cem Şahin,
__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 28.08.2017, 21:49   #2
Çevrimdışı
Gılgameş
Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: 'Bir Tomografi Çekimi, Atom Bombasına 2.5 km Uzaklıktaki Etkiye Eşde

Yok canım o kadar da değildir, çok geldi sanki,bilemiyorum.
__________________
...
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Gılgameş'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
atom, bombasına, Çekimi, etkiye, eşdeğer, tomografi, uzaklıktaki


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 08:02.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.