Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Sağlığımız ve Hastalıklar > İnsan Sağlığı ve Hastalıklar

İnsan Sağlığı ve Hastalıklar İnsan sağlığını etkileyen faktörler ve tedavileri


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 02.09.2017, 21:16   #1
Çevrimdışı
Ozymandias
Yasaklı Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Bu Cevizler (Bir kısmı küflü) Yenir mi ?










Arkadaşlar küf zararlıdır. Anlam veremediğim olay bu cevizlerin küfü haricinde mükemmel olması. Küf kokuyorlar. Üzerine su döküp küfü temizliyorum ve yiyorum. Cevizin kabuğun altında küf var. Ceviz 3 kısımda inceliyecek olalım. 1.Kabuk (bildiğimiz sert kısım) 2. Cevizin derisi(bembeyaz kısmıyla kabuğun arasında olan ince zar. 3. Cevizin geriye kalan bembeyaz olan içi.

Deri dediğim kısımla kabuk arasında fotoğraflardan da göreceğiniz gibi küf var. Derinin altındaki kısımda ise küf kokusu rengi lekesi hiçbirşey yok. Oturup 1 kilo kabuklu ceviz yerken çok zevk alıyorum. Yüksek miktarda tüketiyorum. Bu yüzden benim için önemli bir konu. Zararlı ise yemeği bırakayım. Yorum yapabilmek için daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa lütfen bilgilendirin hemen paylaşayım.
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Ozymandias'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.09.2017, 23:33   #2
Çevrimiçi
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bu Cevizler(Bir kısmı küflü) Yenir mi ?


Küf tutmuş sert kabuklu yemişler, aspergillus flavus adlı bir küf mantarı içerdikleri için özellikle tehlikeli.
Bu küf türü insan için en zararlı zehirleri üretiyor. Zehirli madde karaciğerde toplanıyor ve karaciğer kanserine yol açabiliyor.

Yiyeceklerin küflü kısmı atılıp, diğer kısımları yenilir diye bir şey yoktur.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.09.2017, 00:30   #3
Çevrimdışı
Efruz
Dost Nâzım

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bu Cevizler(Bir kısmı küflü) Yenir mi ?

@Aristo Aslında küf ve bakteri ayrı mikroorganizmalardır.

Küflenen hiçbir şey yenmemelidir. Çünkü siz küflü kısmı atsanız da geride mikotoksinler kalmış olabilir. Bundan emin olmak için mikrobiyolojik analiz yapmak gerekir ama evinizde böyle bir laboratuvar ortamı olduğunu sanmıyorum.

Canan'ın da koyu koyu belirttiği gibi aspergillusun ürettiği aflatoksin özellikle çok tehlikelidir ve kanserojen etkileri vardır.

Küf tadı hoşunuza gidiyorsa starter kültür kullanılan ve özellikle küflendirilmeye bırakılmış peynirleri tüketin mesela.
__________________



Sakın sen kuş vurma yavrum,
En engin bir kardeşlikte uçar kuşlar gökyüzünde.
Tüfekle oynama yavrum,
Şakacığı bile çirkin bir canlıyı öldürmenin.

  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Efruz'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.09.2017, 00:43   #4
Çevrimdışı
Efruz
Dost Nâzım

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bu Cevizler(Bir kısmı küflü) Yenir mi ?

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Aristo Mesajı göster
Ben peynir örneğini verdim ama orda bile büyük bir bölüm kesilip atılmalı. Şahsen kendi dolabımdaki peynirde küflenme gmrürsen hemen atarım.

Bu arada çabuk küflenen gıdalar taze ve katkısı az gıdalardır. Katkısız ve katkısı az gıdalar çok daha çabuk küflenir ve bu yüzden çok çabuk tüketilmelidir.
Bazı mikrobiyologlar birkaç santim kesildikten sonra yenebileceğini düşünüyor. Bazıları da hepsi atılmalıdır diyor. Ben de hepsini atanlardanım. Diğer türlü içim rahat etmiyor çünkü.
__________________



Sakın sen kuş vurma yavrum,
En engin bir kardeşlikte uçar kuşlar gökyüzünde.
Tüfekle oynama yavrum,
Şakacığı bile çirkin bir canlıyı öldürmenin.

  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Efruz'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.09.2017, 02:59   #5
Çevrimdışı
İlya
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bu Cevizler(Bir kısmı küflü) Yenir mi ?

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Aristo Mesajı göster
Benim gözlemim yaşlıların atmadığı. Ben küfü hangi besinde görürsem olduğu gibi atarım. Ama yaşlılar atmıyorsa demek ki onlarında bir bildiği var; veya savaşlar falan yaşadıkları için belki de bizden daha fazla gıdanın kıymetini biliyorlar.

Bundan 20 yıl falan önce böyle raflarda uzun süre kalsınlar diye gıda üretilmiyordu. Mesela yoğurdu 3-4 günde yemezsen küflenirdi. Benim annanem de, babannem de küflü tarafı kaşıkla atar, gerisini yerlerdi. Keza kaşar paynirinde de aynısını yaparlardı... Biz yemezdik ama onlar yerdi. Nedeni yoksulluk falan da diyemem...

Babannem belki 80-90 sene yaşardı ama bir ameliyatta narkoz hatası nedeniyle o ameliyat sonrasında uyanamadı. Sanırım 73 yaşında ölmüştü. Annanem 86 yaşında öldü galiba...

Maddi sıkıntıları yoktu ama 1. ve 2. dünya savaşını, Kurtuluş savaşını falan yaşamışlar... Kim bilir o yokluk ve kıtlık şartlarında nelerle beslendiler... Ama o kadar uzun yılllar yaşayabildiler.

Ben bir gıdada 1 mm. mavilik, yeşillik görsem atıyorum.

O küfü atıp kalanını yiyen nesillerde nezle gibi kanser vukuatları yaşanmıyordu. Bizim nesiller ise güya ''tertemiz'' besleniyoruz ama kanser maalesef nezle, grip gibi günlük hastalıklardan biri oldu.

Ceviz konusunda pek bilgim yok... Ne desem yalan olur ancak güzel bir konu olmuş tartışmaya değer. İlginç başlık, görseller ve yorumlar. İşte forumları yaşatacak şeyler bunlardır aslında.

Ve müdürümün yorumlarına katılıyorum. Annemin anneannesi daha düne kadar yaşardı hatta yaylacılıkta yapardı kadın. Bizler bayramlarda felan büyük yaşlımız olarak onu ziyarete giderdik. Birkeresinde ben küflü bir peynir görmüştüm sofrada ve kendimce sormuştum bu nedir diye.. ve belki o kadın yada emsalleri o tür şeyleri tükettiler belki bilinçsizce yada yokluktan vs... Bişekilde bu insanlar böyle şeyleri tüketip uzun ömür sürdüler. Örneğin o kadın 105 yaşında ölmüştü.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz İlya'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.09.2017, 03:06   #6
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bu Cevizler (Bir kısmı küflü) Yenir mi ?

Doğu bölgesine ait bir peynir cinsi var, özellikle küflüsü tercih ediliyor.
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.09.2017, 09:16   #7
Çevrimdışı
Insanlikarayan
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bu Cevizler (Bir kısmı küflü) Yenir mi ?







Bunun üzerine bir kac metre yazi okuduktan sonra, üzerinde Küf bulunan Ceviz ve Findik Fistik türlerinin tümü cöpe atilmasi öneriliyor.



Sözü gecen, Peynirde olan Küflerin yenilebilinecek özellikleri olabiliyor.


Bunlari özellikle 6 dereceye varan nemli ortamda yetistirildigi bilinmektedir.


Tabiki bizlerin özel Laboratuarimiz evimizde bulunmayip, hangi Küf türü oldugunu tespit edemedigimiz icin, Sagligimizi düsünüp, atmakta yarar var.




Kaynak Apotheken umschau ve Tüketim santrali Bayern


Dibine Not: https://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCf_mantar%C4%B1


Türkce bölümü biraz kisa kalmis.
__________________

-Gurbet Ellerde Aldatılamadı-





Türkiyede
yasamasa bile!.
Ne Mutlu Türk'üm Diyebilene!.
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Insanlikarayan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.09.2017, 12:03   #8
Çevrimdışı
Efruz
Dost Nâzım

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bu Cevizler (Bir kısmı küflü) Yenir mi ?

Küfler Fungi aleminde yer alan bir mantar türüdür. Bakteriler ise Bakteriler aleminde yer alır. İkisi ayrı mikroorganizmalardır.

Sanayinin artmasına karşı tarım alanları hızla azalıyor. Türkiye’yi düşünün. Zamanında ürettiğimiz ve sattığımız neleri satın almaya başladık? Buğdayımız bile yetmiyor bize. Dolayısıyla kısıtlı alanda tarımı arttırmak için geleneksel tekniklerin dışına çıkmak zorundayız. Bu nedenle dikkat gerektiren konular hızla çoğalıyor ve belki bu yüzden hastalıklar arttı. Ama geçmişte yaşayan insanların hastane kültürü olmadığını ve geçmişte hastalık kayıtlarının düzgün tutulmadığını da göz önünde bulundurmanızı isterim. Kontrol edilmeyen bir insan ecelden gitti sanılırken hastalık olmadığını nerden bileceğiz ki. Dedemin annesi mide kanseri yüzünden ölmüş ve bu ölünce anlaşılmış. Yaşam kalitemizin yükselmediğini iddia etmek yalandan çok yanlış olur. Sadece dikkat etmemiz gereken şeyler çoğaldı ve evet bu değişimler kanseri grip gibi bir hastalığa dönüştürdü.

Aristo her küf tehlikeli olmayabilir demiş. Öyle de zaten. Çoğu ürünün eldesinde küfler kullanılıyor. Antibiyotikler ve olgunlaştırılan bazı besinler (peynir gibi) de mesela.

Küflerle doğrudan temas yoluyla beliren hastalıklara “mikozis”, mikotoksinlerle intoksikasyon sonucu oluşan hastalıklara da “mikotoksikoz” denir. Bilinen en tehlikeli mikotoksin aflatoksinlerdir.

Aflatoksinleri aspergillus, rhizopus ve penicillum suşları üretebilir. Bu küflerin bulunduğu her ortamda mikotoksin üretmesi gibi bir şey yoktur ama ihtimali bile çok tehlikelidir.

Kanada’da yediği etli börek ve spagettiden aflatoksinogen küfler izole edilen bir hastada, ağır hazım bozukluğu ve bilinen hastalık belirtelerine benzemeyen bulgular tespit edilmiştir. Yine ölen erkek bir hastada, sarı karaciğer distrofisi belirlenmiş ve hastanın ölümünden önce çok fazla miktarda ceviz yediği saptanmıştır. Ölünün karaciğerinde de aflatoksin bulunmuştur. Denemeler sonucu, aflatoksin alımı sonucunda insanlarda özellikle karaciğer kanseri vakalarında pozitif bir artış olduğu saptanmıştır. Aflatoksin molekülü karaciğerde bir etkileşim aşaması geçirmektedir. Bu molekül karaciğer hücreleri ile birçok noktada reaksiyona girmekte, DNA ve RNA polimerazlar hızlı bir inhibasyona uğramakta, özellikle mRNA sentezindeki değişikliklerden etkilenerek protein sentezini önemli derecede bozmaktadır. Sonuçta da DNA’ya bağlı RNA sentezi ve bazı proteinlerin sentezi azalmakta ve hücre ölmektedir.

Su aktivitesi denen bir terim vardır ve besinde mikroorganizma gelişimi için optimum nem değerini ifade eder. Bakterilerin gelişmesi için yüksek nemli bir ortam gerekirken aspergillus düşük su aktivitesinde bile rahatça ürer, yaşar ve gelişirler. Aspergillus ochraceus 0.76 su aktivitesinde bile üreyebilirler. Bakteriler için bu değer ortalama 0.9’dur. Odanızdaki duvarın bir köşesinde küf gelişebiliyorken bakteri gelişemez. Küfler ciddi anlamda savaşçıdırlar ve zor koşullara dayanıklıdır, bunu unutmayın.

****

Bağırsak florası ile mutualistik bir ilişkimiz vardır. Mutualizm, farklı türlerden iki canlının karşılıklı yardımlaşarak her iki tarafa da yarar sağlamasına dayalı olan bir ortak yaşam biçimidir. Yani onlar bizsiz, biz onlarsız yaşayabiliriz. Teknik olarak bu durum böyle olsa da bağırsak florasının kullanılmayan maddeleri fermantasyon yoluyla kullanılabilir maddelere dönüştürmek gibi bir görevi vardır. En önemli örneği de kısa zincirli yağ asitleridir.

Bakteriler fermantasyonla karbonhidratları kısa zincirli yağ asitlerine dönüştürürler. Bu oluşumla bağırsak ph’sında düşme gözlenir ve mineral ve özellikle kalsiyum emilimi yükselir. Asitli ortamda yararlı mikroorganizma gelişimi mümkünken patojen üremesi gözlenmez. Enerji sağlamalarının yanında kanserden koruduğunu iddia eden birçok çalışma da vardır.


****

Odam çok dağınık olmasa notlarımdan daha fazlasını da bulabilirdim ama şu an aramak istemiyorum
__________________



Sakın sen kuş vurma yavrum,
En engin bir kardeşlikte uçar kuşlar gökyüzünde.
Tüfekle oynama yavrum,
Şakacığı bile çirkin bir canlıyı öldürmenin.

  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Efruz'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.09.2017, 12:44   #9
Çevrimiçi
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bu Cevizler (Bir kısmı küflü) Yenir mi ?

Ben de araştırmam neticesinde, küflü peynirler hakkında ulaştığım bir bilgiyi aktarayım:


KÜFLÜ PEYNİR SAĞLIKLI MIDIR ?

Besin küflerinden özellikle peynir küfleri, halk arasında faydalı olarak bilinmektedir. Faydalı olarak bilinmesinin nedeni penisilin denilen antibiyotiğin küften elde edilmesidir. Fakat küf, o antibiyotik elde edilinceye kadar birçok farklı aşamadan geçmektedir. Yani küfün ham hali faydalı değildir. Bütün küflerde olduğu gibi peynir küflerinde de aflatoksin denilen zehirli madde bulunmaktadır. Bu maddenin başta karaciğer olmak üzere vücuttaki belirli organlara küçümsenemeyecek kadar zararlı etkileri vardır. Ayrıca bu maddenin kanserojen etkisi de bulunmaktadır.

***

İngiltere'de, küflenme uzmanı Dr. Patrick Hickey'in rehberliğinde "en iyi dönemlerini geri bırakmış" bazı küflenmiş peynirler incelendi. Bu incelemede Dr. Patrick Hickey, tarihi geçmekte olan ve birazı küflenmiş bir Cheddar peynirinin küflü kısmının olduğu gibi kesilip atılması halinde peynirin geri kalan kısmının yenmesinde bir sakınca olmadığını söyledi. Cheddar ve parmesan peynirleri, kuru peynirler. Küfün oluşması için rutubet gerektiğinden bu peynirlerdeki küf tabakası yüzeyin altlarına pek inmiyor.

Tabii kimi peynirler özel olarak küflendiriliyor. Stilton ve Roquefort gibi kuvvetli küflü peynirlerin üretiminde "penicillium roqueforti" kullanılıyor. Yumuşak peynirlerdeyse, küf özel olarak peynire eklenmediği takdirde, küf belirtisi listeria ve salmonella gibi zararlı bakterilerin işaretçisi olabiliyor. Dolayısıyla küflenmiş yumuşak peynirleri tüketmemek, çöpe atmak gerekli.

---------


__________________
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.09.2017, 18:25   #10
Çevrimdışı
NaNaNe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Bu Cevizler (Bir kısmı küflü) Yenir mi ?

Emeği geçen herkese çok teşekkürler,elinize sağlık
Bilgilendirici bir konu olmuş.

Bende yemem atarım. özellikle küflenmiş ekmeğin zehirleme etkisi olduğunu duymuştum.

Şimdi yapılan besin maddelerinin içinde çok fazla kimyasallar olduğu için eskiye nazaran çok daha fazla zararlı olduğunu düşünüyorum.
__________________

  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz NaNaNe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
cevizlerküflü, yenir


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 21:48.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.