Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Teknoloji | Bilgisayar > İnternet | Network


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 05.10.2017, 02:28   #1
Çevrimdışı
Heliosaga
Cehennem Yolcusu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Wifi Sinyalinizin Zayıf Olduğunu mu Düşünüyorsunuz? Buyrun.

Merhaba arkadaşlar.

Ne zamandır aklımdaydı yazmak için neyse ki vaziyet bugüneymiş.

Bugün sizlere evimizdeki wifi sinyalimizi nasıl güçlendirebileceğimizi anlatacağım. Bunun için yapılması gereken tek şey modem ayarlarına girip wifi sinyalini birazcık karıştırmak olacaktır.

Konuya dalmadan önce uyarımızı belirtelim. Doğacak herhangi bir sorundan dolayı şahsımı sorumlu tutamazsınız. Sorununuz varsa gene de yazın yani. Her türlü yardımcı oluruz.

Öncelikle modemlerimizi bilmemiz gerek. Aldığımız modemin kutusunda yada üzerinde "mbps" olarak gördüğümüz ibare wifi sinyal gücüdür. 150 mbps ila 300 mbps arasında elbet fark olacaktır. Bunu söylemeye gerek yok. sanırsam.. Bu değer ne kadar yükselirse o kadar güçlü sinyal gücüne sahip olabileceğiniz anlamına gelir. Genelde modemlerin fiyatları bu değere göre değişmektedir ayrıca..

Günümüz yeni nesil modemlerde genelde çift band desteği ile gelirler. Bu çift band destekli modemlerde kablosuz olarak bağlayacağınız cihazların performansı çok değişken olur ve çok şey farkeder.

Bu bandlar 2.4ghz ve 5ghz olmak üzere iki çeşittir. Aralarındaki fark ne derseniz sadece band genişlikleridir. 2.4ghz band genişliği hepimizin kullandığı standart band türüdür. 5ghz ise ikinci alternatiftir. Çoğu eski modemde bu band seçeneği bulunmaz.

Şimdi diyenler olacaktır. 5ghz daha iyi o zaman.. Hayır!

5ghz band olarak fazla sinyal gücü sağlar evet. Ama bu sinyal gücü sadece modemin bulunduğu odada işe yarar. Fiziki bir kuraldır. Sinyal dalgaları arttığı sürece cisimlerden geçiş daha zorlaşacağı için sinyal gücünü kaybeder.

Dolayısıyla wifi türünüzü 5ghz olarak kullanma şansınız varsa bunu sadece modemin bulunduğu alanda kullanabilirsiniz ve elbette diğer standart banddan daha iyi sonuç verir. Ama başka odalara geçtiğinizde aynı kaliteyi almanız mümkün değildir. Üstelik her telefon yada laptop 5ghz bandını desteklemeyebilir.

Peki ya 2.4ghz? Çoğu standart kablosuz modemin kullandığı bu band türü eğer yeterli ayarlandırmayı yapabilirsek oldukça kaliteli bir wifi gücünü hangi odaya geçersek geçelim yakalayabiliriz. Burda özellikle dikkat etmenizi isterim. Çünkü reçeteyi vereceğim.

Tabi aman ne uğraşayım gider alırım wifi acces point cihazı derseniz okumanıza gerek yok.

Ehm.. 2.4 ghz bandını standart her kablosuz cihaz kullanacağı için etrafınızda bu komşu cihazlar mutlaka olabilir.. Bu da doğal olarak bir sinyal kirliliği yaratır. Bu sinyal kirliliği üstüne sinyalinizi azaltan duvar blokları felan da var. E tabi doğal olarak telefonunuzla başka bir odaya geçtiğinizde wifi tak kopuyor yada sinyali azalıyor.

Yapmanız gereken bir kaç ayarlama olacak evet not alın!

*Öncelikle modem arayüzünüze girmeniz gerekiyor. Bunun için tarayıcınızı açıp adres satırına 192.168.1.1 yazın. Modeminize giriş yapın.

*Modemin kablosuz ayarlarına girmeniz gerekecek. Modeminiz eğer çift band destekliyse 2.4ghz wireless alanına girin. Tek bandlı modem kullanıyorsanız zaten tek seçenek olur. Modemden modeme ayar isimleri değişebilir. "Wireless settings" yada türkçe açıklamasıyla "kablosuz ağ ayarları" sekmesini bulun.

*Evet bulduysanız muhtemelen şöyle ayarlar görürsünüz. Kendi modemim üzerinden açıklamaya çalışacağım. Aşarı yukarı aynı ayarlardır.




*SSID - Wireless ismi yani wifi ismi kısaca..

*Region(Bölge) - Bölge ismi. Bunu özellikte Türkiye yapmalısınız. Band aralıkları bölgelere göre listelenir.

*Mode (Tür) - Buda sinyal dilidir. 2.4ghz bandında tam 3 sinyal dili vardır. 11b-11g-11n-11bgn(karışık) aralarında ne fark var diye soracaksınız. Wifi ile bağlanan cihazlar ile modem arasındaki konuşulan dil aynıysa bu sinyal gücünü etkiler. Aynı dil demek daha güzel sinyal kalitesi demektir. Bu ayarda 11n olarak seçin. Bazı modemlerde 11n dili olmayabilir bu durumda diğer dil türleride seçilebilir farketmez. Yeterki tek dil olarak seçilsin. Karışık seçim iyi değil.. Modeminiz diğer cihazlarla tek dil üzerinden konuşsun.

*Channel (Band Kanalı) - Geldik en önemli ayara.. Bu ayar sayesinde modeminizin nasıl sinyal yayabileceğini ayarlayabiliyoruz. Sinyalimizin kopması yada zayıf olması bu ayarla doğrudan ilgilidir. mesela komşu modemlerle aynı kanal numarasını kullanmak genelde sinyalin dengesiz olmasına sebebiyet verir. İşte bu yüzden sık sık wifi sinyal kopması yaşabilir.

Evet bu ayar sayesinde odanızın dışında hatta dışarıdan bile sinyal alabilmeniz mümkün olur. Stabil kararlı bir wifi sinyaline sahip olursunuz.

Lakin dezavantajlarıda var. Sinyal uzaklığı ne kadar ileri giderse sinyal gücüde bir o kadar düşer(düşer ama kopmaz) üstelik güvenlik riski de yaratabilir. Nasıl güvenlik riski yaratır derseniz, dışarıdan modem müdahalelerine daha açık hale gelebilrsiniz. Güçlü bir şifre ile tabi bunu önlemek mümkün.

2.4 GHZ bandında bu ayardan seçebileceğiniz 1'den 14'e kadar kanal numarası var.

Peki hangi kanal aralığı daha iyidir diye soruyorsunuz biliyorum. Dediğim gibi size kalmış. Deneme yanılma yöntemiyle bulmak mümkün. Ya da telefonunuz varsa playstore yada ios marketten indireceğiniz wifi analyzer tarzı programlarla etrafınızdaki sinyalleri araştırıp hangi kanal numarasının daha iyi olduğuna karar verebilirsiniz.Yine de kararsızsanız 7-8-9-10-11 kanal aralıklarından birini seçin.

*Channel Width (Kanal genişliği) - Bu da çok önemlidir. Kanal genişliğidir adı üstüne. 11n dilini destekleyen bir modeminiz varsa, 2.4ghz bandında bu seçenekte iki tür ayar görürsünüz biri 20,diğeri ise 40 mhz'dir. Tabiki 40 mhz daha iyidir. Ve sinyaliniz daha geniş alana yayılır. Lakin dikkat edilmesi gereken nokta var. Eğer 40 mhz'i seçecekseniz etrafınızda fazla komşu modem olmaması gerekir aksine sinyal daha kararsız hale gelir. Komşu modem fazla yoksa hatta hiç yoksa bu ayarı 40mhz'e getirebilirsiniz. Peki sen niye 20mhz'de tutuyorsun diyeceksiniz denedim ordan biliyorum. Benim etrafımda çok komşu sinyali var maalesef..

Sonuçta ben bu ayarlarla 2 katlı evimde en üstten, en alta kadar wifi sinyalimi çok rahat aldığımı söyleyebilirim. Tabi ki uzaklık ne kadarsa güç her zaman düşer. Atıyorum modemin olduğu üst katta bağlantı hızınız uçar, ama alta indiğinizde yarısını alırsınız..kesinlikle kopma olmaz ama onu söyleyeyim.

Sadece yapmanız gereken ayarlar bunlar..

Bunun dışında elbette modeminizde bulunan kaç anten olduğuna bağlı olarak sinyal gücünüzde değişiyor. Benim kullandığım modem tplink archer d7 3 adet anteni mevcut..

Origami yöntemiyle (Anahtar kelimeler - Modem origami) modeminizin sinyal alanını genişletilebilir, ya da hiç böyle işlere girmeyeyim gider acces point alırım derseniz tabi ki siz bilirsiniz

Söyleyeceklerim bu kadardı. Umarım açıklayıcı bir konu olmuştur. Başka bir rehberde buluşmak üzere, iyi geceler Türkiye her nerde yaşıyor ve.. ve.. ne diyorum lan ben..
__________________
Never fade away...
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Heliosaga'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
buyrun, dã¼åŸã¼nã¼yorsunuz, düşünüyorsunuz, olduäŸunu, olduğunu, sinyalinizin, wifi, zayä±f, zayıf


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 01:50.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.