Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Teknoloji | Bilgisayar > İnternet | Network


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 27.01.2009, 22:31   #1
Mausi
Ziyaretçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Sanal Suçlu Nasıl Yakalanır?

İnternet yoluyla bir sürü tehdit yada küfür içerikli mesaj alıyorsunuz ve ne yapacağınızı bilmiyorsunuz. Kimin gönderdiğini bilmediğiniz için eliniz kolunuz bağlı bu e-postaların kesileceği günü beklemenize gerek yok. Üstelik bilgisayarlardan çok anlamasanız bile.



Örnek olarak "Outlook Express" sistemi için, adım adım “sanal suçlu” takibinin yoluna bakalım:


1-Ekranın sol üst köşesindeki "dosya" bölümünü tıklayın.
2-Seçenekler mönüsünden "özellikler" bölümüne girin.
3-Buradan "ayrıntılar" bölümünü seçin.
4-Sağ alt köşedeki "ileti kaynağını" tıklayın.
5-Burada recievet from (kimden alındığı) bölümünde 0000.0000.0000 düzeninde çeşitli rakamlardan oluşmuş bir numara göreceksiniz. işte bu her bilgisayarda olması gereken IP yani Internet Protokol numarasıdır.

6-Bu numaranın kime ait olduğunu bulmak için http://www.ripe.net adlı web adresine girin.

7-Bu sitede IP numarasını Search (Arama) yaptığınızda kime ait olduğu yada hagi şebekeden dağıtım yapıldığı gibi bilgilere ulaşmanız mümkün.

IP numarasını kime ait olduğunu bulduktan sonra ne yapmanız gerekiyor?

IP Numarası Bir Şirkete Aitse:


İşyeri yüzlerce bilgisayara sahip olabilir. Ancak işyerindeki her bilgisayar, tek servis sağlayıcısı üzerinden çalıştığı için dışarıda tek IP ile temsil edilir. Şirkete ait IP numarasını yine “http://www.ripe.net” sitesinden bulabilirsiniz. Bu noktadan sonra şirketteki hangi bilgisayardan kaynaklı olduğunu bulmak gerekiyor. Her bilgisayarın şirket bünyesinde kendi özel IP si bulunuyor. Bu özel IP numarası da o şirkette mevcuttur.




IP Numarası Bir Eve Aitse:

Sanal suçlu e-postayı evindeki kişiler bilgisayarından gönderdiyse, IP numarası herhangi bir servis sağlayıcısına (E-kolay, Superonline , Turk.net vb.) ait olacaktır. IP numarasını yine “http://www.ripe.net” te aradığımızda, hangi servis sağlayıcısına ait olduğunda bulacaksınız. Servis sağlayıcıları kişinin ne zaman hangi IP numarasıyla Internet’e bağlandığını bilse de bunu saklı tutar bunun için hukuki yollara yani savcılığa başvurmak gerekir.

CIA ve FBI "Örümcek" Kullanıyor
Amerika' da e-posta hesabı sağlayan bazı şirketler CIA ve FBI hesap sahiplerine ait bilgileri verebiliyor. Ardından, spider (örümcek) adlı bir programla e-posta'larda, örneğin Başkan
Bush', 'Bomba', 'Terör', 'Öldürmek' gibi belirli kelimeler taranıyor. Bu Kelimeleri içeren e-postalar, CIA ya da FBI ‘ya gönderiliyor. Gerisini istihbarat uzmanları hallediyor.


Hukukçu Görüşü: Deliller Kaybolabilir

"Internet Hukuku" adlı kitabın yazarı Prof. Dr. Gürsel Öngören,Türkiye' de Internet yoluyla işlenen suç sonrası işleyen hukuki prosedürü şöyle anlattı: "Kişi, tehdit içerikli bir e-posta aldığında savcılığa suç duyurusunda bulunur. Bir soruşturma başlatılır. Deliler toplanır. Servis sağlayıcısından kişiyle ilgili bilgi istenir ,tehdit içerikli e-posta geçip geçmediği sorulur. Ancak servis sağlayıcılar en fazla bir hafta kayıt tutar. Yani suç delillerinin kaybolma ihtimali vardır .Türkiye'de açılmış birkaç dava bulunuyor. Ancak yetkisizlik kararı veriliyor.

IP Numarası İnternet Cafeye Aitse:
Sanal suçlunun en zor yakalanabileceği tek yöntem internet cafelerini kullanmasıdır. Çünkü art niyetli Kişi e-mail attıktan sonra oradan Uzaklaşabilir yine “http://www.ripe.net” sitesinden bulacağınız IP numarası bu durumda bir internet cafeye ait olacaktır ve sanal suçlu, ancak sürekli aynı Internet cafeye gidip bilgisayar kullanırsa adli merciler tarafından sanal takibe geçilerek bulunabilecektir.



Hotmail ve Yahoo'dan Takip:
Sanal Suçlu'nun işyeri veya evdeki bilgisayarından 'Hotmail' veya 'Yahoo' gibi uluslararası internet tabanlı e-mail sağlayıcılarına girip sahte isimle ikinci bir IP numarası almış olma olasılığı da çok büyüktür zor olmasına rağmen mümkün. Hotmail ve Yahoo da en son hangi IP dan kendilerine bağlanıldığını kayıtlarından çıkarabiliyor. Ancak yine bu kez uluslar arası hukuki yollara başvurmalısınız.
  Alıntı ile Cevapla
'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 06.02.2009, 09:44   #2
Çevrimdışı
Abartmatozu
Kurucu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Sanal Suçlu Nasıl Yakalanır?

her temas bir iz bırakır

teşekkürler biraderim
  Alıntı ile Cevapla
Eski 06.02.2009, 16:36   #3
efsun
Ziyaretçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Sanal Suçlu Nasıl Yakalanır?

güzel bir konu gerçekten bazen çok gerekli olabiliyor.teşekkürler.
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
nasıl, sanal, suçlu, yakalanır


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 16:08.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.