Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Teknoloji | Bilgisayar > İnternet | Network


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 13.12.2011, 00:19   #1
Çevrimdışı
Karagöz
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Arrow İnternet devlerinin ilk tasarımları nasıldı?

Facebook, Youtube ve Google gibi internete damga vurmuş sitelerin ilk açıldığında neye benzediğini merak ediyor musunuz?
90'lı yıllarda yükselişe geçen internet o günden bu yana hiç hız kesmedi. Bu süreçte sosyal medya, e-ticaret ve video paylaşım sitelerinin büyüyüşünü çıplak gözle seyredebildik.

Ancak bugünün dev sitelerinin birçoğu ilk açıldıkları gün umut vaadeden internet projelerinden ibaretlerdi. İnternetin ilk yıllarında tasarımların da bugünkü kadar göze hoş gelmediğini eklemek gerekiyor. Gelin büyük sitelerin ilk hallerini birlikte hatırlayalım...


1- Google



Arama motorunun tasarımı çok değişmese de servisin hizmeti ve kullanıcıya sundukları oldukça genişledi. Stanford öğrencileri Sergey Brin ve Larry Page tarafından kurulan Google resmi olarak 4 Eylül 1998'de açıldı. Arayüzün basit olması kurucuların HTML bilgisinin azlığından kaynaklanıyordu.




2- Youtube


Video paylaşım sitesi Youtube Şubat 2005'te yayın hayatına başladı. İlk arayüzde Youtube'un bir video sitesi olduğuna dair bir belirti yoktu. İlk video Youtube'un kurucularından Jarwid Karim tarafından "Me at the Zoo" videosuydu. 19 saniyelik klip Karim'in hayvanat bahçesindeki bir gününü gösteriyordu.




3- Facebook



Facebook Mark Zuckerberg tarafından Şubat 20004'te kuruldu. Site sadece Harvard öğrencilerine açıktı. Şimdilerde 800 milyon kişi kullanıyor. Sol üstteki imajın Al Pacino'ya ait olduğunu da söylemek lazım.




4- Yahoo



Yahoo da Stanford'dan iki öğrenci Jerry Yang ve David Filo'nun projesiydi. 1995 Mart ayında ilk online navigasyon rehberi olarak açıldı. Basit bir arama motoru ve diğer sitelere linklerden ibaretti.




5- Amazon



Amazon.com'un kökleri de 1995 yılına kadar geri gidiyor. O dönemde daha çok online bir kitapçı gibi hizmet veriyordu.




6- Twitter



Bu tanımakta güçlük çektiğimiz tasarım kuruculardan Jack Dorsey'e ait. Flickr'dan ilham alan Dorsey 2006 yılında Twittr logosu ile yola çıkmak istemiş.




7- NYT



New York Times'in ilk dijital versiyonu için 1996 yılına geri dönüyoruz. Gördüğünüz gibi arayüz bugünkünün aksine daha küçük bir sayfa ve tek bir imajdan meydana gelmekte.




8- Myspace



2003 Ağustos'unda Friendster'a rakip olarak açılan Myspace 2005-2008 yılları arası patlama yapınca News Corp tarafından 580 milyon dolara satın alınmıştı. O tarihten sonra düşüşe geen site yakın tarihte 35 milyon dolara alıcı bulabildi.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Karagöz'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
devlerinin, internet, nasıldı, tasarımları, İnternet


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 21:03.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.