Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Teknoloji | Bilgisayar > İnternet | Network


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 06.02.2012, 01:05   #1
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Sosyal Medyanın Kısa Tarihi

Sosyal Medyanın Kısa Tarihi

Sahiden de kısa. Çünkü bir zamanlar “sosyal medya” yoktu. Konu pekâlâ “sosyalleşmek”ti ama en azından adı bu değildi. Peki, ne vardı? Hafızaları biraz yoklamaya ne dersiniz?





146'yla Bağlanmak



İnternet hayatımıza girdi fakat her zaman internete girmek mümkün değildi. İşte o zamanların sihirli rakamlarıydı: 146. Şifresiz olarak bağlanmayı mümkün kılan bu numara bir çeşit “son çare”ydi, çünkü faturaya iki katı yansıyordu.





ICQ



Kırmızıdan yeşile dönen çiçek şeklindeki simgeyi kim unutabilir? Peki ya mesaj gelince “aa-oov” diyen ünlü “alert”ı? Dönemin en ünlü chat programı olan ICQ’da en eski numarayı almak ve “Ben uzun yıllardır ICQ kullanıyorum” tavrı yapmak da “havalı” bir şeydi. ICQ dönemi bitince yerine MSN Messenger ve Gtalk geldi.





Mırc


Kalabalık ortamda tanışmaya vesile olan MIRC’in alamet-i farikası onu İngilizce okumak değil, “mırc” olarak telaffuz etmekti. “Mırc” ortamına girmek pek “havalı” bir şey değildi, eğer çok lazımsa “ICQ”ya girilirdi.






E-mail Forward'lamak



İnternet terminolojimize “Fwd:FWD:Fwd:İlet: HAHAHAHA Çok komik bakmadan geçme )” uzunluğunda bir “konu başlığı” armağan eden sistem, komik bulunan video, fotoğraf ve yazıları gün içinde birbirine “forward” eden bir nesil türetti. Günümüzde bu neslin kalıntıları aramızda halen yaşamaktadır.





Mynet ve Hotmail'den E-mail Atmak


Bugün “gmail” varsa, o zaman da “mynet” vardı. Mynet’ten e-mail almak önemliydi. Sonra Hotmail dönemi başladı. Çünkü MSN’e kayıt olabilmek için e-mail’in hotmail uzantılı olması gerekiyordu. Herkes aynı anda Hotmail’e yüklenince de “chilqin_cocuq_87” gibi e-mailler sardı çevremizi ister istemez.






Zuxxı



Mizah içerikli Türkçe sitelerin atası olan ve 2002’de kapanan Zuxxi’nin ilginç sloganları vardı. Mesela: “Hah şu filmlere 10 vereyim, aha şuna da 10 vereyim, şunlara da 1 vereyim diyenlerin sitesi haline gelmek istemeyenlerin sitesi”…





Sosyamat, 80630 ve diğerleri


“Yeni birileriyle tanışma” tarihini derinden etkileyen mevzu “davetiyeyle” üye olma işiydi. Bu bir prestij meselesiydi. Yıllarca adı Etiler’in posta kodundan gelme olan “80630’un davetiyesi” soruldu, “içeriden” bilgi alınınca sevinildi. Yonja ve 2yüz de benzer özelliklere sahip arkadaşlık siteleriydi. Sosyomat ise özellikle 2007’nin Facebook öncesi kurtarıcı alanıydı.






Facebook ve Twitter


Facebook 2006’da tüm kullanıcılara açıldı ve Türkiye’de büyük ilgi gördü. Facebook’a olan ilgiyi sonraki yıllar Twitter dağıttı. O döneme kadar üye olunan MySpace, hi5 gibi sitelerin hiçbir zaman bu ikili kadar adı geçmemişti. Facebook ve Twitter sayesinde dilimize “taglemek”, “pokelamak”, “140 karakter”, “tweetlemek” gibi kelimeler girdi. Akıllı telefonlar sayesinde sürekli bağlantıda kaldığımız yegane alanlar Facebook, Twitter, Friendfeed, Foursquare, Formspring vb. olunca, bunların hepsine “sosyal medya” dendi.







__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan..
Bir gün ölüp toprak olacaksın. Bir tohum filizlenecek ot olacaksın, bir öküz seni yiyecek ve atık olacaksın.. Yani hep aynı kalacaksın."

  Alıntı ile Cevapla
Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
e-mail, etiler, facebook, forward, friendfeed, hotmail, internet, medyanın, mizah, msn messenger, mynet, mırc, pokelamak, sosyamat, taglemek, türkiye, tweetlemek, twitter, video, ıcq dönemi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 06:46.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.