Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Yaşamı Tamamlayan Uğraşılar > Avcılık > Kara Avcılığı


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 09.10.2014, 13:40   #1
Çevrimdışı
Dilaver
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Ördek Avcılığı

Ördek Avı



Ördek avı birçok avda olduğu gibi çok meşakkatli ve zorlu bir avdır. Yaban ördeği ülkemizde her türlü göl, gölet ve akarsuyun bulunduğu bölgelerde yaşar.

Av ördekleri iki temel gruba ayrılırlar;

Dalıcı ördekler,

Bataklık ördekleri.

Ülkemizde en sık rastlanan dalıcı ördekler; Patka, Elmabaş, Altıngöz, Dikkuyruk, Pasbaş, ve deniz ördeğidir.

Tepeli Patka


Bataklık ördekleri ise; Yeşilbaş, Boz, Kaşıkgaga, Kılkuyruk, Macar ve Behridir. (çamurcun). Arasıra görmeye alışık olmadığımız ördeklere de rastlarız. Bunlar dış ülkelerde ki olağandışı hava koşulları sonucu ülkemizde konaklamak zorunda kalan ırklardır.

Dalıcı ördeği sudayken de havadayken de bataklık (çipil) ördeğinden ayırmak mümkündür. Dalıcı ördeklerin boyun kısımları uzun, vücudun arka kısmı ise kısadır. Bataklık ördeklerinde ise bu durum tam tersidir. Ayrıca dalıcı ördeklerin kanatları bataklık ördeklerine oranla daha kısadır. Dalıcı ördekler diğerlerine nazaran daha süratli uçarlar. Arkanızdan gelen bir ördek sürüsünü en ufak bir konsantrasyon kaybı ile bir anda yüz metre önünüzde atış menzili dışında bulursunuz.


Akşam beklerinde bazan o kadar süratli geçerler ki, sadece kanat seslerini duyarsınız ve gözlerinizin neden daha iyi görmediğine lanet edersiniz. Ancak sorun gözlerinizin kötü olmasında değil, ördeğin kanatlarının iyi olmasındadır.

Ülkemizde bir çok ördek türü vardır, bu türlerin çoğunluğu ülkemize göç yollarıyla gelmekle beraber ülkemizde üreyip yetişen yerli ördek türlerimizde vardır.

Yurdumuzda en çok avı yapılan ördek türleri sırasıyla yeşil ördek, boz ördek, fiyu, elma baş, macar ördeği, kaşık gaga ve en yaygın tür olan çamurcun ördeğidir.

Çamurcun


Ördek avına başlamadan önce yaban ördeklerinin bulunduğu yer ve o yerde bulunan ördek türleri tespit edilmesi lazım. Buradaki püf nokta ördeklerin sürekli geçiş yaptıkları yerler iniş yapıp konakladıkları bölgeler ve yemlendikleri yerler öncelikle bu tespiti yaparsak işimiz kolaylaşacaktır.

Resim1 / Resim2 /Resim3

  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 09.10.2014, 13:42   #2
Çevrimdışı
Dilaver
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ördek Avcılığı

Ördek avcılığı; sabah ve akşam bekleri, parlama avları, mühre avları olarak çeşitli şekillerde yapılır.


Sabah ve Akşam Bekleri:


Kısa süreli ve zevkle yapılan bu avda, usta avcılar ördeklerin geçeceği güzergâhı bilirler. Sabah güneş doğmadan ya da akşam üzeri güneş batmadan önce bu güzergâhta bekleyerek ve gizlenerek avlanırlar.


Parlama Avları:

Etrafı sazlıklarla çevrili dere kenarlarında yürüyerek, köpekli veya köpeksiz yapılabilen bir avlanma şeklidir. En verimli olduğu zamanlar; kuvvetli poyrazın estiği gecelerin sabahları ve sel baskınlarının olduğu günlerdir. Poyrazdan sonra kuytuya çekilen ördekleri en iyi avlama yoludur.

Dere çatağından hızla kalkış yapacak ördekler olacağından ani atışlar yapılan zevkli bir avdır.

Ördek, sürati 100 km’yi geçebilen bir kuştur. Parlama ve mühre avlarında ördeğin tam üstüne atış yapmanız yeterlidir. Geçit yapan bir ördeğe atış yapacaksanız, size olan uzaklığı gözönüne alarak makul bir önleme vermeniz şarttır.

Diğer bir nokta da atış sırasında heyecan yapmadan ördeğin iyice yaklaşmasını beklemek ki bu da ördeğin cinsini seçecek veya renklerini görecek kadar yaklaşmasıdır. Siyah olarak gördüğünüz her kuş en aşağı sizden 60-70 metre uzaktadır.
Ördek size yaklaşana kadar kesinlikle hareket etmeyin ve gözlerinizi ördeğe dikerek seyretmeyin. Çünkü gözleriniz ördek tarafından yansıtıcı ayna gibi görülecektir.


Mühre Avları

Ördek avı için mühre önemli bir unsurdur. Canlı mühreler kullanıldığı gibi, yapay mühreler de kullanılabilir.




Ördek Avında Mühre Kullanımı

Ne yazık ki ülkemizde mühre yapımına gerek önem verilmiyor. Yerli mühreler bırakın ördeği aldatmayı martıları bile kandıramıyor. Dolayısıyla avcı mühresini ithal olarak ya yüksek fiyatlardan bayiilerden alıyor ya da imkanı olan yurtdışından getirtiyor. Başarılı bir av için 50-60 mühre gerektiği düşünülürse bu avcıya oldukça pahalıya patlıyor. Ancak azar azar da olsa mutlaka kaliteli mühre alınması tavsiye edilir. Yabancı kaynaklı kitaplarda tavsiye edilen mühre sayısı cins başına 12'dir. Bu da bu yaklaşık 150-200 mühre eder. Eğer av bölgesi ve bölgedeki ördek cinsleri hakkında bilgi sahibiyseniz, bu rakamlar aşağı doğru çekilebilir. Örneğin avlanacağınız bölge bataklık ise dalıcı ördek mühresi kullanmanız hem gereksiz hem de yanlıştır. Bataklık bir bölgede dalıcı ördeklerin olması bataklık ördeklerine alışılmadık geleceği için uyarıcı bir etki yapar. Ancak gölde ve derin suda her mühreyi kullanabilirsiniz. Çünkü dalıcı ördekler her mühreye rağbet ederler.

Mühre diziminde ördeklerin arasına bir kaç sakarmeke serpiştirmenin faydası vardır. Meke son derece zeki ve ürkek bir hayvan olduğundan yukarıdan geçen ördeğe güven verir.

Sakarmeke


Suya dizdiğiniz yapay mührelerden herhangi birisinde dönme, yan yatma, dalgalanma ya da bozulma varsa bu ördekleri cezbetmeyeceği gibi kaçmalarına da sebep olabilir. Mührelerden birisinin ip kopartıp karaya vurması veya bir mührenin gruptan çok uzağa konması da aynı etkilere sebep olabilir.

Mühreyle yapılan ördek avlarında tekrarlanan en büyük hata ise mührelerin karmakarışık, çuvaldan çıktığı gibi öyle suya atılamasıdır. Kılkuyruğun yanında tekir ördek, onun hemen arkasında patka, arada bir tane çamurcun, çamurcunun arkasında hatta ona dayalı bir şekilde yeşilbaş. Böyle bir dizim asla ve asla aklı selim bir ördeği mührelere sallandıramaz. ( elmabaş ve patka hariç)

Öyleyse her ördek grubu kendi içlerinde ırklarına ayrılmalıdır. Yeşilbaşlar bir tarafa, patkalar bir tarafa, kılkuyruklar bir tarafa. Gölde ve derin suda avlanıyorsanız bataklık ve sığ su ördeklerini kıyı kesimine, patka ve elmabaş gibi dalıcı ördekler ise derin kısma konumlandırılmalıdır. Rüzgarın yön değiştirmesi demek sizin dizimi tekrar gözden geçirmeniz demektir. Ayrıca eğer gölde avlanıyorsanız dalıcı ördek sayısını fazla tutmanızda yarar vardır.

Gariptir ki görme yetisi mükemmel olan ördeğin (ve kazın) büyüklük mefhumu yoktur. Yani olduğundan çok büyük mührelerde kullanılabilir. Amerika'da "magnum decoy" ya da "oversize decoy" denilen mührelerin kullanımı oldukça yaygındır. Normalin 5-6 kat büyüklüğünde mühreler yukarıdan geçen ördeğin mühre dizimini daha kolay farketmesine sebep olur.

Magnum Decoy mühre


Ayrıca aktif mührelerde mevcuttur. Yemlenen ördek ve gezen(yüzen) ördek gibi. Ne yazık ki kaliteli mührenin bile zor bulunduğu ülkemizde bunları bulmak neredeyse imkansızdır.



Kaliteli mühre ile kalitesizi birlikte kullanmak randımanı düşürür. Ördek mühreleri kendi ırkları arasında da benzer olmalıdırlar. Sezon başında erkek mührenin fazla sayıda olması (renklerinin dikkat çekiciliği açısından) sezon sonunda ise dişi mührenin fazla sayıda olması (çiftleşme mevsiminin yaklaşması açısından, erkek ördekleri cezbetmek için) avantaj teşkil eder.

Ördek avında detaylara gereken önemi göstermeyen avcı, üşür, ıslanır ve hatta donar. Üstüne üstlük ördek vuramaz ve ben bu avı sevmiyorum diyerek tövbe eder. Tedariksiz ve teşkilatsız bir avcı için bu av bir eziyet ve işkencedir
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 09.10.2014, 13:43   #3
Çevrimdışı
Dilaver
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ördek Avcılığı

Ördek Avında Kullanılacak Silah ve Fişek

Ördek avına en uygun tüfek yarı otomatik av tüfeğidir. Tüfeğimizin namlu boyu en az 71 ya da 76 olmalıdır. Muhakkak şok kullanmalıyız, bu bize yüksek geçişlerde avantaj sağlamakla beraber yakın avlarda da kesin sonuç sağlayacaktır. Ördek avında kullanacağımız fişekler ise en az 34 ya da 36 gr olmalıdır. En uygun fişek numarası ise 3-4′tür. Eğer çamurcun ördeği avlıyorsak uygun fişek numarası 5′tir.



Ördek Düdüğü ve Kullanımı

Ördek düdüğünün kullanımı kolay gibi görünse de, avcıyı epey zorlayan bir iştir. Düdük kullanımında en çok dikkat edilmesi gereken nokta; ördeğin havadaki konumuna göre kullanılacak sesleri ve tonları doğru tayin etmektir.

Bilinen ve kullanılan ördek sesleri arasında, yemlenen ördek sesi ve geri gel tonu (yalvarma sesi) önem taşır. Bu iki sesi doğru zamanda kullanmak ördek avının püf noktaları arasındadır.




Uzaktan ördeklerin geldiğini gördüğümüzde ördek düdüğümüz ile çağrı yapmalıyız. Ördek düdüğünün sesini duyan ördek ya da ördekler sese doğru yönelecektir. Bu esnada biz kesinlikle hareketsiz bir şekilde gümemiz de gizlenmeliyiz, böylece ördekler bizi fark edemez. Ördek düdüğünün sesine doğru gelen ördekler mühreleri de görünce alçalmaya başlayacaktır, bu esnada bizde ilk önce hangi ördeğe atış yapacağımızı belirleriz. Her seferinde yalnızca bir ördeğe nişan alıp atış yapmalıyız, sürü içersine kesinlikle rastgele atış yapmamalıyız eğer yaparsak başarısız oluruz. Ördeğe atış yaparken süratine ve mesafesine göre ön vererek atış yapmalıyız, bu hesap çok önemlidir, doğru yapılırsa mükemmel sonuçlar elde ederiz ve evimize bu meşakkatli avdan sonra mutlu döneriz.


Ördek avında diğer bir önemli husus kamuflajdır. Ördekler çok keskin bir görüşe sahiptir, bu yüzden kamuflaj çok önemlidir. Bulunduğumuz bölgeye ve hazırladığımız gümeye göre giyinmemiz şarttır.



Ördek avında çoğunlukla su içersinde beklenildiği için boy ya da kasık çizmesi giyilir. Ördek avı kış aylarında yapıldığı için çok sıkı ve korunaklı giyinmeliyiz.


Ördek avı, kış aylarında olması nedeniyle kalın ve özel giyim gerektirir. Öncelikle içimize yün fanila giymelisiniz. Havanın durumuna göre muhtelif kazak ve gömleklerin üstüne av yeleğinizi ve en üste tercihan kamuflaj veya saz rengi parka, altınıza normal pantalon veya su geçirmez özel pantalon giymelisiniz. Çizmeniz yüksek konçlu ve kaliteli kauçuktan olmalı, eğer yürüyüş avı değil de bekleme avı yapıyorsanız veya sandal içindeyseniz, çizmeleriniz en aşağı bir hatta iki numara büyük olmalı ki fazlaca yün çorap giyilebilsin ve arada hava boşluğu kalsın. Ancak günümüzde ayağı sıcak tutmak için bir çok değişik, özel malzemelerden imal edilmiş çoraplar, içlikler ve -40'C’ye kadar dayanıklı botlar mevcuttur. Tabii tüm bu tür malzemeler size ekstra maddi külfet getirecektir.

Ördek avı ve kaz avı en çok teçhizat gerektiren avlardır. Tüm giyiminize ilave olarak av çantanızda mutlaka yedek çorap, pantolan ve eldiven bulundurunuz. Herhangi bir suya düşme veya ıslanma hallerinde hayatımız bu yedek malzemeye bağlıdır. Hiç kimse arkadaşının yedek malzemesine bel bağlamamalıdır.

Av bıçağınızın dışında el feneri, düdük, pusula, 5-6 metre sağlam bir ip, küçük bir şişe içinde ispirto, kuş askısı, ördek düdüğü, çakmak ve kış avlarında her zaman küçük bir baltayı av çantanızda bulundurmanızda fayda vardır.

Burada önemli olan nokta beklenmedik bir soğuk hava veya ıslanma durumunda ateş yakmayı sağlamaktır. Ördek avlarında yine yanımızda birden fazla yün bere ve şapka bulundurunuz. Hatta çok soğuk havalar için sadece gözleri açıkta bırakan yün berelerden taşıyınız. Çok kalın deri eldivenler yerine 2-3 adet ince yün eldiven taşırsanız, daha rahat atış yapar ıslandıkça kuru eldiven kullanırsınız.

Havanın günlük güneşlik, avcı deyimiyle çamaşır havası olduğu günlerde eğer gerekli teçhizatınız, yeterli mühreniz yoksa ve legal avlanıyorsanız ancak havayı alırsınız.
Başarılı bir ördek avı için hava durumu. Fırtınalı karlı tipili havalarda ördek hem alçak uçar hem de mühreyi gördüğünde hemcinsimdir ya da değildir dinlemeden dalışa geçer. Böyle kötü havalara dayanacak giyiminiz ve malzemeniz varsa o gün mutlaka limitleri doldurursunuz.

Rastgele

avcibasi.tr.gg -karasuavcilari.tr.gg


__________________

Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü)
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 09.10.2014, 14:14   #4
Çevrimdışı
Redwine
"Her Şey Güzel Oldu"

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ördek Avcılığı

Kıyamam ki ben bunlara ... O kadar güzeller ki...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Redwine'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 09.10.2014, 15:02   #5
Çevrimdışı
Cansuyu
« Gün Batımı »

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ördek Avcılığı

Pek güzeller..

Meraklısına iyi avlanmalar..

Teşekkürler Dilaver.
__________________
“Gittin mi büyük gideceksin!
Ayrılık bile gurur duyacak seninle..



  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Cansuyu'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 10.10.2014, 01:56   #6
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ördek Avcılığı

Av merakım hiç olmadı. Küçükken yamak olarak gidiyordum. Avlanan hayvanlara acıyorum.

* * *

Dilaver rastgele diye bağlamışsın ya, ben de diyorum ki; rastgelmeye

Avcılar için iyi konu olmuş, ellerine sağlık, teşekkürler.
__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.10.2014, 23:58   #7
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ördek Avcılığı

Ha bu güzel şeyleri de yemeyiverin. Bırakın uçsunlar, bırakın gezinsinler...

Emeğine sağlık Dilaver,

Rast gelmeye...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 14.10.2014, 00:24   #8
Çevrimdışı
Sevda
Dönersen Islık Çal..

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ördek Avcılığı

Ah canlarım benim, sizi avlayıp portakallı ördek mi yapıyorlar.

Dilaver, daha az sevimli hayvancıkları avlayın yahu. Timsah falan avlasanıza mesela


***


Şakası bir yana, meraklısı için güzel bir konu olmuş, eline sağlık.
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Sevda'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 18.12.2014, 16:48   #9
Çevrimdışı
Ekin
Başına Buyruk

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ördek Avcılığı

Dilaver şu ördeğinde bir tarifini verirsin.
Bizim buralarda kar bastırırsa sahil kenarlarına ördekler kazlar karabataklar gelir. Sağolsun bizim acemi avcılarda peşlerinden.

Ördek eti kaz eti güzel olur arkadaşlar. Vurulurken yanlarında olmadığım için önüme gelince asla reddetmem.

Teşekkürler....
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.06.2016, 16:58   #10
Çevrimdışı
nurideniz34
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Thumbs up Cevap: Ördek Avcılığı

Bu güzel bilgiler ve paylaşım için teşekkürler...
__________________
....................................
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
av tüfeği, avcı, bek avı, çamurcun, elmabaş, fişek, güme, kamuflaj, kılkuyruk, macar ördeği, mühre, ördek, ördek avı, ördek düdüğü, tepeli patka, yeşilbaş ördek


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 14:39.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.