Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Gezelim & Görelim > Buram Buram Türkiye'm > Karadeniz


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 22.03.2010, 01:53   #1
Çevrimdışı
eko67
Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Alaplı (Zonguldak)| Karadeniz'in İncisi






Alaplı, Zonguldak ilinin bir ilçesidir.

Zonguldak il merkezine 58 km uzaklıktadır. Nüfusu 18.000'dir. Balıkçılık ve fındık üretimi yapılmaktadır. Erdemir Demir Çelik A.Ş.'nin yan sanayisi de buranın geçim kaynaklarındandır. Nüfusunun çoğunu işçiler oluşturmaktadır. İlçede iplik ve fındık fabrikaları mevcuttur.30 Mart 2014 yerel seçimler sonucu belediye başkanı Nuri TEKİN olmuştur.






  • Tarihçesi

Alaplı tarihi hakkındaki bilgiler Cenevizliler dönemi ile başlamaktadır. Orman içinde demir madeni damarları olması nedeniyle o dönemdeki adı “ Som Maden kolları “ anlamına gelen “Somokol”dur. 1326 yılında, o dönemde adı “Heraklea“ olan bu günkü Ereğli’nin Orhangazi tarafından alınmasıyla Osmanlı egemenliğine geçmiştir. Alaplı halkının Karamanoğulları’nın Kıvırcık boyundan olduğu bilinmektedir. Osmanlı idaresinde yöre halkının Oğuz Türklerinin “Alayanutlu“ Türkmen Oymağından olduğu ve bu ismin zamanla “Alaplı”ya dönüştüğü sanılmaktadır. Bir diğer rivayete göre, 1326 yılında Heraklea’nın (Ereğli’nin) Orhan Gazi tarafından fethinde kullanılan atların “Al” olması nedeniyle “Al Atlı” denilmiş ve giderek Alaplı’ya dönüşmüştür. Bu konuda bir iddia ise, kentin adını buraya yerleşen Orhangazi’nin vezirlerinden Ali Alp Paşa’dan aldığı şeklindedir.

Alaplı’nın
Kılçak köyüne Kıpçak Türklerinin yerleştiği ve köyün adının bundan dolayı Kılçak, Orhan Gazinin okçularının Okçular Köyünde konakladıkları ve adının bundan dolayı Okçular olduğu kabul bulan rivayetlerdir.

II. Abdulhamit zamanında Gelibolu’dan gelen Yazıcıoğulları tarafından Alaplı’da ticaret ve yerleşim merkezi kurulmuş ve o zamanlar hükümete yakınlığı ile bilinen Rumların Kayseri ve Sivas yöresinden getirilerek, bölge ticaretini geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla buraya yerleşmeleri sağlanmıştır.






Cumhuriyet döneminde, geçimi tarıma dayalı küçük ve şirin bir sahil beldesi iken 1960’lı yıllarda Ereğli Demir ve Çelik Fabrikalarının kuruluş çalışmaları, Alaplı’nın bucak olarak bağlı bulunduğu Kdz.Ereğli’de nüfus patlamasına neden olmuş ve fabrikaların işletilmeye başlanması ile yerli ve yabancı göç akınına uğrayan ilçede konut sıkıntısı baş göstermiştir. Ereğli’nin sanayi şehri olması, çok yakınındaki Alaplı’yı da büyük ölçüde etkilemiştir. Erdem Yuva adı altında ERDEMİR çalışanlarının kurduğu kooperatif Alaplı, Gülüç ve Kadıtarlası’ndaki konutlarını o tarihte toplu olarak Alaplı da yaptırmayı planladığı halde, bu düşünce çeşitli nedenlerle gerçekleşememiş, ancak zaman içinde kooperatiflerin ve şahısların inşaat yapmayı tercih ettikleri bir yer olarak kısa zamanda büyüme göstermiş, ekonomik ve sosyal yapısı değişmiştir.

Büyümenin doğal bir sonucu olarak 1966 yılında Belediye teşkilatı kurulan Alaplı 1987 yılında ilçe olmuştur.
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz eko67'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 22.03.2010, 03:15   #2
Çevrimdışı
eko67
Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Kdz,in İncisi Şirin Alaplı-67



  • İklim ve Coğrafi Yapısı

Alaplı, 1 nci deprem kuşağında 41/53 Kuzey enlemi ile 31/25 Doğu boylarında yer almaktadır. Genellikle dağlık ve engebeli olan arazi iç kısımlara gittikçe yükselir. Karadeniz kıyılarında ilk yüksek kıyılara burada rastlanır. Alaplı – Ereğli arası hemen hemen kesintisiz tepelerden oluşur. Çevredeki dağlar Ereğli’ye doğru birbirinden ayrılarak tepecikler ve tepe dizinlerini oluşturmaktadır. En önemli yükselti Aladağ’dır. Buradan Çile tepesine ayrılan bir kol Ereğli sınırında üç kola ayrılır. Batıya uzanan kol Kızıltepe ( 1486 m), Kantar Tepe, Orhan Tepe (920 m) adlarını alır. İkinci kol, denize ilerleyen merkez dağ silsilesidir. Ormanlarla kaplıdır. Dik yükseltileri vardır. Ereğli içinde alçalıp yükselerek denize varır. Üçüncü kol, Devrek ilçesi boyunca ilerleyip Zonguldak merkezine kadar varır. İlçenin en yüksek tepesi 1637 m ile Bacaklıyayla Tepesidir.

En önemli akarsu Alaplı Çayıdır. Ereğli – Ormanlı Beldesinin güneyinden 710 m yükseltili Atyaylası Tepesi yakınlarından doğar, geniş bir vadide basamaklar yaparak akar. Akışı oldukça düzensiz olup İlkbaharda bol su taşır. Sık sık yatak değiştirir. İlçeyi adeta ikiye bölerek ilçe merkezinden denize dökülür. Kavukkavlağı, Kocaman ve İncivez diğer önemli derelerdir.

İlçenin genellikle dağlık ve engebeli olan arazisi sahilden iç kısımlara gittikçe yükselir. Bu coğrafi yapıya bağlı olarak köylerdeki yerleşim dağınıktır.





  • Tarım ve Hayvancılığı

Alaplı ilçesi toprak yapısı genel olarak killi, kumlu, killi-kumlu, kireçli ve killi-tınlı karakterdedir. Alaplı Çayı kıyısındaki topraklar tınlı ve alüvyonlu topraklardır.

a)Tarla Bitkileri: İlçemizde tarla bitkileri varlığı fındık alanlarının genişlemesiyle oldukça azalmıştır. Tarla bitkileri içinde genel olarak buğday ve mısır ekilişi yapılmaktadır. 250 da buğday, 2119 da mısır ekiliş alanı bulunmaktadır. Geri kalan kısım diğer tarla bitkileri ürünleridir.

b)Yem Bitkileri: Arazinin engebeli oluşu ve hayvancılığın fazla yaygın olmaması nedeniyle yem bitkileri üretimi oldukça kısıtlıdır. 60 da. alanda yapılan yem bitkileri üretiminde en fazla üretimi yapılanlar Macar fiği, yonca ve silajlık mısırdır.

c)Meyvecilik: İlçemizde meyvecilik alanlarının ekseriyetini fındık dikilisi oluşturmaktadır. Son yıllarda yayım çalışmalarında aşırı miktarda kivi ve ceviz fidanı talebi olmaktadır. Ayrıca bölgemizde elma, kiraz, vişne, incir, dut, erik az da olsa zeytin ve üzüm yetiştirilmektedir. 56 dekarlık kapama kivi bahçesi tesisi bulunmaktadır. Toplam 950 dekarlık ceviz bahçesi içinde kapama ceviz bahçesi 200 dekardır. Geri kalan kısım dağınık ceviz ağaçlarından oluşmuştur. Ayrıca bölgemizde elma, kiraz, vişne, incir, dut, erik az da olsa zeytin, böğürtlen ve üzüm yetiştirilmektedir. Yetiştirilen üzüm çeşidi yerel bir çeşit olup Karaçatlak üzümü olarak adlandırılmaktadır.

ç)Sebzecilik: İlçemizde sebze üretimi ağırlıklı olarak domates, hıyar, biber, fasulye, marul ve ıspanaktır. Ayrıca az da olsa pırasa, sakız kabağı, bakla ve çilek üzerinde ekim dikim yapılmaktadır. Sebze yetiştiriciliği yapan İlçe halkımızın büyük bir bölümü ürünleri kendi tüketmekte bir kısmını da İlçemiz ve çevre pazarlarda satışa sunmaktadır.

d)Seracılık: İlçemizde son yıllarda seracılık konusunda büyük gelişmeler kaydedilmiştir. 2015 yılı itibariyle Özel idare ve S.Y.D.V. tarafından geçmiş yıllarda finanse edilen ve çiftçilerimizin kendi imkanlarıyla kurmuş olduğu 93 adet sera mevcuttur. Bu seralarda ekseriyetle ilkbahar yaz döneminde fasulye, domates, hıyar, biber üretimi sonbahar ve kış döneminde ise marul, yeşil soğan, maydanoz ve ıspanak ürünleri yetiştirilmektedir. Yetiştirilen bu ürünlerin büyük bir bölümü ilçemiz pazarlarında ve manav, lokanta gibi işletmelere arz edilmektedir. İlçemizde sera ürünleri üretimi ve satış yönünden Hasanlı, Çamcılar, Kılçak, Çamlıbel, Aşağıdoğancılar, Çayköy, Küçüktekke ve Tepeköy çiftçileri başta gelmektedir.

e)Hayvan Varlığı: Engebeli bir yapıya sahip olan İlçemizde geniş otlaklar ve mera olmadığından dolayı Büyükbaş hayvan sayısı giderek azalmakta İlçe ekonomisinde büyükbaş hayvancılığın yeri giderek azalmaktadır.



Konu eko67 tarafından (22.03.2010 Saat 03:27 ) değiştirilmiştir..
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz eko67'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 14.03.2016, 22:08   #3
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Alaplı (Zonguldak)| Karadeniz'in İncisi
















__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan..
Bir gün ölüp toprak olacaksın. Bir tohum filizlenecek ot olacaksın, bir öküz seni yiyecek ve atık olacaksın.. Yani hep aynı kalacaksın."

  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
alaplı, alaplı67, incisi, karadenizin, İncisi, zonguldak|


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 10:20.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.