24.09.2017, 22:13
|
#1
|
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
|
Dünden Bugüne Pandispanya Keki
Dünden Bugüne Pandispanya Keki
Pandispanya kekinin sırlarından önce işe Pandispanya’nın kendi sırrını keşfetmekle başlayalım.
Nedir bu Pandispanya?
Kimdir? Kimlerdendir?
Soframıza aldığımız bu yabancıyı biraz daha yakından tanıyalım.
Aslında her ne kadar ismi yabancı gibi gelse de yüzyıllardır yaşadığımız bu topraklarda bizimle birlikte o da varlığını sürdürdü.
Anavatanı İspanya olan Pandispanya, adını İspanyolca “Pan” yani ekmek kelimesinden almaktadır. 16. yy’da İspanya’da meydana gelen toplumsal olaylar sonucu Osmanlı İmparatorluğuna sığınan İspanyol Yahudileri sayesinde tanışıp sevdiğimiz Pandispanya, aslında “Pan di Espana” yani “İspanya Ekmeği” anlamına gelmektedir. Kelime, zamanla konuşma dilinde evrimleşerek bugünkü “Pandispanya” adına dönüşmüştür.
Bizim Pandispanya olarak öğrendiğimiz “İspanyol Ekmeğinin” İspanya’daki asıl adı ise Magdelena'dır.
Pandispanya’nın topraklarımızdaki dönüşümü bununla da sınırlı kalmamış ve karşılık geldiği besin maddesi de değişime uğramıştır.
Bugün artık Pandispanya kelimesi İspanya ekmeği yerine pasta yapımında kullanılan kek hamuru anlamında kullanılmaktadır.
Günümüzde hızlı ve kolay yapılabilir olması açısından marketlerden aldığımız hazır gıdalar zaman ve emek tasarrufu sağlamakta ancak bu sefer de ortaya çıkan tatlar, eski tatların verdiği lezzeti verememektedir.
Oysa biraz emek ve zaman ayırarak hazır tatlar yerine hem pratik hem de lezzetli yiyecekler hazırlamak mümkün. Bu hazır yiyecekler arsında kek kalıpları yer almaktadır. Marketten alınan kek kalıpları, bir taraftan kabarmama riskini ve zaman kaybını ortadan kaldırırken diğer taraftan taze malzemelerle hazırlanmış birkaç püf nokta ile iştah kabartan lezzetli pastaların yapımında sınıfta kalmaktadır.
İşte lezzetli ve bir o kadar birbirinden çeşitli pandispanya kekini hazırlamanın sırları…
Lezzetli Bir Pandispanya Kekinin Sırları
Birbirinden lezzetli ve çeşitli pandispanya kek hamuru tariflerine başlıyoruz.
Hazır mısınız?
Sünger Pandispanya Tarifi
Malzemeler
- 4 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 yemek kaşığı nişasta
- 1 çay kaşığı limon suyu
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1 kahve fincanı ılık su
- 1 su bardağı un
- 1 tutam tuz
Yapılışı
Kek hamurları arasında belki de en popüler olanlardan biri de sünger pandispanyadır.
Kolay ve pratik hazırlanabilir olması dolayısıyla kısıtlı zamanlarda kolaylıkla pasta yapmanızda çok yardımı olacaktır.
- Öncelikle yumurtaların akı ile sarısı tamamen birbirinden ayrılır ve farklı kâselerde biriktirilir.
- Ardından yumurta sarısının olduğu kâseye toz şeker ve limon suyu eklenerek mikserde ortalama 5 dakika boyunca yüksek devirde çırpılır. Bu şekilde yapılarak elde edilmek istenen karışımın olabildiğince kabarık olmasıdır.
- Karışım istenilen kıvama geldiğinde sıra yumurta aklarına gelir. Yumurta akları kar gibi beyaz ve olabildiğince kabarık olana kadar çırpılır. Sonrasında her iki karışım da birbiri ile alt üst edilerek iyice karıştırılır.
- Elde edilen karışıma kabartma tozu, ılık su, nişasta, vanilya ve un eklenerek karıştırmaya devam edilir. Bu aşamada mikser yerine biraz kol kası yapmayı göze alıp tahta kaşık kullanmak sünger pandispanyanızın daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.
Karışımımız hazır sıra geldi fırınlamaya. 180 derecede fırını ısıtmaya başlayıp bu arada fırın tepsimizi hazırlamaya geçelim.
- Fırın tepsimizi hamurumuzun yapışmaması için iyice yağlayıp ortasına kek kalıbımızı yerleştirelim. Karışımı kek kalıbının içine döküp etrafını alüminyum folyo ile kapatıp karışımın kalıp dışına çıkmasını engelledikten sonra ortalama 30-40 dakika boyunca hamurumuzu pişmeye bırakalım.
- Hamurumuz piştikten sonra ilk 20 dakika kabarıklığının sönmemesi için fırından çıkarmamalıyız. Sonrasında bir kürdan yardımı ile pişip pişmediğini kontrol ederek soğumaya alıp lezzetli ve sağlıklı pastalarınız için kullanabilirsiniz.
Sıradan pasta yapmak istemeyenler için işte rulo pandispanyanın tarifi…
Malzemeler
- 4 adet yumurta
- Yarım su bardağı un
- Yarım su bardağı toz şeker
- Yarım paket kabartma tozu
- 1 adet limon kabuğu rendesi
Süsleme İçin
Krema için
- 4 yemek kaşığı toz şeker
- 3 yemek kaşığı un
- 3 su bardağı süt
- 1 yemek kaşığı mısır ya da buğday nişastası
- 2 yemek kaşığı hindistan cevizi
- 1 adet limon kabuğu rendesi
- 1 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı
- Sevdiklerinize hazırlayabileceğiniz farklı ve bir o kadar da yapılışı kolay rulo pandispanya için yumurtaları şeker ile aynı kabın içerisinde mikser yardımı ile karıştırın.
- Ortalama 5 dakika kadar çırptıktan sonra limon kabuğu rendesini ve karışımın topaklanmaması için unu azar azar ekleyin.
- Elde edilen karışıma son olarak kabartma tozunu ekleyip karşımı fırınlamak üzere tepsinizi hazırlayın.
- Tepsinizi iyice yağlayıp biraz da un serpebilir ya da varsa yağlı kâğıt kullanabilirsiniz. Böylece pandispanya hamurunuz tepsinize yapışmayacaktır.
- Ardından karışımı tepsi üzerinde iyice yayıp 180 derecede ortalama 5 dakika kadar ısıttığımız fırına pişirmeye veriyoruz.
- Rulo pandispanyamız pişedursun kremamızı hazırlamak üzere bir tencere içerisine süt, şeker, nişasta ve unu ekleyip iyice karıştırın.
- Daha sonra karışımı orta ateşte kaynayıncaya kadar karıştırın.
- Kaynayan karışıma limon kabuğu rendesini ekleyip bir iki dakika kadar bekleyip tencereyi ocaktan alın.
- Son olarak tereyağı ve Hindistan cevizini karışıma ekleyip mikser ile karıştırıp soğumaya bırakın.
- Pandispanya hamuru piştikten sonra hamuru iki kat olacak şekilde ortadan ikiye kesin.
- Bir katına soğumuş kremayı iyice yayıp rulo şeklinde katlayın. Bu işlemi diğer kat için de aynı şekilde uygulayın.
- Süsleme için paket tarifine göre hazırladığımız kremşantiyi rulo pandispanyalar üzerine tercih ettiğiniz şekilde uygulayıp soğutup servise hazır hale getirmek üzere buzdolabında ortalama iki saat kadar dinlenmeye bırakın.
Yumurtasız Pandispanya Tarifi
Malzemeler
- 1,5 su bardağı un
- 1 su bardağı nişasta
- 1 paket kabartma tozu
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 paket vanilya
- 1 çay bardağı Ayçiçek yağı
- 50 gr. tereyağı
Yapılışı
Yukarıda malzeme listesinden hiç düşmeyen bir malzeme var: Yumurta. Peki, “ben yumurta sevmem ya da alerjim var” diyenler için pandispanya hamuru ile yapılmış pasta yemek imkânsız mı? Tabi ki hayır.
İşte yapılışı…
- Öncelikle süt ve toz şeker karıştırılır. Karışımın iyice kabarması için yüksek devirde çırpılır.
- Elde edilen karışıma Ayçiçek ve tereyağı eklenir.
- Ardından sırası ile un, nişasta ve kabartma tozu eklenir. Bu işlemler sırasında mikser ile çırpma işlemine devam edilmelidir.
- Son olarak vanilyanın eklenmesi ile birlikte karışım fırınlanmak üzere tercihe göre fırın tepsisi ya da kek kalıbında fırına verilir.
- Kalıp ya da tepsinin fırınlanmadan önce yağlanmış ve bir parça unlanmış olması gerekmektedir. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede ortalama 30-40 dakika piştikten sonra 15 dakika bekleyip fırın kapağı öyle açılmalıdır.
- Fırından çıkan kalıp ters çevrilip yatay olarak ikiye ayrılır. Gerisi tamamen zevkinize ve yaratıcılığınıza kalmış.
Afiyet olsun!
Kaynak
|
|
|