Merhabalar
Forum Gerçek üyesi değilsiniz ya da Üye Girişi yapmamışsınız.
Sitemizden tam olarak yararlanabilmek için;
Lütfen Buraya tıklayarak üye olunuz.
Forum Gerçek

Forumları Okundu Kabul Et Bugünkü MesajlarYazdığım Cevaplar Açtığım Konular Kim Nerede
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > Köfteler


Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Eski 21.11.13, 15:16   #1
Çiçekci kız

Canan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2011
Konular: 7775
Mesajlar: 29,058
Ettiği Teşekkür: 107264
Aldığı Teşekkür: 155242
Rep Derecesi : Canan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Keşan Mutfağının Ünlü Yemeği | Satır Et






Trakya mutfağında et ürünleri ve köfteler kimlikli bir yere sahiptir. Et ürünlerini işlemeyi iyi bilen muhacir Rumeliler'in Trakya topraklarında yeniden yeşerttikleri bu kütür, sonraki kuşaklara damıtılarak aktarılmış ve Trakya mutfağı içerisinde kendi isimleri ve yeşerdikleri yöreyle anılan ürünler vücuda getirmiştir. Tekirdağ köftesi, Kırklareli köftesi, Ahmetbey köftesi, Papuç köftesi ( Hayrabolu ), kaşarlı köfte vb...

Bazen çok kısa mesafesi olan yerleşimleri katederken bile bu farklılıklar baskın olarak kendisini hissettirir. "Satır Et" böylesi bir üründür. Tekirdağ kendi ismiyle anılan köftesini dile düşürürken, hemen kapı komşusu olan Edirne'ye bağlı Keşan ilçesinde satır et Tekirdağ köftesinin adını bile andırmaz.

Öte yandan; bu yörede satır et bir köfte gibi algılanmaz. Bu sebeple "satır köfte" diye sunulmasından ısrarla kaçınırlar. Bu sahipleniş Satır Et'in diğerlerinden ayrışmasını ve farkındalığının artmasını sağlayan etkenlerin en başında gelir.

Satır et hazırlanışındaki nüanslarla da farklılığını ortaya koyar. Kullanılacak etin seçimi, hangi oranlarda kullanılacağı, etin nasıl doğranacağı, nasıl pişirileceği gibi ayrıntılar satır eti diğerleri arasında özel bir yere koyar. Keşan Ticaret Odası'nın verdiği bilgiler ışığında;

Satır et 90’lı yıllarda Keşan da yaratılmıştır. Satır eti diğer etlerden ayıran en büyük özellik lezzetidir. Kullanılan et, Güney Trakya Bölgesi’nin doğal ortamlarında yetişen yonca, kekik, buğday, arpa ve mısır gibi doğal ürünlerle beslenen ve ağırlığı 40 kg civarında olan kıvırcık cinsi süt kuzularından sağlanır.

Satır et yapılmak için kesilen kuzunun eti, buzdolabında +4 derecede iki gün bekletilir. Daha sonra özel bir satır ile tahta kütük üzerinde mercimek büyüklüğünde oluncaya kadar kıyılır. Hazırlanan 1 kg ete sadece 5 gram tuz atılır. Başka bir katkı maddesi karıştırılmaz. Çift taraflı tel ızgaraya pişmemiş hali ile 180 gram olarak konulan satır et, meşe kömüründe pişirilerek servis edilir.

Servis yapılırken yanına İpsala’nın meşhur pirincinden yapılan pilav garnitür olarak sunulur.Yanında ise mevsimine göre de koyun yoğurdu ile zeytinyağlı çoban salata tavsiye edilir. Satır et sonrasında da yine Keşan’ın meşhur dondurmalı peynir helvası yemek sonu tatlısı olarak unutulmaz bir lezzet sunar.

Keşan da satır et, Keşan Sanayi ve Ticaret Odası´nın girişimleriyle bir marka olmuş ve ‘’Keşan Satır Et’’ adıyla da Türk Patent Enstitüsünden onay almıştır.





Porsiyonlar haline getirilen Satır Et çift taraflı tel ızgara arasına konulduktan sonra meşe kömürü mangalında kıvamına gelene kadar pişirilir. Pişirme derecesi etin renginin kırmızıdan koyu kahverengiye dönme seviyesidir. Pişirme esnasında çift taraflı tel ızgara arasında birkaç defa çevrilerek pişirilir. (Oluklu veya Saç Izgara kesinlikle kullanılmaz.) Bu sırada etin içinde bulunan yağlar mutlaka mangal kömürüne damlamalı ki, et tadını ve kıvamını alsın. (Satır Et´in pişmiş hali porsiyonda %20 - %25 gr.lık bir kayba uğrar.)





Hazırlanan Satır Et´in pişmemiş haliyle satışa sunulması durumunda ; ürün 0 (sıfır) ile +4 derecedeki buzdolabı şartlarında saklanmalıdır. Bu şartlarda muhafaza edilen et iki gün içinde tüketilmelidir. Aksi halde hemen tüketilmeyen et -18 (eksi onsekiz) derecede muhafaza edilerek maksimum 3 ay içinde tüketilmelidir.








  • 1 Kg kuzu eti ( Trakya kıvırcık kuzusu )
Not : Eğer bu et bulunamazsa ;
  • 700 gr dana eti ( But kısmından ) ve 300 gr kuzu eti ( Döş kısmından-yağlı ) birlikte kullanılır.
  • Kekik, tuz
  • Domates, biber, soğan, maydanoz ( Arzuya göre )
  • Tel ızgara



  • Buzdolabında 2 gün dinlendirilmiş et ağaç bir kesme tahtası üzerinde satır ile mercimek büyüklüğünde parçalara ayrılıncaya değin kıyılır.
  • Kıyma işlemi sırasında satır yardımıyla et sürekli harmanlanarak her tarafının eşit kıyılması sağlanır.
  • Kekik ve tuzu katılan satır et kıyması güzelce harmanlanır.
  • Tel bir ızgara üzerine porsiyon nisbetinde alınan etler 1 cm kalınlığında olacak şekilde ızgaraya sıkıca tutturulur.
  • Meşe odunu kömüründe arkalı önlü pişirilen satır et ya bütün olarak yahut iri kare dilimlere ayrılarak pilav ile servise alınır.





  • Koyun yoğurdu, köpüklü yayık ayranı veya sosu bolca verilmiş çoban salata ile ikram edilir.
Ardından peynir helvası verilmesi artık yerleşmiş sunum özelliklerinden bir diğeridir.

: Yukarıda verilen tarif satır etin en yalın halidir. Bazı restoranlar müşterilerden gelen taleplere hitap etmek açısından domates, biber, kuru soğan rendesi ve maydanoz ile de satır eti harmanlayıp pişirme yoluna gitmektedirler.

Kaynak
Kaynak
__________________
Canan Şu Anda Forumda.   Alıntı ile Cevapla
13 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.11.13, 15:39   #2
« Gün Batımı »

Cansuyu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2013
Konular: 1857
Mesajlar: 6,257
Ettiği Teşekkür: 18577
Aldığı Teşekkür: 30872
Rep Derecesi : Cansuyu şöhret ötesinde bir itibarı vardırCansuyu şöhret ötesinde bir itibarı vardırCansuyu şöhret ötesinde bir itibarı vardırCansuyu şöhret ötesinde bir itibarı vardırCansuyu şöhret ötesinde bir itibarı vardırCansuyu şöhret ötesinde bir itibarı vardırCansuyu şöhret ötesinde bir itibarı vardırCansuyu şöhret ötesinde bir itibarı vardırCansuyu şöhret ötesinde bir itibarı vardırCansuyu şöhret ötesinde bir itibarı vardırCansuyu şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Neseli
Standart Cevap: Keşan Mutfağının Ünlü Yemeği | Satır Et

2 gündür hep kuru şeylerle geçiştiriyorum.

Bugün kendimi sevindirsem mi acaba

Sanki kokusunu duyar gibi oldum..
__________________
“Gittin mi büyük gideceksin!
Ayrılık bile gurur duyacak seninle..
”


Cansuyu isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz Cansuyu'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.11.13, 20:02   #3
» İsyankar Zır Deli «

Inatci - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Jun 2013
Konular: 126
Mesajlar: 2,280
Ettiği Teşekkür: 7941
Aldığı Teşekkür: 12306
Rep Derecesi : Inatci işlenmemiş cevherInatci işlenmemiş cevherInatci işlenmemiş cevherInatci işlenmemiş cevherInatci işlenmemiş cevherInatci işlenmemiş cevherInatci işlenmemiş cevherInatci işlenmemiş cevherInatci işlenmemiş cevherInatci işlenmemiş cevherInatci işlenmemiş cevher
Ruh Halim: Meskul
Standart Cevap: Keşan Mutfağının Ünlü Yemeği | Satır Et

Bak bunu pişiren olursa yemek için hayır demem Yani dana eti tercih sebebim oda ayrı ama yukarıdaki sunum öyle güzeldi ki tok karna bile gel beni ye dedi
Teşekkürler Canan
__________________
Inatci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Inatci'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.11.13, 22:01   #4
Çiçekci kız

Canan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2011
Konular: 7775
Mesajlar: 29,058
Ettiği Teşekkür: 107264
Aldığı Teşekkür: 155242
Rep Derecesi : Canan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Keşan Mutfağının Ünlü Yemeği | Satır Et

Nihayet yiyebileceğin bir yemek çıktı diye nasıl mutlu oldum bilemezsin İnatçı...

Hiç yapmadım ama gel ben yaparım sana..

Ama
etleri satırla nasıl öyle incecik doğrarım o da var
__________________
Canan Şu Anda Forumda.   Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 21.11.13, 22:09   #5
Kelebek gibi uçar, arı gibi *******...

Tntcool - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Jan 2012
Konular: 121
Mesajlar: 4,702
Ettiği Teşekkür: 15079
Aldığı Teşekkür: 22965
Rep Derecesi : Tntcool şöhret ötesinde bir itibarı vardırTntcool şöhret ötesinde bir itibarı vardırTntcool şöhret ötesinde bir itibarı vardırTntcool şöhret ötesinde bir itibarı vardırTntcool şöhret ötesinde bir itibarı vardırTntcool şöhret ötesinde bir itibarı vardırTntcool şöhret ötesinde bir itibarı vardırTntcool şöhret ötesinde bir itibarı vardırTntcool şöhret ötesinde bir itibarı vardırTntcool şöhret ötesinde bir itibarı vardırTntcool şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Keşan Mutfağının Ünlü Yemeği | Satır Et

Trakyalılar köfte işini biliyor...
Tntcool isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Tntcool'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 22.11.13, 15:28   #6
Çiçekci kız

Canan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2011
Konular: 7775
Mesajlar: 29,058
Ettiği Teşekkür: 107264
Aldığı Teşekkür: 155242
Rep Derecesi : Canan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Keşan Mutfağının Ünlü Yemeği | Satır Et

Baksana Keşanlılar, farklılık yaratmak için, buna satır köfte bile dedirtmezlermiş
__________________
Canan Şu Anda Forumda.   Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 22.11.13, 16:31   #7
Huysuz ve Tatlı Kadın

Duayen - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Oct 2009
Konular: 198
Mesajlar: 4,138
Ettiği Teşekkür: 52813
Aldığı Teşekkür: 25537
Rep Derecesi : Duayen muhteşem birisiDuayen muhteşem birisiDuayen muhteşem birisiDuayen muhteşem birisiDuayen muhteşem birisiDuayen muhteşem birisiDuayen muhteşem birisiDuayen muhteşem birisiDuayen muhteşem birisiDuayen muhteşem birisiDuayen muhteşem birisi
Ruh Halim: Huzurlu
Standart Cevap: Keşan Mutfağının Ünlü Yemeği | Satır Et

Et, kıvırcık kuzudan, pişirme meşe kömüründen,etler makineden çekme değil, zırhtan, daha ne olsun
Bunu Keşanlılar değil, kim olsa güzel yapar:8
Duayen isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Duayen'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 22.11.13, 18:14   #8
...> Ata'm İzindeyiz <...

Türkü - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Oct 2011
Konular: 16
Mesajlar: 3,171
Ettiği Teşekkür: 30370
Aldığı Teşekkür: 18726
Rep Derecesi : Türkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmede
Ruh Halim: Keyifli
Standart Cevap: Keşan Mutfağının Ünlü Yemeği | Satır Et

Canan'cığım madem yapacaksın bir porsiyonda bana ayırıver sana zahmet,ben uğraşamam fazla zahmetli geldi gözüme. Dana eti olursa tamamı sevinirim.

Yapınca seslenirsin, bende elim boş gelmem tatlılar benden olsun.:8
__________________
Türkü isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Türkü'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 22.11.13, 18:26   #9
Çiçekci kız

Canan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2011
Konular: 7775
Mesajlar: 29,058
Ettiği Teşekkür: 107264
Aldığı Teşekkür: 155242
Rep Derecesi : Canan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Keşan Mutfağının Ünlü Yemeği | Satır Et

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Türkü Mesajı göster
Canan'cığım madem yapacaksın bir porsiyonda bana ayırıver sana zahmet,ben uğraşamam fazla zahmetli geldi gözüme. Dana eti olursa tamamı sevinirim.

Yapınca seslenirsin, bende elim boş gelmem tatlılar benden olsun.:8

Türkücüğüm, bu kadar zahmetli yemekler, her ne kadar bana da zor gelse de, dostlarım için seve seve yaparım


''Tatlılar benden olsun'' derken, her ne kadar burun da kıvırsan, Tatlıya hayır demem...

Cevizli baklava olsun lütfen
__________________
Canan Şu Anda Forumda.   Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 22.11.13, 18:36   #10
Yasaklı Üye

CeMKaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Nov 2011
Konular: 945
Mesajlar: 8,660
Ettiği Teşekkür: 79431
Aldığı Teşekkür: 37485
Rep Derecesi : CeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Bitkin
Standart Cevap: Keşan Mutfağının Ünlü Yemeği | Satır Et

Canan restorantmi actin siparisler veriliyor durmadan Restorantin adresini verde gecerken ugrayalim biii Satir etten 1,5 porsiyon olsun pisene kadar yetisirim. Ellerine saglik cok güzel görünüyor.
CeMKaN isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz CeMKaN'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
buz dolabında, dana eti, karabiber, kekik, kesme, keşan, krkik, kuzu eti, kıyma, maydanoz, meşe, mufağının, satır, tahtası, tel ızgara, trakya, trakya kıvırcık kuzusu


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


İlgili Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Carrie Vielle | Amerikalı Ressam Canan Yabancı Ressamların Biyografileri 21 18.10.16 16:46
Yeşil Domates Yemeği Tarifi (Çoban Yemeği) Basakca Sebze Yemekleri 2 27.09.14 14:44
Edirne Mutfağının Çok Eski Bir Yemeği | Zırva Basakca Et Yemekleri 10 25.01.13 02:09
Bahar'ın Sayfası Bahar Benim Bölümüm | Yazarlarımız 32 26.02.11 16:00
Türk Mutfağının Tarihsel Gelişimi Umutgüneşi Diğer Yemekler 1 02.12.09 00:13


WEZ Format +3. Şuan Saat: 03:41.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright ©2000 - 2019 www.forumgercek.com
Protected by CBACK.de CrackerTracker
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.
Page Rank Icon
Bumerang - Yazarkafe
McAfee Site Denetleme
Norton Site Denetleme
www.forumgercek.com Creative Commons Alıntı-Lisansı Devam Ettirme 3.0 Unported Lisansı ile lisanslanmıştır.