25.01.2009, 01:26 | #1 |
Çevrimdışı
|
Tekirdağ Köftesi
TEKİRDAĞ KÖFTESİ Tekirdağ köftesi 70 yıllardan sonra Tekirdağ adıyla anılır olmuştur.Ondan evvel Hayrabolu dan göç etmiş hacıköy lü denilen iki kardeş yapardı. Lezzetli olduğu kadar da ünlü idi. Daha sonraları bir tat kardeşler yapmaya başladı. Özcan ve kardeşi de Tekirdağ köftesi adı altında topladı.Bu gün Tekirdağ girişinden çıkışına kadar sahilde köfteciler vardır .Yolunuz düşerse sakın ola ki sahilde değil, Şehrin içerisine girip merkezde, adını saydığım köfteciler de yenmelidir. Şehir merkezindeki adını saydığım köfteciler sahile inmemişlerdir. Burada şu anlaşılıyor. Sahildekiler gelip geçen yolculara. Şehrin merkezindekiler de asıl Tekirdağ’da yaşayanlara köfte yapıyor. Tekirdağ da yaşayanlar sahilde inip köfte yemezler. bugün için de böylece iki farklı lezzet ortaya çıkar. Tekirdağ köftesinin özelliği Trakya etinin lezzetinden kaynaklanır. Süt danasının döşünden yapılır.ilk önce ekmek ,soğan ve sarımsakla çekilir. Baharatla yoğrulup tekrar çekilir .İrmik ilave edilip yoğrulur ve bir gece bekletilir.ertesi gün pişirilir.Ortaya hazmı kolay leziz mi, leziz bir köfte çıkar. 1960 yılında babamın görevi gereği Tekirdağ’a geldik. Bir yıl sonra ben İstanbul’a geldim.Onlar 1970 yılına kadar kaldılar.Babamla bazen söz konusu köftecilere giderdik.Biliyormusunuz sıkı durun, bir oturuşta 150 köfte yerdik baba, oğul.İşte samimi bir itiraf o kadar lezzetliydi. Fiyatımı beş kuruştu tanesi.Yanında acı biber salçası,yoğurt veya ayran.benim için en güzel sunumu yörenin ızgara edilmiş acı biber birlikteliğiydi..Ayrıca piyaz ve Kemalpaşa tatlısı veya sütlaç da işin ayrı bir boyutuydu...İşte Tekirdağ köftecilerinin menüsü .Bu gün ızgarayı yakıp misafirlerime ikram ettim sanırım beğenmişlerdir.Tavsiye ederim sizde yapın. Malzemeler Afiyet Olsun
Konu LoDoS tarafından (03.04.2010 Saat 17:04 ) değiştirilmiştir.. |
25.01.2009, 01:27 | #2 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Tekirdağ Köftesi
TRAKYA'NIN EN TATLI KÖFTESİ
'Hem Heredot'un anlattıkları, hem de arkeolojik kazılar bölgede en eski yemek bilgilerinin İsa'dan 12-13 yüzyıl önce yaşamış olan Traklar'a ait olduğunu ortaya koyuyor. Bir Traklı öldüğünde yedi gün, yedi gece tören yapılırmış, törenler sırasında şölenler düzenlenir, bu şölenlerin en önemli bölümünü de ziyafetler oluştururdu.' Daha önceki bir yazımda Türkiye Yerel Mutfağı'nın en büyük dostlarından biri olarak ilan ettiğim Nilhan Aras, Metro Gastro Dergisi'nin son sayısında 'Yörelerimizden' köşesini Tekirdağ'a ayırmış. Aras bizce en doğru yöntemi seçiyor; incelenen mutfağın önce tarihsel geçmişine bakıyor sonra da 'sözlü tarih çalışması yaparak' doğru bilgileri yakalıyor. Arkeolog Mehmet Akif Işın'dan alınan bilgiler önemli: Hayrabolu ilçesindeki Hacılı Tekhöyük Tümülüsü'nde gördük; tümülüsün içinde bir ziyafet çukuru vardı. İçinde bulduğumuz yanmış kemikleri tahlil ettirdik. Keçi, koyun, dana ve tavuk kemikleriydi. Ayrıca çok miktarda kadeh parçaları ile şarap testisi kırıkları da çıktı. Bu ölü ziyafetleri ateş yakılan törenlerdi; çünkü birkaç kazıda ateş kalıntıları bulduk. Çok sayıda beyaz midye de bulduk.' Daha yakın yüzyıllarda Türkiye'nin bir çok yerinde olduğu gibi Tekirdağ'ın kaderini de göçler belirlemiş. Önce doğudan batıya, ardından da batıdan doğuya geçen onbinlerce insanın yaşama biçiminde de göçler etkili olmuş. 1669'da 'Cennet Bağı' denilen Tekirdağ'a gelen Evliya Çelebi, mutfağı ve ürünleri pek güzel övmüş, 'Deve dişi gibi buğdayı olur. Ayvası, armudu, lal vişnesi dünyada yoktur. Bademli baklavası, karanfilli vişnabı (Vişne hoşafı) meşhurdur. Bugün Tekirdağ denilince akla önce köftesi geliyor. Tekirdağ'dan geçerken zaten köfte tabelasından neredeyse şehri göremiyorsunuz. Nilhan Aras da yazısına ünlü köftenin öyküsünü almış: Tekirdağ köftesi, namı diğer tat köftesi ya da Hacıköylü köftesinin geçmişi aslında çok da eski değil. Hayrabolu'nun Alacaoğlu Köyü'nden Tekirdağ'a gelen Hüseyin Ağa yapar bu köfteyi ilk kez. Ama bu lezzetin çevrede fark edilmesini sağlayanlar başkalarıdır. Köfteciliği Hüseyin Ağa'dan öğrenen Hacıköylü Hüseyin Bey ve oğulları. Köfteye Hacıköylü köftesi derler. Bir dükkan açıp üretim ve satış yaparlar. Ancak torunlar işi yürütmeyi beceremez Kısa bir süre sonra da, 1970'lerin hemen başında Özcan kardeşler duruma el koyar ve köfteye Tekirdağ Köftesi deyip onu şehirlerarası bir üne kavuşturur, Türk mutfağına kazandırır. Peki ünlü Tekirdağ Köftesi nasıl yapılacak? Bu sorunun cevabını 54 yaşında olan ve 43 yıldır köfte yoğuran Apti Özcan Usta veriyor: 'Sığır ve dananın döş, but ve ön kol eti kullanılmalı. Bütün olarak alınan et sinirinden ayıklanır. Ekmek, soğan ve az miktarda sarımsak etle birlikte çekilir. Karışım, kimyon ve karabiber eklenip yoğurulur ve yeniden çekilir. Hemen ardından bir kez daha yoğurulur ve yeniden çekilir. Bu halde bir gece boyunca buzhanede dinlendirilir. Ertesi gün çok az yağ kullanılarak ince bir rulo formu verilir. Bu ızgara köftedir. Rulo şeklinde olmasının nedeni ise pişme sırasında ızgarada hepsini birden kolayca çevirebilmektir. Tekirdağ köftesinin en önemli özelliği dinlendiği için hazımsızlık yapmaması. Ayrıca içinde sanıldığı gibi kuyruk yağı olmadığından oldukça hafif. Ustalar görece yakıcı özelliği nedeniyle Eskişehir'in kalın tuzunu kullanmayı yeğliyorlarmış. Bir tane Metro Gastro edinebilirseniz, peynir helvasından, balık yemeklerine, kaz böreğinden, sini mantısına, lorlu biberden, mercimek dolmasına, lahana aşındahn, ciğer sarmaya kadar Tekirdağ'ın ve giderek tüm Trakya'nın yemekleri hakkında bilgi sahibi olabiliyorsunuz. |
03.04.2010, 17:06 | #3 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Tekirdağ Köftesi
Ben meşhur SultanAhmet Köftecisine yakın bir yerde çalışıyordum
Devamlı olarak gidip köfte yerdik oradan gerçekten çok albenisi ve damakta tad bırakan bir lezzeti var |
5 Üyemiz LoDoS'in Mesajına Teşekkür Etti. |
08.11.2012, 13:23 | #4 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Tekirdağ Köftesi
Hiç üşenmem Tekirdağ köftesi yemek için Tekirdağ'a giderim
Aynı şekilde İzmit ve İznik'de de ünlü köfteciler var. Onlara da giderim ama Tekirdağ köftesinin lezzeti hiç birinde yok. Nerden denk geldim bu konuya, bu saattede yenmez ki |
08.11.2012, 13:42 | #5 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Tekirdağ Köftesi
Sultanahmet köftesini hiçbir köfteye değişmem. Bende hiç üşenmem sultanahmete giderim
Ben çok sevmiyorum t.dağ köftesini. |
5 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti. |
09.11.2012, 02:25 | #6 |
|
Cevap: Tekirdağ Köftesi
lastik gibi bir sey sormayin sirini kimseye soylemem.
|
2 Üyemiz 'in Mesajına Teşekkür Etti. |
09.11.2012, 07:05 | #7 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Tekirdağ Köftesi
Tekirdağ'dan bir kaç kez geçtim ama yemek hiç kısmet olmadı. Yiyen bazı arkadaşlar içinde ki hayvansal yağ oranının fazla olduğunu söylemişlerdi.
Bunu öğrendikten sonra yiyemediğime hiç üzülmedim. Yiyen arkadaşlara afiyet olsun. |
3 Üyemiz C.Doğan'in Mesajına Teşekkür Etti. |
08.02.2014, 07:54 | #8 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Tekirdağ Köftesi
Ben Avustralyadan tatile geldigimde sultanahmette tarihi koftecide arkadasim kofte ismarladi inanin midem bulandi yiyemedim benim kofteleride o yedi afiyetle sanki koftelerde bozulmus eksi bir tad vardi burda et ler cok kalitelidir hatta turkiyeye bile burden et gider ama anlamis degilim nasil bu kadar resmen kokan bir kofte etini insanlar afiyetle yer
|
buloboy'in Mesajına Teşekkür Etti |
08.02.2014, 18:59 | #9 | |
Çevrimdışı
|
Cevap: Tekirdağ Köftesi
Alıntı:
|
|
2 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti. |
08.02.2014, 20:10 | #10 |
Çevrimdışı
|
Cevap: Tekirdağ Köftesi
Tekirdağ köftesinde usta mekan neresidir ? Tekirdağ'dayım ama daha köftesinin tadına bakamadım
__________________
|
Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz |
Etiketler |
köftesi, tekirdağ |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|
Önemli Uyarı | |
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz. |