Merhabalar
Forum Gerçek üyesi değilsiniz ya da Üye Girişi yapmamışsınız.
Sitemizden tam olarak yararlanabilmek için;
Lütfen Buraya tıklayarak üye olunuz.
Forum Gerçek

Forumları Okundu Kabul Et Bugünkü MesajlarYazdığım Cevaplar Açtığım Konular Kim Nerede
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > Köfteler


Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Eski 25.01.09, 01:26   #1
Müdavim

Kartal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Jan 2009
Konular: 1439
Mesajlar: 5,976
Ettiği Teşekkür: 19940
Aldığı Teşekkür: 26225
Rep Derecesi : Kartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Tekirdağ Köftesi

TEKİRDAĞ KÖFTESİ






Tekirdağ köftesi 70 yıllardan sonra Tekirdağ adıyla anılır olmuştur.Ondan evvel Hayrabolu dan göç etmiş hacıköy lü denilen iki kardeş yapardı. Lezzetli olduğu kadar da ünlü idi. Daha sonraları bir tat kardeşler yapmaya başladı.

Özcan ve kardeşi de Tekirdağ köftesi adı altında topladı.Bu gün Tekirdağ girişinden çıkışına kadar sahilde köfteciler vardır .Yolunuz düşerse sakın ola ki sahilde değil, Şehrin içerisine girip merkezde, adını saydığım köfteciler de yenmelidir. Şehir merkezindeki adını saydığım köfteciler sahile inmemişlerdir. Burada şu anlaşılıyor. Sahildekiler gelip geçen yolculara. Şehrin merkezindekiler de asıl Tekirdağ’da yaşayanlara köfte yapıyor. Tekirdağ da yaşayanlar sahilde inip köfte yemezler. bugün için de böylece iki farklı lezzet ortaya çıkar. Tekirdağ köftesinin özelliği Trakya etinin lezzetinden kaynaklanır. Süt danasının döşünden yapılır.ilk önce ekmek ,soğan ve sarımsakla çekilir.

Baharatla yoğrulup tekrar çekilir .İrmik ilave edilip yoğrulur ve bir gece bekletilir.ertesi gün pişirilir.Ortaya hazmı kolay leziz mi, leziz bir köfte çıkar.

1960 yılında babamın görevi gereği Tekirdağ’a geldik. Bir yıl sonra ben İstanbul’a geldim.Onlar 1970 yılına kadar kaldılar.Babamla bazen söz konusu köftecilere giderdik.Biliyormusunuz sıkı durun, bir oturuşta 150 köfte yerdik baba, oğul.İşte samimi bir itiraf o kadar lezzetliydi. Fiyatımı beş kuruştu tanesi.Yanında acı biber salçası,yoğurt veya ayran.benim için en güzel sunumu yörenin ızgara edilmiş acı biber birlikteliğiydi..Ayrıca piyaz ve Kemalpaşa tatlısı veya sütlaç da işin ayrı bir boyutuydu...İşte Tekirdağ köftecilerinin menüsü .Bu gün ızgarayı yakıp misafirlerime ikram ettim sanırım beğenmişlerdir.Tavsiye ederim sizde yapın.


Malzemeler

  • Kıyma................ 500 Gr
  • Bayat Ekmek.... 50 GR
  • İrmik.................. 2 Çorba Kaşığı
  • Soğan................. 1 Adet
  • Sarımsak........... 1 Diş
  • Kimyon.............. 1 Tatlı Kaşığı
  • Tuz..................... 1 Tatlı Kaşığı
  • Karabiber.......... 1 Tatlı Kaşığı
  • Pul Biber............ 1 Tatlı Kaşığı
  • Karbonat........... 1 Çay Kaşığı



Piyaz için
  • Kuru Fasulye...... 200 Gr
  • Soğan.................. 1 Adet
  • Taze Soğan........ 1 Demet
  • Maydanoz.......... 1 Demet
  • Yumurta............ 2 Adet
  • Sivri Biber......... 3 Adet
  • Sumak............... 1 Yemek Kaşığı
  • Pul Biber........... 1 Yemek Kaşığı
  • Zeytinyağı........ 1 Çay Bardağı
  • Sirke.................. 1 Çay Bardağı


Hazırlanışı

Kıyma geniş bir kaba koyulur.Soğan , sarımsak ve bayat ekmek rendelenir.
Baharatlar, irmik ve karbonat ilave edilerek hep birlikte yoğrulur.Bir gece buzdolabında bekletilir.
Daha sonra parmak şeklinde köfteler hazırlanır.
Arzuya göre mangalda yada fırında pişirilir.

Fasulye bir gece öncesinden tuzlu suda bir gece bekletilir.Daha sonra haşlanır ve süzülür.
Piyazlık doğranmış soğan tuz ile ovulur ve yıkanır.Taze soğanlar yeşil kısımlarıyla birlikte ince ince kıyılır.
Yumurtalar katı olacak şekilde haşlanır.Maydanoz ayıklanır ve ince kıyılır.Bütün malzeme geniş bir kapta karıştırılır.
Üzerine dilimlenmiş yumurtalar dizilir.

Pişen Tekirdağ köftelerinin yanına bir kaşık biber salçası koymayı unutmayın.Piyaz ile birlikte servis yapın
Afiyet Olsun




Konu LoDoS tarafından (03.04.10 Saat 17:04 ) değiştirilmiştir..
Kartal isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
13 Üyemiz Kartal'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.01.09, 01:27   #2
Müdavim

Kartal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Jan 2009
Konular: 1439
Mesajlar: 5,976
Ettiği Teşekkür: 19940
Aldığı Teşekkür: 26225
Rep Derecesi : Kartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Tekirdağ Köftesi

TRAKYA'NIN EN TATLI KÖFTESİ


'Hem Heredot'un anlattıkları, hem de arkeolojik kazılar bölgede en eski yemek bilgilerinin İsa'dan 12-13 yüzyıl önce yaşamış olan Traklar'a ait olduğunu ortaya koyuyor. Bir Traklı öldüğünde yedi gün, yedi gece tören yapılırmış, törenler sırasında şölenler düzenlenir, bu şölenlerin en önemli bölümünü de ziyafetler oluştururdu.'

Daha önceki bir yazımda Türkiye Yerel Mutfağı'nın en büyük dostlarından biri olarak ilan ettiğim Nilhan Aras, Metro Gastro Dergisi'nin son sayısında 'Yörelerimizden' köşesini Tekirdağ'a ayırmış. Aras bizce en doğru yöntemi seçiyor; incelenen mutfağın önce tarihsel geçmişine bakıyor sonra da 'sözlü tarih çalışması yaparak' doğru bilgileri yakalıyor. Arkeolog Mehmet Akif Işın'dan alınan bilgiler önemli: Hayrabolu ilçesindeki Hacılı Tekhöyük Tümülüsü'nde gördük; tümülüsün içinde bir ziyafet çukuru vardı. İçinde bulduğumuz yanmış kemikleri tahlil ettirdik. Keçi, koyun, dana ve tavuk kemikleriydi. Ayrıca çok miktarda kadeh parçaları ile şarap testisi kırıkları da çıktı. Bu ölü ziyafetleri ateş yakılan törenlerdi; çünkü birkaç kazıda ateş kalıntıları bulduk. Çok sayıda beyaz midye de bulduk.'

Daha yakın yüzyıllarda Türkiye'nin bir çok yerinde olduğu gibi Tekirdağ'ın kaderini de göçler belirlemiş. Önce doğudan batıya, ardından da batıdan doğuya geçen onbinlerce insanın yaşama biçiminde de göçler etkili olmuş. 1669'da 'Cennet Bağı' denilen Tekirdağ'a gelen Evliya Çelebi, mutfağı ve ürünleri pek güzel övmüş, 'Deve dişi gibi buğdayı olur. Ayvası, armudu, lal vişnesi dünyada yoktur. Bademli baklavası, karanfilli vişnabı (Vişne hoşafı) meşhurdur.

Bugün Tekirdağ denilince akla önce köftesi geliyor. Tekirdağ'dan geçerken zaten köfte tabelasından neredeyse şehri göremiyorsunuz. Nilhan Aras da yazısına ünlü köftenin öyküsünü almış: Tekirdağ köftesi, namı diğer tat köftesi ya da Hacıköylü köftesinin geçmişi aslında çok da eski değil. Hayrabolu'nun Alacaoğlu Köyü'nden Tekirdağ'a gelen Hüseyin Ağa yapar bu köfteyi ilk kez. Ama bu lezzetin çevrede fark edilmesini sağlayanlar başkalarıdır. Köfteciliği Hüseyin Ağa'dan öğrenen Hacıköylü Hüseyin Bey ve oğulları. Köfteye Hacıköylü köftesi derler. Bir dükkan açıp üretim ve satış yaparlar. Ancak torunlar işi yürütmeyi beceremez Kısa bir süre sonra da, 1970'lerin hemen başında Özcan kardeşler duruma el koyar ve köfteye Tekirdağ Köftesi deyip onu şehirlerarası bir üne kavuşturur, Türk mutfağına kazandırır.

Peki ünlü Tekirdağ Köftesi nasıl yapılacak? Bu sorunun cevabını 54 yaşında olan ve 43 yıldır köfte yoğuran Apti Özcan Usta veriyor: 'Sığır ve dananın döş, but ve ön kol eti kullanılmalı. Bütün olarak alınan et sinirinden ayıklanır. Ekmek, soğan ve az miktarda sarımsak etle birlikte çekilir. Karışım, kimyon ve karabiber eklenip yoğurulur ve yeniden çekilir. Hemen ardından bir kez daha yoğurulur ve yeniden çekilir. Bu halde bir gece boyunca buzhanede dinlendirilir. Ertesi gün çok az yağ kullanılarak ince bir rulo formu verilir. Bu ızgara köftedir. Rulo şeklinde olmasının nedeni ise pişme sırasında ızgarada hepsini birden kolayca çevirebilmektir.

Tekirdağ köftesinin en önemli özelliği dinlendiği için hazımsızlık yapmaması. Ayrıca içinde sanıldığı gibi kuyruk yağı olmadığından oldukça hafif. Ustalar görece yakıcı özelliği nedeniyle Eskişehir'in kalın tuzunu kullanmayı yeğliyorlarmış.

Bir tane Metro Gastro edinebilirseniz, peynir helvasından, balık yemeklerine, kaz böreğinden, sini mantısına, lorlu biberden, mercimek dolmasına, lahana aşındahn, ciğer sarmaya kadar Tekirdağ'ın ve giderek tüm Trakya'nın yemekleri hakkında bilgi sahibi olabiliyorsunuz.
Kartal isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Kartal'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 03.04.10, 17:06   #3
Uzman Üye

LoDoS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Sep 2009
Konular: 361
Mesajlar: 1,842
Ettiği Teşekkür: 3086
Aldığı Teşekkür: 6176
Rep Derecesi : LoDoS muhteşem bir gelişmedeLoDoS muhteşem bir gelişmedeLoDoS muhteşem bir gelişmedeLoDoS muhteşem bir gelişmedeLoDoS muhteşem bir gelişmedeLoDoS muhteşem bir gelişmedeLoDoS muhteşem bir gelişmedeLoDoS muhteşem bir gelişmedeLoDoS muhteşem bir gelişmedeLoDoS muhteşem bir gelişmedeLoDoS muhteşem bir gelişmede
Ruh Halim: none
LoDoS - İCQ üzeri Mesaj gönder LoDoS - MSN üzeri Mesaj gönder LoDoS isimli Üyeye Skype üzeri Mesaj gönder
Standart Cevap: Tekirdağ Köftesi

Ben meşhur SultanAhmet Köftecisine yakın bir yerde çalışıyordum
Devamlı olarak gidip köfte yerdik oradan gerçekten çok albenisi ve damakta tad bırakan bir lezzeti var
__________________
LoDoS isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz LoDoS'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 08.11.12, 12:23   #4
Dönersen Islık Çal..

Sevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Feb 2012
Konular: 808
Mesajlar: 6,576
Ettiği Teşekkür: 29939
Aldığı Teşekkür: 35280
Rep Derecesi : Sevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Melek Gibi
Standart Cevap: Tekirdağ Köftesi

Hiç üşenmem Tekirdağ köftesi yemek için Tekirdağ'a giderim
Aynı şekilde İzmit ve İznik'de de ünlü köfteciler var. Onlara da giderim ama Tekirdağ köftesinin lezzeti hiç birinde yok.

Nerden denk geldim bu konuya, bu saattede yenmez ki
Sevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Sevda'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 08.11.12, 12:42   #5
Yorgun Mod

Ekin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Dec 2011
Konular: 1198
Mesajlar: 9,574
Ettiği Teşekkür: 32649
Aldığı Teşekkür: 43399
Rep Derecesi : Ekin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Tekirdağ Köftesi

Sultanahmet köftesini hiçbir köfteye değişmem. Bende hiç üşenmem sultanahmete giderim

Ben çok sevmiyorum t.dağ köftesini.
__________________



Ekin isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 09.11.12, 01:25   #6
Arslankral
Ziyaretçi
Arslankral - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Konular:
Mesajlar: n/a
Rep Derecesi :
Ruh Halim:
Standart Cevap: Tekirdağ Köftesi

lastik gibi bir sey sormayin sirini kimseye soylemem.
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz 'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 09.11.12, 06:05   #7
Uzman Üye

C.Doğan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Sep 2012
Konular: 95
Mesajlar: 1,256
Ettiği Teşekkür: 29025
Aldığı Teşekkür: 5815
Rep Derecesi : C.Doğan has a spectacular aura aboutC.Doğan has a spectacular aura aboutC.Doğan has a spectacular aura aboutC.Doğan has a spectacular aura aboutC.Doğan has a spectacular aura aboutC.Doğan has a spectacular aura aboutC.Doğan has a spectacular aura aboutC.Doğan has a spectacular aura aboutC.Doğan has a spectacular aura aboutC.Doğan has a spectacular aura aboutC.Doğan has a spectacular aura about
Ruh Halim: Cok Yorgun
Standart Cevap: Tekirdağ Köftesi

Tekirdağ'dan bir kaç kez geçtim ama yemek hiç kısmet olmadı. Yiyen bazı arkadaşlar içinde ki hayvansal yağ oranının fazla olduğunu söylemişlerdi.
Bunu öğrendikten sonra yiyemediğime hiç üzülmedim. Yiyen arkadaşlara afiyet olsun.
__________________
C.Doğan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz C.Doğan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 08.02.14, 06:54   #8
Yeni Üye
buloboy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: May 2012
Yaş: 55
Konular: 0
Mesajlar: 1
Ettiği Teşekkür: 0
Aldığı Teşekkür: 1
Rep Derecesi : buloboy kendisini henüz tanıyamadık
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Tekirdağ Köftesi

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi £kin Mesajı göster
Sultanahmet köftesini hiçbir köfteye değişmem. Bende hiç üşenmem sultanahmete giderim

Ben çok sevmiyorum t.dağ köftesini.
Ben Avustralyadan tatile geldigimde sultanahmette tarihi koftecide arkadasim kofte ismarladi inanin midem bulandi yiyemedim benim kofteleride o yedi afiyetle sanki koftelerde bozulmus eksi bir tad vardi burda et ler cok kalitelidir hatta turkiyeye bile burden et gider ama anlamis degilim nasil bu kadar resmen kokan bir kofte etini insanlar afiyetle yer
__________________
buloboy isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
buloboy'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 08.02.14, 17:59   #9
Yorgun Mod

Ekin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Dec 2011
Konular: 1198
Mesajlar: 9,574
Ettiği Teşekkür: 32649
Aldığı Teşekkür: 43399
Rep Derecesi : Ekin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardırEkin şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Tekirdağ Köftesi

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi buloboy Mesajı göster
Ben Avustralyadan tatile geldigimde sultanahmette tarihi koftecide arkadasim kofte ismarladi inanin midem bulandi yiyemedim benim kofteleride o yedi afiyetle sanki koftelerde bozulmus eksi bir tad vardi burda et ler cok kalitelidir hatta turkiyeye bile burden et gider ama anlamis degilim nasil bu kadar resmen kokan bir kofte etini insanlar afiyetle yer
Yediğin yere bağlı. Benim yediğim yerde hiç sıkıntı olmadı. sürüm çok fazla hatta kuyruk oluyor. Hep yabancı dolu. Hiç kimsede bir sıkıntı görmedim. Selim ustanın yerine gidiyorum ben.
__________________



Ekin isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 08.02.14, 19:10   #10
KirLiBeYaZkeDi ... =)

Çağla - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Feb 2014
Konular: 55
Mesajlar: 986
Ettiği Teşekkür: 2908
Aldığı Teşekkür: 4290
Rep Derecesi : Çağla has a spectacular aura aboutÇağla has a spectacular aura aboutÇağla has a spectacular aura aboutÇağla has a spectacular aura aboutÇağla has a spectacular aura aboutÇağla has a spectacular aura aboutÇağla has a spectacular aura aboutÇağla has a spectacular aura aboutÇağla has a spectacular aura aboutÇağla has a spectacular aura aboutÇağla has a spectacular aura about
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Tekirdağ Köftesi

Tekirdağ köftesinde usta mekan neresidir ? Tekirdağ'dayım ama daha köftesinin tadına bakamadım
__________________


"İnsanlar arkanızdan
konuşuyorsa


Onlardan öndesiniz
demektir."


Çağla isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
köftesi, tekirdağ


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


İlgili Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Köftesi, Rakısı ve Kirazı Meşhur İlimiz | Tekirdağ Ekin Marmara 86 24.05.16 21:21
Tüm Ülkelerin Elçilik, Konsolosluk, İletişim Bilgileri- Alfabetik Sıralı Kartal Bir Adımda Dünya Turu 3 19.12.15 02:42
Namık Kemal Evi Müzesi | Tekirdağ Anıl Müzeler 14 06.11.15 20:40
Türkiye'nin İl İl Gezilecek Yerler ve İllerin Meşhurları Smyrna Buram Buram Türkiye'm 6 23.02.12 14:20


WEZ Format +3. Şuan Saat: 01:52.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright ©2000 - 2019 www.forumgercek.com
Protected by CBACK.de CrackerTracker
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.
Page Rank Icon
Bumerang - Yazarkafe
McAfee Site Denetleme
Norton Site Denetleme
www.forumgercek.com Creative Commons Alıntı-Lisansı Devam Ettirme 3.0 Unported Lisansı ile lisanslanmıştır.