Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Sağlığımız ve Hastalıklar > İnsan Sağlığı ve Hastalıklar > Kulak | Burun | Boğaz


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 24.01.2014, 01:46   #1
Çevrimdışı
Redwine
"Her Şey Güzel Oldu"

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?
Boğaz ağrısı neden olur ve nasıl tedavi edilir? Boğaz ağrısı hangi hastalıkların belirtisidir? Boğazı ağrıyan kişiler nelere dikkat etmelidir? Tüm bu soruların yanıtını Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Mehmet Erem veriyor.


Boğaz ağrısı neden olur?

Boğaz ağrısının en önemli sebebi enfeksiyonlardır. Enfeksiyondan kastettiğimiz mikrobik hastalıklardır. Bunların içinde “akut faranjitler” denilen hastalıklar vardır.

En önemli mikrop grupları, virüsler ve bakterilerdir. İkisinin tedavi yöntemleri birbirinden farklıdır. Özelliksiz virüsler, kendi kendilerine bir hafta içinde tamamen iyileşen hastalıklar iken, bakterilerde antibiyotik kullanımını gerektiren farklı bir tedavi süreci vardır.

Enfeksiyonlar haricinde birçok hastalık boğaz ağrısına sebep olabilir. Örneğin, boğazın kendi enfeksiyonu olmamasına rağmen burunlardan, sinüslerden akan ya da akciğerden kaynaklanan akıntılar boğazda tahrişe yol açarak boğaz ağrısına sebep olabilir.


Boğaz ağrısı hangi hastalıkların belirtisi olabilir?

Boğaz ağrısının en önemli sebebi kronik faranjittir. Yani mikrobik enfeksiyona bağlı olmayan hastalıklar haricinde, boğazın tahrişi sebebiyle ortaya çıkan, boğazdaki mukozanın iltihabıdır.

Bunun altında yatan sebep çok önemlidir. Çünkü hem tedavi sürecini hem de tedavinin nasıl sonuçlanacağını belirler. Kronik faranjite yol açan üç çok önemli faktör şunlardır:
  • Sigara içmek. (Sigarayı bırakmadığınız sürece tedaviden tam bir netice almak mümkün değildir.)

  • Mide özsuyunun boğaza gelerek orada kimyasal süreçte irritasyona sebep olması ve mukozada yan etkilerin ortaya çıkması. Başka yerdeki enfeksiyonun; yani burun, sinüs ya da akciğer kaynaklı enfeksiyonun boğazdan geçerken öksürük veya balgam gibi şeylerle, irritasyona sebep olması kronik faranjite yol açar.

  • Kansızlık, tiroit ve guatr gibi sistemik hastalıklar. (Bu problemler sonucu boğaz ağrısı oluşabileceği gibi boyun bölgesine yerleşen bazı irritasyonlar da boğaz ağrısına sebep olabilir.)


    Boğaz ağrısı nasıl tedavi edilir?
Özellikli bir durum yoksa, boğaz ağrısına sebep olan virüs için antiviral bir ilaç vermiyoruz. Boğaz bölgesini rahatlatacak gargara, pastil gibi lokal tedaviler uyguluyoruz. Hastanın, yiyeceğine içeceğine dikkat etmesini, su alımını yüksek tutmasını tavsiye ediyoruz.

Viral bir enkfeksiyon olduğu için, bağışıklık sistemini desteklemek açısından vitamin ve benzeri ilaçlar kullanılabilir. Çok özel durumlarda, ileride bakteriyel bir enfeksiyona dönüşmesini engellemek amacıyla koruyucu, düşük dozda geniş spektrumlu bir antibiyotik kullanıyoruz.

Bakterilerin sebep olduğu boğaz ağrısı hastalıklarında, o bakterinin tam olarak ne tür bir bakteri olduğunu tespit edersek ona yönelik bir ilaç kullanıyoruz. Genel uygulamamızda, çoğunlukla o bölgede boğaz ağrısı yapabilecek bakteriler bilindiği için, geniş spektrumlu antibiyotiklerle daha yüksek dozda uzun süreli tedavi uyguluyoruz.

Uzun süreden kasıt, 7 ila 10 gün. Bundan daha kısa sürede kesilen antibiyotiklerde, oradaki hastalık kesilmiş olsa bile, kullanılan antibiyotiğe karşı kişide direnç gelişimi başlıyor. Bu, daha sonra gelişecek enfeksiyonların tedavisinde çok önemli bir zorluk olarak karşımıza çıkıyor.


Boğaz ağrısı tedavi edilmezse ne olur?
  • Boğaz ağrısı akut bir enfeksiyona bağlı ise ve tedavi edilmezse daha ciddi, kronikleşebilecek başka enfeksiyonlara yol açar. Basit bir virüs enfeksiyonuyla başlayıp kronikleşmiş sinüzit ya da kronikleşmiş akciğer enfeksiyonlarıyla uzun yıllar mücadele edilebilir.
  • Altta yatan diğer sebepler açısından değerlendirirsek, boğaz ağrısı sistemik bir hastalığın ilk belirtisi ise çok ciddi yaşam kurtarıcı etkisi vardır. Kişi, o hastalığın diğer şikayetleri ortaya çıkana kadar zamanı kaybetmemelidir.
  • Kronikleşmiş faranjit tedavi edilmezse, hastalığın kendisi ilerlemez ama hastada bıkkınlık yaratabilir ve psikolojik sorunlar oluşabilir.

Boğazı ağrıyan kişi evde ne yapabilir?
  • Sıvı tüketimini artırmak gerekir.
  • Sigara, kirli hava gibi boğazı tahriş edici nedenlerden uzak durulmalı.
  • Tozlu ev ortamı hem alerji yönünden hem de hastalığı direkt etkileme yönünden zararlıdır.
  • Kullanılacak kumaş ve malzemelerin çok az tutulması ve onlara uygun deterjanlarla makinede yıkanması alerjiye karşı yararlı olur.
  • Boğazın irritasyonunda, evde kullanılacak gargara, sprey ve pastiller faydalıdır. Bunları mutlaka doktor gözetiminde kullanmak gerekir.
  • Tüketilen içeceğin çok sıcak ya da çok soğuk olması zararlıdır, ılık içilmelidir. Yutulması kolay olan yiyecekler; püre, pilav, makarna, lapa gibi besinler yenilmelidir.
  • Gece uyunulan ortamın çok kuru bir havaya sahip olmaması gerekir. Kalorifer peteğinin üzerine havlu konularak ya da sobanın üzerinde bir çaydanlık kaynatılarak odayı nemlendirmek mümkündür.

Boğazı tahriş olmuş biri nelere dikket etmeli?

  • Bütün kimyasal irritanlardan, yani sigara, kirli hava gibi şeylerden olabildiğince uzak durması gerekir.
  • Su yönünden zengin bir diyet yapmalı. İçeriğinde çay ve kafein bulunan içeceklerden uzak durmalı. Siyah çayın içinde bulunan tanik asit kimyasal olarak boğaz bölgesinde tahrişe sebep olur. Adaçayı ya da ıhlamuru tercih etmek gerekir.
  • Yattığı odanın çok kuru, çok soğuk ya da çok sıcak olmaması gerekir. Çok sıcak oda, enfeksiyon geçiren birinde terleme ve dolayısıyla su kaybı yaratacağı için, hastalıkla mücadelede vücudun susuz kalması istenen bir şey değildir. Boğaz enfeksiyonu burnu da etkiler ve kişilerin burunları tıkanır. Dolayısıyla ağızları açık uyurlar. Ağza giren hava bademcikleri, dili, ses tellerini, gırtlağı tahriş edebildiğinden buna bağlı olarak ikincil enfeksiyonlar oluşabilir. O nedenle özellikle gece uyunan ortamın çok soğuk olmamasına dikkat etmek gerekir.

Boğaz ağrısı hangi şikayetlerle bir arada görülür?


Boğaz bölgesindeki enfeksiyon, ateş, akıntı, balgam, öksürükle balgam çıkarılması gibi etkilerle devam eder. Muayene bulgularında kızarıklık çıkabilir.

Bademcik iltihabında o bölgede mukozadaki değişikliklikler beyazlık şeklinde görülebilir.

Tükürük salgısında artış, ileriki aşamalarda yutma zorluğu görülebilir. Bu yutma zorluğu ve boğazdaki ağrı başka yerlere de vurabilir.

Kulağa ve boyuna yansıyan ağrılar, boyun kaslarında tutulmalar olabilir. Kansızlık, tiroit, guatr gibi sistemik hastalıkların genel şikayetine benzer şikayetler ve klinik bulgular ortaya çıkar.

Bunların enflamasyonları olarak boğaz ağrıları görülebilir. Aynı zamanda çok uyuma, az uyuma, çarpıntı, terleme, soğuğa-sıcağa gelememe, kilo kaybı-alımı olabilir.


Boğazı ağrıyan kişi ne zaman doktora gitmeli?

Boğazı ağrıyan çocuk, çok küçük yaşlardaysa, şikayet edemeyip sadece ağlayabilir. Aynı zamanda ateşi yükselebilir, kulaklarını tutup kaşıyabilir ya da ellerini ağzına sokmaya çalışabilir, tükürük salgısında artış olabilir, geceleri huzursuz uyuyabilir. Tüm bunlar boğaz ağrısı belirtileri olarak düşünülüp çocuk hemen doktora götürülmelidir.

Boğaz ağrısı; kulak iltihabı, bademcik iltihabı, tükürük bezlerinin iltihabı, akut faranjit gibi çocuklarda ciddi sorunlara yol açabilecek hastalık göstergesi olabilir. Yetişkinlerde ise her boğaz ağrısı için hemen doktora koşmak gerekmez. Doktora gidilmesi gereken durumlar şunlardır:
  • Bir haftadan uzun süren ağrı
  • Ateş yükselmesi
  • Halsizlik, kollarda ve bacaklarda yorgunluk
  • Sarı-yeşil renkte balgam
  • Öksürük

Bunlara antibiyotik tedavileri ile bakterilere yönelik tedaviler uygulanması gerekir.

Boğazı ağrıyanlar nelere dikkat etmelidir?
  • Sıvı tüketiminin en üst seviyede tutulması gerekir. Yani günde 1,5-2 litre su içilmelidir. .Soğuk yiyecek ve içecek tüketilmemelidir.
  • Soğuk havalara uygun giyinmek ve terlememeye dikkat etmek gerekir.
  • Özellikle virüs enfeksiyonlarında vitamin yönünden zengin beslenmek, taze sebze ve meyve tüketmek gerekir.
  • Çok sıcak ve çok acı yiyip içmemelidir.
  • Sigara dumanından uzak durulmalıdır.
  • Çay ve kahve, içeriğinde bulunan kafein ve tanik asit sayesinde boğazın kurumasına yol açar. Bu da boğaz ağrısı tedavisinde istenmeyen bir şeydir.

Her hastalıkta olduğu gibi, boğaz ağrısı da kişiye özel belirtiler gösterir ve kişiye özel tedavi gerektirir. Bu nedenle, şikayetleriniz hakkında bir uzman doktora danışınız.

Kaynak
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Redwine'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 24.01.2014, 02:10   #2
Çevrimdışı
Gülce
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Bademciklerim alındıktan sonra boğaz ağrısından tam kurtuldum derken farenjitle tanıştım.

Antibiyotiksiz geçiremiyorum. Bol ılık su içmeye çalışırım. Su ile aram da pek iyi değildir.

Paylaşım için teşekkürler Canan.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Gülce'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 24.01.2014, 02:18   #3
Çevrimdışı
Erdy
Tam Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Boğaz ağrısı başa bela :/ Sigara içmesek neyse de içiyoruz şu mereti.
__________________
ForumGerçek Türkiye'nin Forumu
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Erdy'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 24.01.2014, 03:32   #4
Çevrimdışı
Liaaa
Geciken gözyaşı hiçbir şey çözmez...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Boğaz ağrısı tüm dirayetimi alıyor.

Turunçgil, pastil ve ıhlamuru harmanlayıp iyileşmeye çalışıyoruz..

Önemli bilgiler için teşekkürler Redwine.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Liaaa'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 24.01.2014, 03:42   #5
Çevrimdışı
Gülce
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Farenjit kolay kolay geçmiyor. @Liaaa.


O kuru gıcık öksürük daha da tahriş ediyor boğazı. Portakal gibi ekşi şeylerde tahrişe neden oluyor.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Gülce'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 24.01.2014, 09:59   #6
Çevrimdışı
Cansuyu
« Gün Batımı »

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Herkes kendinin doktoru diye boşuna dememişler..

Benim kendimce bir yöntemin var. Boğazımda hafif bir ağrı hissettiğimde hemen kaşık kaşık pekmez yediğim zaman yok oluyor..

Buda benim ilacım..

Bilgiler için teşekkürler @ Redwine
__________________
“Gittin mi büyük gideceksin!
Ayrılık bile gurur duyacak seninle..



  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Cansuyu'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 24.01.2014, 10:46   #7
Çevrimdışı
Slower
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Benim sürekli ağrırdı boğazım.

Bunun kesin çözümü o bademcik denen geri zekalı organı oradan söktürüp atmak.

Yazın aldırdım ben o günden bu yana hiç boğaz ağrısı çekmem..
__________________
Biz Aşkı Bu Vatana Canını Verenlerden Öğrendik...
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Slower'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 23.04.2014, 12:29   #8
Çevrimdışı
Duayen
Huysuz ve Tatlı Kadın

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Günlerdir boğaz ağrısı çekiyorum, geçer diye bekledim geçmedi.
Kızımında öksürüğü vardı, onu doktora götürdüm faranjit olduğunu söyledi doktor.
Bu gün aklıma geldi, bizim forumda yok yoktur, mutlaka boğaz ağrısıyla alakalıda paylaşım olmuştur diye düşündüm ve baktım, bu güzel bilgileri buldum..

Sanırım bende faranjit oldum

Bu güzel bilgiler için teşekkürler @Çitlembik
__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Duayen'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 23.04.2014, 13:00   #9
Çevrimdışı
Gülce
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Duayen Mesajı göster
Günlerdir boğaz ağrısı çekiyorum, geçer diye bekledim geçmedi.
Kızımında öksürüğü vardı, onu doktora götürdüm faranjit olduğunu söyledi doktor.
Bu gün aklıma geldi, bizim forumda yok yoktur, mutlaka boğaz ağrısıyla alakalıda paylaşım olmuştur diye düşündüm ve baktım, bu güzel bilgileri buldum..

Sanırım bende faranjit oldum

Bu güzel bilgiler için teşekkürler @Çitlembik
Bol ılık su kesinlikle sıcak ve soğuk yasak.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Gülce'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 23.04.2014, 13:05   #10
Çevrimdışı
Duayen
Huysuz ve Tatlı Kadın

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Gülce Mesajı göster
Bol ılık su kesinlikle sıcak ve soğuk yasak.
Doktorda aynı şeyi söyledi kızıma,dikkat ediyorum Gülcem sağolasın
__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Duayen'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
ağrısı, boğaz, geçer, gerekir, nasıl


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 21:21.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.