Merhabalar
Forum Gerçek üyesi değilsiniz ya da Üye Girişi yapmamışsınız.
Sitemizden tam olarak yararlanabilmek için;
Lütfen Buraya tıklayarak üye olunuz.
Forum Gerçek

Forumları Okundu Kabul Et Bugünkü MesajlarYazdığım Cevaplar Açtığım Konular Kim Nerede
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > Makarna | Pilav


Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Eski 08.12.13, 23:06   #1
Çiçekci kız

Canan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2011
Konular: 7775
Mesajlar: 29,063
Ettiği Teşekkür: 107269
Aldığı Teşekkür: 155242
Rep Derecesi : Canan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Firik Pilavı | Gazi Antep Yöresi Yemeği






Yeşilken toplanan buğdayın kavrulmasıyla elde edilen firik, bu lezzetli pilavın başkahramanı. Antep mutfağının bu özel ürününü, büyük marketlerde veya yöresel ürün satan dükkanlarda bulabilirsiniz.


Hazırlama süresi : 15 dk
Pişme süresi : 35 dk
6 kişilik


  • 2 Su Bardağı Firik
  • Su Bardağı Bulgur
  • 1 Adet Kuru Soğan
  • 1 Kase Kuşbaşı Kuzu Eti
  • 3 Çorba Kaşığı Tereyağı
  • 1 Çorba Kaşığı Biber Salçası
  • 2 Çay Kaşığı Tuz
  • 2 Çay Kaşığı Kırmızı Pul Biber
  • 1 Çay Kaşığı Karabiber
  • 5 Su Bardağı Su



Tereyağını eritin. Kuşbaşı (hatta daha küçük doğranmış) kuzu etini ekleyip kavurun. Soğanı yemeklik doğrayıp ekleyin. Et iyice pişince biber salçasını, suyu ve tuzu ilave edin. Su kaynayınca iyice yıkayıp süzdüğümüz firik ve bulguru katıp pilav suyunu çekene kadar pişirin. Demlenmeye bırakın.
Ilıkken servis edin.
Kaynak
FİRİK (FİRİK BULGURU)





Bulgur çeşitlerinin yapımı itibariyle en ilginci, belkide bulgurun atası diyebileceğimiz firik bulgurudur. Firik bulgurunun Doğu Akdeniz ve Güneydoğu'nun seçkin yemekleri arasına girmesini sağlayan ise tarladan başlayıp mutfakta son bulan ilginç yolculuğunda gizlidir.


Firik Bulguru (Buğday firiği) Nasıl Yapılır?

Yörelere özgü çeşitli yöntemleri var fakat temel prensip yeşil buğday başakları ile ateş ve dumanı bir araya getirmektir. Mayıs ayı başlarında olgunlaşmış fakat hala yeşil olan buğday başakları oraklarla biçilir ve desteler şeklinde bağlanır.

Kendi firiğimi bizzat ellerimle ben yapacağım/üteceğim diyenler için bu desteleri doğrudan ateşe vererek firik yapmak ta mümkün. Fakat dikkatli olmak ve işin püf noktalarını bilmek gerek çünkü buğday yaş olsada kolayca tutuşuverir.

Bir Başka Yöntem

Toprakta özel olarak hazırlanmış derin bir çukura, destelerin başları çukurun ortasına, dalları çukurun dış kısmına gelecek şekilde üst üste desteler istiflenir. Bunların üzeri kuru çalı çırpı ile beslenip tutuşturulur. Altta is ve dumana maruz kalan sütlü buğday başakları kurumuş ve sertleşmiştir. Destelerden alınan buğday başakları büyük kalburlarda öfelenerek tanelenir ve savrulur. Başakları içinden dökülen buğday taneleri yeşildir.
Kaynak
__________________
Canan Şu Anda Forumda.   Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 09.12.13, 09:16   #2
...> Ata'm İzindeyiz <...

Türkü - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Oct 2011
Konular: 16
Mesajlar: 3,171
Ettiği Teşekkür: 30370
Aldığı Teşekkür: 18726
Rep Derecesi : Türkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmedeTürkü muhteşem bir gelişmede
Ruh Halim: Keyifli
Standart Cevap: Firik Pilavı | Gazi Antep Yöresi Yemeği

Kuzu eti yerine dana eti olursa yerim. Antep mutfağı genelde çok lezzetli oluyor.

Teşekkürler Canan.
__________________
Türkü isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Türkü'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 09.12.13, 09:33   #3
« Gün Batımı »

Cansuyu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2013
Konular: 1857
Mesajlar: 6,257
Ettiği Teşekkür: 18577
Aldığı Teşekkür: 30872
Rep Derecesi : Cansuyu şöhret ötesinde bir itibarı vardırCansuyu şöhret ötesinde bir itibarı vardırCansuyu şöhret ötesinde bir itibarı vardırCansuyu şöhret ötesinde bir itibarı vardırCansuyu şöhret ötesinde bir itibarı vardırCansuyu şöhret ötesinde bir itibarı vardırCansuyu şöhret ötesinde bir itibarı vardırCansuyu şöhret ötesinde bir itibarı vardırCansuyu şöhret ötesinde bir itibarı vardırCansuyu şöhret ötesinde bir itibarı vardırCansuyu şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Neseli
Standart Cevap: Firik Pilavı | Gazi Antep Yöresi Yemeği

Bende pirinç pilavı yerine herzaman bulgur tercihimdir.

Değişik bir lezzet ve tat..


Teşekkürler @Canan
__________________
“Gittin mi büyük gideceksin!
Ayrılık bile gurur duyacak seninle..
”


Cansuyu isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cansuyu'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
antep, firik, gazi, pilavı, yemeği, yöresi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


İlgili Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ayıkla Pirincin Taşını, Hemen Ateşe Sür Pilavını | Pilavlar Rukia Makarna | Pilav 48 04.11.16 20:34
Firik Pilavı | Ş.Urfa Yöresinden saya35 Makarna | Pilav 3 28.12.14 03:25
Antep Fıstığının Sağlığa Yararları LaLe Alternatif Tıp 6 15.01.14 11:22
Bahar'ın Sayfası Bahar Benim Bölümüm | Yazarlarımız 32 26.02.11 16:00


WEZ Format +3. Şuan Saat: 04:42.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright ©2000 - 2019 www.forumgercek.com
Protected by CBACK.de CrackerTracker
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.
Page Rank Icon
Bumerang - Yazarkafe
McAfee Site Denetleme
Norton Site Denetleme
www.forumgercek.com Creative Commons Alıntı-Lisansı Devam Ettirme 3.0 Unported Lisansı ile lisanslanmıştır.