Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > Mezeler | Soslar


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 25.04.2018, 23:06   #1
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart ReaL Usulü Kırmızı Biberli Fava Bakla Tarifi ve Baklanın Sağlığa Yararları

Real Usulü Kırmızı Biberli Fava Bakla Tarifi ve
Baklanın Sağlığa Yararları



Arkadaşlar mezemizin adı Fava.


Ülkemizin her bölgesinde çoğu kişi bilir. Özellikle Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde bilmeyeni döverler.

Kısaca baklayı tanıyalım: Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde tarla ve bahçelerde yetişir. Mayıs ve Haziran aylarında meyve vermektedir. Taze fasulye görünümündedir ve içinde tohumları vardır. 30 – 50 cm. büyüklüğündedir. Akdeniz mutfağında kendisine yer bulan bakla yemek olarak tüketilebileceği gibi meze (fava) olarak hazırlanarak da tüketilebilmektedir.

İçkili ve özellike balık restorantlarının baş mezesidir. Özellikle kırmızı et tüketmesi tavsiye edilmeyen kişiler tarafından protein açısından zengin olması bu açığın kapatılmasında etkili bir besin öğesidir. Şeker hastalarının kontrollü olarak tüketmesi ve hekimlerine danışmaları tavsiye edilmektedir. Sebzelerin kanser risklerini azalttığı uzmanlar tarafından sık sık dile getirilmektedir.

Yine bakla da kanser ile mücadelede etkili rol oynayan sebzeler arasında yer almaktadır. Kanser hücrelerinin oluşmasının önüne geçmekte ve kanser ile mücadelede bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bakla çok zengin mineral ve bileşenlerin yanında A, B, C ve B2 vitaminleri açısından zengindir.





Hazırlama süresi: 2 dakika
Yapılış süresi: 20 dakika
Yapım zorluk derecesi: Çok kolay

Gelelim Fava'nın Yapılışına:

  • Gerekli Malzemeler:
1 su bardağı kuru bakla (Fava)
Limon büyüklüğünde bir adet kuru soğan.
1 veya 2 adet kırmızı biber.
1 fincan zeytin yağı.
Yarım tatlı kaşığı tuz. Tuz sevsenizde tuzu fazla koymayın, sırıtıyor.
3 bardak su. (bir bardak favaya üç bardak su, ölçek budur, buna göre çoğaltıp azaltıla bilinir)

İstenilmesi halinde toz olarak kırmızı tatlı veya acı biber tozu ilave edile bilinir. Ben bir çay kaşığı toz biber de ilave ettim. Bir adet havuç da ilave edilebilinir. Ben havuç tatlımsı yaptığı için bu kez tercih etmedim.

  • Favanın Yapılışı:
Yeteri kadar büyüklükte tencereye sıcak veya soğuk suyu koyuyoruz. Favamızı ekliyoruz. Bir baş soğanı ister doğrayarak, ister bütün olarak içine koyuyoruz, ben doğrayarak atıyorum. 1 veya 2 adet kırmızı biberin çekirdeklerini çıkartıp, doğrayarak ilave ediyoruz. Kaynama aşamasında zeytinyağı ve tuzu ekliyoruz.

Favamız kaynamaya başladığında ateşi yarı yarıya kısıp, arada bir karıştırıyoruz. 10 dakika kadar kaynayınca favalar erimeye başlayıp suyunu çekecektir, bu aşamada dibini tutturmayın dikkat.


Takriben 20 dakika sonra favamız tamamıyle suyunu çekmiş ve erimiş olacaktır. Ateşi kapatıp, hemen el mikseri ile aynı tencerenin içinde iyice çırpıyoruz. Muhallebi kıvamına gelecektir. (Soğuyunca sertleşeceğini aklımızdan çıkartmayalım.)

Soğumadan, sıcak sıcak servis edeceğimiz derince saklama kaplarına döküyoruz, kabın şeklini alacaktır. Ben görsellik açısından slikonlu kek kalıbına koydum. Kalıbın içini yapışmasın diye zeytinyağı ile yağladım. Sonra doğruuuuu buzdolabına. Ben buzluk kısmına koydum. 15 dakika sonra soğumuş ve sertleşmiş olarak dışarı çıkarttım.


Artık süslemesi sizin hayallerinize kalıyor. Dereotu, zeytin, domates zaten bu mezeye yakışan yiyecekler olduğu için rahat rahat süslemesinde yararlandım.

Afiyet olsun.








  • Baklanın Sağlığa Faydaları
Böbrek ve idrar yollarının daha verimli çalışmasını sağlar. Rahim akıntısı ve iltihabına, romatizma ve ura iyi gelmektedir. Göz nezlesinin tedavi edilmesine ve vücuttaki lekelerin giderilmesinde de kullanılmaktadır. Bununla beraber favizmin bakladan kaynaklanan bir hastalık olduğu göz önüne alınmalıdır. Baklanın tüketilmesinin ardından meydana gelen ve vücuttaki alyuvarların parçalanması ile kansızlık meydana gelir. Ölümlere bile neden olabilen bu hastalığın belirtileri koyu renk idrar ve gözlerin beyaz kısmında oluşan sarılıktır.

Bu belirtilen oluşması durumunda vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Bakla bilinçli olarak tüketilmesi gereken bir besin maddesidir. Mümkün olduğunca hazırlandığı gün tüketilmesi önerilen bakla ertesi gün tüketildiğinde karaciğeri yorabilmektedir. Bununla birlikte bakla 1 ile 7 yaş arasındaki çocukların da fazla tüketimi için uygun olmadığından yemek listelerinde sık sık yer verilmemesi uzmanlar tarafından önerilmektedir.


  • Baklanın Böbreklere Faydaları:
Böbreklerin fonksiyonlarını düzenleyerek verimli çalışmalarını destekler. Böbreklerdeki kumun atılımını kolaylaştırır. İdrar yolları enfeksiyonlarında etkili olup idrar yollarının temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Kabızlığın giderilmesinde, hemoroidin tedavisi aşamalarında da fayda göstermektedir.

Baklanın Bağışıklık Sistemine Faydaları: Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklar bağışıklık sisteminin zayıf olmasından kaynaklanabilmektedir. Bu durumda en iyi çözüm ise bağışıklık sistemini güçlendiren gıdaların tüketimine ağırlık verilmesidir ki bakla da bu gıdalar arasında kendisine önemli bir yer bulmaktadır. Vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Yine üst solunum yollarını korur. Öksürüğün tedavisi ile balgam söktürücü özelliği bulunmaktadır.






  • Baklanın Kalp Sağlığına Faydaları:
İçeriğinde bol miktarda bulunan A ve C vitaminleri kalp dostudur ve kalp sağlığının korunmasında etkili rol üstlenmektedir. Kalbin ve kalp damarlarının korunmasında, damarlardaki tıkanıklıkların giderilmesinde etkilidir. Kanın pıhtılaşmasının önüne geçen bakla çok sık tüketilmemesi gereken bir gıdadır. Kötü kolesterolü düşürerek iyi kolesterolü yükseltir bu da kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.

  • Baklanın Parkinson Hastalığına Faydaları:
Günümüzde hızla yayılan ve görülme sıklığı artan parkinson hastalığı genetik olabileceği gibi nedeni henüz belirlenemeyen sebeplerden de ortaya çıkabilmektedir. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda parkinson hastalığının önüne geçmek de mümkün olabilmekte ya da etkilerinin azaltılması mümkün olabilmektedir. Bakla içerdiği demir, fosfor ve magnezyum ile parkinson hastalığına sebep olan genlerin artmasını engellemekte bu da bu hastalığa yakalanma riskinin önüne geçmektedir. Ayrıca parkinson hastalığı ile mücadele eden kişilerin de sinir sistemlerini güçlendirerek hastalığın etkilerinin azaltılmasına yardımcı olmaktadır.

  • Baklanın Deri Hastalıklarına Faydaları:
Bakla sadece yenilerek değil lapa olarak da cilt hastalıklarının tedavisinde etkili olabilmektedir. Baklanın haşlanmak sureti ile hazırlanan lapası deride meydana gelen rahatsızlıkların üzerine uygulanması sonucu deri hastalılarının tedavisini hızlandırmaktadır.






  • Bakla Göz Sağlığını Korur:
Bazı göz hastalıkları yaşlanmayla birlikte ortaya çıkar. Bünye zayıf düşmeye başladığında yetersiz mineral ve besinlerden kaynaklanan göz hastalıkları özellikle yaşlılık döneminde kişileri tehdit etmeye başlar. Bol miktarda lutein içeren bakla yaşlanma döneminde ortaya çıkması muhtemel göz hastalıklarından korur.

  • Bakla Kan Şekerini Düzenler:
Baklanın diğer önemli bir özelliği kan şekerini sağlıklı seviyede tutmasıdır. Bunun yanında kötü kolesterolü de dengeleyerek kalp ve damar sağlığına olan faydasını arttırır. Bu özelliği aynı zamanda inme ve felç vakalarına yakalanma riskini de azaltır.

  • Bağırsakları Çalıştırır:
Bakla genel anlamda sindirim sistemi için çok faydalı olan lifler içermektedir. Lifler ayrıca bağırsak hareketlerinin artmasını sağlar. Böylece özellikle kolon kanseri başta olmak üzere bağırsak ve sindirim sistemini tehdit eden hastalıklardan korur. Kabızlık gibi sorunları giderebilir.

  • Anemi Hastalığına İyi Gelir:
Bakla bol miktarda demir ve kalsiyum içermektedir. Demir eksikliği anemi hastalığına neden olan en önemli nedenlerin başında geldiği için düzenli bakla tüketimi anemi hastalığına yakalanma riskini azaltır. Ayrıca bol miktarda kalsiyum içeren bakla kemik sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır.

  • Baklanın Diğer Faydaları:
Bir kısım sağlık uzmanları baklanın etkili bir idrar söktürücü olduğunu belirtirler. Bu özelliği sayesinde idrar yolu enfeksiyonlarını giderebilir. Bu özelliği ayrıca böbrek kumlarının oluşmasına engel olabilir. Bakla cilt sağlığını koruma noktasında da önemli rol oynar. Etkili bir antioksidan olarak cilde zarar veren serbest radikallerin etkisini azaltır.

Genel anlamda böbrek sağlığına faydalı olan bakla aynı zamanda böbrek ağrılarının azalmasına yardımcı olabilmektedir. Baklanın diğer önemli özelliklerinden bir tanesi de romatizma ve siyatik romatizmaya iyi gelmesidir.
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.04.2018, 23:08   #2
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Real Usulü Kırmızı Biberli Fava Bakla Tarifi ve Baklanın Sağlığa Yar

@Nisan yorumun ve senden sonra yazdığım yorum dahil konu tümüyle bir şekilde silinmiş.

Neyse ki konunun yedeği duruyordu, yeniden yükledim. Yorumunun silindiğinı sanmayasın, burada öyle şeyler olmaz.
  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.04.2018, 23:49   #3
Çevrimiçi
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: ReaL Usulü Kırmızı Biberli Fava Bakla Tarifi ve Baklanın Sağlığa Yar

Sevgili arkadaşlar
@Nisan
@LaLe
@Gülce,
@Gülümsün.

Bir tanıdığıma göndermek için, konudan tekil mesaj almıştım. Onu silmek isterken, asıl konuyu silmişim. Üzgünüm.
Lütfen özürlerimi kabul edin ve zahmet olacak olsa da, yeniden yazın emi
__________________
  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.04.2018, 23:55   #4
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: ReaL Usulü Kırmızı Biberli Fava Bakla Tarifi ve Baklanın Sağlığa Yar

Nisan'ın ne yazdığını görmüştüm de, diğer arkadaşların; LaLe, Gülce ve Gülümsün neler yazdı merak ediyorum. Hepsi kadın, onlar nasıl yapıyor acaba?
  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.04.2018, 00:02   #5
Çevrimiçi
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: ReaL Usulü Kırmızı Biberli Fava Bakla Tarifi ve Baklanın Sağlığa Yar

Fava fava diye duyardım ama, onun bir meze adı olduğunu bilirdim. Meğer fava, kuru baklanın adıymış.

Bizim ellerde ona bakla derler de

***
Favanın tarifi ve konunun sunumu 10 numara

Yalnızca meze tarifi değil, baklanın faydalarının yanısıra bütün özelliklerini de öğrenmiş oldum.
Ellerine sağlık ReaL.
Paylaştığın için de teşekkürler

İçki ile aram iyi değildir ama, yemek olarak denemeliyim
__________________
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.04.2018, 00:07   #6
Çevrimiçi
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: ReaL Usulü Kırmızı Biberli Fava Bakla Tarifi ve Baklanın Sağlığa Yar

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi ReaL Mesajı göster
Nisan'ın ne yazdığını görmüştüm de, diğer arkadaşların; LaLe, Gülce ve Gülümsün neler yazdı merak ediyorum. Hepsi kadın, onlar nasıl yapıyor acaba?

Hepsinin neler yazdığı aşağı yukarı aklımda benim.
Ama nasıl olsa kendileri yazacak,
Kopya vermemmm
__________________
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.04.2018, 00:09   #7
Çevrimdışı
Efruz
Dost Nâzım

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: ReaL Usulü Kırmızı Biberli Fava Bakla Tarifi ve Baklanın Sağlığa Yar

Dereotuna bakınca kaşıntım tutsa da ne güzel süslemişsin yahu

Biz marketten almıştık bir akşam, hiç hoş değildi.

Eminim bu güzel olmuştur, ellerine sağlık
__________________



Sakın sen kuş vurma yavrum,
En engin bir kardeşlikte uçar kuşlar gökyüzünde.
Tüfekle oynama yavrum,
Şakacığı bile çirkin bir canlıyı öldürmenin.

  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Efruz'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.04.2018, 00:13   #8
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: ReaL Usulü Kırmızı Biberli Fava Bakla Tarifi ve Baklanın Sağlığa Yar

Fava, çocukluğumda biraz daha sulu yapılırdı ve mikserden geçirilmezdi, ekmeğimizi banarak ana yemek olarak yerdik. Ne fakirmişiz o zamanlar be.

***

Bundan 3 yıl kadar önce bir mezeciden hazır fava alıyorum, rengi turuncuyu yakın. Sordum tabi ki, bunun rengi neden sarı değil de, turuncu. Satıcı da tam kurnazmış... Bu bilmem nerenin özel favası, rengi bu nedenle turuncu. Bak, bak, bak özelmiş...

Kafama takıldı, araştırdım ama öyle birşey yok.


Fava yapılırken, içine havuç da koysan gidiyor, kırmızı biber de. Havuç tadında çok hafif bir değişiklik yapıyor, tatlımsı bir tat veriyor. Renklerini turuncuya döndürüyor.

O meze satan yer büyük ihtimal kırmızı biber ilave etmiştir diye düşündüm, tahminim doğru çıktı. Tadını değiştirmeden, lezzetine lezzet katıyor.

Zaten buzlukta çekirdikleri ayıklanmış kırmızı biber her zaman vardır, bir iki tane içine koydun mu? Hem lezzat, hem de görsellik açısından güzel bir görüntü.

Kalıplara koymak için yarım gün düşündüm, olur mu olmaz mı diye. Olmasıyda üzülürdüm, slikon kalıplara döküp, buzlukta biraz sertleştirince oldu...

Süslemesinde kullanılan yiyecekler fava ya en çok yakışan olmaz ise olmazları. Dere otu, Zeytin, Zeytinyağı... Kuru soğan da çok iyi yakışır...

Konusunu açmak aklımda yoktu, o nedenle yapım aşamalarının fotoğrafları yok, bir daha yaptığımda yapım aşamalarının da fotoğraflarını çeker, konuya eklerim.

***

Börülce de çok faydalı. Onun da hesabını göreceğim.

  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.04.2018, 00:18   #9
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: ReaL Usulü Kırmızı Biberli Fava Bakla Tarifi ve Baklanın Sağlığa Yar

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Efruz Mesajı göster
Dereotuna bakınca kaşıntım tutsa da ne güzel süslemişsin yahu

Biz marketten almıştık bir akşam, hiç hoş değildi.

Eminim bu güzel olmuştur, ellerine sağlık
Favanın içine daha ucuz olan patates karıştırılsa kimsenin ruhu duymaz... Patateslidir o.
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.04.2018, 00:48   #10
Çevrimdışı
NaNaNe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: ReaL Usulü Kırmızı Biberli Fava Bakla Tarifi ve Baklanın Sağlığa Yar

Eline sağlık @ReaL
Görsellik süper tadını hiç bilmiyorum yemedim.
Taze bakladan yoğurtlu yaparım ama kurusunu hiç denemedim.
Oldukçada kolaymış yapımı.
Bir gün eşime yapıyım çilingir sofrasına
__________________

  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz NaNaNe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
bakla, baklanın, biberli, fava, kırmızı, real, sağlığa, tarifi, usulü, yararları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 13:56.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.