Merhabalar
Forum Gerçek üyesi değilsiniz ya da Üye Girişi yapmamışsınız.
Sitemizden tam olarak yararlanabilmek için;
Lütfen Buraya tıklayarak üye olunuz.
Forum Gerçek

Forumları Okundu Kabul Et Bugünkü MesajlarYazdığım Cevaplar Açtığım Konular Kim Nerede
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > Mezeler | Soslar

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Eski 17.08.12, 13:27   #1
Çiçekci kız

Canan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2011
Konular: 5363
Mesajlar: 24,253
Ettiği Teşekkür: 96986
Aldığı Teşekkür: 135016
Rep Derecesi : Canan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Konya Usulü Batırık

Batırık



Malzemeler

  • 2,5 Su bardağı ince bulgur
  • 3 Su bardağı ılık su
  • 1,5 Su bardağı tahin
  • 150 gr kuru soğan
  • 3 Orta boy domates
  • 1/2 yemek kaşığı domates salçası
  • 6-7 adet yeşil soğan
  • 1 demet maydanoz
  • 1/2 Su bardağı limon suyu (isteğe bağlı artırılabilir
  • 2,5 Tatlı kaşığı tuz
  • 1,5 Tatlı kaşığı kırmızı biber
  • 1,5 Tatlı kaşığı kimyon
Hazırlanışı

Bulguru derin tepsiye koyun ve ılık suyla ıslatıp, kapağı kapatarak 20-25 dakika bekletin.
Soğanı soyup ince kıyın. Yeşil soğan ve maydanozu yıkayıp ayıklayın ve ince kıyın. Domateslerin kabuğunu soyup küçük doğrayın. Bulgura kuru soğanı, salçayı, domatesi,kimyon ve kırmızı biberi katarak yumuşayıncaya kadar yoğurun. Tahini katıp tekrar yoğurun. Yeşil soğan, maydanoz,tuz,limon suyu katıp karıştırın. Avuç içinde, parmaklar arasında sıkarak köfte şekli veriniz, marul (turşu veya domates salatasıyla da servis yapabilirsiniz) ile servis ediniz.


Tarifi Seydisehir e aittir. Ermenek'de batırık, dövülmüş ceviz içiyle, İçel'de ise kinciyle (susamla) veya yer fıstığıyla yaparlar.

Soğanı önce yağda kavurarak yapanlar da var.

Not: Kış aylarında kurutulmuş domatesle yapılan batırığın tadı da çok güzel olur.

__________________


Canan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Eski 17.08.12, 15:09   #2
...:: HüsoMeL::...

DarkAngeL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Sep 2009
Yaş: 33
Konular: 1381
Mesajlar: 4,046
Ettiği Teşekkür: 19986
Aldığı Teşekkür: 19618
Rep Derecesi : DarkAngeL işlenmemiş cevherDarkAngeL işlenmemiş cevherDarkAngeL işlenmemiş cevherDarkAngeL işlenmemiş cevherDarkAngeL işlenmemiş cevherDarkAngeL işlenmemiş cevherDarkAngeL işlenmemiş cevherDarkAngeL işlenmemiş cevherDarkAngeL işlenmemiş cevherDarkAngeL işlenmemiş cevherDarkAngeL işlenmemiş cevher
Ruh Halim: Huzurlu
Standart Cevap: Konya Usulü Batırık

Biz buna batırık köftesi deriz. Mersin'de batırık sulu yapılır. Ama sulandırmadan önce köftesinden sıkılır ki batırık kasesinin yanında servis edilince güzel oluyor.

Tahinle birlikte kavrulup çekilmiş fıstıklar ve varsa susam kavrulduğu zaman eşsiz bir tadı oluyor.

Bir de son olarak üzeri için lahana haşlar ince ince doğrarız ister köftesiyle ister sulandırılmış haliyle üzerine serpip yemesi harika oluyor


Teşekkürler Canancım

__________________
DarkAngeL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
14 Üyemiz DarkAngeL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 17.08.12, 15:18   #3
Uzman Üye

Gece - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Nov 2011
Konular: 70
Mesajlar: 1,099
Ettiği Teşekkür: 5688
Aldığı Teşekkür: 6857
Rep Derecesi : Gece muhteşem bir gelişmedeGece muhteşem bir gelişmedeGece muhteşem bir gelişmedeGece muhteşem bir gelişmedeGece muhteşem bir gelişmedeGece muhteşem bir gelişmedeGece muhteşem bir gelişmedeGece muhteşem bir gelişmedeGece muhteşem bir gelişmedeGece muhteşem bir gelişmedeGece muhteşem bir gelişmede
Ruh Halim: Cap Canli
Standart Cevap: Konya Usulü Batırık

Alışamadığım bir tat...
Ama bilirim seven çok seviyor....

Tarifler için teşekkürler...
__________________
"Aşk nasıl da kırılgan, sus dedim ama olmadı
Kalbimden ismin geçti , kimseler duymadı"
Gece isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
13 Üyemiz Gece'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 17.08.12, 15:25   #4
Tam Üye

Sükut - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Jun 2011
Konular: 50
Mesajlar: 447
Ettiği Teşekkür: 2189
Aldığı Teşekkür: 1869
Rep Derecesi : Sükut işlenmemiş cevherSükut işlenmemiş cevherSükut işlenmemiş cevherSükut işlenmemiş cevherSükut işlenmemiş cevherSükut işlenmemiş cevherSükut işlenmemiş cevherSükut işlenmemiş cevherSükut işlenmemiş cevherSükut işlenmemiş cevherSükut işlenmemiş cevher
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Konya Usulü Batırık

Evvet ben de çok severim ve burada, batırık köftesi diye adlandırılan şeye "kısır" deniliyor. Batırık daha güzel tabi, buz gibi suyla sulandırılırsa hele. Teşekkürler konu için.
Sükut isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
13 Üyemiz Sükut'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 17.08.12, 15:44   #5
Gerçek Üye

Ilgın - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Dec 2011
Konular: 17
Mesajlar: 746
Ettiği Teşekkür: 846
Aldığı Teşekkür: 4362
Rep Derecesi : Ilgın muhteşem bir gelişmedeIlgın muhteşem bir gelişmedeIlgın muhteşem bir gelişmedeIlgın muhteşem bir gelişmedeIlgın muhteşem bir gelişmedeIlgın muhteşem bir gelişmedeIlgın muhteşem bir gelişmedeIlgın muhteşem bir gelişmedeIlgın muhteşem bir gelişmedeIlgın muhteşem bir gelişmedeIlgın muhteşem bir gelişmede
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Konya Usulü Batırık

Sevgili Canan'a bu nadide tadı bize hatırlattığı için candan teşekkürlerimi gönderiyorum. Batirik Konya'nın bir çok yerinde farklı yapılır. Çok uzun zamanlar önemli misafirleri ağırlamak için yapılırdı. Şimdilerde hatır gonul için yapılıyor artık. Konya'nın batısında batirik biraz farklı yapılıyor. Canan'in verdigi tarife ek olarak kavrulmuş Kenevir ilave edilir. Bitince köfte gibi sıkılmaz tepsinin icine yaydirilir haslanmis lahana ve asma yaprağı ile sunum halinde yenilir. Mevsimine göre yanında salatalık, domates, turşu konulur. Hatta bayramdan sonra burada da yapacağız iyi bir tesadüf oldu. Teşekkürler CANAN.
__________________
Kader, çadırındaki kilim gibidir. İpliğini Tanrı verir sen dokursun
Ilgın isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
11 Üyemiz Ilgın'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 18.08.12, 00:12   #6
Çiçekci kız

Canan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2011
Konular: 5363
Mesajlar: 24,253
Ettiği Teşekkür: 96986
Aldığı Teşekkür: 135016
Rep Derecesi : Canan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Konya Usulü Batırık

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Ilgın Mesajı göster
Sevgili Canan'a bu nadide tadı bize hatırlattığı için candan teşekkürlerimi gönderiyorum. Batirik Konya'nın bir çok yerinde farklı yapılır. Çok uzun zamanlar önemli misafirleri ağırlamak için yapılırdı. Şimdilerde hatır gonul için yapılıyor artık. Konya'nın batısında batirik biraz farklı yapılıyor. Canan'in verdigi tarife ek olarak kavrulmuş Kenevir ilave edilir. Bitince köfte gibi sıkılmaz tepsinin icine yaydirilir haslanmis lahana ve asma yaprağı ile sunum halinde yenilir. Mevsimine göre yanında salatalık, domates, turşu konulur. Hatta bayramdan sonra burada da yapacağız iyi bir tesadüf oldu. Teşekkürler CANAN.
Batırığın yörelere göre farklı yapıldığını biliyordum da Konya'nın kendi içinde bile farklı farklı yapıldığını bilmiyordum Ilgın.

Hele hele kenevir konulup, haşlanmış lahana ile yenildiğni hiç bilmiyordum Ben teşekkür ederim
__________________


Canan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
12 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 18.08.12, 00:21   #7
Yönetici

Basakca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Aug 2009
Konular: 2209
Mesajlar: 13,401
Ettiği Teşekkür: 85366
Aldığı Teşekkür: 82562
Rep Derecesi : Basakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardırBasakca şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Ruhsuz
Standart Cevap: Konya Usulü Batırık

Bildiğimiz kısırın değişik versiyonu.

İçinde tahin var. Tadı nasıl diye denemek lazım ama uzun iş ki, hiç gelemem uzun işlere...Hele boğaz için.

Ilgınnnn,
Bayramın kaçıncı günü yapıyorsunuz veya bayramdan sonraki hangi gün diye değiştireyim soruyu.



Basakca isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
12 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 18.08.12, 13:23   #8
«.. Sıla Yolcusu..»

CeMKaN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Nov 2011
Konular: 945
Mesajlar: 8,719
Ettiği Teşekkür: 80053
Aldığı Teşekkür: 37268
Rep Derecesi : CeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardırCeMKaN şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Bitkin
Standart Cevap: Konya Usulü Batırık

Batırık adı nerden verilmiş çünkü batırık deyince batırılarak yenecek bir yiyeceği andırıyor. Yalnız hiçte öyle olmayan bir yiyecekmiş. Teşekkürler Canan.
__________________

CeMKaN isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz CeMKaN'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 18.08.12, 15:05   #9
Gerçek Üye

Ilgın - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Dec 2011
Konular: 17
Mesajlar: 746
Ettiği Teşekkür: 846
Aldığı Teşekkür: 4362
Rep Derecesi : Ilgın muhteşem bir gelişmedeIlgın muhteşem bir gelişmedeIlgın muhteşem bir gelişmedeIlgın muhteşem bir gelişmedeIlgın muhteşem bir gelişmedeIlgın muhteşem bir gelişmedeIlgın muhteşem bir gelişmedeIlgın muhteşem bir gelişmedeIlgın muhteşem bir gelişmedeIlgın muhteşem bir gelişmedeIlgın muhteşem bir gelişmede
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Konya Usulü Batırık

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Basakca Mesajı göster
Bildiğimiz kısırın değişik versiyonu.

İçinde tahin var. Tadı nasıl diye denemek lazım ama uzun iş ki, hiç gelemem uzun işlere...Hele boğaz için.

Ilgınnnn,
Bayramın kaçıncı günü yapıyorsunuz veya bayramdan sonraki hangi gün diye değiştireyim soruyu.



Başkaca, bayramın ikinci gunü yapıyoruz Konya'da olacağız telefonum var sende alo de alalım senide.
__________________
Kader, çadırındaki kilim gibidir. İpliğini Tanrı verir sen dokursun
Ilgın isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Ilgın'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.08.12, 04:16   #10
Ne Mutlu Türküm Diyene

LaLe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Jan 2009
Konular: 2490
Mesajlar: 21,819
Ettiği Teşekkür: 88448
Aldığı Teşekkür: 127705
Rep Derecesi : LaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Huzurlu
Standart Cevap: Konya Usulü Batırık

Bildiğimiz kısır bu, sadece fazladan tahin ve kimyon var.

Demekki her yöre yemeklere kendilerine göre katkı yapıyor ve değişik olarak adlandırıyor.

Kısırı sevdiğim için bunu da sevebilirim.
LaLe isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
batırık


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


İlgili Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kilistra (Gilisıra) | (Gökyurt - Meram - Konya) ReaL Türkiye'den Tarihi Yerler ve Mekanlar 22 04.07.16 15:50
Ev Usulü Çemen Kartal Diğer Yemekler 7 24.12.14 01:24
Tınaztepe Mağarası (Seydişehir - Konya) ReaL Mağaralar 19 05.08.14 20:38
Eşrefoğlu Cami (Beyşehir - Konya) Mathematician Türkiye'den Tarihi Yerler ve Mekanlar 5 24.07.14 20:18
Hitit Usulü Izgara Kartal Et Yemekleri 0 25.01.09 02:25


WEZ Format +3. Şuan Saat: 05:43.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright ©2000 - 2017 www.forumgercek.com
Protected by CBACK.de CrackerTracker
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.
Page Rank Icon
Bumerang - Yazarkafe
McAfee Site Denetleme
Norton Site Denetleme
www.forumgercek.com Creative Commons Alıntı-Lisansı Devam Ettirme 3.0 Unported Lisansı ile lisanslanmıştır.