Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türkiye ve Dünyadan Haberler > Ülkemiz ve Dünya Gündemi > Mustafa Akten


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 15.06.2014, 09:58   #1
Çevrimdışı
Mustafa Akten
Abdülmelik Hankendi

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Adam Gibi Adam Olmak

ADAM GİBİ ADAM OLMAK


Adam gibi adam olmak, adamın hası olmak, adamlık etmek, adam gibi davranmak, "adam gibi adam olacak benim çocuğum, okuda adam ol baban gibi, eşek olma." Bu kısa cümleler ile söylenen ve vurgulananlar, benim anlayışıma göre sadece erkek olan cinsiyet için değil ayrım yapmaksızın tüm cinsiyetler için söylendiğini var sayar, her zaman öyle düşünürüm.


Adam gibi adam olmaktan benim anlayışıma göre anlanan, cinsiyetine bakılmaksızın insan olmak! İnsan denince; yaşanan hayatların içinde duygu var, düşünce var, aşk var, sevda var, tutku var, bölüşümcülük var, muhteris olma var, her şeyin en iyisi, en güzeli, en çoğu benim olsun isteği var.


İyi eğitim verilmiş insanlarda sağlam karekter yanında bazı insani nitelikler aranır. Adam gibi adam olma hali ile mücehhez olanları bazen Tusiad içinde, bazen siyasi partiler içinde, bazen kurum ve kuruluşların görkemli makam odalarında oturanlarda ararız ama nafile bulamayız. İstisnalar kaideyi bozmaz ama adam gibi adamıda bulunca kiymetini bilmez bozuk para gibi çabuk harcarız.


Adam gibi adam olmak, bir çok kesimden insanın üzerinde mutabık kaldığı gibi, adamlığa layık görülen bireylerin, mensubu olduğu toplulukların değer yargılarını, örf, adet, gelenek, ulvi, dini ve milli değerlerini, etik sayılanlarını bünyesinde harman ederek taşıması, bunlarla hem hal olduğunda, olmayanlarla ayrılması, sanırım adam gibi adam olmaya ölçüdür.


Günümüzde Türk milletine mensup insanlar adam gibi adammıdır? Sorgulamasında:

Siyasi ahlak,
Ticari ahlak,
İlmi ahlak,
Hukuki ahlak,
İdari ahlak ararlar.


Bu etik nosyonları üzerinde taşıyanlara belki adam gibi adam derler. Üzülerek ifade etmek gerekirse irdeleme yaptığımızda ana başlıkları ile aranan ahlak değerleri maalesef tükendi. İstisnalar hariç.



İstemeden kulak misafiriyiz.



Kız anlatıyor.. Yaş gelmiş 28 e. Açık öğretimden üniversite okumuş, yemiş içmiş, hayatını yaşamış, sayısız flörtleri olmuş, halen alkolün dibine vurup günü harmanlamaya çalışıyor.. Normal konuşma ses seviyesinden iki oktav yüksekten konuştuğu için istemeden kulak misafirliğimiz başlıyor.. Anlatımına göre İstanbul gibi bir vilayetimizin mutena ve ayrıcalıklı sayılan semtlerinden birinde ikamet ediyor. Geyik denilen muhabbetin en kralını biliyor ama hepsini toplasan papağan tekrarı etmiyor. Buna rağmen evleneceğim artık diyor, ama eklemeden edemiyor piyasada adam yok abi diyor.


Birini tanımış daha flört dönemine geçmeden zilliyet nikahı kıymaya kalkmış adam, daha 3 gün içinde sahiplenecek mal muamelesi görmeye başlamış ve şikayet, adam yok abi adam diyor. Meğer tanıdığı damat adayı Tayyip’çi imiş.


Şimdi gel bu pirinçin taşını ayıkla. Bir kesimin adam bildikleri bu cenahta yuvalanmışlarsa, Tayyip gençliği içinde yuvalanmışlarsa yoldan geçen malum kıyafetli kızları kadınları göstererek sizin talip olacaklarınız bunlar diyor..


Adamın hasını, adam gibi adamı nasıl seçmeli, kavunmudur? Koklamalı, karpuzmudur? Tıpaçlamalı. Kız metaryal madeni parça olsa idi herhalde sevabına torna SNC’den istediği gibi bir şey yaptırır hediye ederdik.


Kızın damat adayı arama faslı bitince, mor elbise altına gri ayakkabı yakışır mı? Geyik muhabbeti başlayınca, bizim istenmeden de olsa zoraki kulak misafirliğimiz sona ermiş oldu.


Sonra takıldık adam gibi adam olma sözüne, gözümüzün önünden şeceresi kirli, siyasi, ticari, sosyal hayatı ve geçmişi kirli, dili kirli, gönlü kirli, kendisi kindar nice siyasetçi geçinenleri düşündük, nice kirli paraları ile servet sahibi olanları düşündük, nice ilme ve fenne siyasi katkı sunan, ilmi ve fenni bulguları siyaset ile harman eden, bu doğrultuda ilmi kararlar yerine siyasi kararlar çıkaran güya bilim adamı ve kurumlarını düşündük, adam gibi adamlığa yakışırlar mı? Dedik. Düşüne düşüne evin yolunu tuttuk.


Sürc-i lisan ettik ise affola.


15.06.2014
Mustafa AKTEN

__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Mustafa Akten'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 10.02.2017, 15:57   #2
Çevrimdışı
Mustafa Akten
Abdülmelik Hankendi

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Adam Gibi Adam Olmak

Bendeniz acizane yukarıdaki yazıyı 15.06.2014 yılında yazmışım. Yazdıklarım içinde şöyle bir dolaşırken bu yazım denk geldi. Çok güldüm kendi yazdıklarıma!

Oy verecek adam,
ardından gidilecek siyaset adamı,
damatlığa aday adam,
toplum içinde saygınlığı tescilli adam gibi adam aranıyormuş..

Günümüze gelmişiz yıl olmuş 2017! Acaba sosyal dejenerasyon idare edenlerle edilenlerde dahil devam ediyor mu? Adam gibi adam nosyonuna sahip adamlar bulunabilmiş mi? (Her şeye rağmen adam gibi adam nitelemesine uygun olanları muaf tutarak.)

__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Mustafa Akten'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
adam, ahlak, gibi, kirli, olmak


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 02:19.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.