Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türkiye ve Dünyadan Haberler > Ülkemiz ve Dünya Gündemi > Mustafa Akten


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 05.06.2015, 12:58   #1
Çevrimdışı
Mustafa Akten
Abdülmelik Hankendi

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Benzerlikler

BENZERLİKLER




14 Mayıs 1950 tarihi Türkiye için bir dönüm noktası idi. Aydın ilinden bir toprak ağası aynı zamanda bir hukukçu olan Adnan Menderes CHP içinden koparak kurtuluş savaşı dönemi ve sonrasının flaş isimlerinden Celal Bayar ile DP'yi kurmuş girdiği seçimleri kazanmıştı.




Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluş felsefesinde demokrasi, demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından siyasi partiler vardı. 1920-1946 yılları arasında dünya ve Türkiye gerçekleri düşünüldüğünde Atatürk'ün çok istemesine rağmen çok partili hayata geçilememiş, buna rağmen o tarihe kadar oluşan parlamentoda halkın temsilcilerinden bazıları Atatürk, İnönü dahil herkesi kıyasıya eleştirmekten çekinmemiş, eleştirilerinden dolayı kimse vatan haini, ajan, casus ilan edilmemişti.


14 Mayıs 1950 Türkiye için hem bir kırılma ve dönüm noktası hem de
çok partili sisteme geçişte 10 yıllık siyasi iktidarın, yaptıkları ile öngörülen demokrasiye darbe vurması, yapılacakların daha korkunç ve büyük boyutlarını önleme adına ancak bir askeri ihtilal ile önlenebilmiştir.



Demokrasinin en büyük nimetlerinden olan seçimle gelen Adnan Menderes diktatorya deyiminin hafif kalacağı bir yönetimi Türkiye için uygun gördü ve her alanda uygulamaya başladı. Örneğin:



*Din ile siyasetin harman edildiği dönemin başlangıcıdır Menderes dönemi!


*Cumhuriyetin devrim yasalarından biri kabul edilen kılık kıyafet, şapka devrimine aykırı düşüncelerin başlangıcı; şapka kaldırılsın, yerine fes konulsun, kadınların kıyafeti çarşaf olsun, medeni kanun yerine şeriat hükümleri hakim olsun, çok kadınla evlenmek caiz ve cari olsun, Arap alfabesi yeniden gelsin tezlerinin ortaya konup, bu düşüncelere sıcak bakılan bir dönemin adıdır Menderes dönemi!



*1954 yılında tekrar edilen genel seçimlerde başarı sağlayıp siyaseten iktidarı sürdüren Menderes Cumhuriyetin isim yapmış ve bir çoğu şimdilerde hakkın rahmetine kavuşmuş olan düşün ve yazın insanlarını yazılarından, yazdıkları kitaplardan dolayı tutuklatmış, bir çoklarını mahkum ettirmiştir. Halkın heyacanlanıp galayana gelmesine sebep olacak haber yayınları keza meclis görüşme yayınları yasak edilmiştir.


*Hükümeti eleştirmek, hükümetin manevi şahsiyetine hakaret kabul edildiğinden yasaktır! İlan edilen sıkı yönetimleri ve uygulamalarını eleştirmek yasaktır!


*Nato ile haber yapmak yasaktır!


*Yokluk, yoksulluk, fakirlik, darlık, kıtlık haberlerini vermek, haber yapmak yasaktır!



*Türkiye'de ve Menderes döneminde meydana gelmiş en önemli toplumsal olaylardan biriı olan ve 6 Eylül olayları olarak bilinen olayları köministler yaptı dersen serbest yoksa yasaktır!



*Gazetelerin ikinci baskı yapması, magazin haberleri, kadın haberleri yasaktır! Bir çok gazete hükümet yasaklarına uymadığı gerekçesi ile kapatılmıştır.


*Günümüzde besleme basın olarak bilinen güya basın insanı ve basın nasıl mali açıdan destek görüp reklam pastaları ile semirtildi ise, bunun başlangıcı ve mucidi Menderes dönemidir. Şimdilerde bir çok insanın korkusu AKP'ye bilgisi, ilgisi ve izni olmadan üye yapılmak ise bunun mucidi Menderes dönemi olup, vatan cephesi dedikleri sözüm ona DP'nin yan koluna mezarlıklarda yatan insanlar dahi üye yapılmış TRT Radyo'larından 24 saat kesintisiz üye isimleri okunmuştur.



*Vali ve Kaymakam'ların DP il başkanı gibi çalıştıkları, hani günümüzde AKP'nin Vali ve Kaymakam'ları var ya, aynı şimdikilerden daha şevkle DP ve Menderes için çalışan Vali, Kaymakam, Polis şefleri, polisler, devlet memurları ve bürokrasinin her kademesinde çalışan ve çalıştırılanlarında mucidi Menderes dönemidir.


*Muhalefet liderlerinden İnönü, Bölükbaşı vb isimlerin başına gelenler getirilenler ise günümüzde kaset facialarından daha beter öldüresiye idi, bu olayların mucidi buluş sahibi ve uygulayıcısı Menderes ve dönemi idi. Ekonomik, sosyal, siyasal ve ülke geleceğini ipotek altına koyacak uygulamaların mucidi, karşı çıkanların zalim despotu idi Menderes! Karakollarında filistin askısının, falakanın eksik olmadığı, Polis'in tıpkı bu günkü gibi ayrıcalıklı bir zümre, halktan yana değil Menderesten yana bir işkence aracı idi. Kötülükleri, hıyanete varan uygulamaları ile günümüz son 13 yılı idarecileri ile o kadar çok benzeşen, uyuşan, örtüşen yanları var ki, insan olursa bu kadar olur demekten kendini alamıyor. 1950-1960 döneminin saniyen akla ilk gelenlerini ancak yazabildik, çoğu zaten önemli yazar çizerler tarafından yazılmış kitaplaştırılmış raflarda ve kütüphanelerde durmaktadır.



05/06/2015
Mustafa AKTEN
 
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Mustafa Akten'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
benzerlikler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 11:31.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.