Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Gezelim & Görelim > Müzeler

Müzeler Ülkemiz ve Dünyadaki önemli müzeler


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 08.11.2011, 03:38   #1
Çevrimdışı
Betta
Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Question Ankara Tabiat Tarihi Müzesi

Forumdaki "insanlar nasıl çoğaldı" konusunu görünce bi hayli şaşırdım ama bu şaşkınlık çokbilbişçesine bir kibirden ötürü değil inanın. Bende ilkokulda Fen Bilgisi dersinde Harun Yahya belgesllerine maruz kaldım. Öğrenmek için gittiğimiz okul resmen düşünmemizin önünde engel oluyor, düşünenlere de küfrettiriyordu bizi.





İnsanlar nasıl çoğaldı, dünya nasıl oluştu, evrenin boyutları ne, hayat nasıl başladı, hayvanlar, bitkiler nasıl meydana geldi vb. birçok soruyu sormamız çok normal. Sormaktan öte verecek bir mantıklı cevabımız olmalı. Müze bölümünde Ankara'da bulunan MTA Tabiat Tarihi Müzesi'nii anlatmaya çalışacağım.


Pekçok ülkenin doğa tarihi müzesi vardır. Avrupa'da ve Amerika'da onlarcası var. Ülkemizde de bir tane var.


Henüz milli devletimiz yıkılmamışken 1935 yılında ulu önderin direktifleriyle kurulan MTA(Maden Tetkik Arama) zor şartlar altında çalışarak, yurdumuzun her köşesini incelemiş ve yerbilimleri alanında önemli görevleri yerine getirmiştir.




MTA Enstitüsü'nün görev yapmaya başladığı 1935 yılından, 1960'lı yıllara kadar geçen süre içinde, ülkemizin hemen her bölgesinde gerçekleştirilen yerbilimlerine ait çalışmalar sırasında sayıları gün geçtikçe artan örnek Tabiat Tarihi Müzesi’nin ilk koleksiyonlarını oluşturmuştur. Zaman içinde daha çok sayıda mineral, fosil ve kayaç örnekleri toplanmış, bunlara yurt içi ve yurt dışı üniversitelerden ve çeşitli kişi, kurum ve kuruluşlardan gelen armağanlar da ilave olmuştur.




Tabiat Tarihi Müzesi, MTA Genel Müdürlüğü bünyesinde 7 Şubat 1968 tarihinde açılmıştır. Başta, zamanın Genel Müdürü, sayın Dr. Sadrettin ALPAN ve daha sonra Müze İcra Kurulu Başkanı olan sayın Sehavet MERSİNLİOĞLU ve sayın Dr. Fikret OZANSOY olmak üzere, konu ile ilgili tüm personelin üstün bir performansla çalışması ile müze ulusal bir kimlik kazanmıştır. Sayın Sadrettin ALPAN'ın girişimci, bilime ve eğitime önem veren öncülüğünde MTA'nın donanımlı, çalışkan ve aydın bilim insanları Türkiye’nin ilk Tabiat Tarihi Müzesi'ni kurmuşlardır.




Müzenin giriş katında güneş sistemini göreceksiniz.

1. katta dünyamızda tek hücrelilerle başlayan yaşamın, çok hücrelilere, omurgasız ve omurgalılara, memelilere ve primatlardan modern insana geçiş süreçlerine ait örnekler sergilenmekte. Pek çok fosil yer almakta bu katta.

2. kat mineroloji bölümü. Anlatmamın yersiz kalacağı bir bölüm.

Ankara'ya yaşayan herkesin mutlaka görmesi gereken bir müze.

Adres: Tabiat Tarihi Müzesi Eskişehir Yolu, 06520 Balgat / ANKARA

Bilgi için telefon: 201 23 96/97


internet sitesi
__________________
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz Betta'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 14.11.2011, 12:02   #2
Çevrimdışı
LaLe
Ne Mutlu Türküm Diyene

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ankara Tabiat Tarihi Müzesi

Betta, ben de senin forumda ''İnsanlar nasıl çoğaldı'' isimli bir konu görmendeki şaşkınlığına şaşırdım. Bilindiği gibi burası bir paylaşım sitesi. Bilmediğimiz ve merak ettiğimiz birçok konu olmakla birlikte, bildiklerimiz de naifçe sorulan sorulara cevap niteliğinde sunulur. Hepimizin hayatımızın belirli dönemlerinde öğrendiği şeyler vardır, eksik kalanları da zamanla bilgimize ilave ederiz, bunda senin de katkının olması güzel.

Eklemis olduğun müze konusu için teşekkürler. Konuyu ayrıcaklı kılan ise, kendin gezip görmen ve gözlemlediklerini bize aktarman.

Tarihimize ışık tutan müzelerin gelişmemize ve bilgilenmemize olan katkısı toplumda pek önemsenmediğinden, yurtdışındaki müze sayısı yanında ülkemizdeki müze sayısında da bir yükseliş görülmüyor. Bu konuda özellikle ailelerin çocuklara ufak yaşta müzelerin önemini ve varoluş sebebini çok iyi anlatmaları gerekir.


Ellerine sağlık.
  Alıntı ile Cevapla
9 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 01.12.2011, 18:10   #3
Çevrimdışı
ReaL
Deniz Sevengillerden

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ankara Tabiat Tarihi Müzesi

Ellerine sağlık, teşekkürler Betta...
__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.12.2011, 00:53   #4
Çevrimdışı
Mathematician
Kroniköğrencideğilartık:D
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ankara Tabiat Tarihi Müzesi

Kendi anlatımınla güzel bir konu olmuş.

Teşekkürler Betta.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Mathematician'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 09.09.2016, 16:04   #5
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Ankara - MTA Tabiat Tarihi Müzesi


Ankara - MTA Tabiat Tarihi Müzesi



Türkiye Cumhuriyeti'nin yaratıcısı Atatürk'ün emriyle 1935 yılında kurulan MTA Genel Müdürlüğü bünyesindeki Tabiat Tarihi Müzesi, 7 Şubat 1968 tarihinde bilim dünyası ve halkın hizmetine açılmıştır.

MTA Genel Müdürlüğü'nün kuruluşundan bugüne kadar yapılmakta olan jeolojik, mineralojik, paleontolojik, araştırma ve çalışmaların yanı sıra, fakültelerimizin yerbilimleri ile ilgili bölümlerinin yapmış / yapmakta olduğu bilimsel ve teknik araştırmalar sonucu toplanan materyallerden 10.000 adedi teşhirde sergilenmekte ve 75.000 adedi depolarımızda muhafaza edilmektedir. Bu haliyle MTA Tabiat Tarihi Müzesi, yerbilimlerinin tüm evrelerine ait her türdeki materyalin saklandığı, korunduğu, bunların içindeki en seçkin örneklerin uluslar arası standartlara uygun, bilimsel ve eğitsel şekilde sergilendiği bir müzedir. MTA Genel Müdürlük binası içinde 4000 m² lik bir alanda yer alan Tabiat Tarihi Müzesi 3 kata yerleştirilmiş 5 bölümden oluşmaktadır.




Giriş katı tümüyle paleontolojiye ayrılmış olup bu katta yaklaşık 6400 fosil materyali sistematik bir şekilde sergilenmektedir. Bu bölümde ABD'den satın alınmış olan etobur bir dinazorun (allasaurus) fosil iskelet mulajı, Fransa Tabiat Tarihi Müzesi tarafından müzeye armağan edilen ve 15 milyon yıl önce Fransa'da yaşamış fillerin atalarından birine (trilophodon angustidens) ait mulaj kalıbın yanı sıra Kahramanmaraş / Gavur Gölü bataklığında bulunan ve M.Ö. 1000. yılın ikinci yarısında yaşamış olan Maraş filinin (elephas indicus) orijinal iskelet montesi bulunmaktadır.


Yine bu bölümde, Ankara-Köserelik civarında 193 milyon yıl önce yaşamış olan (lytoceras) dev bir mürekkep balığı (1.5 m. çapında) fosili, Adana-Karataş sahilinde bulunmuş olan bir cüce balinanın (balaenopteraacutoros) çene kemiği iskeletinin yanı sıra, bundan yaklaşık 25.000 yıl önce Batı Anadolu'da yaşamış insanların (Manisa-Salihli-Köprübaşı) fosil ayak izleri (bunlar dünyada bu güne kadar bulunan ve korunan en iyi ayak izlerindendir) yer almaktadır.


Ankara / Kızılcahamam-Güvem bölgesindeki diatomitler içinde bulunan ve yaklaşık 13-15 milyon yıl yaşlı kurbağa, balık, karınca, bitki gibi zengin fauna-flora örneklerini içeren fosillerle birlikte, mercanlar, süngerler, yumuşakçalar, yassısolungaçlılar vb. omurgasız canlı fosilleri de bu katta bulunmaktadır.



Müzenin birinci katı mineralojik- petrografik örneklere ayrılmıştır ve 3300'den fazla örnek uluslararası standartlara uygun bir şekilde sistematik olarak sergilenmektedir. 1972 yılında Aya giden bir Amerikalı jeolog-astronot tarafından getirilen aytaşı ile en büyüğü 1989 yılında Sivas / Yıldızeli-Şeyh Halil köyüne düşmüş olan irili-ufaklı göktaşlarının yanı sıra ülkemizdeki kıymetli, yarı kıymetli taşlardan örnekler Türkiye'nin zengin mermer örnekleri, son derece ilginç doğa olaylarından olan karstlaşmaya ait örnekler (Pamukkale travertenleri, sarkıt ve dikitler) bu katta bulunmaktadır.


Madenciliğin beşiği olan ülkemize ait örneklerin yer aldığı Türkiye Madencilik Tarihi bölümde ise yaklaşık 200 adet materyal sergilenmektedir.

Müzenin en alt katı, Türkiye'de yaşamış / yaşamakta olan hayvan ve bitki örneklerinin (fauna-flora) sergilendiği kısımdır. Bu katta yer alan 100'e yakın örnek, soyları tükenmekte olan veya tükenen bitki ve hayvan türlerinden seçilmiş olup doğal ortamlarına uygun bir şekilde sergilenmektedir.


Müzenin bir diğer sergi bölümündeyse MTA Genel Müdürlüğü' nün kuruluşundan bu yana yapılan arazi laboratuvar çalışmalarında kullanılan araç, gereç ve malzemeler sergilenmektedir.


Yılda yaklaşık 40-50.000 kişi tarafından gezilmekte olan Tabiat Tarihi Müzesi; tanıtım broşürleri, kitapçıklar vb. basarak yerbilimlerinin bütün disiplinleriyle ilgili konferans-film-slayt gösterileri düzenleyerek ilk-orta öğretim kurumları ve üniversitelere materyal (fosil, kayaç vb) temin ederek eğitime bilimsel olarak katkı sağlamaktadır.


MTA Tabiat Tarihi Müzesi, çeşitli üniversitelerin küçük çaptaki müzelerini saymazsak, Türkiye'nin ilk ve tek "Tabiat Tarihi Müzesi" olması görevini, temeli 5.8.1998 tarihinde atılmış ve MTA Genel Müdürlüğü kampusu içinde 10.000 m² lik bir alanda kurulmakta olan yeni binasında da sürdürecektir.

Adres: Eskişehir Yolu Balgat/Ankara
Tel: (312) 287 34 30/2680-2718-2679

Ankara - MTA Tabiat Tarihi Müzesi

__________________
  Alıntı ile Cevapla
Eski 17.09.2016, 12:04   #6
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ankara Tabiat Tarihi Müzesi

















__________________
  Alıntı ile Cevapla
Canan'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 17.09.2016, 17:43   #7
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ankara Tabiat Tarihi Müzesi

















__________________
  Alıntı ile Cevapla
Canan'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
ankara, edilecek, ilave, mã¼zesi, müzesi, tabiat, tarihi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 02:02.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.