Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Yemekler > Poğaça | Kurabiye


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 25.09.2015, 22:56   #1
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Edirne Kurabiyesi (Kavala Kurabiyesi)

Edirne Kurabiyesi
( Kavala Kurabiyesi )



Kavala Kurabiyesi, ülkemizde Edirne' de Bademli Kurabiye, daha da genel adıyla Edirne Kurabiyesi isimleriyle de bilinen bir çeşit un kurabiyesidir. Yunanistan'ın Kavala şehri, kavrulmuş un ve bademin bu ağızda dağılan lezzetini kendi adını vererek tescillemişse de, birbiriyle tarih sürecinde yakın ilişkiler içindeki halkların ortak bir değeridir. Özellikle Edirne ve civarında bademin bir çok üründe ana malzeme olarak kullanıldığı da düşünülürse, Kavala Kurabiyesi' nin ortak bir mutfak kültürünün ürünü olduğunu söylemek daha mümkün olur. Edirne'ye uğrayanların, Selimiye Arastası, Bedesten gibi hediyelik ürünlerin çok bulunduğu çarşılarda en fazla rağbet gösterdiği ürünler arasında Edirne Kurabiyesi'nin olması hiç şaşırtıcı bir durum değildir.


Malzemeler
  • Yarım su bardağı file badem
  • 1 Su bardağı un
  • 3 Yemek kaşığı tereyağ
  • 1 paket pudra şekeri
  • 1/2 paket vanilya
  • 1 Yumurtanın akı
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu

Yapılışı
  • Un ve badem bir tavaya alınıp, kokusu çıkana sürekli karıştırılarak kadar kavrulur.
  • İyice kavrulup, rengi de dönen bu karışım bir kenara soğumaya bırakılır.
  • Soğuduktan sonra,pudra şekerinden 4 kaşık,kabartma tozu,3 kaşık tereyağ,vanilya ve yumurta akı ilave edilir.
  • Tereyağın oda sıcaklığında olmasına dikkat edilmelidir ki, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilsin.
  • Hamur iyice yoğrulur, çok yumuşak olmuşsa hamur un ilavesiyle kıvam ayarlanır.
  • Elde edilen hamurdan, ay şeklinde kalıplardan lokmalık, kesinlikle çok büyük olmayan kurabiye hamurları kesilir.
  • Bu ay şekli kurabiyenin geleneksel şeklidir. Bugün Yunanistan' da tescillenen şekli de ay şeklinde hazırlanmış olanlardır. Fakat sizler başka kalıplar da kullanabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken; kurabiyelerin çok büyük olmaması, küçük lokmalık ebatlarda hazırlanmasıdır.
  • Yağlı kağıt üzerine dizilen kurabiyeler, önceden ısıtılmış bir fırında orta sıcaklıkta ( 160-180 C ) pişmeye bırakılır.
  • Soğuyan kurabiyeler geri kalan pudra şekeri ile dolu bir kapta iyice bulanarak, servise hazır edilir.
__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.09.2015, 23:22   #2
Çevrimdışı
Cem1907
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Edirne Kurabiyesi ( Kavala Kurabiyesi )

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Suzim Mesajı göster
Edirne Kurabiyesi ( Kavala Kurabiyesi )






Kavala Kurabiyesi, ülkemizde Edirne' de Bademli Kurabiye, daha da genel adıyla Edirne Kurabiyesi isimleriyle de bilinen bir çeşit un kurabiyesidir. Yunanistan'ın Kavala şehri, kavrulmuş un ve bademin bu ağızda dağılan lezzetini kendi adını vererek tescillemişse de, birbiriyle tarih sürecinde yakın ilişkiler içindeki halkların ortak bir değeridir. Özellikle Edirne ve civarında bademin bir çok üründe ana malzeme olarak kullanıldığı da düşünülürse, Kavala Kurabiyesi' nin ortak bir mutfak kültürünün ürünü olduğunu söylemek daha mümkün olur. Edirne'ye uğrayanların, Selimiye Arastası, Bedesten gibi hediyelik ürünlerin çok bulunduğu çarşılarda en fazla rağbet gösterdiği ürünler arasında Edirne Kurabiyesi'nin olması hiç şaşırtıcı bir durum değildir.











Malzemeler
  • Yarım su bardağı file badem
  • 1 Su bardağı un
  • 3 Yemek kaşığı tereyağ
  • 1 paket pudra şekeri
  • 1/2 paket vanilya
  • 1 Yumurtanın akı
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu





Yapılışı
  • Un ve badem bir tavaya alınıp, kokusu çıkana sürekli karıştırılarak kadar kavrulur.
  • İyice kavrulup, rengi de dönen bu karışım bir kenara soğumaya bırakılır.
  • Soğuduktan sonra,pudra şekerinden 4 kaşık,kabartma tozu,3 kaşık tereyağ,vanilya ve yumurta akı ilave edilir.
  • Tereyağın oda sıcaklığında olmasına dikkat edilmelidir ki, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilsin.
  • Hamur iyice yoğrulur, çok yumuşak olmuşsa hamur un ilavesiyle kıvam ayarlanır.
  • Elde edilen hamurdan, ay şeklinde kalıplardan lokmalık, kesinlikle çok büyük olmayan kurabiye hamurları kesilir.
  • Bu ay şekli kurabiyenin geleneksel şeklidir. Bugün Yunanistan' da tescillenen şekli de ay şeklinde hazırlanmış olanlardır. Fakat sizler başka kalıplar da kullanabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken; kurabiyelerin çok büyük olmaması, küçük lokmalık ebatlarda hazırlanmasıdır.
  • Yağlı kağıt üzerine dizilen kurabiyeler, önceden ısıtılmış bir fırında orta sıcaklıkta ( 160-180 C ) pişmeye bırakılır.
  • Soğuyan kurabiyeler geri kalan pudra şekeri ile dolu bir kapta iyice bulanarak, servise hazır edilir.

Bayılırım.Teyzemin büyük kızı ara sıra Kavala'ya gider,orada dostluklar edinmiş,ne zaman gitse bir kutu getirir.Bizim un kurabiyesini andırır.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Cem1907'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.09.2015, 23:24   #3
Çevrimdışı
Redwine
"Her Şey Güzel Oldu"

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Edirne Kurabiyesi ( Kavala Kurabiyesi )

Çok sevdiğim bir kurabiyedir...

Hep hazır alıyordum... Bu tarifi bir kere denerim, merak ettim...

Teşekkürler Suzim...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Redwine'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.09.2015, 23:30   #4
Çevrimdışı
Basakca
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Edirne Kurabiyesi ( Kavala Kurabiyesi )

Alıntı:
  • Elde edilen hamurdan, ay şeklinde kalıplardan lokmalık, kesinlikle çok büyük olmayan kurabiye hamurları kesilir.
  • Bu ay şekli kurabiyenin geleneksel şeklidir. Bugün Yunanistan' da tescillenen şekli de ay şeklinde hazırlanmış olanlardır. Fakat sizler başka kalıplar da kullanabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken; kurabiyelerin çok büyük olmaması, küçük lokmalık ebatlarda hazırlanmasıdır.
Yunanistan'a gittiğimde ikram etmişlerdi. Konuda anlatıldığı gibi lokmalık ve ay şeklinde satışa sunulmuştur.

Edirne'den aldığım kurabiyeler bu tanıma uymuyordu ama Kavala'nınkilerden daha lezzetli gelmişti bana. Ne tür yağ kullanıyrlarsa artık çok ağır idi.

Paylaşım için teşekkürler Suzim.





__________________
"Ey egosu boyundan büyük insan..
Bir gün ölüp toprak olacaksın. Bir tohum filizlenecek ot olacaksın, bir öküz seni yiyecek ve atık olacaksın.. Yani hep aynı kalacaksın."

  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Basakca'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.09.2015, 23:31   #5
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Edirne Kurabiyesi ( Kavala Kurabiyesi )

[QUOTE=Redwine;795580]
Çok sevdiğim bir kurabiyedir...

Hep hazır alıyordum... Bu tarifi bir kere denerim, merak ettim...

Teşekkürler Suzim...

Uğraşmaya değmez , hazırlarda ev yapımı gibi .

__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.09.2015, 02:06   #6
Çevrimdışı
Boray
Gerçek Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Edirne Kurabiyesi (Kavala Kurabiyesi)

İlk duyduğumda kavara olarak anladığım ve şaşırdığım kurabiyedir. Kavara lazcada pek hoş anlamlara gelmez . Sonra kavala olduğunu anlayınca gülmüştüm kendime.

Tadı çok güzel. Olsa da yesek yahu..
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Boray'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.09.2015, 15:47   #7
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Edirne Kurabiyesi (Kavala Kurabiyesi)

Burada, ''ay kurabiyesi'' adı altında yapılır. Lezzetli, ağızda dağılıveren bir kurabiyedir. Eminim, bu da öyledir.

Teşekkürler Suzim.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 26.09.2015, 18:38   #8
Çevrimdışı
Ekin
Başına Buyruk

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Edirne Kurabiyesi (Kavala Kurabiyesi)

Harika bir lezzet.
Hazır almaktan yanayım. Edirneli ustalar harika yapıyor.

Bizim burdada çok güzel yapan bir yer keşfettim.

Bazı yerlerde çakmaları satılıyor. Herkes güzel yapamıyor bu kurabiyeyi.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 26.09.2015, 23:39   #9
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Edirne Kurabiyesi (Kavala Kurabiyesi)

[QUOTE=Canan;795749]
Burada, ''ay kurabiyesi'' adı altında yapılır. Lezzetli, ağızda dağılıveren bir kurabiyedir. Eminim, bu da öyledir.

Teşekkürler Suzim.
Aynen öyle Canan





[QUOTE=Ekin;795764]
Harika bir lezzet.
Hazır almaktan yanayım. Edirneli ustalar harika yapıyor.

Bizim burdada çok güzel yapan bir yer keşfettim.

Bazı yerlerde çakmaları satılıyor. Herkes güzel yapamıyor bu kurabiyeyi.

Rengi biraz koyu olanlar aslıdır Ekin


__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
edirne, kavala, kurabiyesi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 12:03.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.