Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Pratik Bilgiler & Püf Noktalar

Pratik Bilgiler & Püf Noktalar Yemeklerle ilgili pratik bilgiler, püf noktalar


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 04.07.2016, 16:15   #1
Çevrimdışı
Ekin
Başına Buyruk

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Dondurulmuş Gıdalar Hakkında Bilmeniz Gerekenler

DONDURULMUŞ GIDALAR HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER



İngiltere’deki Gıda Standartları Kurumu, dondurulmuş gıdanın en büyük israf kaynaklarından biri olduğunu belirterek halkı bu konuda bilgilendirmek üzere bir kampanya başlattı.

İşte dondurulmuş gıdalar hakkında sık sık sorulan sorulara kurumun verdiği yanıtlar:

1. Gıda yalnızca alındığı gün mü dondurulur?

Gıda Standartları Kurumu’nun yaptırdığı araştırmaya katılanların %43’ü öyle olduğuna inanıyor ama kuruma göre bu bilgi yanlış.
Ülkede gıda güvenliğinden sorumlu olan kuruma göre gıdalar, “Son kullanım tarihine kadar her an dondurulabilir.”
Gıda bekledikçe tazeliğinden kaybettiği için zamanla besin değeri düşebilir ama tehlikeli de değil.

2. Gıda derin dondurucuda uzun süre beklerse bozulur mu?

Gıda Standartları Kurumu’nun araştırmasına göre halkın %38’i gıdaların derin dondurucuda da bozulabileceğine inanıyor.
Ancak kurumun Genel Müdürü Steve Wearne’e göre bu doğru değil.
Wearne’e göre zamanla buz kristallerinin artması yüzünden gıdanın tadı ve dokusu değişse de, besin zehirlenmesi riski yok.
Wearne “Gıda derin dondurucuda güvendedir ama zamanla kalitesi düşer. Dolayısıyla da dondurulduktan sonra 3-6 ay içinde tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Tabii paketlenmiş hazır gıdaların üzerindeki etiketlere de bakılmasında fayda var.” diyor.

3. Gıdayı çözdürdükten sonra ne kadar zamanımız var?

Bakteri türlerinin çoğu, derin dondurucuda ölmüyor. Ancak düşük ısı ve susuzluk yüzünden pasif hale geçiyor.
“Derin dondurucu, gıdalar için kumandadaki ‘bekle’ düğmesi gibidir. Zamanı durdurur.”
Bu nedenle gıdanın buzu çözüldüğünde, bozulma süreci de yeniden başlıyor.
Steve Wearne “Derin dondurucu, gıdalar için kumandadaki ‘bekle’ düğmesi gibidir. Zamanı durdurur.” diyor.
“Ama buzu çözülünce, duran zaman yeniden akmaya başlar. Bu nedenle gıdaları ancak yiyeceğiniz zaman çözdürün, buzu tamamen çözüldükten sonra 24 saat içinde yiyin.”

4. Dondurulmuş gıdayı çözdürmek için en iyi yöntem hangisi?

Bakteriler genel olarak sıcakta ürediği için, gıdayı yavaş yavaş çözdürmek en iyisi.
Aksi halde bakterilerin hızla artması riski var.
Pirinci ısıtırken nelere dikkat etmeli?
Gıda Standartları Kurumu’na göre en güvenli yöntem, kullanmadan bir gece önce buzdolabına aktararak orada çözdürmek.

5. Bir gıdayı ikinci kez dondurmak tehlikeli mi?

Dondurulup çözülmüş gıda, bozulma sürecine kaldığı yerden devam ediyor.
Ancak çözüldükten sonra yeniden dondurulursa, ikinci kez çözüldüğünde bakteriler çok hızla çoğaldığı için zehirlenme riski artıyor.
Ancak dondurulup çözülen gıda pişirilmişse, örneğin çiğ tavuktan, tavuklu bir yemek yapılmışsa o zaman zararlı bakteriler ölüyor ve gıdanın yeniden dondurulması riskli olmuyor.

Kaynak
__________________
  Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 04.07.2016, 21:55   #2
Çevrimdışı
Dilaver
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Dondurulmuş Gıdalar Hakkında Bilmeniz Gerekenler



Hazır yiyecekleri çok fazla kullanmıyor, tüketmiyorum.

Dondurulmuş gıdaları ise hiç kullanmadım.

E tabi dondurma bunların dışında

Taze bezelye, bağ yaprağı vb gıdaları kendim buzlukta dondururum.

Onlar da çok fazla yer kaplamaz buzluğumda.
....

İngiltere’deki Gıda Standartları Kurumu'na, böyle bir kampanya yaparak, biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının da bilgilenmesine sebep olduğu için, şükranlarımızı iletir, vesile olan Ekin'e de teşekkürlerimi sunarım.



__________________

Tanrılar, erkeklerin ''balıkta'' geçirdiği zamanı ömründen saymaz. (Babil Atasözü)
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Dilaver'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 04.07.2016, 23:28   #3
Çevrimdışı
Gülümsün
Yönetici

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Dondurulmuş Gıdalar Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Çok nadiren hazır dondurulmuş gıda kullanıyorum. Genelde kullanacağım gıdaları kendim hazırlar ve derin dondurucuda dondururum. Faydalı güzel bilgiler için teşekkürler Ekinciğim ellerine sağlık canım.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Gülümsün'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
bilmeniz, dondurulmuş, gerekenler, gıdalar, hakkında


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 05:34.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.