Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Pratik Bilgiler & Püf Noktalar

Pratik Bilgiler & Püf Noktalar Yemeklerle ilgili pratik bilgiler, püf noktalar


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 31.01.2017, 21:32   #1
Çevrimdışı
Tura
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Ağız Sütü (kolostrum)

Ağız Sütü (kolostrum)


  • Sağlıklı ve güçlü bir bağışıklık sistemi,
  • Daha yumuşak deri ve azalmış kırışıklık,
  • Kas yoğunluğunda artış,
  • Egzersiz sırasında gelişmiş güç ve dayanıklılık,
  • Daha fazla enerji,
  • Mental uyanıklık ve pozitif ruh halleri,
  • Yaralı dokunun hızlı iyileşmesi,
  • Virüsler ve oto-immün hastalıkların karşı dayanıklılığı arttırma,
  • Kardiyovasküler (kalp ve damar) fonksiyonu için destektir

Ağız sütü tüketiminde yukarıdaki neticeleri elde ediyorsunuz.

Ağız sütü;
Doğumdan hemen sonra dişi hayvanların memelerince üretilen ve zengin bir besin maddesi olan ağız sütü; özünde yeni doğan yavruların immun sisteminin gelişmesinde; içermiş olduğu komponentler aracılığı ile antimikrobiyal ajan olarak immun sistemini uyarmakta, ayrıca büyüme faktörü olarak etki göstermektedir. Bileşim özellikleri yeni doğan bebeğin ilk günlerdeki gereksinmeleri açısından büyük önem taşımaktadır.

Kolostrum veya ağız sütü bileşimce normal sütten çok faklıdır ve bu nedenle de teknolojik açıdan değerlendirilip işlenmez, yani kolostrum içme sütü olarak veya süt ürünlerine dönüştürülerek insan gıdası olarak değerlendirilmemektedir.

Kolostrum binlerce yıldır Hint ve Tibet şifacıların odak noktası olmuştur. Antik sağlık sistemindeki hekimler ve ruhani liderler kolostrumun fiziksel ve ruhsal faydalarını belgelemişlerdir.


Bugün sarı kızdan alınan ağız sütünü pişirdik ve minik yavrunun gıdasına ortak olduk.



Önce pişirdik




Sonra ekmeğimizi batırarak yedik.




İnternette şöyle bir bilgi var:


Kolostrum, diğer sütlere göre daha fazla kuru madde, yağ ve yağsız kuru madde, protein ve en önemlisi daha fazla immunoglobulin (Ig) konsantrasyonuna sahiptir (Anonymous, 2003; Selk, 2003; Waterman, 1998).

Çizelge 1’de görüldüğü üzere, Ig konsantrasyonu üçüncü günden sonra minimuma inmektedir. Normal bir inek sütünde kuru madde oranı %12 civarında iken, bu oran kolostrumda %22-28 dolayındadır (Özhan ve ark., 2001; Selk, 2003). Buna karşın laktoz oranı, normal süttekinden daha düşüktür (Anonymous, 2003). Kolostrum, aynı zamanda vitamin A, D, E, B12 ve zengin bir mineral kaynağıdır (Kung, 2003). Vücut sıcaklığının korunmasını sağlayan yağ ve şeker formundaki enerji kaynaklarını da içeren kolostrumda, Ig absorbsiyonunu kolaylaştıran protein zerrecikleri de bulunmaktadır (Selk, 2003; Quigley ve ark., 1995; Bouda ve ark., 1987). Çizelge 2’de kolostrum ve normal sütteki immunoglobulin fraksiyonlarının karşılaştırılması verilmiştir.

Kolostrum besleyici elementler açısından oldukça zengin, spesifik fonksiyonlar üzerinde çok sayıda biyolojik aktif maddeleri yapısında bulundurabilen bir özellik sunmaktadır. İmmun sistemi ve hücre gelişimini teşvik ederek ya da dokuların onarımına katkıda bulunarak sağlığı koruyan bir gıda katkısıdır. Kolostrumun arzu edilen özellikleri probiyotik laktik asit bakterilerinin gelişimine de katkıda bulunmaktadır. Günümüzde gelişen teknolojiye paralel olarak ortaya konulan yeni teknikler ve biyoteknolojik çalışmalar neticesinde kolosturumda doğal olarak bulunan esas faktörlerin klonlanarak yüksek düzeylerde elde edilmesi gelecekte yapılması planlanan çalışmalar arasında yer almaktadır.

__________________
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Tura'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.02.2017, 00:34   #2
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ağız Sütü (kolostrum)

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Tura Mesajı göster


Bugün sarı kızdan alınan ağız sütünü pişirdik ve minik yavrunun gıdasına ortak olduk.


Önce pişirdik


Sonra ekmeğimizi batırarak yedik.



Çocukluğumda bizim de ineğimiz ve mandamız vardı. Ağızı tanıyorum. Hatırımda kaldığı kadarıyla, sütten koyu, rengi krem rengi idi.

Ben hiç yemezdim

********

Ekmeğinizi batırarak mı, yoksa bandırarak mı yediniz Tura
__________________
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.02.2017, 07:54   #3
Çevrimdışı
Tura
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ağız Sütü (kolostrum)

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Canan Mesajı göster


Çocukluğumda bizim de ineğimiz ve mandamız vardı. Ağızı tanıyorum. Hatırımda kaldığı kadarıyla, sütten koyu, rengi krem rengi idi.

Ben hiç yemezdim

********

Ekmeğinizi batırarak mı, yoksa bandırarak mı yediniz Tura
Pişince sütten koyu olur.
Burada pişirme şekli çok önemlidir. Tam kıvamında olmalı, ne cıvık ne de koyu. Her pişiren bu kıvamı veremeyebilir.
Yağ oranı sütten çok düşüktür. Keşke günlük olarak bulunabilse.
Çocuklara ve ileri yaştaki insanlara oldukça faydalı bir gıda.
Sağlıklı beslenmenin kapısı gibi.

@Canan, kibarlık yapmayayım, tabiki bandırarak yedim.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Tura'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.02.2017, 10:28   #4
Çevrimdışı
Ekin
Başına Buyruk

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ağız Sütü (kolostrum)

Biz bunu fırında kek gibi pişirip yiyoruz abi. Bol yumurta istersen tuz istersen şeker. Ben tuzlusunu severim. Senin yediğin gibi yendiğini hiç duymamıştım.

Teşekkürler


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.02.2017, 10:37   #5
Çevrimdışı
Tura
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ağız Sütü (kolostrum)

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Ekin Mesajı göster
Biz bunu fırında kek gibi pişirip yiyoruz abi. Bol yumurta istersen tuz istersen şeker. Ben tuzlusunu severim. Senin yediğin gibi yendiğini hiç duymamıştım.

Teşekkürler


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Ağız sütünden kek.. ben de ilk duydum, ilginç.. Nasıl yapıyorsunuz anlatsana.

Bir kere denesene. İçine de şeker veya bal kat ye. Seveceksin.
Buzağlamış anneden, birinci, ikinci ve üçüncü gün sağılan süte, birinci güne biraz, ikinci güne daha az, üçüncü güne ise hiç süt katmadan kaynatılarak yapılır. Fazla kaynayınca yoğurttan daha katı olur. Demekki siz bunu fırına vererek peynirimsi bir şey yapıyorsunuz.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Tura'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.02.2017, 11:19   #6
Çevrimdışı
Senfonim
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ağız Sütü (kolostrum)

hani bana hani bana İnsan buraya da gönderir

Bende köyde teyzemden duymuştum bu sütü ..ilk duyduğumda çok ilginç gelmişti ismi merak etmiştim.. Hiç tadına bakmak görmek kısmet olmadı . Ama canım çekti bu paylaşımı , yazdıklarınızı görünce : )
__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Senfonim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.02.2017, 11:45   #7
Çevrimdışı
Tura
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ağız Sütü (kolostrum)

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Senfonim Mesajı göster
hani bana hani bana İnsan buraya da gönderir

Bende köyde teyzemden duymuştum bu sütü ..ilk duyduğumda çok ilginç gelmişti ismi merak etmiştim.. Hiç tadına bakmak görmek kısmet olmadı . Ama canım çekti bu paylaşımı , yazdıklarınızı görünce : )
İnsanların canı çeksin diye paylaşıyoruz zaten.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Tura'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.02.2017, 12:09   #8
Çevrimdışı
Senfonim
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ağız Sütü (kolostrum)

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Tura Mesajı göster
İnsanların canı çeksin diye paylaşıyoruz zaten.
Hain Dom dom
__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Senfonim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.02.2017, 15:32   #9
Çevrimdışı
Ekin
Başına Buyruk

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ağız Sütü (kolostrum)

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Tura Mesajı göster
Ağız sütünden kek.. ben de ilk duydum, ilginç.. Nasıl yapıyorsunuz anlatsana.



Bir kere denesene. İçine de şeker veya bal kat ye. Seveceksin.

Buzağlamış anneden, birinci, ikinci ve üçüncü gün sağılan süte, birinci güne biraz, ikinci güne daha az, üçüncü güne ise hiç süt katmadan kaynatılarak yapılır. Fazla kaynayınca yoğurttan daha katı olur. Demekki siz bunu fırına vererek peynirimsi bir şey yapıyorsunuz.


Bir ay önce çiftlikten vermişlerdi. 7-8 tane yumurta ve bi tutam tuz iyice çırpılıp ağız sütü ilave ediliyor. Bizimki yuvarlak büyük boy tepsiydi. İçine sıvı dökülüp 180 derecede pişirdik. Bildiğin kapkatı birşey oldu. Ama yemesine doyamazsın. Aynı şekilde şeker ilave edenler var. Ama bana tuzlusunu uyar. Bizim köyde annem çocukken hayvancılık çok olduğuna çok yapılırmış. Ama şimdi köyde hayvanı olan bile yok.


Birde birara çiftlikten çok gelmişti. İki hayvan doğum yapmıştı. Onlarda bize göndermişler. O zaman tavada buna hiç birşey katmadan pişiriyorum. Biraz kaşık ile karıştırıp ufalıyorum. Soğutup dolaba kaldırdım. Ekşimik , lor yerine kullanılıyor.





Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 02.02.2017, 15:53   #10
Çevrimdışı
Tura
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ağız Sütü (kolostrum)

@Ekin, teşekkürler.

Bir ara denemesini yapayım.
Ama benim aklım sizin peynir helavasında
__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Tura'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
ağız, kolostrum, sütü


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 17:10.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.