Merhabalar
Forum Gerçek üyesi değilsiniz ya da Üye Girişi yapmamışsınız.
Sitemizden tam olarak yararlanabilmek için;
Lütfen Buraya tıklayarak üye olunuz.
Forum Gerçek

Forumları Okundu Kabul Et Bugünkü MesajlarYazdığım Cevaplar Açtığım Konular Kim Nerede
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Pratik Bilgiler & Püf Noktalar

Pratik Bilgiler & Püf Noktalar Yemeklerle ilgili pratik bilgiler, püf noktalar


Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Eski 29.12.18, 16:56   #1
Çiçekci kız

Canan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2011
Konular: 7105
Mesajlar: 27,688
Ettiği Teşekkür: 105010
Aldığı Teşekkür: 150695
Rep Derecesi : Canan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardırCanan şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Kestane Pişirme Yöntemleri ve Püf Noktalar


Kestane Pişirmeden Önce Bilmeniz Gereken Püf Noktalar


Kış mevsimi gelince yanmaya başlayan sobaların vazgeçilmez bir ritüeli vardır. Üzerine kestaneleri bir bir çizip koymak, kabuğu çıtır çıtır olana kadar pişirmek...

Dışarıdaki soğuğa, yağışlara inat sıcacık olmaya başlayan evlerin en büyük mutluluklarından biridir işte o kestanelerin kavruk kokusu. Henüz sıcacıkken ellerimiz yana yana soymaya çalışır, içindeki hazineye ulaştığımızda da mutlu mutlu yerdik hep.


Hele sokakları saran o hafif yanık koku yok mu? İşte o koku duyulmaya başladığında şehre kış mevsimi ulaşmış demektir. Her köşe başında bizi selamlayan kestaneciler, pazarlarda karşımıza çıkan kestaneler gelmeye başladığına göre şimdi onu afiyetle tüketme zamanıdır!

Aslında birbirinden pratik yöntemleri var kestane pişirmenin. Evde rahatlıkla yapabileceğiniz bu yöntemlerle gelmiş geçmiş en lezzetli geleneği sürdürelim beraber.


Kestaneleri pişirmeden önce mutlaka çizik atın ve suyun içine birkaç saat kadar bekletin. Bunu yaptıktan sonra ya da bunu yapmaya vaktinizin olmadığı durumlar için ise bu yöntemleri deneyebilirsiniz.

Tıpkı diğer sebze ve meyvelerde olduğu gibi kestanede de tazelik mühim. Kestaneniz ne kadar taze olursa o kadar kolay pişer ve lezzetli olur. Bu nedenle kestaneyi tam mevsiminde tüketmek önemli. Alırken kabuğunun sert olmasına ve dış görüntüsünde çok fazla ağ olmamasına özen gösterin.

Kestanenin taze olup olmadığını anlamanın bir diğer yolu da kestanenin kabuğuna bir bıçak ya da keskin bir aletle çizik atıp içine bakmak. Rengi ve iç kabuğu yenebilecek durumlara uygunsa alın. Alırken bunlara özen gösterirseniz lezzetli mi lezzetli kestaneler pişireceğinize eminiz.


Kestane suda nasıl haşlanır?

Kestanelerin içlerinin yumuşacık olmasını istiyorsanız, o kavruk lezzet olmasa da olur diyenlerdenseniz sizi suda haşlama yöntemine alalım. Tazecik kestanelerinizi seçtiniz. Bıçak, falçata ya da keskin bir aletle üzerine çizikler attınız. Suyun içine atın ve oda sıcaklığında birkaç saat dinlendirin. Vaktiniz yoksa suyu ilave edin, üzerine 2 adet kesme şeker ekleyin. Orta ateşte kestanelerin dış kabukları soyulacak kıvama gelene kadar yaklaşık 20-30 dakika kadar güzelce haşlayın.

Kestaneleri daha fazla haşlarsanız formları ve lezzetleri bozulur. Dilediğiniz sonucu alamayabilirsiniz. Bu nedenle suyun içinde tam olarak haşlandıklarını düşündüğünüz anda kestaneleri süzdürün. Fazla sularını süzdükten sonra oda sıcaklığında birkaç dakika dinlendirerek soyun ve afiyetle tüketin.

Not: Haşlamalık ve kebap yapmalık olarak iki farklı tür bulunuyor. Haşlamalık olanlar daha iri, kebap olacak olanlar daha minik. Aklınızda bulunsun.


Fırında kestane kebap nasıl yapılır?

Evde sobanız yoksa fırınınız var. İşte o kavruk tadı yakalamak için ihtiyacınız olan yöntemi anlatıyoruz. Öncelikle yine kestanelerinizi güzelce çizin. Suyun içinde en az 15 dakika bekletin. Ardından fazla suyunu süzdürün ve bir kağıt havlu yardımıyla kestanelerinizi kurulayın. Yağlı kağıt serili bir fırın tepsisinin üzerine kestanelerinizi aktarın.

200 derecede önceden ısıtılmış fırında kabukları hafif siyahlaşana kadar ve kokusu çıkana kadar yaklaşık 20-30 dakika arası pişirin. Kabuklarının ayrılmaya başladığını göreceksiniz. Bu duruma geldiğinde fırından alın ve oda sıcaklığında bir süre dinlendirip hemen soyma işlemine geçerek afiyet tüketin.


Tavada kestane nasıl pişirilir?

Vaktiniz yok ve kestaneleri suda bekletemediniz. Hiç sorun değil. Demir döküm ya da kalın tabanlı bir tavanın içine çizilmiş kestaneleri alın. Her 250 gram için 1 çay bardağı kadar su koyun. Sularını çekip yavaş yavaş kavrulmaya başlamalarını sağlayın. Bu sırada yanmaması ve yapışmaması için belli aralıklarla güzelce karıştırın.

Ardından suyunu güzelce çekip, dış kabuğunun rengi değişene ve kabukları ayrılana kadar pişirmeye devam edin. Piştikten sonra ocaktan alın. Birkaç dakika dinlendirdikten sonra kabuklarını soyarak afiyetle tüketin.


Fırın torbasında kestane nasıl pişirilir?

Bir diğer yöntem ise kestanelerinin içinin yumuşacık kalmasını sağlayan yöntemlerden biri. Bu yöntemde yine çizikler atılıyor, suyun içinde 10-15 dakika kadar bekleyen kestaneler fırın poşetinin içine konup 180 derecede 30 dakika kadar pişirin. Pişirmeden önce fırın poşetinin üzerine delikler açmayı da unutmayın. Çıkardıktan sonra yumuşacık, kabukları kolay soyulan kestaneleriniz hazır.

Kestane kabukları en kolay nasıl soyulur?

Kestanelerin kabuklarını çok kolay bir şekilde soymak için mutlaka ama mutlaka öncesinde suyun içinde bekletmeye özen gösterin. Beklettikten sonra pişirme aşamasına geçin. Pişirme aşamasında sonra bir havluya sararak birkaç dakika dinlendirebilir ve o şekilde soyabilirsiniz. Öncesinde suyun içinde bekletmek ve kabuklarının üzerine sağlam çizikler atarak pişirmek kolay soymanız için zaten yeterli yöntemler. Taze olmadığı durumlarda zor soyma gibi durumlar yaşamanız mümkün.




Mikrodalga Fırında Pişirme

Kestane pişirmek için en pratik yol mikrodalga fırın kullanmak olsa gerek. Bunun için iki farklı yöntem izleyebilirsiniz. Bombeli kısımlarını boydan boya çizdiğiniz kestaneleri bol suyla yıkayın. İlk yöntemde kestaneleri yıkadıktan sonra bir saat kadar soğuk suda bekletip mikrodalga fırının tepsisine dizin ve 15 dakika kadar pişirin.

İkinci yöntem ise biraz daha pratik. Kesip yıkadığınız kestaneleri ısıya dayanıklı bir kaseye koyun. Aynı kaseden bir tane daha alıp içini suyla doldurun. Ardından kaseleri mikrodalga fırına yerleştirin. Haliyle kaselerin yan yana sığacak küçüklükte olması gerek. Yaklaşık 5 dakika pişirdikten sonra çıkarıp bir kese kağıdının içinde 5 dakika kadar bekletin. Kendi buharıyla soğuyan kestanenin kolayca soyulduğunu göreceksiniz.

Tuz Yatağında Pişirme

Kulağa ıspanak yatağında biftek gibi afilli bir tarif gibi gelse de oldukça pratik bir yöntem. İlk adımda yine kestaneleri bombeli tarafından çizip yıkayın. Alüminyum bir tencere ya da derin bir tavaya, bir paket kaya tuzu dökün ve kestaneleri tek tek üzerine dizin. Üstünü kapağıyla kapatarak orta ateşte 20-25 dakika pişirin. Ardından bir bezin içine koyup 5 dakika bekletin. İşte kışın efendisi kestane yenmeye hazır!


Haşlama

İlla közleme tadı olsun demiyorsanız, haşlamak da gayet pratik bir pişirme yöntemi. Kestaneleri yukarıda anlattığımız gibi çizip yıkadıktan sonra derin bir kapta üstü tamamen suyla kaplanacak şekilde 20-25 dakika kaynatın. Bu yöntemle kestane kolay soyulacağı gibi beklediğinde de hemen sertleşmeyecektir.

Kızartma

Evet, bildiğiniz yağda kızartmaktan bahsediyoruz. Ancak bu yöntem, kestaneyi gurme lezzetler için kullanmak isteyenlere hitap ediyor. Pilav vb. gibi yemeklerde kullanılmak üzere, kesip yıkadığınız kestaneleri kızgın yağda 20-25 dakika kızartın. Soğuduktan sonra kabuklarını kolayca çıkarabilirsiniz.
__________________

Canan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 29.12.18, 17:00   #2
Müdavim

Tura - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Jul 2012
Konular: 77
Mesajlar: 5,549
Ettiği Teşekkür: 26226
Aldığı Teşekkür: 28768
Rep Derecesi : Tura şöhret ötesinde bir itibarı vardırTura şöhret ötesinde bir itibarı vardırTura şöhret ötesinde bir itibarı vardırTura şöhret ötesinde bir itibarı vardırTura şöhret ötesinde bir itibarı vardırTura şöhret ötesinde bir itibarı vardırTura şöhret ötesinde bir itibarı vardırTura şöhret ötesinde bir itibarı vardırTura şöhret ötesinde bir itibarı vardırTura şöhret ötesinde bir itibarı vardırTura şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Huzurlu
Standart Cevap: Kestane Pişirme Yöntemleri ve Püf Noktalar

Eve gelirken kestane almıştım. Bunlardan birini akşama denerim artık.
__________________
Tura isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Tura'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 29.12.18, 17:05   #3
Müdavim

Kartal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Jan 2009
Konular: 1437
Mesajlar: 5,965
Ettiği Teşekkür: 19889
Aldığı Teşekkür: 26164
Rep Derecesi : Kartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardırKartal şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Kestane Pişirme Yöntemleri ve Püf Noktalar

@Canan güzel bilgiler için teşekkür ediyorum, bazı eksik bilgilerim tamamlandı, bir kısımınıda tekrar anımsadım.
Dün yaptım, çizik attım fakat suda beklemeyi es geçmişim, ama düşünüyorum bir eksik var diye, konuyu okuyunca aklıma geliverdi


Şimdi çarşıdan geldim, kestanenin kilosu 25 TL. Suç kestanenin değil tabiki. Bizlerin suçu, bizlerin..
Ahhhhhh, bahçemize bir kestane ağacı dikemedik
__________________

Kartal isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Kartal'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 29.12.18, 18:41   #4
Uzman Üye

Cimcimecik - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Oct 2018
Konular: 23
Mesajlar: 1,184
Ettiği Teşekkür: 443
Aldığı Teşekkür: 1845
Rep Derecesi : Cimcimecik şöhret ötesinde bir itibarı vardırCimcimecik şöhret ötesinde bir itibarı vardırCimcimecik şöhret ötesinde bir itibarı vardırCimcimecik şöhret ötesinde bir itibarı vardırCimcimecik şöhret ötesinde bir itibarı vardırCimcimecik şöhret ötesinde bir itibarı vardırCimcimecik şöhret ötesinde bir itibarı vardırCimcimecik şöhret ötesinde bir itibarı vardırCimcimecik şöhret ötesinde bir itibarı vardırCimcimecik şöhret ötesinde bir itibarı vardırCimcimecik şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Kestane Pişirme Yöntemleri ve Püf Noktalar

Canım çekti bunu okuyunca gidip yapayım bâri. Ama suda bekletemeyeceğim. Hemen haşlayacağım.
__________________
Thales'e, "şanslı insan kime denir" diye sormuşlar. Demiş ki:

"Sağlıklı vücudu, bilgece zihni ve öğrenmeye açık tabiatı olan insan şanslı bir insandır."
Cimcimecik isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
6 Üyemiz Cimcimecik'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 29.12.18, 19:45   #5
Dönersen Islık Çal..

Sevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Feb 2012
Konular: 808
Mesajlar: 6,739
Ettiği Teşekkür: 30144
Aldığı Teşekkür: 35549
Rep Derecesi : Sevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardırSevda şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Melek Gibi
Standart Cevap: Kestane Pişirme Yöntemleri ve Püf Noktalar

Genelde fırında pişiriyorum. Üzerine artı şeklinde çizik atılınca soyulması kolay oluyor. Eskiden fırına atmadan önce suda bekletirdim suyun içine de biraz pekmez eklerdim baktım ne suya koyunca ne de pekmez ekleyince tadında değişiklik olmuyor direkt kesip fırına atıyorum bende. Fırın torbasında hiç denemedim, denemek lazım.

Teşekkürler Canancığım.

Sevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Sevda'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 29.12.18, 21:43   #6
Moderator

Gülümsün - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Oct 2014
Konular: 1581
Mesajlar: 9,171
Ettiği Teşekkür: 55524
Aldığı Teşekkür: 34673
Rep Derecesi : Gülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardırGülümsün şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Kestane Pişirme Yöntemleri ve Püf Noktalar

Alıntı:
. Öncelikle yine kestanelerinizi güzelce çizin. Suyun içinde en az 15 dakika bekletin. Ardından fazla suyunu süzdürün ve bir kağıt havlu yardımıyla kestanelerinizi kurulayın. Yağlı kağıt serili bir fırın tepsisinin üzerine kestanelerinizi aktarın.
Bu benim yaptığım tarif. Sadece suda bekleterek yapmıyorum. Bundan sonra da yapacağımı sanmam.

(bildiğimden şaşmam hesabı )


Bu soğuk havada iyi gider kestane. Olsa da yesem şimdi.
__________________
Gülümsün isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Gülümsün'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 30.12.18, 15:00   #7
Uzman Üye

nurideniz34 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Mar 2016
Yaş: 69
Konular: 706
Mesajlar: 3,693
Ettiği Teşekkür: 58120
Aldığı Teşekkür: 8818
Rep Derecesi : nurideniz34 muhteşem birisinurideniz34 muhteşem birisinurideniz34 muhteşem birisinurideniz34 muhteşem birisinurideniz34 muhteşem birisinurideniz34 muhteşem birisinurideniz34 muhteşem birisinurideniz34 muhteşem birisinurideniz34 muhteşem birisinurideniz34 muhteşem birisinurideniz34 muhteşem birisi
Ruh Halim: Cap Canli
Standart Cevap: Kestane Pişirme Yöntemleri ve Püf Noktalar

İyi pazarlar diliyorum..
Benim damak tadıma haşlanmış olanı tercihimdir....
__________________
En büyük zenginlik,
Sıhhat ve afiyette olmaktır...


İstanbul - 0RH pozitif -1949

Balıkçı Reisi: Nuri Deniz
(Kimya ve İşletme müh.)
nurideniz34 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz nurideniz34'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
kestane, noktalar, pişirme, yöntemleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



WEZ Format +3. Şuan Saat: 06:30.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright ©2000 - 2019 www.forumgercek.com
Protected by CBACK.de CrackerTracker
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.
Page Rank Icon
Bumerang - Yazarkafe
McAfee Site Denetleme
Norton Site Denetleme
www.forumgercek.com Creative Commons Alıntı-Lisansı Devam Ettirme 3.0 Unported Lisansı ile lisanslanmıştır.