Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Pratik Bilgiler & Püf Noktalar

Pratik Bilgiler & Püf Noktalar Yemeklerle ilgili pratik bilgiler, püf noktalar


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 25.06.2020, 01:03   #1
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Dondurulmuş Besinler Nasıl Tüketilmeli? Kaç Dereceye Kadar Saklanmalıdır?

Dondurulmuş Besinler Nasıl Tüketilmeli?

Kaç Dereceye Kadar Saklanmalıdır?




Dondurulmuş Besinler Nasıl Tüketilir?
Meyve ve sebzeler (çilek, vişne, bezelye, patates, bamya, fasulye gibi), bazı su ürünleri (balık, karides vb.), tavuk/et vb. besinler (şinitzel, köfte gibi), bazı unlu besinler (mantı, pizza,milföy hamuru vb.), meyve suları dondurma işlemine tabi tutularak piyasaya sunulan besinlerden bazılarıdır. Tabi piyasada yer alan besinlerin dışında; pek çok kişi evinde besinleri kendisi dondurarak saklama yöntemini kullanmaktadır.

Dondurma işlemi hızlı yaşam temposunda pratik bir çözüm olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Bunun yanında; besinleri besin değerini kaybetmeden saklamanın oldukça güvenilir yöntemi olan dondurarak saklama yöntemi sayesinde mevsiminde olmadığı halde meyve ve sebzeleri tüketmek mümkündür.



Dondurulmuş besinler ne kadar süre saklanabilir?
Dondurulmuş besinlerin saklama süreleri derin dondurucunun sıcaklık derecesine bağlı olarak değişmektedir.
Örneğin:​
  • -6 °C sıcaklığa sahip derin dondurucuda muhafaza edilen bir besini saklama süresi ortalama 1 haftadır.
  • -12 °C sıcaklığa sahip derin dondurucuda muhafaza edilen bir besini saklama süresi ortalama 1 ay kadardır.
  • -18 °C sıcaklığa sahip derin dondurucuda muhafaza edilen bir besini saklama süresi ortalama 3 ay kadardır.




Dondurulmuş gıda tüketimi için dikkat edilecek noktalar

Besinleri dondurma işlemi, mevsiminde olmayan sebze veya meyveleri sanki mevsimindeymişçesine taze özellikte tüketmemizi mümkün kılar. Mevsiminde bulunmayan meyve ve sebzeler gönül rahatlığıyla dondurulmuş şekli ile tüketilebilir. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta; dondurulmuş sebzelerin çözdürülmeden pişirilmesi gerektiğidir.Alışveriş yaparken alışveriş sepetine en son konulacak olan besinler dondurulmuş besinler olmalıdır. Bu yüzden alışverişinizin en son anında dondurulmuş ürün bölümüne uğrayınız.

Gıdalarınızı dondururken dikkat etmeniz gerekenler

Dondurma işlemi uygulayacağınız besinin öncelikle temiz (yıkanmış, ayıklanmış vb.) olmasından emin olmalısınız. Dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta besinlerin taze olması gerektiğidir. Temizliğinden ve tazeliğinden emin olduğunuz besinleri temiz küçük buzdolabı poşetleri kullanarak tek yemeklik (tek pişirimlik) miktarlara ayırmalı ve bu şekilde dondurmalısınız. Buzdolaplarınızın derin dondurucu kısmını sonuna kadar doldurmayınız.



Donmuş gıdaları çözdürürken önem verilmesi gerekenler

Dondurulmuş besinlerin kalitesi dondurma işleminde olduğu kadar çözündürme işlemiyle de yakından ilişkilidir. Dondurulmuş besinler çözdürülürken eğer doğru işlem uygulanmazsa fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan olumsuz durumlar meydana gelebilir. Olması gereken şekilde çözdürme işlemi uygulanmamış besinde mikrobiyolojik açıdan üremeler oluşabilmekte ve zehirlenmelere sebep olabilmektedir.

Derin dondurucuda dondurulmuş besinlerde mikroorganizma üremesi durur, çözdürmeden sonra ise üreme hızla yeniden başlar. Bu yüzden çözdürme işlemi çok önemlidir. Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.

Çözdürme işlemi

Oda sıcaklığında, su içerisinde, kalorifer üzerinde ya da altında, hafif ateşte veya güneşli yerlerde bekletilerek yapılmamalıdır. Çözdürme işlemi; buzdolabının iç raflarında bekletilerek veya mikrodalga fırının çözdürme programında yapılmalıdır. Çözdürülecek olan besin buzdolabında bekletilirken mutlaka bir kap içerisine konulmalıdır. Aksi halde çözme işlemi sırasında besinden damlayacak sular başka bir besine bulaşarak çapraz kontaminasyona sebebiyet verebilir. Bunun sonucunda da besin zehirlenmeleri ortaya çıkabilir. Çözdürülmüş besinler bekletilmeden pişirilmelidir.

Gidalap

  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.06.2020, 01:11   #2
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Dondurulmuş Besinler Nasıl Tüketilmeli? Kaç Dereceye Kadar Saklanmal

Dondurulmuş gıdalar nasıl çözdürülür?



Günlük hayatın yoğunluğunda birçok insan için hayat kurtarıcı olarak görülen dondurulmuş gıdaları besin güvenliği açısından değerlendiren Prof. Dr. Şükrü Karataş, uygun koşullarda dondurulan ve yine uygun koşullarda çözdürülen taze ve besin değerini yitirmemiş gıdaların tüketim açısından son derece güvenli olduğunu söyledi.



Gıdaların sağlıklı olarak saklanması konusunda en güvenilir yollardan bir tanesinin gıdaların belirli koşullarda dondurularak muhafaza edilmesi olduğunu belirten Prof. Dr. Karataş, "Ayrıca mevsiminde taze, ucuz ve bol olduğu dönemlerde alınıp dondurulan gıdalar mutfak harcamalarında büyük ölçüde tasarruf da sağlar" dedi.



Gıdayı dondurma işleminin o gıda maddesini tek başına sağlıklı veya sağlıksız yapmayacağını ifade eden Prof. Dr. Karataş, "Burada önemli olan dondurulmuş gıdanın dondurma işlemi sırasında ham madde olarak içeriği ve dondurma koşullarının elverişli olmasıdır. Taze, besin değerleri yitirilmemiş, diğer bir deyişle kaliteli ham madde içeren gıda maddeleri, dikkatli bir ön hazırlama işlemiyle, uygun koşullarda dondurulursa ve -18 santigrat derece gibi uygun koşullarda muhafaza edilirse, her zaman güvenli olacaktır" diye konuştu



Gıda maddelerinin uygun koşullarda dondurulduğu ve -18 santigrat derecede muhafaza edildiği durumda dondurma işlemi, su aktivitesini düşürür ve moleküllerin hareketini yavaşlattığını ifade eden Prof. Dr. Karataş, Bu sayede işlem, besin değerini gıdanın içinde hapsederek, bakteri, maya, küf gibi mikroorganizmaların çoğalmasını engeller. Örneğin, dondurulmuş havuçta dondurma işlemi süresince yüksek miktarda beta karoten ve antioksidanlar sebzeye nüfuz ederek sebzenin besin değerini ve diğer olumlu özelliklerini bu süre zarfında muhafaza ederler ifadelerini kullandı.




Gıdaların dondurularak muhafaza edilmesinde esas önemli olan noktanın dondurulacak gıdaların taze ve besin değerlerini yitirmemiş olması olduğunun altını çizen Prof. Dr. Karataş, "Diğer bir deyişle hammadde iyi durumda ise, uygun dondurma ve saklama koşullarında besin değerini yitirmeden, güvenle saklanacaktır. Genelde uygun dondurma işlemi besinlerin kalori miktarını ve içindeki mineral, yağ, protein, karbonhidrat ve şeker miktarını da değiştirmez. Ayrıca dondurulmuş gıda maddelerinin çözdürülme şekli de gıda güvenliği açısından göz önünde bulundurulması gereken önemli bir husustur" dedi.



Prof. Dr. Karataş, dondurulmuş gıdaların çözdürülmesinde dikkat edilmesi gereken noktaları ise şöyle sıraladı: "Dondurulmuş sebzelerin pişirmeden önce çözdürülmesine gerek yoktur. Onları hemen buzluktan çıkarıp haşlayabilir veya mikrodalga fırına koyabilirsiniz. Meyveleri kullanmadan önce belli bir oranda çözmek gerekir. Meyvelerin tamamen çözdürülmesi onların yumuşayıp pelte haline gelmesine neden olabilir.



Dondurulmuş etlerin pişirmeden önce tamamen çözdürülmesi gerekir. Tam olarak çözdürülmeyen etlerin dış kısmı pişer, iç kısımları pişmeyebilir. Gıdaları genellikle buzdolabında veya soğuk suda çözündürün. Oda sıcaklığında, mutfak tezgahında çözdürülen gıdalar, son derece hızlı bir şekilde bakteri üretebilme özelliğine sahiptir. Örnek olarak bir gıda ürünün içinde beş yüz bin bakteri varsa bu bir saat içinde iki milyon bakteri olur. Ayrıca çözdürülmüş bir gıda ürününü asla tekrar dondurmak için buzdolabına koymayınız."



Kaynak

  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.06.2020, 01:32   #3
Çevrimdışı
Sevda
Dönersen Islık Çal..

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Dondurulmuş Besinler Nasıl Tüketilmeli? Kaç Dereceye Kadar Saklanmal

Alıntı:
Ayrıca mevsiminde taze, ucuz ve bol olduğu dönemlerde alınıp dondurulan gıdalar mutfak harcamalarında büyük ölçüde tasarruf da sağlar


Bu kısmı kesinlikle doğru. Bütün kadınlar derin dondurucularının çekmecelerini mevsiminde aldıkları sebzeler ve baklagiller ile doldururlar. Misafir geldiği zaman veya salgın döneminde en büyük kurtarıcı oluyorlar.

Teşekkürler Okyanus.

  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Sevda'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.06.2020, 13:25   #4
Çevrimdışı
Efruz
Dost Nâzım

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Dondurulmuş Besinler Nasıl Tüketilmeli? Kaç Dereceye Kadar Saklanmal

Bir kere dondurucunun kapağını hafif aralık unutmuşuz, mutfağa bi girdim pıt pıt su akıtıyor

Bir sürü şey çözünmüştü
__________________



Sakın sen kuş vurma yavrum,
En engin bir kardeşlikte uçar kuşlar gökyüzünde.
Tüfekle oynama yavrum,
Şakacığı bile çirkin bir canlıyı öldürmenin.

  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Efruz'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.06.2020, 13:47   #5
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Dondurulmuş Besinler Nasıl Tüketilmeli? Kaç Dereceye Kadar Saklanmal

Acaba doğru yere mi baktım?

Dolabın üstünde dondurucu -18 dereceye ayarlı. Alt kısım ise 04 derece gösteriyor.
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.06.2020, 14:01   #6
Çevrimdışı
Tura
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Dondurulmuş Besinler Nasıl Tüketilmeli? Kaç Dereceye Kadar Saklanmal

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi OkyanusunKalbi Mesajı göster
Acaba doğru yere mi baktım? Dolabın üstünde dondurucu -18 dereceye ayarlı. Alt kısım ise 04 derece gösteriyor.
Aynen...doğru.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Tura'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.06.2020, 14:05   #7
Çevrimdışı
Tura
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Dondurulmuş Besinler Nasıl Tüketilmeli? Kaç Dereceye Kadar Saklanmal

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Efruz Mesajı göster
Bir kere dondurucunun kapağını hafif aralık unutmuşuz, mutfağa bi girdim pıt pıt su akıtıyor

Bir sürü şey çözünmüştü
Pirizden bir iş için voltaj aldım. İşim birince de fişi çektim. Çekmez olaydım. Dondurucunun elektirik fişi de yerinden oynamış ve voltaj irtibatı kesilmiş.
Vişneler vardı...ve başla şeyler. Vişneden dolayı etraf kan gölüne dönmüş.

Uzun bir müddet, odaya girmeme cezasına çarptırıldım. Zor günlerdi....çok zor.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Tura'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.06.2020, 14:22   #8
Çevrimdışı
Efruz
Dost Nâzım

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Dondurulmuş Besinler Nasıl Tüketilmeli? Kaç Dereceye Kadar Saklanmal

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi OkyanusunKalbi Mesajı göster
Acaba doğru yere mi baktım? Dolabın üstünde dondurucu -18 dereceye ayarlı. Alt kısım ise 04 derece gösteriyor.
Normal tüketilecek gıdalar +4 °C'de, dondurulacak gıdalar -18 °C'de saklanmalıdır.

Bazısı üst kısmı +6'ya alıyor. Bu tarz 2° oynamalar bile mikrobiyal aktiviteyi tetikler.


Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Tura Mesajı göster
Pirizden bir iş için voltaj aldım. İşim birince de fişi çektim. Çekmez olaydım. Dondurucunun elektirik fişi de yerinden oynamış ve voltaj irtibatı kesilmiş.
Vişneler vardı...ve başla şeyler. Vişneden dolayı etraf kan gölüne dönmüş.

Uzun bir müddet, odaya girmeme cezasına çarptırıldım. Zor günlerdi....çok zor.
Bende de yaban mersinleri vardı, pek çözünmemişlerdi. Hemen robottan geçirip tatlı yapmıştım.

O kadar meyveyi atsam ağlardım arkalarından
__________________



Sakın sen kuş vurma yavrum,
En engin bir kardeşlikte uçar kuşlar gökyüzünde.
Tüfekle oynama yavrum,
Şakacığı bile çirkin bir canlıyı öldürmenin.

  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Efruz'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.06.2020, 14:45   #9
Çevrimdışı
OkyanusunKalbi
WoodStock

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Dondurulmuş Besinler Nasıl Tüketilmeli? Kaç Dereceye Kadar Saklanmal

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Efruz Mesajı göster
Normal tüketilecek gıdalar +4 °C'de, dondurulacak gıdalar -18 °C'de saklanmalıdır.

Bazısı üst kısmı +6'ya alıyor. Bu tarz 2° oynamalar bile mikrobiyal aktiviteyi tetikler.
-20 °C'de 20 yıl yaşaması konusu da çözüme ulaşıyor böylece. Zaten gerekli standart değerler -18°C ise, evinde -20°C 6 ay? saklayan yoktur herhalde.

Ben artık marketlere gittiğimde derin dondurucudaki ürünlerin derecelerine bakarım.
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz OkyanusunKalbi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 25.06.2020, 17:34   #10
Çevrimdışı
Canan
Çiçekci kız

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Dondurulmuş Besinler Nasıl Tüketilmeli? Kaç Dereceye Kadar Saklanmal

Benim derin dondurucu ile ilgili başıma bir şey gelmedi
Konudaki resimler çok güzel



Paylaşımın ve emeğin için teşekkürler canım

__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Canan'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
besinler, dereceye, dondurulmuş, kadar, nasıl, saklanmalıdır, tüketilmeli


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 22:47.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.