Merhabalar
Forum Gerçek üyesi değilsiniz ya da Üye Girişi yapmamışsınız.
Sitemizden tam olarak yararlanabilmek için;
Lütfen Buraya tıklayarak üye olunuz.
Forum Gerçek

Forumları Okundu Kabul Et Bugünkü MesajlarYazdığım Cevaplar Açtığım Konular Kim Nerede
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Pratik Bilgiler & Püf Noktalar

Pratik Bilgiler & Püf Noktalar Yemeklerle ilgili pratik bilgiler, püf noktalar


Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Eski 04.04.10, 02:24   #1
Ne Mutlu Türküm Diyene

LaLe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Jan 2009
Konular: 2491
Mesajlar: 21,229
Ettiği Teşekkür: 85449
Aldığı Teşekkür: 125445
Rep Derecesi : LaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Huzurlu
Lightbulb Sofra Hazırlama Kuralları


Sofra Hazırlama Kuralları


1.
Yemek listesini hazırlarken konuklarınızın yaşlarını, yaşadıkları yeri, sağlık durumlarını ve hatta cinsiyetlerini bile düşünün.

2.
Yemek listesinde mümkün olduğunca hazmı güç yemekleri kullanmayın.

3.
Bir yemek listesinde iki salçalı veya birbirine benzeyen iki yemek ve birbirine benzeyen isimler bulunmamalı.

4.
Bir kral sofrası ile aile sofrası arasındaki fark yemek takımlarının lüks oluşudur. Ancak yemek kuralları aynıdır.

5. Sofraya üç takımdan fazla bıçak, çatal koymayın. Ancak bardaklar dört adet olabilir.

6. Misafir olan sofrada her yemek kendi takımıyla yenmelidir ve her yemekte çatal, bıçak ve tabak değişmelidir.

7. Soğuk yemek soğuk tabakta, sıcak yemek ısıtılmış tabakta verilmelidir.

8. Çatalları kullanış sırasına göre, sivri tarafı havaya kalkık olarak ve tabağın soluna yerleştirilir. Sadece tatlı çatalı tabağın önüne sapı solda kalacak şekilde yerleştirilir.

9. Bıçaklar keskin tarafı tabağa dönük olarak, tabağın sağına yerleştirilirler. Sadece tatlı bıçağı tabağın önüne, sapı sağda kalacak şekilde ve ekmek bıçağı da ekmek tabağının üzerinde sağ kenarında kullanılır.

10. Bardaklar her zaman sağda dururlar.

11. Kaşıklar oyuk kısmı havaya bakar şekilde ve tabağın sağında, bıçağın sağına yerleştirilir. Tatlı kaşığı kullanılacaksa tatlı bıçağı kaldırlır yerine tatlı kaşığı koyulur.

12. Çiçekler, Şamdan vb. misafirlerin birbirlerini görmelerini engelleyecek şekilde konmamalıdır.

13. Tuzluk ve biberlik, tatlı çatal ve bıçağının arkasında, masanın ortasına yakın konur.

14. Hardal, ketçap, mayonez önceden sofraya konmaz. eğer bunların kullanılacakları yemek varsa o yemekle beraber sofraya getirilir.

15. Elle yenmesi icap eden yemeklerde el tası ilave edilmelidir. İçinde yarısına kadar ılık su ve bir dilim limon olmalıdır. Sol taraf çatalın önüne koyulur.

16. Meyve için el tası ilave edilecekse içindeki su soğuk olmalı ve yine bir dilim limon koyulmalıdır. Mümkünse içine 3-4 gül, karanfil vb. yaprağı konur.

17. El tası verilmeyecekse, özellikle elle yenen yemeklerden sonra hafif sabunlu ve kokulu el bezi verilmelidir.

18. Bazı yemeklerin yenmeyen kısımları, kemikler ve kılçıklar için yemek tabağının sol önüne bir kemik tabağı konmalıdır.

19. İki kişinin omuzunun arasındaki boşluk hedef alınır şekilde sofrada her iki kişiye bir sigara tablası konur.

20. Yemek masası için en uygun çiçek şekli basık çiçek şeklidir. Onur konuklarının önüne masanın ortasına doğru konmalıdır.

21. Davetlilerin rahatça yemek yiyebilmeleri için her kişiye 60 cm yer olmalıdır.

22. Peçeteler sofraya mümkün olduğunca sade şekilde konur. Şekilli katlamalar doğru değildir.

23. Evin hanımı yemek servisini, evin beyi içki servisini yapmalıdır.

24. Kirli takımlar sağdan alınır ve yerine temizleri yine sağdan sofraya koyulur. Bunların içinden sadece el tası, ekmek ve slata tabağı soldan alınır ve soldan koyulur.

25. Yemekten önce içki servisini yapılır.

26. Yemeğe çorba ile başlanacaksa içki servisi yapmayınız. Çorba bittikten sonra içki servisine başlayabilirsiniz.

27. Garnitürler ve soslar ayrı servis edildiği için soldan verilmelidir.

28. Önce hafif şaraplar, sonra kuvvetli şaraplar verilmelidir.

29. Sofrada hastalık sebebiyle yada özel sebeplerle içki almayan konuklar için alkolsuz içki ve meyve suyu bulundurulmalıdır.

30. Sofrada hastalık sebebiyle, özel sebeplerle yada inanç sebepleriyle her şeyi yiyemeyen konukları zor durumda bırakmayan yemekler olmalıdır.

31. Kalabalık ziyafet sofrasında elle yenen yemekler verilmez.

32. Ziyafet sofrasında yenmesi güç yemekler yada sarımsaklı yemekler verilmez.



LaLe isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
13 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 04.04.10, 02:47   #2
Deniz Sevengillerden

ReaL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Jan 2009
Konular: 2670
Mesajlar: 30,919
Ettiği Teşekkür: 165619
Aldığı Teşekkür: 185508
Rep Derecesi : ReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardırReaL şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Arastirmaci
Standart Cevap: Sofra Hazırlama Kuralları

Alıntı:
15. Elle yenmesi icap eden yemeklerde el tası ilave edilmelidir. İçinde yarısına kadar ılık su ve bir dilim limon olmalıdır. Sol taraf çatalın önüne koyulur.
Ellerine sağlık, teşekkürler LaLe..
5 yıldızlı bir otelde bu tastaki suyu içeni gördüm ben...

İçtikten sonra, garsondan bir daha istediğini de...
__________________



Tüm katılımcı arkadaşların okumasını rica ediyorum... Lütfen Tıklayınız..
* * *
ReaL Şu Anda Forumda.   Alıntı ile Cevapla
7 Üyemiz ReaL'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 04.04.10, 12:08   #3
» » » Çapulcu « « «

Banemin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Jul 2009
Konular: 494
Mesajlar: 11,474
Ettiği Teşekkür: 42771
Aldığı Teşekkür: 74687
Rep Derecesi : Banemin şöhret ötesinde bir itibarı vardırBanemin şöhret ötesinde bir itibarı vardırBanemin şöhret ötesinde bir itibarı vardırBanemin şöhret ötesinde bir itibarı vardırBanemin şöhret ötesinde bir itibarı vardırBanemin şöhret ötesinde bir itibarı vardırBanemin şöhret ötesinde bir itibarı vardırBanemin şöhret ötesinde bir itibarı vardırBanemin şöhret ötesinde bir itibarı vardırBanemin şöhret ötesinde bir itibarı vardırBanemin şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Sofra Hazırlama Kuralları

Okurken sıkıldım, daraldım, bunaldım...


33) Yemeğe ev sahibinin "Ye" komutuyla başlanır
34) "Bitti" komutuyla son lokma derhal yutulmalıdır.

Yok bu kadar kuralın olduğu sofraya ben uymam. Ben mutfakta yerim.

Teşekkürler Lale..
__________________
Ben hiç insan kaybetmedim...
Sadece zamanı geldiğinde, vazgeçmeyi bildim...

Banemin isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Banemin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 04.04.10, 13:43   #4
Ne Mutlu Türküm Diyene

LaLe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Jan 2009
Konular: 2491
Mesajlar: 21,229
Ettiği Teşekkür: 85449
Aldığı Teşekkür: 125445
Rep Derecesi : LaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Huzurlu
Standart Cevap: Sofra Hazırlama Kuralları

Yani Banemin bu kadar olmaz. Ben de yazdığın 33. ve 34. cü madde nerede diye arıyorum


Sofradaki kurallar, okuyunca çok fazla teferruatlı gelip, insanın içini sıkabilir. Ama böyle bir sofraya hazır olarak oturduğun zaman o teferruatın farkına bile varmayacağından eminim.

Elbetteki her günümüz böyle sofralarda geçmez. Ama verilen davete göre uyulması gereken kurallar bence ev sahibinin de işini hafifletir.

LaLe isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 04.04.10, 14:13   #5
» » » Çapulcu « « «

Banemin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Jul 2009
Konular: 494
Mesajlar: 11,474
Ettiği Teşekkür: 42771
Aldığı Teşekkür: 74687
Rep Derecesi : Banemin şöhret ötesinde bir itibarı vardırBanemin şöhret ötesinde bir itibarı vardırBanemin şöhret ötesinde bir itibarı vardırBanemin şöhret ötesinde bir itibarı vardırBanemin şöhret ötesinde bir itibarı vardırBanemin şöhret ötesinde bir itibarı vardırBanemin şöhret ötesinde bir itibarı vardırBanemin şöhret ötesinde bir itibarı vardırBanemin şöhret ötesinde bir itibarı vardırBanemin şöhret ötesinde bir itibarı vardırBanemin şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Sofra Hazırlama Kuralları

Haklısın Lale...

Böyle bir sofraya oturduğum zamanlar bu teferruatların hiç birini fark etmiyorum. Tecrübeyle sabittir.

Her ne kadar el tasında ki suyu içmesemde, ellerimi kalkıp yinede lavaboda yıkamayı tercih ediyorum.

Çatal, kaşık servislerinden bana, daha doğrusu ağzıma en uygununu seçiyorum. Öyle balık bıçağı, tatlı çatalı falan bağlamıyor beni.

Ve... İnanırmısınız sofradan aç kalkmayan tek ben oluyorum gibi bir his duyuyorum böyle ziyafetlerde.
__________________
Ben hiç insan kaybetmedim...
Sadece zamanı geldiğinde, vazgeçmeyi bildim...

Banemin isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Banemin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 04.04.10, 16:02   #6
Tam Üye

Müşerref Özdaş - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Dec 2009
Konular: 38
Mesajlar: 345
Ettiği Teşekkür: 1872
Aldığı Teşekkür: 1071
Rep Derecesi : Müşerref Özdaş Karimasını arttırmak için doğru yerdeMüşerref Özdaş Karimasını arttırmak için doğru yerdeMüşerref Özdaş Karimasını arttırmak için doğru yerdeMüşerref Özdaş Karimasını arttırmak için doğru yerdeMüşerref Özdaş Karimasını arttırmak için doğru yerdeMüşerref Özdaş Karimasını arttırmak için doğru yerdeMüşerref Özdaş Karimasını arttırmak için doğru yerdeMüşerref Özdaş Karimasını arttırmak için doğru yerdeMüşerref Özdaş Karimasını arttırmak için doğru yerdeMüşerref Özdaş Karimasını arttırmak için doğru yerdeMüşerref Özdaş Karimasını arttırmak için doğru yerde
Ruh Halim: none
Post Cevap: Sofra Hazırlama Kuralları

Sağ elle yiyen biri olarak sağ elle bıçak kullanıp sol elle çatal kullanarak yemek bana çok zor geliyor doğrusu. Bir türlü beceremiyorum. Ben almayayım. Samimi bir aile sofrasında olmayı( yemekte peynir ekme veya sadece kahvaltı olsa da ) tercih ederim.
__________________
Müşerref Özdaş isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Müşerref Özdaş'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 04.04.10, 16:07   #7
Ne Mutlu Türküm Diyene

LaLe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Jan 2009
Konular: 2491
Mesajlar: 21,229
Ettiği Teşekkür: 85449
Aldığı Teşekkür: 125445
Rep Derecesi : LaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardırLaLe şöhret ötesinde bir itibarı vardır
Ruh Halim: Huzurlu
Standart Cevap: Sofra Hazırlama Kuralları

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Müşerref Özdaş Mesajı göster
Sağ elle yiyen biri olarak sağ elle bıçak kullanıp sol elle çatal kullanarak yemek bana çok zor geliyor doğrusu. Bir türlü beceremiyorum. Ben almayayım. Samimi bir aile sofrasında olmayı( yemekte peynir ekme veya sadece kahvaltı olsa da ) tercih ederim.
Samimi bir aile sofrasında olmak konusunda herkes muhakkak hem fikirdir, fakat bazen böyle sofralarda da bulunmamız gerekiyor, gerekebilir

Solak olan birine de, illa sofra kuralı bu, bu şekilde yiyeceksin de denemez muhakkak
LaLe isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
LaLe'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 11.04.14, 14:53   #8
Üye

Merve Gecit - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Apr 2014
Yaş: 25
Konular: 1
Mesajlar: 100
Ettiği Teşekkür: 237
Aldığı Teşekkür: 139
Rep Derecesi : Merve Gecit Karimasını arttırmak için doğru yerdeMerve Gecit Karimasını arttırmak için doğru yerde
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Sofra Hazırlama Kuralları

Uymaya çalışacağım ,teşekkürler
__________________
Merve Gecit isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Eski 11.04.14, 15:48   #9
Uzman Üye

Paneb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: Feb 2010
Konular: 29
Mesajlar: 1,373
Ettiği Teşekkür: 2928
Aldığı Teşekkür: 5921
Rep Derecesi : Paneb muhteşem bir gelişmedePaneb muhteşem bir gelişmedePaneb muhteşem bir gelişmedePaneb muhteşem bir gelişmedePaneb muhteşem bir gelişmedePaneb muhteşem bir gelişmedePaneb muhteşem bir gelişmedePaneb muhteşem bir gelişmedePaneb muhteşem bir gelişmedePaneb muhteşem bir gelişmedePaneb muhteşem bir gelişmede
Ruh Halim: Terbiyesiz
Standart Cevap: Sofra Hazırlama Kuralları

Sofra hazırlamanın en belirgin kuralı ; hayaaaatıııım sofrayı hazırlarsan tatlı var diyen eşinizdir. Kural ne mi
__________________
esena bola aga besa ama esi ucegiras.

-Üstada sormuşlar kırılan kalp yine sever mi?
Üstat da;Evet demiş..
Adam peki demiş,
-Üstadım siz hiç kırılan bardaktan su içtiniz mi?
Üstat da cevap vermiş;Peki sen hiç bardak kırıldı diye su içmekten vazgeçtin mi?
Paneb isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Paneb'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 11.04.14, 16:07   #10
Süper Üye

Mislina - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik Tarihi: May 2012
Konular: 458
Mesajlar: 2,770
Ettiği Teşekkür: 3859
Aldığı Teşekkür: 9381
Rep Derecesi : Mislina gerçekten güzelMislina gerçekten güzelMislina gerçekten güzelMislina gerçekten güzelMislina gerçekten güzelMislina gerçekten güzelMislina gerçekten güzelMislina gerçekten güzelMislina gerçekten güzelMislina gerçekten güzelMislina gerçekten güzel
Ruh Halim: none
Standart Cevap: Sofra Hazırlama Kuralları

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Banemin Mesajı göster
Okurken sıkıldım, daraldım, bunaldım...


33) Yemeğe ev sahibinin "Ye" komutuyla başlanır
34) "Bitti" komutuyla son lokma derhal yutulmalıdır.

Yok bu kadar kuralın olduğu sofraya ben uymam. Ben mutfakta yerim.

Teşekkürler Lale..
Mutfağa bir sandelye daha ekleyin
__________________
"Ama gerçek, aziz dostum, can sıkıcıdır."

Mislina isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Mislina'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
sofra


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


İlgili Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Forum Kuralları ReaL Forum Gerçek Kuralları 3 09.08.19 12:18
Organik Tarıma Başlarken- Tanımı- Kuralları Kartal Bağ, Bahçe, Çiçek, Ağaç 12 10.10.14 18:05
Karayolu Kullanım Kuralları Kartal Eğitim - Sigorta - Maliye 1 06.10.10 13:17
Bazı Yaşam Kuralları Minerva Psikoloji 0 18.02.09 04:01


WEZ Format +3. Şuan Saat: 11:58.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.
Copyright ©2000 - 2019 www.forumgercek.com
Protected by CBACK.de CrackerTracker
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.
Page Rank Icon
Bumerang - Yazarkafe
McAfee Site Denetleme
Norton Site Denetleme
www.forumgercek.com Creative Commons Alıntı-Lisansı Devam Ettirme 3.0 Unported Lisansı ile lisanslanmıştır.