Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Türk ve Dünya Mutfağı > Pratik Bilgiler & Püf Noktalar

Pratik Bilgiler & Püf Noktalar Yemeklerle ilgili pratik bilgiler, püf noktalar


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 09.08.2011, 10:17   #1
Çevrimdışı
AFiLi
Kahraman Tazeoğlu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Çözüldü İyi Karpuz Nasıl Seçilir?


İyi Karpuz Nasıl Seçilir






Ağırlığını hissedin

Karpuz, ele alındığından göründüğünden daha ağır olmalıdır. Aynı boyutta iki karpuzu alıp test edebilirsiniz


Altındaki iz koyu olsun

Altındaki ize bakın. İzin koyu renklisini tercih edin. İz ne kadar koyuysa karpuz o kadar tatlı olur. İzin sarı renklisi beyazından daha iyidir


Güzel görünsün

Parlak olmayan, üzerinde girinti çıkıntı bulunmayan ve düzgün bir yuvarlaklığa sahip bir karpuz seçin.


Kabuğundaki böcek izlerine iyi bakın

Böcekler yeterince olgunlaşıp, kıvama gelmiş karpuzları yemeyi tercih eder. Kabuğu böcekler tarafından yenerek, hafif aşınmış karpuzu alın.


Sesini dinleyin

Karpuza vurduğunuzda çıkan ses tok olmalıdır. Eğer ses derinden geliyorsa bu, karpuzun yeterince olgunlaşmadığını gösterir.

Alıntıdır.
__________________
Bütün şairler sana mı aşıktı ki,
Okuduğum her şiirde sen varsın..


Nazan Bekiroğlu
  Alıntı ile Cevapla
Eski 15.08.2014, 00:05   #2
Çevrimdışı
Mediter
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart İyi Karpuz Nasıl Seçilir?



KARPUZ SEÇMEK

Hepimizin bildiği gibi, aynı tür meyvelerin (dış görünüşleri aynı olsa bile)
tatları farklıdır.
Karpuzlar da, dış görünüş olarak birbirlerine çok benzeseler de, tatları farklı farklıdır.
Bir karpuzun veya başka bir meyvenin (elma, armut, çilek, kayısı, şeftali vb) tatlı (lezzetli) olup olmadığı yenilmeden önce bilinemez.

Karpuzlar da, dış görünüşleri aynı olsa bile, (türüne -tohumuna göre) farklı tatlarda olabilir.
Bu nedenle burada anlatacağım konu karpuzun tadı ile ilgili değil, karpuzun rengi (olgunluğu) ile ilgili olacaktır.

Yani karpuz seçicilerinin yaptığı:
karpuzun olgunlaşmamış gök (kabak-beyaz) veya aşırı olgunlaşıp erimeye başlayarak (içini yemiş) olup olmadığını anlamakla ilgilidir.
Yoksa tadını bilmek mümkün değildir.

Karpuz olgunlaşıncaya kadar tatsız ve beyaz (kabak) renktedir. Olgunlaştıkça tatlanır ve kırmızı bir renk alır.

Olgunlaşma doruk noktasına ulaşınca, karpuz en olgun (tatlı) halini alır ama kısa bir süre sonra olgunlaşan karpuzun çekirdekleri (yumurtanın sarısındaki empriyonun yumurtanın beyazını yiyerek boşaltması gibi) karpuzun içini yiyerek karpuzun içinin boşalmasına, erimesine yol açar.

KARPUZUN OLGUNLAŞMA AŞAMALARI




Karpuz seçimin de önemli olan;
alınacak karpuzun olgunluğun (doruk noktasında olup olmadığını) ne aşamada olduğunu anlayabilmektedir.

Karpuzun dış görünüşünde karpuzun olgunluğunu belli eden bazı ipuçları şunlardır.
1- Karpuzun sapı:

Tarlada, olgunlaşmakta olan karpuzun sapı yeşil renktedir. Karpuz olgunlaştıkça karpuzun sapı kurumaya ve kararmaya başlar.
Alacağımız karpuzun sapı yaş ve yeşil olması karpuzun olgunlaşmadan koparıldığı anlamına gelebildiği gibi, sapının aşırı kurumuş olması da tarladan koparılalı uzun süre olduğu ve karpuzun bayatlaşmaya (lastikleşmeye) başladığı anlamına gelebilir.




2-Karpuzdaki Güneş Yanığı:

Tarladaki karpuz olgunlaşırken yukarıda kalan ve güneş gören tarafında sararma, kahverengileşmeye başlar.
Bu renk karpuzun olgunlaştığının işaretidir.

Güneş yanığı sararmasının olmaması,
karpuzun henüz olgunlaşmadığının (beyaz-kabak) olduğunun belirtisi sayılır.
Güneş yanığı sararmasının çok fazla olması da karpuzun çok olgunlaştığının (içini yediğinin) veya aşırı güneşte olgunlaşmadan piştiğinin belirtisi sayılır.



3-
Karpuzdaki toprak izi:


Tarladaki karpuz olgunlaşırken altta kalan (toprağa temas eden kısmı) beyaz kalır.

Karpuz olgunlaşınça bu kısmının beyaz rengi değişerek krem rengi veya hafif sarı bir renk alır.

Bu bölümün beyaz olması:
Karpuzun olgunlaşmamış (kabak) karpuz olduğunun göstergesi sayılabilir.

Bu bölümün aşırı kahverengileşmiş veya geniş sarı lekelerin olması:
Karpuzun aşırı olgunlaşarak veya toprağın aşırı soğuk veya sıcak olması nedeniyle bu bölgesinden zarar gördüğü ve çürümeye başladığının belirtisi sayılabilir.



4-
Karpuzun iriliği ve ağırlığı:

(Her canlıda olduğu gibi) Eğer , iyi tohum ve olumlu şartlarda yetişmiş bir karpuz ise iri bir karpuz olması gerekir.

Normal olarak bir karpuz 6 kg’nin üzerinde olmalıdır. Ama benim tavsiyem 8 kg’nin üzerinde olması.
Karpuzu elimize aldığımızdaki (tahmini) ağırlığı ile büyüklüğü (tahmini) orantılı olmalıdır.
Büyük olmasına rağmen, hafif olduğuna inandığımız karpuz, içini yemiş olmasının belirtisidir.
Küçük olmasına rağmen, ağır olduğuna inandığımız karpuz ise henüz olgunlaşmadığının belirtisidir.


5-Karpuzun sesi:

Karpuz seçen kişilerin, karpuzlara avuç içi (tokat ile) veya kapıya vurar gibi parmakların dış kısmıyla ya da fiske ile vurduklarını görmüşsünüzdür.
Bu tüketicilerden bir kısmı bilinçli olarak (vurma-dinleme) yaparken ,bir kısmı da , başkasında gördüğü için bilinçli olmadan öylesine yapmaktadır.

Karpuz ham (beyaz-kabak) iken serttir ve karpuza dıştan vurulduğu zaman ince tiz bir ses çıkarır ve vuruş sonrasında elimizle hissedeceğimiz titreme hızlı bir şekilde karpuzun tüm çevresinde hissedilir.
Karpuz olgunlaştıkça içerisinde kızarma olacağından sertliğinde de yumuşama, çekirdek çevrelerinde boşluklar olmaya başlayacaktır. Bu nedenle olgun bir karpuza vurulduğu zaman ses biraz daha tok (kalın)olmalı ve karpuzun tireşimi karpuzun tüm yüzeyinde hemen hissedilmelidir.
Kapuz içini yemeye başlamışsa, çekirdek çevrelerinde ve orta kısımlarda boşluklar oluşacağı için artık kof bir ses çıkmaya başlayacaktır. Böylesine kof bir ses karpuzun içini yediğinin veya karpuzun yarılmamış olsa bile bir darbe aldığı için içinin zarar gördüğünün belirtisi sayılabilir.




SONUÇ OLARAK


Karpuz seçerken, alacağımız karpuzun;

1- Sapı yaş, çok yeşil ve çok fazla kurumuş olmamalı.
2- Karpuzumuzun bir tarafında mutlaka güneş nedeniyle renk değiştirme) sararma-kahverengileşme olmalıdır ama bu çok fazla olmamalı, güneşte yanmış, pişmiş hissi vermemelidir.
3- Karpuzun toprak tarafında kalmış kısmı beyaz olmamalı, hafiften (krem rengi veya sarımsı) renk değiştirmeye başlamış olmalıdır. Bu bölge toprağa dokunduğu için, çizikler ve pürüzler olabilir ama bu bölgede şekiller oluşturan (sarı veya kahverengi) lekeler veya böcek delikleri olmamalıdır.
4- Karpuz iri olmalı (6 kg üstü) büyüklüğü ile ağırlığı (tahmini) orantılı olmalıdır.
5- Karpuza , tokat ,fiske veya (kapı çalar gibi) hafif yumruk haline getirilmiş parmakların dışarıda kalan eklem yerleriyle vurulduğu zaman:ne ince tiz bir tınlama,ne de kof bir tonlama olmamalı, tunlama olmalıdır.
(Sesi anlatmak çok zor olduğu için ancak sizler de bir kaç deneme-yanılma sonrası doğru ‘’tunlamaya’’ aşina olabilirsiniz.
6- Yukarıda saydığı maddeler karpuzun ham (beyaz-kabak) veya aşırı olgunlaşmış (içini yemiş) olma durumlarını anlama ile ilgiliydi.

Bir meyvenin (karpuzun) tadını (lezzetini)yemeden anlaşılamayacağını söylemiştim.
Bazı karpuz satıcıları, değişik kaynaklardan (tarlalardan) karpuz alıp sattıkları için (aynı yerden) bir gün önce aldığımız karpuzun tadı- lezzeti ile bir gün sonra aldığımız karpuzun tadı-lezzeti aynı olmayabilir.
Ama (genellikle) AVM ve büyük manavlar karpuzları bir başkasından almaz, karpuz bostanındaki (tarlasındaki) ürünün tümünü toptan satın alır.
Bu nedenle (genellikle) buralardan alınan karpuzlar, hep aynı lezzete çıkacaktır.

Sürekli aynı yerden alış veriş yapıyorsak, önce almış aldığımız karpuz ile aynı tarla ürünü olup olmadığını satıcıya sormamız veya dış görünüşü ile karşılaştırmamız gerekir.
Afiyet olsun...


Mediter
__________________
  Alıntı ile Cevapla
10 Üyemiz Mediter'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.08.2014, 00:26   #3
Çevrimdışı
Hara-Kiri
Kayı Boyu'nun Torunu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İyi Karpuz Nasıl seçilir?

Adanalı olarak konuşma hissi oluştu ;

Sap kesinlikle yeşil olmamalı , toprak zeminde durduğu yerde leke olmalı , Vurunca sanki bir davuldan ses geliyor gibi olmalı tok ses çıkmamalı , En iyi karpuzu böcekler bilir. karpuzun dışında hafiften bir haşere yarığı varsa o karpuzun tadına doyamazsınız
__________________
Gerçek şu ki; saat 12:12 olduğunda kimse seni düşünmüyor, şifreleri 1234 yapan insan hala yaşıyor, noel baba yok, tam karşıya geçerken kırmızı yanacak, istediğini alsan da aklın alamadığında kalacak, az kalan yemek daha lezzetlidir, pastayı kesen pasta yiyemez, gece tırnak kesersen ömrün kısalmaz ve sakın kendini başka dünyadan zannedip triplere girmeye kalkma. ne yazık ki pizzanın ambulanstan önce geldiği bir ülkenin en nadide vatandaşlarından birisin sen de.. Hayat işte. O bakımdan diyeceğim o dur ki ; Başımız toprak, sonumuz toprak; mühim olan, çamurlaşmadan yaşamak..


  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Hara-Kiri'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.08.2014, 00:30   #4
Çevrimdışı
Lion
...Az İnsan Çok Huzur...

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İyi Karpuz Nasıl seçilir?

Bilgiler için teşekkürler... Aslında seçmeyi de hiç beceremem, daha doğrusu yaklaşık 10 yıldır sabit bir karpuzcumuz olduğu için ve sağolsun iki günde bir en iyisini seçip dükkana kadar getirdiği için
Buna pekte fırsat olmadı.

(Sizlere de tavsiyem, para yerine bol bol insan biriktirin, çünkü insanlar paradan daha değerlidir.)
  Alıntı ile Cevapla
8 Üyemiz Lion'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 15.08.2014, 10:04   #5
Çevrimdışı
Cansuyu
« Gün Batımı »

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İyi Karpuz Nasıl seçilir?

Karpuzda keleği bulmada üstüme yok. Ama geçen gün alırken birisine sordum hangisi iyidir diye. Ağır olanı alma dedi. Bir tane seçti verdi iyi çıktı..
__________________
“Gittin mi büyük gideceksin!
Ayrılık bile gurur duyacak seninle..



  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Cansuyu'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 19.04.2015, 09:39   #6
Çevrimdışı
Mediter
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İyi Karpuz Nasıl seçilir?

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Lion Mesajı göster
Bilgiler için teşekkürler... Aslında seçmeyi de hiç beceremem, daha doğrusu yaklaşık 10 yıldır sabit bir karpuzcumuz olduğu için ve sağolsun iki günde bir en iyisini seçip dükkana kadar getirdiği için
Buna pekte fırsat olmadı.

(Sizlere de tavsiyem, para yerine bol bol insan biriktirin, çünkü insanlar paradan daha değerlidir.)
(Beğeniniz için) Ben teşekkür ederim @Lion,
Karpuzların tezgahlarda görünmeye başladığı şu günlerde, konuyu gündeme taşımak yerinde olur. (Sanırım)
__________________
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Mediter'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.08.2015, 10:21   #7
Çevrimdışı
Çengelli İğne
«... Beklenen Şarkı ...»

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İyi Karpuz Nasıl Seçilir ?

Hiç karpuz seçmedim seçmem de.

Hangi satıcı kesmeceeeeeeee bunlar derse oraya giderim keser tadarım beğenirsem alırım,beğenmezsem almam
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Çengelli İğne'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.08.2015, 10:31   #8
Çevrimdışı
ersi
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İyi Karpuz Nasıl Seçilir ?

Nasıl seçeceksin,burada bile kabağa karpuz aşılıyorlar.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz ersi'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.08.2015, 10:48   #9
Çevrimdışı
Ekin
Başına Buyruk

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İyi Karpuz Nasıl Seçilir ?

Burası karpuz diyarı. Ferhadanlı köyünün karpuzunda pek tatsız ve bozuk çıkmaz. Yaşadığınız yerde yetişmiyorsa seçmek zor. Karpuzlar haşat oluyor. Tadı kalmıyor. Birde soğutucuya sokulduysa o karpuzu yeme daha iyi. Bizde tarladan halka satış var. O nedenle pek dışardan gelen yani Türkiyenin diğer bölgelerinden gelen karpuzlar yenmez. Yani bizim evde yenmez.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
5 Üyemiz Ekin'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 13.08.2015, 10:55   #10
Çevrimdışı
Mediter
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: İyi Karpuz Nasıl Seçilir?

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi ersi Mesajı göster
Nasıl seçeceksin,burada bile kabağa karpuz aşılıyorlar.
Sevgili @ersi,
Belki benim açtığım konu karpuz seçmene yardımcı olabilir.

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Ekin Mesajı göster
Burası karpuz diyarı. Ferhadanlı köyünün karpuzunda pek tatsız ve bozuk çıkmaz. Yaşadığınız yerde yetişmiyorsa seçmek zor. Karpuzlar haşat oluyor. Tadı kalmıyor. Birde soğutucuya sokulduysa o karpuzu yeme daha iyi. Bizde tarladan halka satış var. O nedenle pek dışardan gelen yani Türkiyenin diğer bölgelerinden gelen karpuzlar yenmez. Yani bizim evde yenmez.
Bilgiler için teşekkürler @Ekin,
Karpuzun tadını seçmek mümkün değildir.
(senin de söylediğin gibi) Bilinen (tohumdan) yerden alınırsa tatlı karpuz bulunabilir.
Yoksa iyi karpuzu bulmak tesadüfe kalır.

__________________
  Alıntı ile Cevapla
4 Üyemiz Mediter'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
karpuz, karpuzun, nasıl, seçilir, veya


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 21:08.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.