Bilim ve Teknik dergisi, kasım 2011 sayısında evdeki zararlı kimyasal maddeleri kapağına taşıdı.
Evdeki zehirlerin farkında mısınız?
Çamaşır ve bulaşık deterjanı, lavabo açıcı, fırın ve tuvalet temizleyicileri, şampuanlar, oda spreyleri... Herkesin evinde kullandığı temizlik ürünleri. Bilim ve Teknik dergisi, kasım ayı sayısında evdeki zararlı kimyasal maddeleri kapağına taşıdı. Evdeki kimyasalların kısırlıktan kansere, böbrek ve akciğer rahatsızlığından doğum kusurlarına, alerjiden psikolojik bozukluklara kadar birçok hastalığa sebep olduğu belirtildi.
Evsel temizlik malzemeleri, kısırlığın yanı sıra nörolojik, akciğer ve böbrek hasarları, kanser, körlük ve astım gibi ciddi rahatsızlıklara da yol açıyor. Çok kullanılan 15 bin kimyasal maddeden yaklaşık yüzde 75'inin henüz zehirli¬lik testi yapılmış değil. Ortalama bir evde bulunan 150'den fazla kimyasal madde alerji, doğum kusurları, kanser ve psikolojik bozukluklara sebep oluyor. Bunun yanı sıra kişisel bakım ürünlerinde bulunan kimyasal maddelerin 884'ü zehirli. Ayrıca 146'sı tümöre, 218'i üreme bozukluklarına, 314'ü biyolojik mutasyona, 376'sı deri ve göz tahrişine neden oluyor.
Zehirli kimyasal maddeler hayatımıza girdikçe, vücudumuzdaki yağ dokusunda biriken zehir seviyesi de artıyor. Biyobirikim çalışmaları, bazı zehirlerin yaşamımız boyunca vücudumuzda biriktiğini gösteriyor. Böcek öldürücülerin evsel ürünlerin bileşimlerine girmesiyle çocuk kanserlerinde yüzde 28, 10 yıl içinde astım vakalarında yüzde 42 artış gözlendi. Hamilelik sürecinde bahçe veya evde zararlı organizma öldürücüleri kullanan ailelerin çocuklarında lösemi görülme riski daha yüksek.
Lavabo açıcı, fırın ve tuvalet temizleyiciler çok tehlikeli .
En tehlikeli üç temizleme ürünü; lavabo açıcılar, fırın ve asidik tuvalet temizleyiciler. Genellikle evsel kazalar beyazlatıcı ve amonyak içeren ürünlerin karıştırılması nedeniyle yaşanıyor. Bu şekildeki karışımla kimyasal tepkime gerçekleşiyor ve 'kloramin' adı verilen bir bileşik oluşuyor. Klorlu beyazlatıcı, tuvalet temizleyici ve pas çözücü gibi asitli ürünlerle karıştırılırsa da tehlikeli klor gazı oluşuyor. Astım, kronik akciğer veya kalp problemleri olanlar beyazlatıcı ve amonyak içeren evsel temizleyiciler ve amonyaklı ürünleri kullanmamalı. . Zaman zaman bu ürünlerin kuvvetli kokusunu gidermek amacıyla içlerine limon veya başka bir ferah koku eklenebiliyor. Bu yanlış bir uygulamadır. Zira kötü koku aynı zamanda o ürünü koklamanın kişiye zarar vereceğini gösteren bir uyarıdır.
Evde zehir turu
Klorlu beyazlatıcı: Amonyakla karışırsa zehirli kloramin gazı çıkar. Bu gaza kısa süreli maruz kalınması, orta derecede astım belirtilerine veya ciddi solunum problemlerine yol açar.
Metal parlatıcı: Kısa süreli maruz kalma geçici göz buğulanmasına, uzun süreli maruz kalma ise sinir sistemi, deri, böbrek ve gözlerde ciddi hasara sebep olur.
Cam temizleyici: Baş ağrısı ve akciğer harabiyetine neden olur, gözü tahriş eder.
Dezenfektan: Aşındırıcıdır. İshal, bayılma, baş dönmesine yol açar, böbrek ve karaciğere zarar verir.
Mobilya ve yer cilası: Deride renk kaybı, nefes kesilmesi, kusma ve ölüme sebep olur. Kanser ve doğum kusurlarıyla ilişkilidir.
Leke sökücü ve halı temizleyici: Yutulduğunda karaciğer ve böbrek hasarına neden olur. Kanserojendir.
Koku topu: Özellikle naftalin kanserojendir. Göze, kan, karaciğer, böbrekler, deri ve merkezî sinir sistemine zarar verir.
Tuvalet temizleyici: Deride yanıklara, yutulduğunda ishale, mide yanıklarına sebep olur.
Yumuşatıcı: Bazı parfümler hassas bünyeli kişilerde tahrişe neden olur.
Alışveriş yaparken şüpheci olun.
Alışveriş yaparken şüpheci olun. Genel amaçlı ürünlerden ziyade belirli amaçlara yönelik ürünler tercih edilmeli.
Çelişen özelliklere dikkat edin. Ürünün bir yüzünde 'zehirli değildir' yazarken diğer yüzünde 'buharı zararlıdır' yazıyorsa ortada bir yanlışlık vardır. Ağız yoluyla zehirlenme ihtimalinin düşük olması ürünün zararsız olduğu anlamına gelmez.
Oda spreyleri kullanılmamalı. Onun yerine kötü kokunun kaynağı bulunarak ortamdan uzaklaştırılmalı. Sprey kullanmadan, pencereleri açarak da odanın havası temizlenebilir.
Fosfat, suyu yumuşatmak için kullanılan minerallerdir. Birçok ülke, evsel deterjanlar ve diğer bazı temizlik maddelerinde fosfatların kullanılmasını yasakladı. Bulaşık makinesi deterjanları genellikle fosfat kısıtlamalarının dışındadır, birçok marka fosfat içerir, ancak fosfat içermeyen alternatif ürünler de var. Elde yıkama deterjanlarında fosfat bulunmuyor.
Şampuanlarda kresol, formaldehit, glikoller, nitratlar, kükürt bileşikleri, saç spreylerinde bütan itici ve formaldehit reçineler, losyon, krem ve nemlendiricilerde glikol, fenol ve boyalar, deodorantlarda kullanılan alüminyum klorhidrat, aerosol iticiler, amonyak, triklosanlar çok zararlıdır.
abz20 Aramıza Hoş Geldin,
Böylesine ürkütücü bir konu ile giriş yapmış olsan da,
(benim gibi) her şeyin doğal olmasını savunanları haklı çıkarırcasına uyarı içeren bu güzel yazıyı foruma taşıdığın için teşekkürler.
Tekrar hoş geldin...
Temizlik malzemelerini kullanırken özellikle doğal olmalarına dikkat etmek gerekir. Doğal değilse bile uzun süreli temastan kaçınılması önemli. İçerdikleri birçok kimyasal madde insan sağlığını olumsuz etkileyebiliyor.
Bu malzemeleri alırken dikkat edilmesi gereken noktaları bence herkes okumalı. Faydalı bir paylaşımdı.
Temizlik malzemelerini kullanırken özellikle doğal olmalarına dikkat etmek gerekir.
Yerden göğe haklısın Rukia,
Özellikle çamaşır suyu ve por çöz bir arada kullanılmaması gereken kimyasallar olduğunu, bir araya getirilince kimyasal silaha dönüştüğünün hiç bir zaman akıldan çıkarılmaması gerekir.
Eskiler ne kadar çok severmiş naftalin kullanmasını. Kokusuna asla tahammül edemem, eşyalar yıkansa da kokusu çok zor çıkıyor.
Halıları kaldırmak istediğimizde arasına naftalin yerine, olduğu gibi gazete kağıdı seriyoruz ve öyle rulo yapıyoruz. Şimdiye kadar da bir kere olsun güve nedir görmedik.
Yer silmede de birkaç senedir arap sabununa döndük. Ama ne kadar doğal ürünler tüketmeye çalışsakta, maalesef yine de hazır kimyevi madde içeren ürünlerden uzak duramıyoruz.
Bu kimyasalların zararlı olduğunu biliyordum ama bu kadarda değil.. sanki deterjan değil radyoaktivitesi yüksek olan bir madde kullanıyoruz..
burdan özellikle oda spreyi vs gibi ürünleri kullanmamak gerektiği çıkıyor ki ben zaten kullanmıyorum sizde kullanmayın..
__________________ We have grown, but there is still much to be done. Many live in the darkness that must be shown the way. For it is the dawning of a new day.
Evlerde kullanılan temizlik ürünlerinin hepsinde zararlı maddeler bulunuyor. Özellikle dejenfekte için kullanılan çamışır sularında... Gerçi gıda ürünlerinde de kimyasal maddeleri çokca var. Ama kaç kişi kullandıkları ürünlerin içeriğine bakıyor. İşlevseline bakılıp satın alınıyor.
Eskiden tuvalet ve lavabo haricinde yerlerde bile çamaşır suyunu kullanmazdım. Şimdi dolap kapaklarından tutunda kapı kollarına kadar kullanmaya başladım.
Her zaman doğal ürünlerden yanayımdır fakat salgın zamanları da bakterileri en iyi temizleyen çamaşır suyu ne yazık ki..
Kokusundan hoşlanmadığım için maskesiz asla temizlik yapmam.
Bazı titiz insanlar kusursuz bir temizlik için çamaşır suyu ve tuz ruhunu
karıştırıp öyle kullanırlar.
Bu iki kimyasalın birleşimiyle " Klorin " gazı ortaya çıkıyor.
Zararlarını uzun uzun yazmak yerine şöyle söyleyeyim. Klorin yani klor gazı
kimyasal silahtır ve savaşlarda dahi kullanılması uluslararası hukuka aykırıdır.
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır.
Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.