Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Sağlığımız ve Hastalıklar > Psikoloji

Psikoloji Psikoloji, psikiyatri ve kişisel gelişim


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 18.08.2014, 11:17   #1
Çevrimdışı
Mislina
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Sosyal Jet Lag Sendromu (Eşzamanlama Bozukluğu)



Jet lag, jet sendromu veya eşzamanlama bozukluğu; kısa zamanda uzun mesafeler kateden insanlarda farklı zaman dilimlerine ulaşılmasına bağlı olarak biyolojik ritmin bozulması. İnsan vücudunun yaklaşık 24 saatlik biyolojik etkinlik çevriminin ani değişmeler nedeniyle uğradığı geçici değişiklik ve düzensizliklerdir. Genellikle uyku ve yeme düzeninin bozulması, baş ağrısı, zihinsel performans düşüklüğü ve yorgunluk hissi ile kendini gösterir. Bazı vakalarda depresyona da rastlanır.

Jet lag'in etkileri en çok doğuya doğru gerçekleşen uçuşlarda görülür. Bunun nedeni doğuya uçarken zaman dilimlerinin artması sonucu ulaşılan şehirde geçirilen ilk günün 24 saatten kısa olmasıdır. Biyolojik ritmi 24 saatin altına düşürmek çok güç olduğu için vücut aradaki zaman farkını kapatmakta zorlanır.



Biyolojik saat

İnsan 24 saatlik çevrimin yaklaşık 8 saatini uykuda, 16 saatini ise uyanık geçirir. Uyanıkken zihinsel ve fiziksel işlevleri çok hızlı çalışır, doku ve hücre büyümesi hızlanır. Uykuda ise istençli kas hareketleri hemen tümüyle ortadan kalkar ve metabolizma hızı, solunum ve kalp atım hızı ve kan basıncı düşer. Ayrıca sindirim sisteminin etkinliği artarken boşaltım sisteminin daha az çalıştığı görülür. Adrenalin gibi hormonların salgılanması uyanma anında bir iki saat önce en üst düzeye vararak vücudu etkin yaşama hazırlar. Bu tür çevrimsel etkinlikleri denetleyen mekanizmanın beyinde hipotalamusta yer aldığı düşünülmektedir. Bu bölge, beyne gelen ritmik bilgileri bir araya getirip değerlendirir ve uygun davranış kalıplarını oluşturur. Vücut ısısı ve bazı ilaçların etkinlikleri günün farklı saatlerine göre değişir. Hormon içeren ilaçların, o hormona özgü günlük salgılanma ritmine uygun zamanda verilmesi vücudun daha az stresle karşılaşmasını ve verilen ilacın daha etkili biçimde yanıt oluşturmasını sağlar.

Günlük ritme uyarlanmış vücut için karanlıktan aydınlığa geçiş doğal bir işarettir (zeitgeber). Güneş sisteminin dışındaki uzay gibi gündüz-gece kalıplarının düzensiz olduğu koşullarda 24 saatlik güne özgü kalıpları andıran yapay çevrimler oluşturulur. Birkaç gün uykusuz kalan bireyde günlük ritmin bozulması sonucunda ruhsal bozukluklar ortaya çıkar. İnsan vücudu 18-28 saatlik çevrimlere uyarlandığında normal işlevlerini sürdürebilir; bu sınırların dışına çıkıldığında vücut 24 saatlik çevrime geri döner. Kutupaltı alacakaranlık kuşağı gibi tümüyle aydınlık bölgelerde bile vücut ilk uyarlamayı yaptıktan sonra, düzenli uyku ve uyanıklık çevrimleri sürdürülür.

Günlük çevrimdeki önemli değişikliklerde, vücudun kendini yeniden uyarlanması, bunun için de belirli bir sürenin geçmesi gerekir. Jet uçaklarının ve güneş sisteminin dışına yapılan uzay yolculuklarının ortaya çıkmasıyla birlikte zaman farklarının getirdiği sorunlar da artmıştı. Örneğin Tokyo-New York City şehirleri arasında jetle yolculuk 10 saatlik zaman farkına yol açar; bedenin bu yeni gündüz-gece kalıbına uyum sağlayabilmesi bazen günler sürer. Ayda birkaç kez kıtalararası yolculuk yapan pilotlarda olduğu gibi, günlük kalıpların çok sık değişmesi zihinsel ve fiziksel yorgunluğa neden olur. Uçuş öncesi ya da sonrasında uyum sağlamak için, yeni ortamda gerekli olacak uyku kalıplarını harekete geçirmek üzere eski kalıpları aşamalı olarak değiştirilebilir.

Kaynak
__________________
"Ama gerçek, aziz dostum, can sıkıcıdır."

  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Mislina'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 18.08.2014, 11:31   #2
Çevrimdışı
Mislina
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Sosyal Jet lag Sendromu(Eşzamanlama bozukluğu)

Bu sendrom sizi de yanıltabilir,pazartesi sendromu sanıyorsanız yanılıyorsunuz!


Siz de kendinizi hafta içi çok yorgun hissediyorsanız, özellikle pazartesi sabahları yataktan kalkmaya zorlanıyorsanız bunun sebebi “Pazartesi sendromu” değil, “Sosyal jet-lag” olarak tanımlanıyor. Bu durumun ayrıntılarını Fizyoterapist Ebru Albayrak Sidar anlatıyor.

Kişinin biyolojik saat düzeninin bozulması, uzun uçak yolculuklarından sonra yaşanan halsizlik “Jet Lag” olarak adlandırılan durumla sonuçlanıyor. Benzer şekilde uyku düzeninin bozulması, uykusuz geçen geceleri de “Sosyal jet-lag” olarak adlandırıyoruz.

Yapılan araştırmalar sonucunda uzmanların iddiasına göre hafta sonunda fazla uyuyanların kendilerini yeniden toparlamaları hafta ortasına kadar sürebiliyor. Bunun sonucunda da tüm hafta kötü geçiyor ve sosyal jet-lag yaşanıyor.

Sosyal jet-lag, hafta içi sağladığımız uyku düzeninin, özellikle hafta sonları değişmesi, geç saatlerde yatağa girerek ertesi gün öğlen saatlerine kadar uyunması nedeniyle hepimizin başına gelebiliyor.


Sosyal ve psikolojik tepkilerimiz değişiyor

Düzenin değişmesinin ardından pazartesi günü yeniden işe dönmek üzere erken kalkmamız gerektiğinde sosyal jet-lag oluyoruz ve bu durum sadece vücudumuzun biyolojik durumunu değil, sosyal ve psikolojik tepkilerimizi de değiştiriyor.

Kilo alıyoruz

Örneğin; uykusuz geçen bir gecenin ardından tokluk hissedilmesini sağlayan hormonların düzeni bozuluyor ve çok daha fazla yemek yeme ihtiyacı duyulup kilo alınıyor.

Konsantrasyon sorunuyla karşılaşıyoruz

Yapılan araştırmalar, beyindeki sinir hücrelerinin bir saniye gibi kısa sürelerle kapalı moda geçtiğini, bu kısa süreli durumun uyanık kalmaya çalıştıkça sıklığını artırdığını da gösteriyor. Bu kapalı mod durumu, uykusuz kalan kişilerin konsantrasyon problemleri yaşamasının sebebi olarak görülüyor.

Öfke problemi ve kararsızlık yaşıyoruz

Benzer şekilde öfke problemi ve karar verme mekanizmasındaki değişiklikler de araştırmalar sonucu uykusuzluğun sosyal ve psikolojik etkilerinden. Örneğin, uykusuz kişiler risk almaya daha müsait hale geliyor.

Gereğinden fazla enerji harcıyoruz

Sosyal jet-lag’in bir diğer belirtisi de yorgunluk ve bitkinlik hissi. Bunun sebebi uykusuz geçen bir gecede vücudun 3,2 km yol yürüyen bir kişi kadar enerji harcıyor oluşu. Sosyal jet-lag yaşayıp da bu sorunlarla karşılaşmamak için günde ortalama 8 saat uyumak ve uyku ve uyanıklık saatlerinde önemli değişiklikler yapmamak gerekiyor.

Kaynak
__________________
"Ama gerçek, aziz dostum, can sıkıcıdır."

  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Mislina'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 18.08.2014, 13:30   #3
Çevrimdışı
Mihri Sultan
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Sosyal Jet Lag Sendromu (Eşzamanlama Bozukluğu)

Onu bunu bilmem de uykusuzluk bütün temel psikolojik rahatsızlıkların tetikleyicisi.. Belirtisi
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Mihri Sultan'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 18.08.2014, 14:28   #4
Çevrimdışı
Mislina
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Sosyal Jet Lag Sendromu (Eşzamanlama Bozukluğu)

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Mihri Sultan Mesajı göster
Onu bunu bilmem de uykusuzluk bütün temel psikolojik rahatsızlıkların tetikleyicisi.. Belirtisi
İnsan psikolojisi ve verilen tepkiler çok farklı.Sıcak-soğuk ilişkisi gibi sanırım geçişlerde metabolizmanın verdiği tepki,kişiye göre değişen bünye her şey etken.
__________________
"Ama gerçek, aziz dostum, can sıkıcıdır."

  Alıntı ile Cevapla
Mislina'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
bozukluğu, eşzamanlama, saatlik, sendromu, sendromueşzamanlama, sosyal, zaman


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 05:26.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.