Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Sağlığımız ve Hastalıklar > Psikoloji

Psikoloji Psikoloji, psikiyatri ve kişisel gelişim


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 01.04.2015, 02:29   #1
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Ergen Ebeveyni Olmak

Ergen Ebeveyni Olmak




Ebeveynler için çocuklarının her bir döneminin ayrı zorluklarla dolu olduğunu biliriz. Her gelişim döneminin bambaşka zorlukları, sorumlulukları ve gereklilikleri vardır. Ama genellikle ailelerin en çok sıkıntı çektiği ve çaresiz kaldığı dönem “ergenlik dönemi”dir. Ergenlik dönemiyle ilgili verilen tavsiyeler genellikle ergeni esas almaktadır. Fakat bu dönemde ebeveynler de oldukça ciddi bir sınavdan geçebilmekte ve çaresiz kalabilmektedir.

Ebeveynler için çocuklarının her bir döneminin ayrı zorluklarla dolu olduğunu biliriz. Her gelişim döneminin bambaşka zorlukları, sorumlulukları ve gereklilikleri vardır. Ama genellikle ailelerin en çok sıkıntı çektiği ve çaresiz kaldığı dönem “ergenlik dönemi”dir.

Ergenlik dönemiyle ilgili verilen tavsiyeler genellikle ergenin sorunlarını esas almaktadır. Fakat bu dönemde ebeveynler de oldukça ciddi bir sınavdan geçmekte ve çaresiz kalabilmektedir.

Son zamanlarda artan boşanmalarla birlikte ebeveyn yalnızlaşmakta, gencin sorumluluğunu tek başına üstlenmektedir. Bu faktörün dışında, ergenler de eski nesile oranla daha fazla doyumsuzlaşmaya, teknolojiyle birlikte daha fazla çevresinden kopmaya başlamıştır.

Bildiğimiz gibi ergenlik döneminin getirdiği belirli sıkıntılar bulunmaktadır: aileden kopma, yalnızlaşma, içe dönüklük, isyan, aileyle çatışma, riskli davranışlara yönelme gibi. Bu sıkıntıları yaşayan ergen modernitenin getirileriyle de birlikte hiçbir şeyden memnun olmayan, sahip olduğunun bir yeni versiyonunu talep eden, başını internetten kaldırmayan, azla yetinemeyen biri haline dönüşmektedir.


Durum ergen için sıkıntılı olsa da, ebevenyler için de oldukça zordur. Doğduğundan beri bakılıp büyütülen, sevgi gösterilen, ilgilenilen ve ailesine koşulsuz bağlı olan o çocuk gidiyor ve yerine ebeveynlerini beğenmeyen, sık sık çatışmaya giren, iletişimden kaçınan, laftan anlamayan ve aile ortamından her fırsatta uzaklaşmaya çalışan bir genç geliyor.

Bu aşamada ebeveynin endişesi, çocuğunun sanki hep böyle kalacakmış gibi hissetmesi ve başına buyruk davranarak kendini zarara uğratacak bir duruma sokmasıdır. Böylelikle ebeveyn, kimi zaman çocuğunun “ellerinden kayıp gittiğini” düşünerek panikleyebilme ve çocuğunun tutumlarıyla birlikte direnci kırılıp yalnızlaşabilmektedir.

Bu açılardan sağlıklı bir ergenlik dönemi için aslında sağlıklı ebeveynler ve sağlıklı geçmiş bir çocukluk gerekmektedir. Bu sebeple, ebeveynlerin kendi limitlerinin ve zaaflarının farkında olması ve kendini dirençli hale getirmesi oldukça önem taşımaktadır. Dirençleri kırıldığında ya da kötü zamanlarında streslerini çocuklarına değil, güvenli bir alana boşaltabilmeli ve deşarj olabilmeliler.

Aksi takdirde iki tarafın da karşılıklı gerginliği ilişkiyi çıkmaza sokabilir. Sağlam bir ilişki için sağlam bir iletişim gerekmektedir, En azından yetişkin olarak ebeveynlerin sağlıklı düşünüp, sağlıklı adımlar atması ve çocuklarını doğru bir şekilde yönlendirebilmesi önemlidir. Bu açıdan daha çok sabırlı, daha az yargılayıcı, hem limit koyabilen hem de çocuklarına bağımsız bir alan sağlayabilen, onların deşarj olabilmesine olanak tanıyan ebeveynler olabilmek- zor da olsa- oldukça mühimdir.

Kimlik arayışında olan ergenin kendi kişiliğini ortaya koyabildiği, kendini ifade edebildiği hobiler, spor alanları ve sağlıklı bir arkadaş ortamı edinebilmelidirler. Denge kurmanın her konuda zor olduğu aşikardır. Bu dönemde de bağımsız bir alan sağlama ile sınır koyabilme arasındaki dengeyi kurabilmeliyiz. Her ergen bağımsız olmak ister, fakat kural konulmaya ve sınırlandırılmaya da ihtiyaç duyar.

Bununla birlikte her ne kadar onlardan uzaklaşmak istese de, arkasında sağlam duran, onu her koşulda desteklediğini bildiği ebeveynlere ihtiyaç duyar. Kuşkusuz bu ebeveynler de tutarlı, sağlıklı iletişim kurabilen ve güçlü bir izlenim uyandıran ebeveynler olacaktır. Kısacası sağlıklı bir ergenlik için sağlıklı ebeveynler de gereklidir.

Uzman Yazar : Bilgen Sağ
__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 01.04.2015, 14:08   #2
Çevrimdışı
Mustafa Akten
Abdülmelik Hankendi

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ergen Ebeveyni Olmak

Çok ciddi toplumsal bir konu aynı zamanda sorunlar yumağı. Değişen dünya, değişen değer yargıları, yaş ve anlayış farklılığının değer yargılarına etkileri, ergenlik, ergenlik çağında gençliğin ve ebeveynlerin yaşadığı sorunlar, gerçek çok ciddi bunalımların yaşandığı, bilinçli şekilde yaklaşımlar gösterilmediğinde çok ciddi sorunların yaşandığı bir olay! Ergenlik ve Ebeveynliği!
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Mustafa Akten'in Mesajına Teşekkür Etti.
Eski 01.04.2015, 14:46   #3
Çevrimdışı
Mustafa Akten
Abdülmelik Hankendi

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Ergen Ebeveyni Olmak

Teşekkürler Sn Aristo doğru orantılı bir yaklaşım biçimi.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
2 Üyemiz Mustafa Akten'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
ebeveyni, ergen, olmak


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 12:49.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.