Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Sağlığımız ve Hastalıklar > Psikoloji

Psikoloji Psikoloji, psikiyatri ve kişisel gelişim


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 06.11.2015, 00:15   #1
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Tek Çocuk mu, Çok Çocuk mu?

Tek Çocuk Mu, Çok Çocuk Mu?










Ailelerin çocuğa bir birey olarak yaklaşmaları gerektiğini söyleyen Pedagog Elif İpek, tek çocuk olmanın yaraları ve zararlarını anlattı... Hürriyet-Aile'nin yayınladığı haberin ayrıntıları şöyle:

Tek çocuk olmak, çok kardeşten biri olmak. Her iki durumun da kendi içinde avantajları ve dezavantajları vardır. Tek çocuk olmak; gözde olmayı, aile ile doya doya vakit geçirme ihtimalinin yüksek olmasını, isteklerine daha hızlı ulaşabilmeyi, belki daha çeşitli bir eğitim alabilmeyi sunabilmek ile birlikte ilerleyen yıllarda ailenin beklentilerini, ihtiyaçlarını karşılamak konusunda da yalnız olmayı gerektirebilir.
ÇOK ÇOCUKLU BİR AİLENİN ÇOCUĞU OLMAK
Çok çocuklu bir ailenin çocuğu olmak ise evde uyum sağlamanız gereken daha çok değişken olmasını, imkanları paylaşmayı, çocuğu anne ve babadan daha çok anlayabilecek birinin yanında olmasını, kendisine yakın bir rehberin varlığını bilmenin güvenini, bilgi ve hayal gücü akışını hızlıca yapabilmeyi, her saat (uyku zamanında bile) bir oyun arkadaşının yanı başında olduğunu bilmenin rahatlığını verir. Ailenin her durumda olduğu gibi nicelikten çok niteliğe odaklanması daha uygun olacaktır. Bir bireyin dünyaya gelmesine yol açmak; onun gelişimini ve büyümesini desteklemek ve rehber olmak zor bir iş olmakla birlikte büyük bir sorumluluktur.
ÇOCUĞA BİR BİREY OLARAK YAKLAŞMAK
Günümüz çocuklarına sezgilere dayanarak veya anne babamızdan öğrendiğimiz ile anne babalık yapmak yeterli gelmemektedir. Çocuğu tanımanın, dinlemenin, onlar ile konuşmanın yollarını öğrenmeyi, gelişim özelliklerini bilmeyi gerektirir. Çocuğa 'bir birey gibi' değil, 'bir birey olarak' yaklaşmayı, 'yetişkine konuşur gibi' değil, çocuğun yaşına uygun şekilde konuşmayı, dinlemeyi, anlamayı gerektirir. Günümüz şartlarının getirdiği yoğun hayatlar içerisinde çiftler, çift olmayı başardıktan sonra çocuklu bir çift olmanın yaşamlarına getireceği değişikliklerden haberdar olarak manevi açıdan hazırlanmalıdır. Çünkü çocuk, edindikten sonra vazgeçemeyeceğiniz bir insandır.
İLK ÇOCUĞUNU DÜNYAYA GETİRMİŞ OLANLAR
İlk çocuktan sonra tekrar aynı süreçleri tamamen farklı şekilde yaşamaya, Kardeşler arası dengeleri sakinlik ve akılcı şekilde karşılamaya, Kurmaya rehber olmaya Maddi imkanların çocukların gelişimlerine destek olacak şekilde yönetebilmeye, İkiz bile olsalar farklı iki birey olduklarına inanmaya ve saygı duymaya hazır hissederlerse çocuklarına sunacakları kardeşlik, enfes bir duygudur.
KARDEŞLER ARASI DENGELER SAĞLIKLI ŞEKİLDE KURULMALI
Gece korkunca "abiiii, uyudun mu?" diye seslenmek, harçlığı kırışmak, çikolata kavanozunu senden önce bitirmesin diye saklamak, anne babaya karşı koalisyon yürütmek gibi durumlar ve hisettirdiği duygular ancak kardeşi olan birinin anlayabileceği durumlardır. Bu paha biçilmez duygular, kardeşler arası dengeler sağlıklı şekilde kurulamaz, aile tarafından yönlendirilemez ise bahsettiğim bu renkli ve keyifli tablo her an yanı başınızda duran patlamaya hazır bir kaos ortamını ve gerginliği getirebilir. Aile içi iletişim bozulur, ilişkiler güçler savaşına dönüşür, anne baba rehberliği kaybeder, çocuk sağlıksız bir ortam içinde büyümüş bir yetişkinliğe doğru ilerler. ÜÇÜNCÜ ÇOCUK 3. çocuk ise işleri 3 kez değil belki 13 kez zorlaştırır çünkü ortanca çocuğun, henüz çocukken birden hem küçük hem de büyük kardeş olması durumu kardeşler arasında sıkışmasına, büyük kardeşin ise sorumluluklarının ve kendinden beklenenlerin artmasına yol açabilir... En küçük çocuk ise ortamdaki şartları değerlendirme ve boşlukları doldurma konusunda ustalaşır... Büyüyüp giderler fakat nasıl? Çiftlerin çoğu anne baba olma duygusunu tatmayı isterler. Bunu bir gereklilik olarak değil, sorumluluğu büyük bir rehberlik olarak görmek, bir bebeğin hayata doğduktan sonra ilk 6 yıl içinde beyin gelişiminin büyük bir kısmının tamamlandığını ve bu süreçte hangi eğitim kurumuna devam ederse etsin en çok ailesinden öğrendiğini göz önünde bulundurarak hareket etmek, bugünün küçüğünün yarının büyüğü olduğunu düşünmek, kardeşliğin sağlıklı ortamda yaşandığında enfes bir duygu olduğunu bilerek davranmak yararlı olacaktır.


Aktüelpsikoloji.com
__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 06.11.2015, 00:26   #2
Çevrimdışı
Cem1907
Uzman Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tek Çocuk Mu, Çok Çocuk Mu?

Bence biraz ekonomik durumla da ilgili. Tek çocuk ne kadar yalnız kalsa bile çok çocuk da sorunlar yaratabilir.2 veya en çok 3 çocuk daha ideal gibi geliyor bana.
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Cem1907'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 06.11.2015, 00:39   #3
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tek Çocuk Mu, Çok Çocuk Mu?

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Cem1907 Mesajı göster
Bence biraz ekonomik durumla da ilgili. Tek çocuk ne kadar yalnız kalsa bile çok çocuk da sorunlar yaratabilir.2 veya en çok 3 çocuk daha ideal gibi geliyor bana.


Biz on kardeştik çokta mutlu yaşadık , ama eskiden öyleydi .

Şimdi en normali iki çocuk .


__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti
Eski 06.11.2015, 11:07   #4
Çevrimdışı
Mustafa Akten
Abdülmelik Hankendi

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Tek Çocuk Mu, Çok Çocuk Mu?

Bence de biri az ikisi çok, ortası buçuk! O da olmayacağına göre ananın sağlık durumuna sosyal durumuna, maddi durumuna göre 2 tanesi karar! "Azı karar çoğu zarar"

Sn. Suzim,
Paylaşım için teşekkürler...
__________________
  Alıntı ile Cevapla
Mustafa Akten'in Mesajına Teşekkür Etti
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
çocuk


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 09:04.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.