Forum Gerçek

AnasayfaForumları Okundu Kabul Et Bugünkü Mesajlar
Geri git   Forum Gerçek > Sağlığımız ve Hastalıklar > Psikoloji

Psikoloji Psikoloji, psikiyatri ve kişisel gelişim


Yeni Konu aç  Cevapla
 
Seçenekler
Eski 09.04.2016, 00:32   #1
Çevrimdışı
Suzim
Müdavim

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Geçmişin Yüklerini Şema ile Atın

Geçmişin Yüklerini Şema ile Atın









Bireylerin kendileri ile ilgili sorun gördükleri birçok nedenle psikoterapiye geldiklerini belirten Psikolog, Psikoterapist, Aile Danışmanı ve Cinsel Terapist Sultan Gök, "Kişiler bazı problemlerle ilgili önceden problemlerinin üstesinden rahatlıkla gelebilirken artık kendilerine ya da çevresindekilere tahammüllerinin kalmadığını ve problemlerinin üstesinden gelmeyi başaramadıklarını ifade ederler.


O an kişi için geçmişte işe yarayan ve bugün işe yaramayan seneryoların neler olduğunu keşfetme, işe yaramayan bu seneryoların yerine daha işlevsel olanları koyma serüvenimiz başlar. Seneryoların terapideki adı şemadır. Seneryoların değişmesinde kullandığımız en etkili araç ise 'Şema Terapi'dir" dedi.
  • UYUM BOZUCU
İnsanların şemaları sayesinde karşılaştığı şeyleri tekrar öğrenmek, zorunda kalmadıklarını belirten Gök, "Şemalar hızlı karar vermek gibi önemli işleve sahiptir. Ancak bunların arasında kendimizi ve hayatı yanlış değerlendirmemize neden olanları var ve bunlar uyum bozucudur.

Örneğin; sosyal ilişkilerinizde hep alttan alan tarafsanız, otorite karşısında kendinizi ifade etmekte zorlanıyorsanız, ihtiyacınız olduğu halde yardım istemekten kaçınıyorsanız, romantik ilişkilerinizde sorumluluk sahibi olamayan kişileri tercih ediyorsanız, bulunduğunuz ortama bir türlü ait hissedemiyorsanız, hiçbir neden yokken eşinizin sizi terk edeceğini düşünüyorsanız bu şemalarınızın sizi yanlış yönlendirmesine maruz kalıyorsunuz demektir.


Kişiye acı, öfke gibi duyguları getirse de bu şemaları sürdürmeye devam edebilir. Çünkü otomatik olarak kişi için 'doğrusu bu' yargısına neden olur. Olumsuz şemalar farkında olmadan tekrar tekrar aynı koşulları yaratır ve her seferinde de istemediğiniz sonuçları elde edersiniz" dedi.
  • ŞEMA TÜRLERİ
PSİKOLOG Gök, "Başarısızlık şemasına sahip olanların dış dünyada başarılı görünseler de alttan alta başarısız olduklarına dair inançları vardır. Ortaya çıkabilecek kusurları nedeniyle ilişki kurmaktan korkanlar kusurluluk şemasına sahip olabilir.


Yeterli değeri görmediğini düşünenler, aşırı özveride bulunduğu halde bir türlü istediği değeri göremiyorsa feda şeması devrededir. Elinizden gelenin en iyisini yaptığınız halde sonuçların beklentileri karşılamadığını düşünüyorsanız yüksek standart şemasına sahip olabilirsiniz" dedi.
  • ŞEMALAR 18 TEMEL BAŞLIKTA TOPLANIYOR
Saydıklarının 18 başlık altına toplanan şemalardan bir kaç tanesi olduğunu vurgulayan Gök, "Bunlarla baş etmek için geliştirdiğimiz savunma mekanizmalarımız da var. Şema Terapi'yle olumsuz şemaları tespit edip, yerine daha işlevsel ve duygusal ihtiyaçlarını daha uyumlu bir şekilde karşılaması için ihtiyacı olan uygun şemalarla yer değiştiriyoruz.

Özellikle depresyonda, özgüven problemlerinde, kişilik bozukluklarında, yeme bozukluklarında, kaygı bozukluklarında, karşı cinsle kurulan ilişki problemelerinde, öfke kontrol güçlüğünde Bilişsel Davranışçı Terapi ile beraber kullanıldığında Şema Terapi'nin bütüncül bakış açısıyla danışanlarımın randevulara her hafta geçmişi biraz daha geride bırakıp geldiklerini ve geleceği daha güçlü karşıladıklarını görmek benim için en önemli motivasyon kaynağı" diye konuştu.


Aktüelpsikoloji.com
__________________
''Türkiye, Atatürk'ü Allah'a borçlusun, geriye kalan her şeyi de Atatürk'e...''
  Alıntı ile Cevapla
3 Üyemiz Suzim'in Mesajına Teşekkür Etti.
Cevapla

Bu Sayfayı Paylaşabilirsiniz

Etiketler
atın, geçmişin, yüklerini, Şema


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hızlı Erişim


WEZ Format +3. Şuan Saat: 08:43.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Önemli Uyarı
www.forumgercek.com binlerce kişinin paylaşım ve yorum yaptığı bir forum sitesidir. Kullanıcıların paylaşımları ve yorumları onaydan geçmeden hemen yayınlanmaktadır. Paylaşım ve yorumlardan doğabilecek bütün sorumluluk kullanıcıya aittir. Forumumuzda T.C. yasalarına aykırı ve telif hakkı içeren bir paylaşımın yapıldığına rastladıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz. Bildiriniz incelenerek, 48 saat içerisinde gereken yapılacaktır. Bildirinizi BURADAN yapabilirsiniz.